ODLUKA
O POSEBNOJ NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Beograda", br. 22/99, 6/2001 i 37/2004)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: posebna naknada) i utvrđuje način obezbeđenja i upotrebe sredstava od posebne naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Beograda u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Sredstva od posebne naknade, obezbeđena u skladu sa odredbama ove odluke, prihod su budžeta grada Beograda.

Odlukom o obimu sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama, utvrđuje se raspodela prihoda od posebne naknade između grada Beograda i gradskih opština.

Član 3

Posebnu naknadu plaćaju:

1) vlasnici, odnosno zakupci stanova i drugih posebnih delova zgrade, u visini od 0,39 din/m2 stambenog prostora;

2) vlasnici, odnosno zakupci poslovnih prostorija, u visini od 0,78 din/m2 poslovnog prostora;

3) investitori izgradnje objekata privrede, poljoprivrede i industrije, za koje je zakonom propisana obaveza izrade analize uticaja objekata, odnosno radova na životnu sredinu, a za koje dozvolu za izgradnju daje nadležni organ Gradske uprave, odnosno nadležni organ opštinske uprave, u visini od 0,5% od predračunske vrednosti objekta.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz stava 1 tač. 1 i 2 ovog člana koji komunalne usluge plaćaju preko jedinstvene uplatnice, mesečno vrše plaćanje posebne naknade, preko iste uplatnice.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz stava 1 tačka 2 ovog člana koji komunalne usluge ne plaćaju preko jedinstvene uplatnice, mesečno vrše plaćanje posebne naknade, do 5-og u mesecu za prethodni mesec, neposrednom uplatom na poseban račun kod Zavoda za obračun i plaćanje.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz stava 1 tačka 3 ovog člana, uz zahtev za izdavanje dozvole za izgradnju, podnose i dokaz o uplati posebne naknade.

Član 4

Uplata prihoda od posebne naknade vrši se na poseban račun 840-31600 "Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine" kod Zavoda za obračun i plaćanje pri NBJ, propisan Naredbom o uplaćivanju određenih prihoda budžeta Republike, opštine i gradova, budžetskih fondova i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Sredstva uplaćena na poseban račun iz stava 1 ovog člana dnevno se usmeravaju na poslovni račun grada Beograda, odnosno poslovne račune gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot.

U okviru godišnjeg finansijskog plana prihoda i rashoda nadležnog organa gradske, odnosno opštinske uprave, posebno se iskazuju prihodi od posebne naknade po osnovama i utvrđuje njihov raspored po namenama.

Član 5

Sredstva od posebne naknade, obezbeđena na osnovu ove odluke, u celini se usmeravaju, odnosno koriste za finansiranje poslova zaštite i unapređenja životne sredine.

Sredstva iz stava 1 ovog člana koriste se za:

1) finansiranje programa kontrole kvaliteta, analiza i praćenja stanja životne sredine u Gradu;

2) finansiranje programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu;

3) finansiranje preventivnih i sanacionih mera i programa suzbijanja štetnih artropoda i glodara;

4) sufinansiranje programa i projekata zaštite životne sredine ili investicija koje doprinose bitnom smanjenju zagađivanja životne sredine (u okolini industrijskih i drugih zagađivača, na kontaminiranom području, u slučaju akcidenta i sl.);

5) sufinansiranje opremanja stručnih i naučnih institucija i centara koje vrše stručne poslove u oblasti zaštite životne sredine od interesa za Grad;

6) sufinansiranje naučnoistraživačkih i edukativnih programa i projekata, izdavanja i publikovanja radova i informativno-propagandnih materijala, u cilju sticanja znanja i podizanja svesti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine;

7) finansiranje ostalih programa, projekata i mera u oblasti zaštite životne sredine za koje odluku donose Skupština grada Beograda, odnosno Izvršni odbor Skupštine grada ili skupštine gradskih opština iz člana 4 stav 2 ove odluke, odnosno izvršni odbori tih opština.

Član 6

Skupština grada Beograda, odnosno skupština gradske opštine, po potrebi, a najmanje jedanput godišnje, razmatra izveštaj o upotrebi sredstava od posebne naknade.

Član 7

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi tačka 1 podtačka 1.6. Rešenja o najvišem nivou zakupa stanova i cena komunalnih proizvoda i usluga ("Službeni list grada Beograda", br. 4/96, 5/96, 9/96, 11/96, 7/97, 21/97, 1/98, 3/98, 12/98, 17/98, 18/98, 1/99, 3/99 i 4/99).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje
životne sredine

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2004)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. januara 2005. godine.