ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU NA KOJI NARODNA BANKA SRBIJE SPROVODI OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 133/2004 i 8/2005)

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije, radi regulisanja likvidnosti banaka, sprovodi operacije na otvorenom tržištu.

2. Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu kupovinom i prodajom sledećih hartija od vrednosti:

1) kratkoročnih hartija od vrednosti koje izdaje Narodna banka Srbije (u daljem tekstu: hartije od vrednosti Narodne banke Srbije);

2) kratkoročnih i dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija (državne hartije od vrednosti).

Hartije od vrednosti iz stava 1 ove tačke (u daljem tekstu: hartije od vrednosti) mogu biti izražene u dinarima ili u stranoj valuti, u skladu sa zakonom.

Ako su hartije od vrednosti koje se kupuju i prodaju u smislu ove odluke izražene u jednoj valuti a plaćanje tih hartija ugovoreno u drugoj valuti - kupovna i reotkupna cena obračunavaju se po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije za ugovorenu valutu na datum kupovine.

3. Narodna banka Srbije, na osnovu ove odluke, a u skladu s propisima kojima se regulišu izdavanje i promet hartija od vrednosti, obavlja sledeće vrste kupovine i prodaje hartija od vrednosti (transakcije):

1) trajne transakcije,

2) repo transakcije.

Pod trajnom transakcijom u smislu ove odluke podrazumeva se kupovina i prodaja hartija od vrednosti bez obaveze njihove ponovne prodaje, odnosno kupovine.

Pod repo transakcijom u smislu ove odluke podrazumevaju se kupovina i prodaja hartija od vrednosti u kojoj je prodavac saglasan da hartije od vrednosti proda kupcu, koji je saglasan da prodavcu plati kupovnu cenu uz istovremenu obavezu da će kupljene hartije od vrednosti na tačno utvrđeni datum prodati prodavcu, koji je obavezan da za te hartije od vrednosti plati kupcu unapred utvrđenu reotkupnu cenu.

Transakcije se zaključuju na osnovu ove odluke i ugovora o kupoprodaji hartija od vrednosti iz tačke 2. te odluke (okvirni trajni ugovori, okvirni repo ugovori i ugovori o neposrednoj kupovini, odnosno prodaji hartija od vrednosti), a izvršavaju se u skladu s propisima Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti a.d., Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar).

4. Trajne transakcije iz tačke 3. stav 2 ove odluke obuhvataju:

1) prodaju hartija od vrednosti Narodne banke Srbije;

2) kupovinu hartija od vrednosti Narodne banke Srbije pre roka njihovog dospeća;

3) kupovinu državnih hartija od vrednosti;

4) prodaju državnih hartija od vrednosti.

5. Repo transakcije iz tačke 3. stav 3 ove odluke obuhvataju:

1) kupovinu državnih hartija od vrednosti sa obavezom prodaje tih hartija;

2) prodaju državnih hartija od vrednosti sa obavezom kupovine tih hartija;

3) kupovinu hartija od vrednosti Narodne banke Srbije sa obavezom prodaje tih hartija;

4) prodaju hartija od vrednosti Narodne banke Srbije sa obavezom kupovine tih hartija.

6. Narodna banka Srbije transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti u smislu ove odluke može obavljati:

1) na aukcijama,

2) neposrednom kupovinom, odnosno prodajom hartija od vrednosti.

7. Guverner Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: guverner) ili lice koje on ovlasti, u skladu s ciljevima i zadacima monetarne politike, a na osnovu tekućih monetarnih kretanja - utvrđuje vrstu i iznos hartija od vrednosti koje se kupuju i prodaju, kamatne stope po kojima se hartije od vrednosti kupuju, odnosno prodaju, kao i druge bliže uslove pod kojima će i način na koji će Narodna banka Srbije, u skladu sa ovom odlukom, obavljati transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti.

8. Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti na aukcijama obavljaju se razmenom elektronskih poruka sopstvenog formata po SWIFT standardu između Narodne banke Srbije i banke, kroz posebnu aplikaciju Real Time Gross Settlement sistema Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: RTGS sistem) - Sistema za elektronsko trgovanje Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: aukcijska platforma).

Guverner će za sprovođenje ove odluke doneti operativna pravila, kojima će utvrditi bliže uslove i način korišćenja aukcijske platforme (razmena elektronskih poruka, rokovi razmene tih poruka, način, redosled i rokovi izvršavanja novčanih obaveza i obaveza po osnovu prenosa hartija od vrednosti i dr.). Sastavni deo operativnih pravila je terminski plan za obavljanje poslovnih procesa po osnovu kupoprodajnih transakcija hartijama od vrednosti između Narodne banke Srbije i banaka (u daljem tekstu: terminski plan).

Na elektronske poruke, u smislu ove odluke, shodno se primenjuju odredbe odluke Narodne banke Srbije kojom se uređuje elektronski način obavljanja platnog prometa i uputstva za njegovo sprovođenje, ako ovom odlukom i operativnim pravilima za njeno sprovođenje nije drukčije određeno.

II UČESNICI

9. Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti na aukcijama, Narodna banka Srbije obavlja s bankom koja ispunjava uslove utvrđene ovom odlukom, a neposrednu kupovinu i prodaju tih hartija obavlja s tom bankom i sa izdavaocem hartija od vrednosti iz tačke 2. stav 1 odredba pod 2 ove odluke.

10. Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti, u smislu ove odluke, Narodna banka Srbije obavlja s bankom koja ispunjava sledeće uslove:

1) da je član Centralnog registra;

2) da je učesnik u RTGS sistemu;

3) da nad njom nije pokrenut postupak likvidacije ili stečaja;

4) da je Narodnoj banci Srbije dostavila osnovne podatke na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo, i ovlašćenje za najmanje tri lica da u ime i za račun banke mogu da izdaju ponude za kupovinu i prodaju hartija od vrednosti (ponuda), zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti (ovlašćena lica), sa spesimenima njihovih potpisa;

5) da je s Narodnom bankom Srbije zaključila okvirni repo ugovor - ako se obavljaju repo transakcije;

6) (brisana);

7) da joj zbog utvrđene kreditne nesposobnosti nije ograničeno obavljanje transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju minimalni uslovi kreditne sposobnosti banaka, odnosno da joj nije izrečena zabrana obavljanja s Narodnom bankom Srbije određenih vrsta transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti u skladu s tačkom 13. ove odluke.

Narodna banka Srbije vodi evidenciju banaka - učesnika s Narodnom bankom Srbije u kupoprodajnim transakcijama hartijama od vrednosti koje ispunjavaju uslove iz stava 1 ove tačke.

11. Banka koja ispunjava uslove iz tačke 10. ove odluke (u daljem tekstu: učesnik) kupuje i prodaje hartije od vrednosti u svoje ime i za svoj račun.

12. Učesnik je dužan da:

1) obezbedi da na svom žiro-računu koji se vodi u RTGS sistemu ima dovoljno sredstava za kupovinu hartija od vrednosti, u skladu sa izdatim ponudama za njihovu kupovinu, odnosno da na svom računu hartija od vrednosti ima dovoljnu količinu hartija od vrednosti, u skladu sa izdatim ponudama za njihovu prodaju;

2) Narodnu banku Srbije blagovremeno obavesti o izmeni osnovnih podataka, kao i o izmeni podataka o ovlašćenim licima, tako što će joj dostaviti nove podatke u skladu s tačkom 10. odredba pod 4 ove odluke;

3) u svemu postupa u skladu sa ovom odlukom i drugim propisima kojima se uređuju izdavanje i trgovina hartija od vrednosti iz te odluke i obračun i poravnanje tih hartija (kliring i saldiranje), kao i propisima kojima se uređuje elektronski način obavljanja platnog prometa.

13. Ako banka ne izvrši obaveze u skladu sa zaključenom transakcijom kupovine i prodaje hartija od vrednosti ili druge obaveze propisane ovom odlukom - ne može s Narodnom bankom Srbije obavljati određene vrste transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti u smislu te odluke, i to u određenom periodu koji odredi guverner.

III ORGANIZOVANJE I SPROVOĐENJE AUKCIJA

14. Narodna banka Srbije može organizovati sledeće vrste aukcija:

1) aukciju na kojoj će se kupovati, odnosno prodavati hartije od vrednosti po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i saopštila učesnicima - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi;

2) aukciju na kojoj će se kupovati, odnosno prodavati hartije od vrednosti po kamatnoj stopi koju Narodna banka Srbije nije unapred fiksno utvrdila - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi.

Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi može biti:

1) aukcija na kojoj učesnik čiju je ponudu Narodna banka Srbije prihvatila kupuje, odnosno prodaje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio - aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi;

2) aukcija na kojoj svaki učesnik čiju je ponudu Narodna banka Srbije prihvatila kupuje, odnosno prodaje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi - aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi.

15. Odredbe ove odluke o organizovanju i sprovođenju aukcija odnose se na trajne i repo transakcije, s tim što su, u zavisnosti od vrste ovih transakcija, pojedina pitanja na drukčiji način uređena (sadržaj ponude za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, sadržaj potvrde o prihvatanju ponude za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, utvrđivanje cene hartija od vrednosti).

16. Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o organizovanju aukcije hartija od vrednosti, koja sadrži sledeće osnovne podatke:

1) vrstu transakcije,

2) vrstu aukcije,

3) datum održavanja aukcije,

4) vrstu hartije od vrednosti,

5) kamatnu stopu - ako se organizuje aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi,

6) datum kupovine, odnosno datum prodaje hartija od vrednosti,

7) rok na koji se zaključuje repo transakcija, odnosno datum reotkupa hartija od vrednosti - ako se na aukciji obavljaju repo transakcije,

8) procenat umanjenja ili procenat uvećanja koji se primenjuje na nominalnu vrednost hartija od vrednosti - ako se na aukciji obavljaju repo transakcije, utvrđen u skladu s tačkom 33. ove odluke,

9) minimalni iznos na koji ponuda može da glasi,

10) broj ponuda koje se mogu dostaviti,

11) rok za dostavljanje ponuda.

Pored podataka iz stava 1 ove tačke, odluka o organizovanju aukcije hartija od vrednosti može da sadrži i podatke o ukupnoj nominalnoj vrednosti tih hartija, datumu izdavanja i datumu dospeća hartija od vrednosti, najnižoj ili najvišoj kamatnoj stopi na hartije od vrednosti koju ponuda može da sadrži da bi bila primljena u obradu, maksimalnom iznosu na koji ponuda može da glasi i druge podatke značajne za obavljanje transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti.

Ako odluka o organizovanju aukcije ne sadrži podatak o ukupnoj nominalnoj vrednosti hartija od vrednosti koje se kupuju, odnosno prodaju na aukciji - guverner ili lice koje on ovlasti, u vremenu utvrđenom terminskim planom, a najkasnije na dan održavanja aukcije, odlučuje o ukupnoj nominalnoj vrednosti hartija od vrednosti koje se kupuju, odnosno prodaju na aukciji.

17. Odluka o organizovanju aukcije objaviće se preko veb sajta Narodne banke Srbije najkasnije na dan održavanja aukcije.

Istovremeno sa objavljivanjem odluke o organizovanju aukcije, Narodna banka Srbije će, preko aukcijske platforme, učesnicima dostaviti saopštenje o održavanju aukcije, koje sadrži podatke iz te odluke.

