UREDBA
O NAČINU I USLOVIMA OSTVARIVANJA PRAVA NA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I NA NAKNADU ZBOG PRESTANKA ZAPOSLENJA BRAČNOG DRUGA PROFESIONALNOG OFICIRA, ODNOSNO PROFESIONALNOG PODOFICIRA

("Sl. list SRJ", br. 21/2000 i 24/2000 - ispr. i "Sl. list SCG", br. 4/2005)

1. Osnovna odredba

Član 1

Ovom uredbom se uređuju način i uslovi za ostvarivanje prava na penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: produženo osiguranje) i na naknadu zbog prestanka zaposlenja bračnog druga premeštenog profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira kome prestane zaposlenje zbog tog premeštaja, a u mestu u koje je profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir premešten nema mogućnosti da se zaposli (u daljem tekstu: korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja).

2. Produženo osiguranje

Član 2

Korisnik produženog osiguranja koji pravo na produženo osiguranje ostvaruje na osnovu člana 59 Zakona o Vojsci Jugoslavije, to pravo ostvaruje kod nadležnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radnika (u daljem tekstu: nadležni fond) u kome je poslednji put bio osiguran prema propisima republika članica.

Korisnik produženog osiguranja koji pravo na produženo osiguranje ostvaruje na osnovu člana 354 Zakona o Vojsci Jugoslavije, to pravo ostvaruje kod nadležnog fonda u mestu službovanja profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira.

Uz zahtev za priznavanje prava na produženo osiguranje korisnik produženog osiguranja iz st. 1 i 2 ovog člana podnosi nadležnom fondu dokaze na osnovu kojih se može utvrditi da su ispunjeni uslovi propisani za ostvarivanje tog prava.

Član 3

Korisnik produženog osiguranja zahtev za priznavanje prava na uplatu doprinosa za produženo osiguranje iz sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije i Crne Gore podnosi jedinici, odnosno ustanovi u kojoj se profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir nalazi na službi, uz koji prilaže pravnosnažno rešenje nadležnog fonda o priznavanju prava na produženo osiguranje i dokaz o bračnoj zajednici sa profesionalnim oficirom, odnosno profesionalnim podoficirom po osnovu koga ostvaruje pravo na produženo osiguranje.

Član 4

Rešenje o priznavanju prava iz člana 3 ove uredbe donosi starešina iz člana 156 Zakona o Vojsci Jugoslavije.

Rešenjem iz stava 1 ovog člana određuju se iznos za uplatu doprinosa i jedinica, odnosno ustanova koja će uplaćivati doprinos za produženo osiguranje.

3. Naknada zbog prestanka zaposlenja

Član 5

Korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja koji to pravo ostvaruje na osnovu člana 59a Zakona o Vojsci Jugoslavije, a ima prebivalište na teritoriji državne zajednice Srbija i Crna Gora, zahtev za naknadu zbog prestanka zaposlenja podnosi jedinici, odnosno ustanovi u kojoj je profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir na službi.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja podnosi dokaz: da se u propisanom roku prijavio nadležnoj organizaciji za zapošljavanje i da se nalazi na evidenciji nezaposlenih lica; o premeštaju profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira po osnovu koga ostvaruje pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja; o bračnoj zajednici sa profesionalnim oficirom, odnosno profesionalnim podoficirom po osnovu koga ostvaruje pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja; o prestanku radnog odnosa posle premeštaja profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira po osnovu koga ostvaruje pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja; o stečenom stepenu stručne spreme.

Član 6

Iznos naknade zbog prestanka zaposlenja se određuje, zavisno od stečenog stepena stručne spreme korisnika te naknade u procentu od zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom isplaćenoj u prethodnom mesecu u privredi republike članice na čijoj teritoriji je sedište Ministarstva odbrane, i to:

1) 100% - za 8. stepen stručne spreme (doktor nauka);

2) 95% - za 7/2 stepen stručne spreme (magistar nauka ili specijalista);

3) 90% - za 7/1 stepen stručne spreme (visoko obrazovanje - VSS);

4) 85% - za 6. stepen stručne spreme (više obrazovanje - VŠS);

5) 80% - za 5. stepen stručne spreme (srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine i specijalizacija - VKV);

6) 75% - za 4. stepen stručne spreme (srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine - SSS);

7) 70% - za 3. stepen stručne spreme (srednje obrazovanje u trajanju od tri godine - KV);

8) 65% - za 2. stepen stručne spreme (osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje za rad u trajanju od dve godine - NSS I PKV);

9) 60% - za 1. stepen stručne spreme (osnovno obrazovanje i stručno osposobljavanje u trajanju do jedne godine - NKV).

