REŠENJE
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

("Sl. list grada Beograda", br. 38/2004)

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovim rešenjem uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila za potrebe gradonačelnika, Skupštine grada Beograda, Gradskog veća i Gradske uprave (u daljem tekstu: organi grada).

2. Organi grada dužni su da se staraju o racionalnom, namenskom i ekonomskom korišćenju službenih vozila i da ista koriste samo kada priroda i uslovi rada to zahtevaju.

II USLOVI KORIŠĆENJA

3. Službena vozila koriste se za izvršavanje službenih zadataka i poslova.

Službeni zadaci i poslovi u smislu ovog rešenja su:

- poslovi koji se zbog hitnosti izvršenja ne mogu blagovremeno izvršiti korišćenjem sredstva javnog prevoza, neodložne inspekcijske kontrole, elementarne nepogode, hitne ekspedicije materijala za sednice i sl.;

- poslovi koji se moraju obaviti u naseljenom mestu do koga nije organizovan javni prevoz ili je isti privremeno obustavljen;

- poslovi u oblasti informisanja i protokola (kao i za potrebe stranih delegacija i gostiju grada Beograda i njihovih pratilaca);

- prevoz novčanih i drugih vrednosti, materijala potrebnog za rad, poštanskih pošiljki i dr.;

- drugi slični poslovi kada priroda i uslovi rada to zahtevaju, jer se ne mogu blagovremeno obaviti upotrebom sredstava javnog prevoza.

4. Službeno vozilo na stalnom korišćenju imaju: gradonačelnik, zamenik gradonačelnika grada Beograda i predsednik Skupštine grada Beograda.

5. Za potrebe kabineta gradonačelnika određuje se za stalno korišćenje tri vozila.

6. Za potrebe kabineta predsednika Skupštine grada određuje se za stalno korišćenje jedno vozilo.

7. Načelnik i zamenik načelnika Gradske uprave na stalnom korišćenju imaju jedno vozilo.

8. Za potrebe službenog prevoza članova Gradskog veća određuje se pet vozila koja su sa vozačima i dispečerom locirana na Trgu Nikole Pašića 6.

9. Potrebe za korišćenje vozila iz tačke 8. ovog rešenja, prijavljuju se dispečeru koji će njihovo korišćenje određivati prema mogućnostima (broj raspoloživih vozila) i prioritetu korisnika.

10. Potrebe za korišćenjem službenih vozila za potrebe rukovodioca unutrašnjih jedinica Gradske uprave, kao i druge potrebe za službenim vozilom, prijavljuju se Odeljenju za prevozne usluge u ul. 27. marta 43-45.

11. Na relaciji između zgrada 27. marta 43-45, Dragoslava Jovanovića 2 i Trg Nikole Pašića 6, u Beogradu organizuje se linijski prevoz kombi vozilom u intervalu od jednog časa u toku redovnog radnog vremena, izuzev u julu i avgustu.

Izuzetno, kombi vozilo može se koristiti i van utvrđene linije ako se vrši grupni prevoz za službene i protokolarne potrebe i potrebe informisanja, po odobrenju načelnika, a u slučaju njegove sprečenosti, odobrenje daje direktor Službe za opšte poslove.

12. Vozilom upravlja profesionalni vozač, a izuzetno, ako potrebe obavljanja službenog posla to nalažu i drugi radnik, sa odgovarajućom vozačkom dozvolom.

13. Prevoz van teritorije Beograda odobrava načelnik, a prevoz van teritorije SCG odobrava gradonačelnik.

14. Radno vreme Odeljenja za prevozne usluge prilagođava se radnom vremenu korisnika, a po ukazanoj potrebi može se uvesti i dežurstvo vozača van redovnog radnog vremena.

Službena vozila koriste se po pravilu samo u toku redovnog radnog vremena.

Van redovnog radnog vremena, službena vozila mogu se koristiti samo izuzetno, u neodložnim slučajevima, po odobrenju načelnika, a u slučaju njegove sprečenosti po odobrenju direktora službe za opšte poslove.

III NAČIN KORIŠĆENJA

15. Potrebe za korišćenjem službenih vozila prijavljuju se Službi za opšte poslove - Odeljenju za prevozne usluge u ul. 27. marta 43-45, po pravilu dan ranije, a samo izuzetno u hitnim slučajevima i neposredno pre nastanka potrebe za prevozom.

Za obavljanje prevoza van teritorije grada Beograda, potrebe se moraju najaviti najmanje 24 časa pre planiranog polaska.