Izuzetno od st. 1 i 2 ove tačke, ako se aukcije za pojedine vrste transakcija održavaju više puta u toku dana, odluka o organizovanju aukcija hartija od vrednosti može se odnositi na više aukcija, s tim što se, na osnovu te odluke, učesnicima dostavljaju pojedinačna saopštenja o održavanju svake aukcije, preko aukcijske platforme, najkasnije na dan održavanja aukcije.

18. Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o utvrđivanju kalendara aukcija, kojom se, za period koji nije kraći od jednog meseca, utvrđuje kalendar redovnih aukcija koje Narodna banka Srbije planira da organizuje.

Odluka iz stava 1 ove tačke objaviće se preko veb sajta Narodne banke Srbije.

Dostavljanje ponuda

19. Učesnik, preko aukcijske platforme, Narodnoj banci Srbije dostavlja ponudu, koja sadrži osnovne elemente utvrđene prema vrsti transakcije i vrsti aukcije, propisane na jednom od obrazaca, i to: Obrazac 2 (trajna transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi), Obrazac 2a (trajna transakcija - aukcija pa varijabilnoj kamatnoj stopi), Obrazac 2b (repo transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi) i Obrazac 2v (repo transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

20. Ponude se dostavljaju u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije. Ponude dostavljene pre ili posle vremena utvrđenog terminskim planom ne uzimaju se u obradu.

Ako u vremenu utvrđenom terminskim planom učesnik hoće da izmeni datu ponudu, dostaviće u tom vremenu novu ponudu.

Prijemom nove ponude poništava se prethodna ponuda učesnika, a nova ponuda se smatra važećom.

21. Učesnik je odgovoran za ispravnost i tačnost ponude.

22. Narodna banka Srbije neće primiti u obradu ponudu učesnika ako je ona neblagovremeno dostavljena, ako sadrži nepotpune ili netačne podatke, ako na računu hartija od vrednosti učesnika nema one količine hartija od vrednosti koju je naveo u ponudi za prodaju tih hartija, kao i ako nisu ispunjeni drugi uslovi propisani za dostavljanje ponude i za njenu ispravnost.

Narodna banka Srbije obavestiće učesnika, preko aukcijske platforme, u vremenu utvrđenom terminskim planom, o prijemu u obradu njegove ponude ili o odbijanju tog prijema.

Aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi

23. Ako se organizuje aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi, učesnik može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo jednu ponudu, u kojoj je navedena količina hartija od vrednosti koju taj učesnik namerava da kupi, odnosno proda, po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i objavila.

Ako je ukupna količina hartija od vrednosti navedena u ponudama za kupovinu veća od ukupne količine hartija od vrednosti koju Narodna banka Srbije prodaje, vrši se proporcionalno raspoređivanje hartija od vrednosti po pojedinačnom kupcu, srazmerno učešću ponude pojedinačnog kupca u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

Ako je ukupna količina hartija od vrednosti navedena u ponudama za prodaju veća od ukupne količine hartija od vrednosti koju Narodna banka Srbije kupuje, vrši se proporcionalno raspoređivanje hartija od vrednosti po pojedinačnom prodavcu, srazmerno učešću ponude pojedinačnog prodavca u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

24. Ako Narodna banka Srbije u repo transakciji prodaje hartije od vrednosti s različitim datumima dospeća, u okviru prihvaćenih ponuda rasporediće ih po pojedinačnom kupcu prema kriterijumu datuma dospeća ovih hartija i prema kriterijumu količine tih hartija navedene u ponudama kupaca, tako da će se hartije od vrednosti s najkasnijim datumom dospeća rasporediti na ponude kupaca počev od ponuda u kojima je navedena najmanja količina hartija od vrednosti.

Ako se hartije od vrednosti ne mogu rasporediti po pojedinačnom kupcu prema kriterijumima iz stava 1 ove tačke - rasporediće se i prema vremenu prijema ponude, i to počev od ponude koja je poslednja primljena.

Ako Narodna banka Srbije u repo transakciji kupuje hartije od vrednosti s različitim datumima dospeća, u okviru prihvaćene ponude pojedinačnog prodavca kupiće ih prema kriterijumu datuma dospeća tih hartija, počev od hartija od vrednosti s najranijim datumom dospeća.

Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi

25. Ako se organizuje aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi, učesnik može Narodnoj banci Srbije dostaviti više ponuda u kojima je navedena količina hartija od vrednosti koju taj učesnik namerava da kupi, odnosno proda, s kamatnim stopama na te hartije, s tim da na jednoj aukciji može dostaviti najviše pet ponuda s različitim kamatnim stopama.

U odluci o organizovanju aukcije hartija od vrednosti po varijabilnoj kamatnoj stopi, guverner ili lice koje on ovlasti može utvrditi najvišu, odnosno najnižu kamatnu stopu koju ponuda učesnika može da sadrži da bi bila primljena u obradu, zavisno od toga da li Narodna banka Srbije na aukciji prodaje ili kupuje hartije od vrednosti.

26. Redosled pojedinačnih ponuda učesnika za kupovinu hartija od vrednosti utvrđuje se prema kamatnim stopama navedenim u tim ponudama, i to počev od najniže do najviše kamatne stope.

Nakon utvrđivanja redosleda iz stava 1 ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, odlučuje o najvišoj kamatnoj stopi koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena.

Ako se organizuje aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, učesnik čija je ponuda prihvaćena kupuje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio.

Ako se organizuje aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, svaki učesnik čija je ponuda prihvaćena kupuje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi, tj. po najvišoj prihvaćenoj kamatnoj stopi.

