UPUTSTVO
O NAČINU VRŠENJA NADZORA NAD PRIDRŽAVANJEM PROPISA O ZAŠTITI NA RADU U PREDUZEĆIMA KOJA PROIZVODE ZA ODREĐENE VOJNE POTREBE

("Sl. list SFRJ", br. 23/66)

1. Nadzor nad pridržavanjem propisa o zaštiti na radu u preduzećima koja proizvode za određene vojne potrebe vrše organi inspekcije rada po odredbama Osnovnog zakona o zaštiti na radu, propisa donesenih na osnovu tog zakona i ovog uputstva.

2. Za vršenje nadzora iz tačke 1. ovog uputstva inspektori rada moraju imati posebno ovlašćenje, koje izdaje državni sekretar za narodnu odbranu.

3. Ako se pri vršenju nadzora iz tačke 1. ovog uputstva ukaže potreba za stručnim ekspertizama ili za saradnjom stručnih ustanova i tehničkih inspekcija, inspektor rada će za učešće ovih lica zatražiti ovlašćenje od državnog sekretara za narodnu odbranu.

4. U preduzećima ili pogonima u kojima se radi sa eksplozivnim materijalima, inspektor rada vrši nadzor iz tačke 1. ovog uputstva uz učešće stručnjaka koga odredi državni sekretar za narodnu odbranu.

5. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o načinu vršenja poslova službi inspekcije rada u Jugoslovenskoj narodnoj armiji i preduzećima koja proizvode za određene potrebe Jugoslovenske narodne armije ("Službeni list FNRJ", br. 39/60).

6. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".