CENOVNIK
KARATA I PRETPLATNIH MARKICA GSP "BEOGRAD"

("Sl. list grada Beograda", br. 38/2004)

1. Utvrđuju se cene karata za pojedinačnu vožnju, mesečnih i polumesečnih za zaposlene, mesečnih markica za povlašćene kategorije putnika za vožnju vozilima GSP "Beograd" (ITS-a), kao i cene doplatnih karata, prema sledećem:

a. Cene karte za pojedinačnu vožnju (karte se poništavaju u vozilu):

Vrsta karte

Cena
(dinara)

Karta za jednu vožnju kupljena u vozilu u dnevnom saobraćaju:

 

- za zonu 1 ili 2

30

- za zone 1 i 2

45

Karta za jednu vožnju kupljena u vozilu u noćnom saobraćaju:

 

- za zonu 1 ili 2

50

- za zone 1 i 2

70

Karta kupljena van vozila na prodajnoj mreži:

 

- za zonu 1 ili 2

20

- za zone 1 i 2

30

Za jednu neprekidnu vožnju u dnevnom saobraćaju poništava se jedna odgovarajuća karta kupljena u vozilu ili van njega. Karte kupljene van vozila na prodajnoj mreži, u noćnom saobraćaju, ne važe.

Noćni saobraćaj je u periodu od 0 do 4 časa. Za jednu neprekidnu vožnju u noćnom saobraćaju poništava se jedna odgovarajuća karta kupljena u vozilu.

Za prevoz prtljaga većih dimenzija putnik je obavezan da dodatno kupi i poništi odgovarajuću pojedinačnu kartu u zavisnosti od dužine njegovog putovanja.

Pravo na kupovinu pojedinačne karte u vozilu i izvan vozila na prodajnoj mreži imaju sva fizička i pravna lica.

b. Cene mesečnih i polumesečnih markica za zaposlene:

Zona

Vrsta markica

Cena
(dinara)

1

mesečna

864

1 i 2

mesečna

1.080

1

polumesečna

464

1 i 2

polumesečna

583

Presedači (1 i 2)

mesečna

540

Korisnik mesečne i polumesečne markice za zaposlene ima pravo na neograničen broj vožnji radnim danom, subotom, nedeljom i praznikom, u dnevnom i noćnom saobraćaju.

v. Cene mesečnih markica za povlašćene kategorije putnika:

Kategorije korisnika

Zona

Cena
(dinara)

Učenici osnovnih škola

1

216

 

1 i 2

292

Učenici srednjih škola, studenti, penzioneri, invalidi, nezaposleni, stara lica i izbegla lica

1

432

 

1 i 2

540

Presedači (učenici i studenti)

1 i 2

292

Korisnik mesečne markice za povlašćenu vožnju ima pravo na neograničeni broj vožnji radnim danom, subotom, nedeljom i praznikom, u dnevnom saobraćaju od 4 do 24 časa.

Izbegla lica koriste markicu uz izbegličku legitimaciju do izdavanja odgovarajuće pretplatne karte, a u obavezi su da upišu broj izbegličke legitimacije na markicu.

Za sve vrste pretplatnih markica i pojedinačnih karata postoje dve tarifne zone, a granice između zona 1 i 2 su sledeće stanice: Elektronska industrija, Mala pruga, Ikarbus, Bežanija naselje, Blok 45, Makiš, Ž. J. Španac, Orlovača, Manastir, Banjica 2, Voždovac, Kumodraž, Medaković 3, Ustanička (Bulevar kralja Aleksandra i Prvomajska), Mirijevo, Karaburma, Lešće, Višnjica, Rafinerija i Sebeška reka.

Za pojedinačne karte na linijama u okviru zone 2 postoje dve tarifne relacije, a granica između relacije 1 i 2 su sledeće stanice: Besni fok, Boleč (kafana), Kumbara, Dobanovci centar, Bečmen centar, Boljevci centar i Surčin centar.

GSP "Beograd" (ITS) izdaje za korisnike pretplatnih karata SP "Lasta" posebnu pretplatnu markicu ("presedačku") za korišćenje mreže linija GSP-a (ITS-a). Ova markica izdaje se samo uz važeću mesečnu pretplatnu markicu SP "Lasta" za zone: 1; 1 i 2; 1, 2 i 3.

g. Cene doplatne karte:

Način plaćanja

Cena
(dinara)

Kada putnik plati doplatnu kartu u vozilu

1.400

Kada putnik plati doplatnu kartu u roku od osam dana od uručenja prijave

1.700

Kada putnik plati doplatnu kartu po uručenoj opomeni pred utuženje ili po isteku roka od osam dana od dana uručenja prijave

2.200

Kod pokretanja sudskog postupka

 

(uvećano za administrativne i sudske takse)

3.500

U cene gradskog saobraćaja uračunat je porez na dodatu vrednost.

2. Lica starija od 70 godina ostvaruju pravo na besplatnu vožnju vozilima GSP "Beograd" (ITS-a) uz odgovarajuću legitimaciju.

3. Sve cene pojedinačnih karata, pretplatnih markica za zaposlene, pretplatnih markica za povlašćene korisnike i doplatnih karata utvrđene ovim cenovnikom primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.

4. Pojedinačne karte kupljene van vozila po starim cenama važiće zaključno sa 10. januarom 2005. godine, a neiskorišćene karte mogu se zameniti na prodajnom mestu GSP-a u Skenderbegovoj 47 do 31. januara 2005. godine, uz doplatu do nove cene.

5. Danom primene ovog cenovnika prestaje da važi Cenovnik broj 13650 od 30. novembra 2004. godine.

6. Ovaj cenovnik objaviti u "Službenom listu grada Beograda".