PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2004, 25/2004 i 1/2005)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta AP Vojvodine (u daljem tekstu: korisnici budžeta AP Vojvodine), uključenih u konsolidovani račun trezora AP Vojvodine (u daljem tekstu: KRT AP Vojvodine).

Član 2

Korisnici budžeta AP Vojvodine mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta AP Vojvodine koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta AP Vojvodine.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta AP Vojvodine konsoliduju se na nivou KRT AP Vojvodine.

Ako se korisnik budžeta AP Vojvodine finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Pokrajinski sekretarijat za finansije - Sektor za trezor (u daljem tekstu: Trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za javna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžeta AP Vojvodine, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta AP Vojvodine u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, u skladu sa budžetom AP Vojvodine za budžetsku godinu.

Trezor ispostavlja naloge Upravi za transfer sredstava sa računa budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta AP Vojvodine, na zahtev korisnika budžeta AP Vojvodine, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta AP Vojvodine u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, sa kojih korisnici budžeta AP Vojvodine mogu ispostavljati nalog za plaćanje Upravi.

Član 5

Trezor ispostavlja naloge za plaćanje Upravi, na zahtev korisnika budžeta AP Vojvodine, za izdatke sa podračuna sopstvenih prihoda korisnika budžeta AP Vojvodine u okviru odobrenih aproprijacija, u skladu sa Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za budžetsku godinu.

Korisnici budžeta AP Vojvodine vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III Upravljanje novčanim sredstvima na KRT AP Vojvodine

Član 6

Svim sredstvima na KRT AP Vojvodina upravlja Trezor.

Upravljanje sredstvima iz stava 1 ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršavanja obaveza budžeta AP Vojvodine, u skladu sa zakonom.

Član 7

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet AP Vojvodine može privremeno pozajmiti sredstva sa podračuna za redovno poslovanje direktnih, odnosno indirektnih korisnika budžeta AP Vojvodine, odnosno sa KRT AP Vojvodine, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1 ovog člana može biti do 60% dnevnog stanja salda prethodnog dana na podračunima za redovno poslovanje direktnih, odnosno indirektnih korisnika budžeta AP Vojvodine.

Pozajmljivanje iz stava 1 ovog člana može biti do 30 dana, a najkasnije 31. decembra tekuće godine.

Član 8

Direktni i indirektni korisnici budžeta AP Vojvodine, po završetku budžetske godine, podnose nalog Upravi za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun - budžeta AP Vojvodine.

Ukoliko korisnici iz stava 1 ovog člana ne izvrše prenos neutrošenih sredstava sa podračuna za redovno poslovanje u toj budžetskoj godini. Trezor tim korisnicima neće vršiti prenos sredstava za finansiranje rashoda po aproprijacijama odobrenim Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine dok direktni korisnik ne dostavi Trezoru dokumentaciju o utrošku tih sredstava u celokupnom iznosu iz stava 1 ovog člana, u skladu sa odobrenim aproprijacijama.

Stanje sopstvenih prihoda direktnih i indirektnih korisnika budžeta AP Vojvodine evidentirano na kraju budžetske godine prenose se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

Član 9

Sredstva iz člana 1 ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6 stav 3 ovog pravilnika, mogu se koristiti za prevremeno vraćanje kredita, u cilju smanjenja obaveza AP Vojvodine, deponovanje sredstava kod poslovnih banaka i Narodne banke Srbije preko noći, u cilju obezbeđivanja sredstava za izvršenje prioritetnih obaveza, odnosno investiranje sredstava kod Narodne banke Srbije, u cilju obezbeđivanja sredstava za izvršenje prioritetnih obaveza, u skladu sa zakonom.

Slobodna sredstva za posebne namene mogu se deponovati kod poslovnih banaka ili Narodne banke Srbije, ukoliko ta sredstva nisu sopstveni prihod ili prihodi za koje je u posebnom zakonu ili međunarodnom ugovoru utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava.

Polaganje novca u depozit može biti bez utvrđenog roka vraćanja tj. po viđenju (a vista) ili sa utvrđenim rokom vraćanja (oročeni novčani depozit).

Član 10

Sredstva koja ostanu raspoloživa posle izvršenog raspoređivanja po osnovima iz člana 9 ovog pravilnika, mogu se investirati u hartije od vrednosti Republike, pre njihovog dospeća i u hartije od vrednosti Narodne banke Srbije.

Član 11

Trezor vrši investiranje sredstava iz člana 10 ovog pravilnika na osnovu pojedinačne odluke o investiranju, u skladu sa zakonom.

IV Završne odredbe

Član 12

Direktni korisnici budžeta AP Vojvodine dužni su da vode evidenciju podataka, pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske zadatke i aktivnosti, za sebe i svoje indirektne korisnike budžeta AP Vojvodine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu korišćenja sredstava sa podračuna,
odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora
Autonomne Pokrajine Vojvodine

("Sl. list AP Vojvodine", br. 25/2004)

Član 2

Ovaj Pravilnik će se objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu korišćenja sredstava sa podračuna,
odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora
Autonomne Pokrajine Vojvodine

("Sl. list AP Vojvodine", br. 1/2005)

Član 3

Ovaj Pravilnik će se objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", a primenjuje se od 1. januara 2005. godine.