UREDBA
O POSEBNIM USLOVIMA ZA VRŠENJE PROMETA ROBE SA AUTONOMNOM POKRAJINOM KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 139/2004 i 8/2005)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuju se posebni uslovi za vršenje prometa robe sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: APKM) i utvrđuju carinski kontrolni punktovi na kojima će se vršiti mere carinskog nadzora i carinske kontrole, odnosno voditi carinski postupak u vezi prometa robe sa APKM, u periodu važenja Rezolucije Saveta bezbednosti broj 1244.

II UPUĆIVANJE, DOPREMA I TRANZIT ROBE STRANOG POREKLA SA TERITORIJE APKM

Član 2

Roba stranog porekla koja se upućuje i doprema, odnosno tranzitira preko teritorije APKM na teritoriju Republike Srbije, u drumskom, železničkom i poštanskom saobraćaju, prijavljuje se carinskim organima Republike Srbije na carinskom kontrolnom punktu i uz odgovarajuće mere carinskog nadzora upućuje najbližoj robnoj carinskoj ispostavi, radi prijavljivanja i određivanja carinski dozvoljenog postupanja ili upotrebe.

Član 3

Poštanske pošiljke sa teritorije APKM upućuju se Carinarnici Niš - Carinska ispostava Pošta Niš.

Avio pošiljke sa teritorije APKM upućuju se Carinarnici Beograd - Carinska ispostava Aerodrom Beograd.

Član 4

Za robu iz člana 2 ove uredbe, za koju postoji obaveza pribavljanja prethodnog odobrenja nadležne inspekcije, ulazak na teritoriju Republike Srbije odobriće se samo ako je takvo odobrenje izdato.

Član 5

Roba stranog porekla koja se doprema sa teritorije APKM podleže plaćanju carine, drugih uvoznih dažbina, akcize i poreza na dodatu vrednost u skladu sa propisima koji uređuju ta pitanja.

Za robu iz stava 1 ovog člana carinskom organu podnose se carinske isprave koje se popunjavaju na način utvrđen propisom donetim na osnovu člana 88 stav 2 Carinskog zakona.

III UPUĆIVANJE ROBE STRANOG POREKLA NAD KOJOM NIJE SPROVEDEN CARINSKI POSTUPAK, ROBE U TRANZITU I IZVOZNO OCARINJENE ROBE NA TERITORIJU APKM

Član 6

Roba stranog porekla nad kojom nije sproveden carinski postupak, kao i roba u tranzitu, može se uputiti sa graničnog prelaza, odnosno sa teritorije Republike Srbije na teritoriju APKM, uz odgovarajuće mere carinskog nadzora i prijavljuje se nadležnoj robnoj carinskoj ispostavi sa APKM.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, upućivanje akcizne robe i šećera vrši se samo preko Carinske ispostave Preševo.

Robu iz stava 2 ovog člana nakon potvrde prijema Carinska ispostava Preševo upućuje pod carinskom pratnjom do najbližeg carinskog kontrolnog punkta, radi nastupa na teritoriji APKM.

Roba iz stava 1 ovog člana može se uputiti sa graničnog prelaza na teritoriju APKM ako se graničnoj carinarnici položi garancija ovlašćene banke, odnosno uplati depozit, u visini obračunate carine, drugih uvoznih dažbina, akciza i poreza.

Strana neocarinjena roba - duvanske prerađevine i alkoholna pića, koja se upućuju na teritoriju APKM pod uslovima propisanim ovom uredbom mora prethodno biti obeležena kontrolnim akciznim markicama UNMIK-a.

Član 7

Depozit iz člana 6 stav 4 ove uredbe uplaćuje se na depozitni račun granične carinarnice kojoj je roba prijavljena.

Carinarnica iz stava 1 ovog člana vraća uplaćeni depozit, na pismeni zahtev, uz koji se prilaže dokaz carinskog kontrolnog punkta o istupu robe na teritoriju APKM.

Član 8

Bankarska garancija, odnosno depozit iz člana 6 stav 4 ove uredbe ne polaže se za robu koja je prethodno najavljena preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, a čiji su korisnici međunarodne organizacije (UNMIK, KFOR, NATO i dr.), kao i za robu koja se šalje kao donacija, odnosno humanitarna pomoć posredstvom međunarodnih humanitarnih organizacija.