Raspoređivanje hartija od vrednosti vrši se prema redosledu iz stava 1 ove tačke, a ako postoji više ponuda sa istom najvišom kamatnom stopom koja je prihvaćena, a ukupna količina hartija od vrednosti navedena u tim ponudama veća je od ukupne količine neraspoređenih hartija od vrednosti koje Narodna banka Srbija prodaje - raspoređivanje se vrši srazmerno učešću tih ponuda u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

27. Ako Narodna banka Srbije u repo transakciji prodaje hartije od vrednosti s različitim datumima dospeća na aukciji po višestrukoj kamatnoj stopi, u okviru prihvaćenih pojedinačnih ponuda rasporediće ih po pojedinačnoj ponudi prema kriterijumu datuma dospeća tih hartija i prema kriterijumu kamatne stope navedene u pojedinačnim ponudama, tako da će se hartije od vrednosti s najkasnijim datumom dospeća rasporediti na pojedinačne ponude počev od ponuda u kojima je navedena najviša kamatna stopa.

Ako Narodna banka Srbije u repo transakciji prodaje hartije od vrednosti s različitim datumima dospeća na aukciji po jedinstvenoj kamatnoj stopi, u okviru prihvaćenih pojedinačnih ponuda rasporediće ih po pojedinačnoj ponudi prema kriterijumu datuma dospeća ovih hartija i prema kriterijumu količine tih hartija, tako da će se hartije od vrednosti s najkasnijim datumom dospeća rasporediti na pojedinačne ponude, počev od ponuda u kojima je navedena najmanja količina hartija od vrednosti.

Ako se hartije od vrednosti ne mogu rasporediti po pojedinačnoj ponudi prema kriterijumima iz st. 1 i 2 ove tačke - raspoređivaće se i prema vremenu prijema ponude, i to počev od ponude koja je poslednja primljena.

28. Redosled pojedinačnih ponuda učesnika za prodaju hartija od vrednosti utvrđuje se prema kamatnim stopama navedenim u tim ponudama, i to počev od najviše do najniže kamatne stope.

Nakon utvrđivanja redosleda iz stava 1 ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, odlučuje o najnižoj kamatnoj stopi koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena.

Ako se organizuje aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, učesnik čija je ponuda prihvaćena prodaje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio.

Ako se organizuje aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, svaki učesnik čija je ponuda prihvaćena prodaje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi, tj. po najnižoj prihvaćenoj kamatnoj stopi.

Raspoređivanje hartija od vrednosti vrši se prema redosledu iz stava 1 ove tačke, a ako postoji više ponuda sa istom najnižom kamatnom stopom koja je prihvaćena, a ukupna količina hartija od vrednosti navedena u tim ponudama veća je od ukupne količine neraspoređenih hartija od vrednosti koje Narodna banka Srbija kupuje - raspoređivanje se vrši srazmerno učešću tih ponuda u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

29. Ako Narodna banka Srbije u repo transakciji kupuje hartije od vrednosti s različitim datumima dospeća na aukciji po višestrukoj, odnosno jedinstvenoj kamatnoj stopi, u okviru prihvaćenih pojedinačnih ponuda kupiće ih prema kriterijumu datuma dospeća tih hartija, počev od hartija od vrednosti s najranijim datumom dospeća.

Obaveštavanje o prihvatanju ponuda

30. Nakon sprovedenog postupka obrade ponuda na način utvrđen tač. 23, 24, 26, 27, 28. i 29. ove odluke, Narodna banka Srbije, preko aukcijske platforme, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, obaveštava učesnika o prihvatanju njegove ponude.

Ako je Narodna banka Srbije ponudu učesnika prihvatila u potpunosti ili delimično, dostavlja mu potvrdu o prihvatanju ponude, koja sadrži osnovne elemente utvrđene prema vrsti transakcije i vrsti aukcije, propisane na jednom od obrazaca, i to: Obrazac 3 (trajna transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi), Obrazac 3a (trajna transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), Obrazac 3b (repo transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi) i Obrazac 3v (repo transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti u elektronskoj formi smatra se zaključenim u trenutku kada Narodna banka Srbije prihvati ponudu učesnika na način iz stava 2 ove tačke, o čemu obaveštava banku dostavljanjem potvrde o prihvatanju ponude.

Na osnovu zaključenog ugovora iz stava 3 ove tačke, učesnik je dužan da u vremenu utvrđenom terminskim planom izvrši svoje obaveze u skladu s tim ugovorom, odnosno potvrdom o prihvatanju ponude.

31. Narodna banka Srbije, na osnovu podataka o zaključenim i realizovanim ugovorima o kupoprodaji hartija od vrednosti u elektronskoj formi, objaviće na svom veb sajtu zbirni izveštaj o rezultatima aukcije, po pravilu istog dana kada je održana aukcija.

Izveštaj iz stava 1 ove tačke sadrži naročito podatke o kamatnim stopama i cenama ostvarenim na aukciji i koeficijent realizacije ukupnog iznosa ponuda.

IV NEPOSREDNA KUPOPRODAJA HARTIJA OD VREDNOSTI

32. Narodna banka Srbije može neposredno, na osnovu odluke guvernera ili lica koje on ovlasti, kupiti ili prodati hartije od vrednosti.

U skladu sa odlukom iz stava 1 ove tačke, zaključuje se ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti kojim se utvrđuju bliži uslovi kupovine, odnosno prodaje tih hartija, a naročito: vrsta transakcije, ukupan iznos kupljenih, odnosno prodatih hartija od vrednosti, vrsta hartije od vrednosti, ukupna nominalna vrednost hartija od vrednosti, kamatna stopa na hartije od vrednosti, procenat umanjenja, odnosno uvećanja koji se primenjuje na nominalnu vrednost hartija od vrednosti u repo transakciji i način i rokovi izvršenja međusobnih obaveza.

Ugovor iz stava 2 ove tačke zaključuje guverner ili lice koje on ovlasti.

V CENA, PLAĆANjE I PRENOS HARTIJA OD VREDNOSTI

33. Cena hartija od vrednosti koje se kupuju i prodaju u skladu sa ovom odlukom utvrđuje se zavisno od vrste transakcije i izračunava po formulama koje su date u Prilogu 1 uz ovu odluku, koji je njen sastavni deo.