16. Prispeli nalozi za prevoz izvršavaju se po prioritetu korisnika, ako se zahtevu za vršenje prevoza ne može udovoljiti zbog nedostatka vozila, vozača, goriva i dr. o tome se odmah obaveštava rukovodilac unutrašnje jedinice koji je prevoz naručio.

Samo izuzetno, u najhitnijim slučajevima, direktor Službe za opšte poslove može angažovati taksi vozilo.

17. Na osnovu primljenih prijava za prevoz, Odeljenje za prevozne usluge sačinjava dnevni raspored prevoza koji se na početku radnog vremena saopštava vozačima. Zbog nastanka hitnih, nepredviđenih okolnosti, dnevni raspored prevoza može se menjati, o čemu se odmah obaveštavaju naručioci prevoza.

18. Nijedan službeni prevoz ne može se obaviti bez naloga za prevoz.

U hitnim slučajevima nalog za prevoz može se pribaviti i naknadno, a najkasnije do sledećeg radnog dana.

O svakom izvršenom prevozu popunjava se nalog za prevoz, koji izdaje starešina gradskog organa ili radnik koga on ovlasti. U nalogu se označavaju: ime i prezime radnika kome se prevoz odobrava, naziv poslova i zadataka koje taj radnik obavlja, relacija prevoza, kratka sadržina službenog posla i datum prevoza. Svaki nalog izdavalac mora potpisati i overiti.

Vozač je dužan da u nalogu iz prethodnog stava označi: vreme početka i završetka prevoza, početno i završno stanje kilometraže, vreme čekanja i da nalog potpiše, a neposredni korisnik usluge je dužan da svojim potpisom overi tačnost podataka unetih u nalog.

Nalog za prevoz korisnika u celini popunjava vozač službenog vozila, a overu tačnosti podataka unetih u nalog vrši neposredni korisnik.

U slučaju nepopunjavanja naloga, odmah se obaveštava naručilac prevoza i načelnik Odeljenja za prevozne usluge radi preduzimanja potrebnih mera protiv odgovornih radnika.

19. Za obavljanje prevoza vozila bez korisnika, radi prebacivanja vozila u garažu ili drugo odredište, vozač popunjava nalog za prevoz u kome označava datum, vreme, relaciju, kilometražu i ime i funkciju radnika po čijem je nalogu taj prevoz obavljen.

Na kraju radnog vremena ili najkasnije prvog radnog dana, vozač je dužan da sve na propisan način popunjene i overene naloge za prevoz i putne naloge preda radniku ovlašćenom za vođenje evidencije.

20. Zabranjen je ulaz svim privatnim vozilima u mehaničarsku radionicu bez izričitog odobrenja direktora službe za opšte poslove.

21. Za obavljanje službenih poslova na užoj teritoriji grada, vozilo se u vremenu čekanja može zadržati najviše 30 minuta.

Izuzetno od odredbe prethodnog stava, može se odobriti i duže vreme čekanja vozila ako se oceni da je to ekonomičnije ili se radi o obavljanju specifičnih zadataka i poslova vezanih za rad na terenu.

22. Vozač službenog vozila je dužan da po okončanju prevoza vozilo vrati u garažu ili da postupi po nalogu ovlašćenog radnika u smislu nastavka obavljanja drugog službenog posla.

Na kraju radnog vremena vozač je dužan da vozilo vrati u garažu i preda ključeve vozila za to ovlašćenom licu.

23. Služba za opšte poslove dužna je: da prelazne usluge obavlja u skladu sa ovim rešenjem; da se stara o tehničkoj ispravnosti i urednosti vozila; da vozila opremi potrebnim rezervnim delovima, alatom i protivpožarnim aparatima; da utvrđuje i dosledno realizuje dnevni raspored prevoza i o istom blagovremeno obavesti korisnika; da vodi uredne evidencije o utrošku goriva, pređenoj kilometraži, ostvarenim efektivnim časovima rada i vremena čekanja za svako pojedino vozilo i svakog vozača; da jednom godišnje izveštava gradonačelnika grada Beograda i načelnika Gradske uprave o stanju voznog parka, ukupnom broju pređenih kilometara, vremenu čekanja, utrošku goriva po vozilu i angažovanju taksi vozila, kao i o drugim pitanjima od značaja za obavljanje prevoznih usluga u skladu sa ovim rešenjem; da razmotri sve primedbe i predloge korisnika usluga, a u slučaju potrebe preduzećima mere za utvrđivanjem odgovornosti svojih radnika zbog povrede radnih obaveza i daje predloge za pripremu programa nabavke službenih vozila.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

24. Stupanjem na snagu ovog rešenja, prestaje da važi Rešenje o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila ("Službeni list grada Beograda", broj 4/2003).

25. Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".