Član 9

Izvozno ocarinjena roba na teritoriji Republike Srbije upućuje se na teritoriju APKM na način iz člana 6 st. 1 i 2 ove uredbe.

IV UPUĆIVANJE STRANE OCARINJENE ROBE NA TERITORIJU APKM

Član 10

Za robu stranog porekla koja je stavljena u slobodan promet u Republici Srbiji, a koja se upućuje na teritoriju APKM, carinskom organu podnosi se Evidenciona jedinstvena carinska isprava, koja se popunjava na način utvrđen propisom donetim na osnovu člana 88 stav 2 Carinskog zakona.

V PROMET ROBE DOMAĆEG POREKLA

Član 11

Dopremanje robe domaćeg porekla sa teritorije APKM u Republiku Srbiju slobodno je i vrši se u skladu sa ovom uredbom.

Roba iz stava 1 ovog člana ne podleže obračunu i plaćanju uvoznih dažbina, naknade za usluge carinskog organa, posebne dažbine pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i administrativne takse.

Kao roba domaćeg porekla u smislu stava 1 ovog člana smatra se roba koja je u celosti proizvedena na teritoriji APKM, odnosno čija je vrednost u procesu proizvodnje uvećana najmanje za 51%.

Član 12

Roba iz člana 11 ove uredbe prijavljuje se na carinskom kontrolnom punktu, na način i po postupku propisanim ovom uredbom.

Član 13

Poreklo robe iz člana 11 ove uredbe utvrđuje se pregledom robe i priložene dokumentacije.

Poreklo robe dokazuje se:

1) pismenom izjavom proizvođača robe ili fakturom prodavca koja sadrži klauzulu da je roba domaćeg porekla;

2) izvodom iz registra proizvođača dobara na teritoriji APKM koji se vodi kod nadležne organizacione jedinice Poreske uprave, ili

3) izvodom iz registra poljoprivrednih gazdinstava o godišnjem obimu poljoprivredne proizvodnje na teritoriji APKM, koji se vodi kod nadležne organizacione jedinice Uprave za javna plaćanja, u skladu sa propisom kojim je uređena registracija poljoprivrednih gazdinstava.

Dokazi iz stava 2 tačka 1) ovog člana moraju biti overeni pečatom i potpisom UNMIK-a u slučaju da se ne podnesu dokazi iz stava 2 tač. 2) ili 3) ovog člana.

Evidenciju o dopremanju robe iz člana 11 ove uredbe vodi nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave.

Sadržinu, vrstu podataka i način vođenja registra proizvođača dobara iz stava 2 tačka 2) ovog člana, kao i evidenciju o dopremanju robe iz člana 11 ove uredbe bliže propisuje ministar finansija.

Član 14

Za robu iz člana 11 ove uredbe carinskom organu podnosi se Evidenciona jedinstvena carinska isprava, koja se popunjava na način utvrđen propisom donetim na osnovu člana 88 stav 2 Carinskog zakona.

VI POSEBNI POSTUPCI

Član 15

Za robu domaćeg porekla koja se upućuje na teritoriju APKM ili se doprema sa teritorije APKM radi privremenog izvoza, odnosno privremenog uvoza, kao i radi pasivnog, odnosno aktivnog oplemenjivanja podnosi se Evidenciona jedinstvena carinska isprava, koja se popunjava na način utvrđen propisom donetim na osnovu člana 88 stav 2 Carinskog zakona.

VII PUTNIČKI PROMET

Član 16

Roba stranog porekla, koju fizička lica prenose u putničkom prometu, na ulasku u Republiku Srbiju prijavljuje se carinskom organu i podleže naplati dažbina.

Roba domaćeg porekla, kupljena na teritoriji APKM, a prenosi se u putničkom prometu, ne podleže naplati dažbina.

Odredbe st. 1 i 2 ovog člana ne odnose se na robu trgovačkog karaktera.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Na carinski postupak u prometu sa APKM, u skladu sa odredbama ove uredbe, shodno se primenjuju i odredbe spoljnotrgovinskih, deviznih i poreskih propisa.

Član 18

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".