Ako je Narodna banka Srbije kupac hartija od vrednosti u repo transakciji, kupovna cena ovih hartija utvrđuje se primenom procenta umanjenja na nominalnu vrednost tih hartija, a ako je ona prodavac hartija od vrednosti u toj transakciji, kupovna cena hartija od vrednosti utvrđuje se primenom procenta uvećanja na nominalnu vrednost tih hartija.

Procenat umanjenja, odnosno uvećanja iz stava 2 ove tačke određuje guverner ili lice koje on ovlasti - prema tržišnoj vrednosti hartija od vrednosti, kretanju kamatnih stopa, vrsti hartija od vrednosti koje su predmet repo transakcije i ročnosti repo transakcije.

34. Na datum kupovine, kupac hartija od vrednosti u trajnoj ili repo transakciji dužan je da izvrši novčane obaveze po osnovu kupljenih hartija od vrednosti, u skladu s potvrdom o prihvatanju ponude, tj. ugovorom o kupoprodaji tih hartija.

Na datum reotkupa, prodavac hartija od vrednosti u repo transakciji dužan je da izvrši novčane obaveze po osnovu reotkupa hartija od vrednosti u skladu s potvrdom o prihvatanju ponude, tj. ugovorom o kupoprodaji tih hartija.

Na datum kupovine, prodavac hartija od vrednosti u trajnoj ili repo transakciji dužan je da izvrši obaveze po osnovu prenosa hartija od vrednosti navedenih u potvrdi o prihvatanju ponude, tj. u ugovoru o kupoprodaji ovih hartija na vlasnički račun kupca tih hartija u Centralnom registru.

Na datum reotkupa, kupac hartija od vrednosti u repo transakciji dužan je da izvrši obaveze po osnovu prenosa kupljenih hartija od vrednosti navedenih u potvrdi o prihvatanju ponude, tj. u ugovoru o kupoprodaji ovih hartija na vlasnički račun prodavca tih hartija u Centralnom registru.

Radi izvršenja obaveza iz ove tačke, odnosno ispunjavanja uslova za kliring i saldiranje - prodavac, odnosno kupac hartija od vrednosti dužan je da obezbedi da se na njegovom trgovačkom računu nalaze hartije od vrednosti koje su predmet transakcija u smislu ove odluke, odnosno da novčana sredstva prenese na odgovarajući račun u okviru novčanog računa Centralnog registra koji se vodi u RTGS sistemu.

35. Nakon izvršenih obaveza po repo transakcijama u skladu s tačkom 34. stav 1 ove odluke i nakon izvršenog kliringa i saldiranja obaveza i potraživanja u hartijama od vrednosti i novcu, nastalih na osnovu transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti zaključenih u smislu te odluke, kupac hartija od vrednosti, dok traje repo transakcija, nesmetano raspolaže kupljenim hartijama od vrednosti, s tim da prihod iz tih hartija pripada prodavcu u ovoj transakciji.

Prihod iz stava 1 ove tačke je kamata koju kupljene hartije od vrednosti nose, a koja dospeva za naplatu dok traje repo transakcija.

Kupac je dužan da celokupan iznos prihoda iz ove tačke uplati na račun prodavca istog dana kada je izdavalac hartija od vrednosti koje su predmet repo transakcije isplatio prihod po tim hartijama na račun kupca u toj transakciji.

36. Ako kupac hartija od vrednosti - učesnik u trajnoj ili repo transakciji, u roku utvrđenom terminskim planom, ne izvrši u potpunosti obavezu iz tačke 34. stav 1 ove odluke - ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti se raskida, a sredstva koja je učesnik uplatio vraćaju se na račun učesnika.

Ako prodavac hartija od vrednosti - učesnik u repo transakciji, u roku utvrđenom terminskim planom, ne izvrši u potpunosti obavezu iz tačke 34. stav 2 ove odluke, kupljene hartije od vrednosti ostaju u vlasništvu Narodne banke Srbije, a sredstva koja je učesnik uplatio vraćaju se na njegov račun.

Ako prodavac hartija od vrednosti - učesnik u trajnoj ili repo transakciji, u roku utvrđenom terminskim planom, ne izvrši u potpunosti obavezu iz tačke 34. stav 3 ove odluke - ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti se raskida.

Ako kupac hartija od vrednosti - učesnik u repo transakciji, u roku utvrđenom terminskim planom, ne izvrši u potpunosti obavezu iz tačke 34. stav 4 ove odluke - Narodna banka Srbije neće tom kupcu platiti reotkupnu cenu za kupljene hartije od vrednosti, a kupljene hartije od vrednosti koje su predmet repo transakcije ostaju u vlasništvu kupca.

Ako kupac hartija od vrednosti - učesnik u repo transakciji, u roku utvrđenom terminskim planom, ne izvrši u potpunosti obavezu iz tačke 35. stav 3 ove odluke - Narodna banka Srbije će utvrditi novu reotkupnu cenu, umanjenu za iznos prihoda koji kupac nije uplatio na njen račun.

Ako učesnik u trajnoj ili repo transakciji uplati iznos veći od utvrđene kupovne cene iz tačke 34. stav 1 ove odluke, odnosno ako učesnik u repo transakciji uplati iznos veći od utvrđene reotkupne cene iz tačke 34. stav 2 te odluke ili veći iznos prihoda iz tačke 35. stav 3 ove odluke - vrši se povraćaj više uplaćenih sredstava, na račun tog učesnika.

37. Repo transakcija se može okončati i pre ugovorenog datuma reotkupa, ako su Narodna banka Srbije i učesnik sporazumno raskinuli ugovor o zaključenoj repo transakciji (sporazumni raskid repo ugovora).

