NAREDBA
O ZABRANI UPOTREBE MOTORNIH BENZINA ZA ODMAŠĆIVANJE, PRANJE ILI ČIŠĆENJE METALNIH DELOVA I PREDMETA OD DRUGOG MATERIJALA

("Sl. list SFRJ", br. 23/67)

1. Motorni benzini, a naročito etilizirani benzini, ne smeju se upotrebljavati za odmašćivanje, pranje ili čišćenje metalnih delova ili predmeta od drugog materijala.

2. Za odmašćivanje, pranje ili čišćenje metalnih delova ili predmeta od drugog materijala, kao i pri drugim sličnim radovima, smeju se upotrebljavati benzini i drugi neetilizirani derivati nafte sa višim granicama destilacije, proizvedeni po važećim jugoslovenskim standardima, i to:

- specijalni benzin

JUS B.H2263;

- specijalni benzin

JUS B.H2271;

- petroleum za osvetljenje

JUS B.H2311;

- petroleum za osvetljenje, specijalni

JUS B.H2312;

- petroleum za motore

JUS B.H2320;

- dizel-goriva D1

JUS B.H2410;

- dizel-goriva D2

JUS B.H2411.

3. Pri radovima iz tačke 2. ove naredbe, pored sprovođenja odgovarajućih mera zaštite na radu i mera zaštite protiv eksplozije odnosno požara, primenjuje se, po pravilu, hermetizacija procesa odmašćivanja, pranja ili čišćenja metalnih delova i predmeta od drugog materijala.

Ako se pri radovima na odmašćivanju, pranju ili čišćenju metalnih delova odnosno predmeta od drugog materijala, odnosno pri drugim sličnim radovima, pomoću sredstava iz tačke 2. ove naredbe iz opravdanih razloga ne može sprovesti hermetizacija procesa, moraju se u prostoriji u kojoj se vrše takvi radovi preduzeti sledeće mere zaštite na radu:

1) prostorija se mora efikasno provetravati tako da koncentracija isparenja u njoj ne prelazi dopuštene granice propisane važećim jugoslovenskim standardima o maksimalno dopuštenim koncentracijama štetnih gasova, para, magle i prašine (MDK);

2) instalacije i uređaji za električno osvetljavanje i za elektromotorni pogon u prostoriji moraju biti izvedeni prema Propisima o električnim postrojenjima na nadzemnim mestima ugroženim od eksplozivnih smeša (Dodatak "Službenog lista SFRJ", br. 18/67);

3) lica koja su pri radu na odmašćivanju, pranju ili čišćenju metalnih delova odnosno predmeta od drugog materijala izložena štetnom dejstvu sredstava za odmašćivanje, pranje ili čišćenje, moraju koristiti odgovarajuća lična zaštitna sredstva (zaštitne rukavice, zaštitne kecelje, maske za dovođenje svežeg vazduha i sl.).

4. Lica koja vrše radove iz tačke 2. ove naredbe, moraju se najmanje jedanput u šest meseci podvrgavati specijalističkom lekarskom pregledu.

5. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o zabrani upotrebe visokooktanskih benzina za odmašćivanje ili čišćenje metalnih delova i predmeta od drugog materijala ("Službeni list SFRJ", br. 55/65).

6. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".