PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DIZEL GORIVO, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA REFAKCIJE, USLOVIMA ZA DOBIJANJE OVLAŠĆENJA ZA DISTRIBUCIJU DIZEL GORIVA, NORMATIVIMA POTREBNIH KOLIČINA ZA POGON TRAKTORA, GRAĐEVINSKIH MAŠINA I BRODOVA ZA PREVOZ TERETA

("Sl. glasnik RS", br. 3/2005 i 5/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, kao i način i postupak ostvarivanja refakcije, uslovi za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva za pogon traktora, građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta, kao i normativi potrebnih količina za ove namene.

1. Uslovi za ostvarivanje prava na refakciju

Član 2

Refakciju plaćene akcize na dizel gorivo može da ostvari kupac dizel goriva, i to:

1) za pogon traktora - poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kod Uprave za javna plaćanja (u daljem tekstu: Registar);

2) za pogon građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju - pravna lica i preduzetnici koji ispunjavaju uslove propisane ovim pravilnikom.

Refakcija akcize iz stava 1 ovog člana može da se ostvari pod uslovom da se prodaja dizel goriva vrši preko ovlašćenog distributera.

Refakciju plaćene akcize ne može da ostvari poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar po osnovu korišćenja zemljišta ako je u toj godini drugo poljoprivredno gazdinstvo ostvarilo pravo na refakciju akcize na dizel gorivo po osnovu korišćenja istog zemljišta.

Građevinskim mašinama, u smislu stava 1 tačka 2) ovog člana, smatraju se mašine koje se po konstrukciji i nameni isključivo koriste na gradilištu.

Građevinskim mašinama, u smislu stava 1 tačka 2) ovog člana, ne smatraju se teretna vozila za prevoz građevinskog materijala.

Gradilištem, u smislu stava 4 ovog člana, smatra se prostor na tlu na kome se obavlja delatnost gradnje, kao i delatnost obavljanja tehničkih radova na unutrašnjim plovnim putevima.

2. Ovlašćeni distributer

Član 3

Ovlašćeni distributer, u smislu ovog pravilnika, jeste lice koje je registrovano i bavi se prodajom na malo derivata nafte.

3. Pravo na refakciju akcize od strane krajnjih korisnika dizel goriva

Član 4

Dizel gorivo sa pravom na refakciju plaćene akcize može da nabavlja poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar, za pogon traktora za obradu zemljišta, osim pašnjaka, ribnjaka, bara, neplodnog i ostalog zemljišta, do normativa potrebnih količina iz člana 5 stav 1 ovog pravilnika.

Dizel gorivo sa pravom na refakciju plaćene akcize može da nabavlja pravno lice, odnosno preduzetnik za pogon građevinskih mašina, odnosno brodova u unutrašnjem rečnom saobraćaju do normativa potrebnih količina iz člana 5 stav 2 ovog pravilnika, koje ima dokaz da:

1) je registrovano za obavljanje delatnosti građevinarstva, odnosno delatnosti brodskog prevoza tereta;

2) se bavi građevinskom delatnošću, odnosno delatnošću brodskog prevoza robe;

3) koristi građevinske mašine za obavljanje građevinske delatnosti;

4) koristi brodove za prevoz tereta.

4. Normativi potrebnih količina

Član 5

Poljoprivredno gazdinstvo iz člana 2 stav 1 tačka 1) ovog pravilnika, može sa pravom na refakciju plaćene akcize, da nabavi dizel gorivo za pogon traktora za kalendarsku godinu u količini od najviše 60 litara po hektaru zemljišta iz člana 4 stav 1 ovog pravilnika upisanog u Registar na osnovu izvoda iz katastra ili ugovora o zakupu tog zemljišta.

Pravno lice, odnosno preduzetnik iz člana 2 stav 1 tačka 2) ovog pravilnika, ima pravo na refakciju plaćene akcize na nabavljeno dizel gorivo u količini ukupno potrošenog dizel goriva po satu aktivnog rada građevinskih mašina iz člana 2 stav 4 ovog pravilnika u jednom kvartalu, a na osnovu iskazanih podataka u građevinskom dnevniku za svaku od tih mašina posebno, odnosno u količini ukupno potrošenog dizel goriva po satu aktivnog rada brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju u jednom kvartalu, a na osnovu podataka iz mašinskog dnevnika.

5. Način i postupak nabavke dizel goriva za pogon traktora, građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta

Član 6

Ovlašćeni distributer je dužan da prodaje na malo dizel gorivo za pogon traktora, građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju na prodajnim mestima i da na poleđini fiskalnog isečka, odnosno fakture o prodaji dizel goriva unese sledeće podatke: broj poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: BPG) iz legitimacije poljoprivrednog gazdinstva, poreski indentifikacioni broj (u daljem tekstu: PIB) lica koje nabavlja dizel gorivo za pogon građevinskih mašina, odnosno brodova za prevoz tereta, overi potpisom i otiskom pečata.

6. Način i postupak refakcije plaćene akcize na dizel gorivo za pogon traktora

Član 7

Refakcija plaćene akcize na dizel gorivo vrši se najranije po isteku meseca, a na osnovu pismenog zahteva poljoprivrednog gazdinstva koji se podnosi u roku od deset dana po isteku meseca.

Zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) datum podnošenja zahteva;

2) naziv, adresu i mesto sedišta, PIB - ako je poljoprivredno gazdinstvo pravno lice, odnosno preduzetnik;

3) ime i prezime, adresu stanovanja, jedinstven matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG) poljoprivrednika, kao nosioca poljoprivrednog gazdinstva;

4) BPG iz legitimacije;

5) količine nabavljenog dizel goriva i datum nabavke dizel goriva sa fiskalnog isečka;

6) broj računa kod banke.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana poljoprivredno gazdinstvo podnosi: fiskalne isečke, odnosno kopiju fakture sa podacima iz člana 6 ovog pravilnika, izvod banke o plaćenom iznosu iz fakture i dokaz o vlasništvu, odnosno osnovu korišćenja zemljišta, ukoliko nije dostavljen prilikom upisa u Registar.

Fiskalni isečak, odnosno faktura koja nema sve podatke iz člana 6 ovog pravilnika ne može se upotrebiti u postupku refakcije plaćene akcize po odredbama ovog pravilnika.

Pismeni zahtev za refakciju plaćene akcize na dizel gorivo poljoprivredno gazdinstvo podnosi u dva primerka nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave za javna plaćanja prema mestu upisa gazdinstva u Registar (u daljem tekstu: Uprava).

Uprava, nakon upoređivanja podataka iz zahteva sa podacima sa fiskalnog isečka, odnosno fakture, pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje tačnost podataka u roku od pet dana od dana prijema zahteva i ispostavlja nalog kojim se vrši refakcija u visini plaćene akcize, umanjene za 1,00 dinar po litru dizel goriva na ime manipulativnih troškova.

Član 8

Ako se u toku godine u kojoj je ostvarena refakcija plaćene akcize poljoprivredno gazdinstvo briše iz Registra iz razloga navedenih u članu 14 Uredbe o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/2004 i 139/2004), Uprava će preko Poreske uprave pokrenuti postupak za povraćaj isplaćenih novčanih sredstava na ime refakcije akcize na dizel gorivo.

7. Način i postupak refakcije plaćene akcize na dizel gorivo za pogon građevinskih mašina i brodova za prevoz tereta

Član 9

Refakcija plaćene akcize na dizel gorivo utrošeno u kvartalu vrši se na osnovu pismenog zahteva pravnog lica, odnosno preduzetnika iz člana 4 stav 2 ovog pravilnika, koji se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave, u roku od deset dana po isteku kvartala.

Zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) naziv, adresu i mesto sedišta pravnog lica, odnosno preduzetnika iz člana 4 stav 2 ovog pravilnika;

2) PIB podnosioca zahteva;

3) broj i datum ugovora zaključenog sa naručiocem posla o izvođenju radova, sa rokom izgradnje objekta;

4) broj i vrstu građevinskih mašina, odnosno brodova koje podnosilac koristi;

5) broj računa kod banke.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana pravno lice, odnosno preduzetnik iz člana 4 stav 2 ovog pravilnika podnosi:

1) dokaz o registraciji građevinske delatnosti, odnosno delatnosti brodskog prevoza tereta;

2) ugovor iz stava 2 tačka 3) ovog člana;

3) dokaz o posedovanju građevinske mašine, odnosno broda za prevoz tereta, a ako koristi mašine, odnosno brod po osnovu zakupa - ugovor o zakupu jedne ili više građevinskih mašina, odnosno broda i dokaz o uplati zakupnine;

4) izveštaj sa podacima iz građevinskog dnevnika o utrošenim časovima rada građevinskih mašina i utrošenom dizel gorivu na gradnji objekta u jednom kvartalu, potpisan i overen od strane nadzornog organa, odnosno odgovornog lica u pravnom licu, kao i preduzetnika;

5) kopiju plovidbene dozvole, kao dokaz o registraciji broda za tekuću godinu;

6) izveštaj sa podacima o utrošenim časovima rada broda, odnosno brodova i utrošenom dizel gorivu iz mašinskog dnevnika broda u jednom kvaratalu, potpisan od strane odgovornog lica na brodu;

7) fiskalne isečke, odnosno kopiju fakture sa podacima iz člana 6 ovog pravilnika i izvod banke o plaćenom iznosu iz fakture.

Lice koje je registrovano i bavi se građevinskom delatnošću, odnosno brodskim prevozom tereta, zahtev za refakciju plaćene akcize podnosi u dva primerka nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.

Nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave nakon upoređivanja podataka iz zahteva sa dostavljenim podacima, odnosno dokazima iz st. 2 i 3 ovog člana, pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje tačnost podataka i u roku od deset dana od dana njegovog prijema donosi rešenje kojim odobrava refakciju akcize u visini plaćene akcize na dizel gorivo, umanjenu za 1,00 dinar po litru dizel goriva na ime manipulativnih troškova, s tim da jedan primerak rešenja dostavlja licu navedenom u rešenju.

Član 10

Rešenje iz člana 9 stav 5 ovog pravilnika sadrži sledeće podatke: datum i broj rešenja, broj kvartala za koji se vrši refakcija akcize, naziv, adresu i mesto sedišta, PIB pravnog lica, odnosno preduzetnika koji je registrovan i bavi se građevinskom delatnošću, odnosno brodskim prevozom tereta, broj računa kod banke i iznos akcize za refakciju.

Uprava, odnosno Poreska uprava - Centrala vodi evidenciju o licima iz člana 4 st. 1 i 2 ovog pravilnika kojima je odobrena refakcija plaćene akcize i o iznosu akcize za koji je izvršena refakcija u toku kalendarske godine.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".