U slučaju povreda repo ugovora utvrđenih okvirnim repo ugovorom, Narodna banka Srbije može pismeno raskinuti:

- okvirni repo ugovor (jednostrani raskid okvirnog repo ugovora), u kom se slučaju raskidaju i svi posebni repo ugovori;

- poseban repo ugovor, odnosno posebne repo ugovore (jednostrani raskid posebnog repo ugovora, odnosno posebnih repo ugovora), u kom slučaju ostaje na snazi okvirni repo ugovor.

Ako učesnik, u slučajevima raskida repo ugovora iz st. 1 i 2 ove tačke, na datum tog raskida ne izvrši svoje obaveze iz tačke 34. st. 2 i 4 ove odluke, na naplatu potraživanja Narodne banke Srbije shodno se primenjuju odredbe tačke 36. st. 2 i 4 te odluke.

Ako je datum raskida repo ugovora pre ugovorenog datuma reotkupa, na datum tog raskida utvrđuje se nova reotkupna cena hartija od vrednosti, obračunata na osnovu broja dana od datuma zaključenja do datuma raskida repo ugovora.

38. Kliring i saldiranje obaveza i potraživanja u hartijama od vrednosti i novcu, nastalih na osnovu transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti zaključenih u smislu ove odluke, vrši Centralni registar - na način utvrđen propisima Centralnog registra za trajne transakcije, koji obavlja i korporativne radnje po tim transakcijama.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

39. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 97/2003 i 68/2004).

40. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 3. januara 2005. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu

("Sl. glasnik RS", br. 8/2005)

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Obrazac 1

Memorandum banke

______________

 

(mesto i datum)

Na osnovu tačke 10. odredba pod 4 Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 133/2004), radi obavljanja transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti s Narodnom bankom Srbije, daju se sledeći podaci:

1)

naziv i sedište:

2)

matični broj:

3)

broj žiro računa:

4)

identifikaciona oznaka (BIC):

5)

ime i prezime generalnog direktora:

6)

ime i prezime ovlašćenih lica za koja se ovlašćenje, sa spesimenom njihovih potpisa, prilaže uz ovaj obrazac:

 

-

 

-

 

-

7)

brojevi telefona ovlašćenih lica:

8)

i-mejl ovlašćenih lica:

9)

brojevi telefaksa:

 

 

Generalni direktor
(ime i prezime)

 

________________________

 

(potpis i pečat)

 

Memorandum banke

______________

 

(mesto i datum)

Na osnovu tačke 10. odredba pod 4 Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom
tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 133/2004) i člana ____ Statuta ___________________________________________
                                                                                                                                   (naziv i sedište banke)

______________________________________________________
                      (ime i prezime generalnog direktora)

daje

OVLAŠĆENJE

1. Ovlašćuje se:

1)

 

 

(ime i prezime, lični broj)

 

 

 

(potpis)

 

 

samostalno/kolektivno

2)

 

 

(ime i prezime, lični broj)

 

 

 

(potpis)

 

 

samostalno/kolektivno

3)

 

 

(ime i prezime, lični broj)

 

 

 

(potpis)

 

 

samostalno/kolektivno

 

da u ime i za račun _______________________ izdaju ponude za kupovinu i prodaju hartija od vrednosti,

                                     (naziv i sedište banke)

zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu.

 

Generalni direktor
(ime i prezime)

 

________________________

 

(potpis i pečat)

 

 

 

 

Obrazac 2

 

 

Trajna transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi

Naziv banke

 

Datum

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


PONUDA br.
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

______________________________________________

Matični broj:

______________________________________________

Vrsta ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

ISIN broj HoV

 

Oznaka emisije HoV1

 

Oznaka serije HoV1

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Valuta transakcije

 

 

Utvrđena
diskontna/
kamatna stopa2

Cena jednog komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

 

1 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
2 Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

_______________________________________________________________________________________________
(popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

 

Datum prijema:

_____________________

 

 

Vreme prijema:

_____________________

 

 

Broj:

_____________________

____________________

 

 

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

 

 

Obrazac 2a

 

 

Trajna transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


PONUDA br.
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

______________________________________________

Matični broj:

______________________________________________

Vrsta ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

ISIN broj HoV

 

Oznaka emisije HoV1

 

Oznaka serije HoV1

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Valuta transakcije

 

 

Redni
broj
ponude

Diskontna/
kamatna stopa2

Cena jednog
komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

     1
     2
     3
     4
     5

   

ZBIR:      

 

 

1 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
2 Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.

 

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

_______________________________________________________________________________________________
(popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

_____________________

 

 

Vreme prijema:

_____________________

 

 

Broj:

_____________________

____________________

 

 

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

 

 

Obrazac 2b

 

 

Repo transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj (repo) stopi

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


PONUDA br.
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

______________________________________________

Matični broj:

______________________________________________

Vrsta ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Ročnost repo transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

Redni broj HoV

 

ISIN broj HoV1

 

Oznaka emisije HoV2

 

Oznaka serije HoV2

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

Broj komada (količina) HoV po ISIN broju koji banka prodaje

 

Ukupna nominalna vrednost HoV po ISIN broju koji banka prodaje

 

Procenat umanjenja/uvećanja3

 

Kupovna cena HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Datum reotkupa HoV

 

Valuta transakcije

 

 

Utvrđena
kamatna
(repo)
stopa4

Cena jednog
komada
(reotkupna cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
kupovna cena

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

 

1 Ako banka kupuje/prodaje više ISIN brojeva, navodi ih u redu, pri čemu se ovi podaci u ponudi za kupovinu preuzimaju iz odluke o aukciji.
2 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
3 Ako banka prodaje HoV, unosi se procenat umanjenja nominalne vrednosti po komadu, a ako ih banka kupuje - unosi se procenat uvećanja nominalne vrednosti po komadu.
4 Kamatna (repo) stopa izražena je na godišnjem nivou sa dva decimalna mesta.

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

_______________________________________________________________________________________________
(popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

______________________________

 

 

 

Vreme prijema:

______________________________

 

 

 

Broj:

______________________________

 

____________________

 

 

 

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

 

 

Obrazac 2v

 

 

Repo transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj (repo) stopi

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


PONUDA br.
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

______________________________________________

Matični broj:

______________________________________________

Vrsta ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Ročnost repo transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

Redni broj HoV

 

ISIN broj HoV1

 

Oznaka emisije HoV2

 

Oznaka serije HoV2

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

Broj komada (količina) HoV po ISIN broju koji banka prodaje

 

Ukupna nominalna vrednost HoV po ISIN broju koji banka prodaje

 

Procenat umanjenja/uvećanja3

 

Kupovna cena HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Datum reotkupa HoV

 

Valuta transakcije

 

 

Redni
broj
ponude

Kamatna
(repo)
stopa4

Cena jednog
komada
(reotkupna cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
kupovna cena

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

     1
     2
     3
     4
     5

 

 

 

ZBIR:     

 

 

 

1 Ako banka kupuje/prodaje više ISIN brojeva, navodi ih u redu, pri čemu se ovi podaci u ponudi za kupovinu preuzimaju iz odluke o aukciji.
2 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
3 Ako banka prodaje HoV, unosi se procenat umanjenja nominalne vrednosti po komadu, a ako ih kupuje - unosi se procenat uvećanja nominalne vrednosti po komadu.
4 Kamatna (repo) stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

_______________________________________________________________________________________________
(popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

______________________________

 

 

 

Vreme prijema:

______________________________

 

 

 

Broj:

______________________________

 

____________________

 

 

 

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

NARODNA BANKA SRBIJE

 

Obrazac 3

SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG

 

Trajna transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi

SISTEMA I POLITIKE

 

 

Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

Datum

Broj: ___________

 

Vreme

 


POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.

(naziv banke)
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

Vrsta potvrde

 

Vrsta ponude

 

Broj ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

ISIN broj HoV

 

Oznaka emisije HoV1

 

Oznaka serije HoV1

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Valuta transakcije

 

Zvanični srednji kurs NBS

 

Iznos za uplatu2

 

 

Utvrđena diskontna/kamatna stopa3

Cena jednog
komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

 

1 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
2 Ako je HoV izražena u jednoj valuti, a plaćanje se vrši u drugoj valuti, iznos za uplatu na datum kupovine obračunava se po zvaničnom srednjem kursu NBS na datum kupovine - množenjem ukupne cene sa zvaničnim srednjim kursom NBS na datum kupovine.
3 Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije
sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 133/2004).

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

NARODNA BANKA SRBIJE

 

Obrazac 3a

SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG

 

Trajna transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi

SISTEMA I POLITIKE

 

 

Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

Datum

Broj: ___________

 

Vreme

 


POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.

(naziv banke)
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

Vrsta potvrde

 

Vrsta ponude

 

Broj ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

ISIN broj HoV

 

Oznaka emisije HoV1

 

Oznaka serije HoV1

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Valuta transakcije

 

Zvanični srednji kurs NBS

 

Iznos za uplatu2

 

 

Redni
broj
ponude

Diskontna/
kamatna stopa3

Cena jednog
komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

     1
     2
     3
     4
     5

 

 

ZBIR:     

 

 

1 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
2 Ako je HoV izražena u jednoj valuti, a plaćanje se vrši u drugoj valuti, iznos za uplatu na datum kupovine obračunava
se po zvaničnom srednjem kursu NBS na datum kupovine - množenjem ukupne cene sa zvaničnim srednjim kursom NBS na datum kupovine.
3 Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije
sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 133/2004).

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

NARODNA BANKA SRBIJE

 

Obrazac 3b

SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG

 

Repo transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj (repo) stopi

SISTEMA I POLITIKE

 

 

Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

Datum

Broj: ___________

 

Vreme

 


POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.

(naziv banke)
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

 

Vrsta potvrde

 

Vrsta ponude

 

Broj ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Ročnost transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

Redni broj HoV

 

ISIN broj HoV1

 

Oznaka emisije HoV2

 

Oznaka serije HoV2

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

Prihvaćen broj komada (količina) HoV po ISIN broju

 

Prihvaćena nominalna vrednost HoV po ISIN broju

 

Procenat umanjenja/uvećanja3

 

Kupovna cena HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Datum reotkupa HoV

 

Valuta transakcije

 

Zvanični srednji kurs NBS

 

Iznos za uplatu na dan kupovine4

 

Iznos za uplatu na dan reotkupa4

 

 

Utvrđena
kamatna
(repo)
stopa5

Cena jednog
komada
(reotkupna cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
kupovna cena

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

 

1 Ako banka kupuje/prodaje više ISIN brojeva, navodi ih u redu.
2 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
3 Ako banka prodaje HoV, unosi se procenat umanjenja nominalne vrednosti po komadu, a ako ih kupuje - unosi se procenat uvećanja nominalne vrednosti po komadu.
4 Ako je HoV izražena u jednoj valuti, a plaćanje se vrši u drugoj valuti, iznosi za uplatu na datum kupovine i reotkupa obračunavaju se po zvaničnom srednjem kursu NBS na datum kupovine - množenjem ukupne kupovne, odnosno reotkupne cene s zvaničnim srednjim kursom NBS na datum kupovine.
5 Kamata (repo) stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije
sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 133/2004) i okvirnog repo ugovora
zaključenog između Narodne banke Srbije i banke.

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

NARODNA BANKA SRBIJE

 

Obrazac 3v

SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG

 

Repo transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj (repo) stopi

SISTEMA I POLITIKE

 

 

Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

Datum

Broj: ___________

 

Vreme

 


POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.

(naziv banke)
ZA KUPOVINU/PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

 

Vrsta potvrde

 

Vrsta ponude

 

Broj ponude

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Ročnost transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Tip aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta HoV

 

 

 

Redni broj HoV

 

ISIN broj HoV1

 

Oznaka emisije HoV2

 

Oznaka serije HoV2

 

Datum izdavanja HoV

 

Datum dospeća HoV

 

Ročnost HoV u danima

 

Kamatna stopa iz odluke o izdavanju HoV

 

Nominalna vrednost HoV po komadu

 

Prihvaćen broj komada (količina) HoV po ISIN broju

 

Prihvaćena nominalna vrednost HoV po ISIN broju

 

Procenat umanjenja/uvećanja3

 

Kupovna cena HoV po komadu

 

 

 

Datum uplate sredstava po osnovu kupovine/prodaje HoV

 

Datum reotkupa HoV

 

Valuta transakcije

 

Zvanični srednji kurs NBS

 

Iznos za uplatu na dan kupovine5

 

Iznos za uplatu na dan reotkupa5

 

 

Redni
broj
ponude

Kamatna (repo)
stopa4

Cena jednog
komada
(reotkupna cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
kupovna cena

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

     1
     2
     3
     4
     5

 

 

 

ZBIR:     

 

 

 

1 Ako banka kupuje/prodaje više ISIN brojeva, navodi ih u redu.
2 Navodi se ako HoV sadrži oznaku navedenu u odluci o održavanju aukcije.
3 Ako banka prodaje HoV, unosi se procenat umanjenja nominalne vrednosti po komadu, a ako ih banka kupuje - unosi se procenat uvećanja nominalne vrednosti po komadu.
4 Kamatna (repo) stopa izražena je na godišnjem nivou s dva decimalna mesta.
5 Ako je HoV izražena u jednoj valuti, a plaćanje se vrši u drugoj valuti, iznosi za uplatu na datum kupovine i reotkupa obračunavaju se po zvaničnom srednjem kursu NBS na datum kupovine - množenjem ukupne kupovne, odnosno reotkupne cene sa zvaničnim srednjim kursom NBS na datum kupovine.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije
sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 133/2004) i okvirnog repo ugovora
zaključenog između Narodne banke Srbije i banke.

 

____________________

 

(ovlašćeno lice)

 


NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu


 

Prilog 1

FORMULE
ZA IZRAČUNAVANJE CENE HARTIJA OD VREDNOSTI PREMA VRSTI TRANSAKCIJE

I TRAJNE TRANSAKCIJE

1. Cena kratkoročnih diskontnih hartija od vrednosti

  
D = N x
 
  

             1
-------------------------
           p x d
 1+ -------------------
          100 x Gd

gde je:

D - cena HoV po komadu

N - nominalna vrednost HoV po komadu

p - godišnja kamatna stopa

d - broj dana od dana kupovine/prodaje do dana dospeća HoV

Gd - broj dana u godini (360 dana)

Formula se primenjuje u slučaju:

- prodaje HoV NBS,

- kupovine HoV NBS pre roka njihovog dospeća,

- kupovine kratkoročnih HoV koje izdaje Republika Srbija,

- prodaje kratkoročnih HoV koje izdaje Republika Srbija.

2. Cena dugoročnih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija

gde je:

D - cena HoV po komadu

N - nominalna vrednost HoV po komadu

pk - godišnja kuponska stopa

f - broj kupona u toku godine

p - tražena godišnja stopa prinosa pri kupovini/prodaji HoV

K - ukupan broj kupona koji dospevaju od dana kupovine/prodaje do dana dospeća HoV

d1 - broj dana od dana kupovine/prodaje do dana dospeća sledećeg kupona

d2 - broj dana u kuponskom periodu kome pripada datum kupovine/prodaje HoV (računa se kao 360/f)

 

Formula se primenjuje u slučaju:

- kupovine dugoročnih dužničkih kamatonosnih HoV koje izdaje Republika Srbija,

- prodaje dugoročnih dužničkih kamatonosnih HoV koje izdaje Republika Srbija.

II REPO TRANSAKCIJE

1. Kupovna cena hartija od vrednosti

A) Narodna banka Srbije - kupac hartija od vrednosti

          N x Um
D = N - -----------------
        100

gde je:

D - kupovna cena HoV po komadu

N - nominalna vrednost HoV po komadu

Um - procenat umanjenja

Formula se primenjuje u slučaju:

- kupovine kratkoročnih i drugoročnih dužničkih HoV koje izdaje Republika Srbija sa obavezom prodaje tih HoV,

- kupovine HoV NBS sa obavezom prodaje tih HoV.

B) Narodna banka Srbije - prodavac hartija od vrednosti

          N x Uv
D = N - -----------------
        100

gde je:

D - kupovna cena HoV po komadu,

N - nominalna vrednost HoV po komadu

Uv - procenat uvećanja

Formula se primenjuje u slučaju:

- prodaje kratkoročnih i dugoročnih dužničkih HoV koje izdaje Republika Srbija sa obavezom kupovine tih HoV,

                 p x d
R = D x (1 + ------------------)
                100 x Gd

gde je:

R - reotkupna cena HoV po komadu

D - kupovna cena HoV po komadu

p - godišnja kamatna (repo) stopa

d - broj dana trajanja repo ugovora

Gd - broj dana u godini (360 dana)

 

Formula se primenjuje u slučaju:

- kupovine kratkoročnih i dugoročnih dužničkih HoV koje izdaje Republika Srbija sa obavezom prodaje tih HoV,

- kupovine HoV NBS sa obavezom prodaje tih HoV,

- prodaje kratkoročnih i dugoročnih dužničkih HoV koje izdaje Republika Srbija sa obavezom kupovine tih HoV,

- prodaje HoV NBS sa obavezom kupovine tih HoV.