Naknada iz stava 1 ovog člana isplaćuje se svakog meseca, za prethodni mesec.

Član 7

Rešenje o priznavanju prava na naknadu zbog prestanka zaposlenja donosi starešina iz člana 156 Zakona o Vojsci Jugoslavije.

4. Zajedničke odredbe

Član 8

Pravo na uplatu doprinosa na produženo osiguranje pripada od dana priznavanja prava na produženo osiguranje iz rešenja o priznavanju prava na produženo osiguranje. Pravo na naknadu zbog prestanka zaposlenja pripada od narednog dana od dana prestanka stalnog zaposlenja, ako je zahtev podnet u roku od tri meseca od dana prestanka zaposlenja, a ako je zahtev podnet nakon tog roka - od dana podnošenja zahteva.

Pravo iz stava 1 ovog člana prestaje danom u kome:

1) korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja zasnuje radni odnos;

2) korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja odbije ponudu nadležne organizacije za zapošljavanje da zasnuje radni odnos na odgovarajućem radnom mestu;

3) korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja stekne pravo na penziju;

4) korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja stupi na izdržavanje kazne zatvora po pravnosnažnoj presudi kojom je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci;

5) postane pravnosnažna presuda o razvodu braka korisnika produženog osiguranja, odnosno korisnika naknade zbog prestanka zaposlenja sa profesionalnim oficirom, odnosno profesionalnim podoficirom po osnovu koga ostvaruje produženo osiguranje odnosno tu naknadu;

6) profesionalnom oficiru, odnosno profesionalnom podoficiru prestane profesionalna vojna služba po osnovu koga korisnik produženog osiguranja odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja ostvaruje produženo osiguranje odnosno tu naknadu, osim pri prestanku te službe zbog korišćenja prava na penziju u kom slučaju korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja zadržava pravo na uplatu doprinosa za produženo osiguranje odnosno na tu naknadu iz sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije i Crne Gore.

Ako naknada zbog prestanka zaposlenja pripada za manje od mesec dana, obračunava se po danima, tako što se dnevni iznos određuje deljenjem mesečnog iznosa naknade sa brojem 30.

Član 9

Korisnik produženog osiguranja, odnosno korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja je dužan da u roku od tri dana od dana nastanka promene iz člana 8 stava 2 ove uredbe pismeno izvesti starešinu iz člana 156 Zakona o Vojsci Jugoslavije.

Član 10

Odredbe čl. 1 do 9 ove uredbe primenjuju se i na civilno lice na službi u Vojsci Srbije i Crne Gore koje se prema članu 125 stav 3 tačka 1 Zakona o Vojsci Jugoslavije raspoređuje na službu u drugom mestu.

Član 11

Odredbe ove uredbe primenjuju se na profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira i za vreme ratnog stanja.

5. Prelazne i završne odredbe

Član 12

Naknada zbog prestanka zaposlenja isplatiće se korisniku naknade zbog prestanka zaposlenja iz člana 59a Zakona o Vojsci Jugoslavije od 2. januara 2000. godine, ako je na dan stupanja na snagu ove uredbe i dalje nezaposlen i ako se zahtev podnese do 30. juna 2000. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana se podnose dokazi propisani u članu 5 stav 2 ove uredbe i dokaz nadležne organizacije za zapošljavanje da korisnik naknade zbog prestanka zaposlenja posle premeštaja profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira nije bio zaposlen i da se i dalje nalazi na evidenciji nezaposlenih lica.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o postupku za ostvarivanje prava na produženo penzijsko i invalidsko osiguranje bračnog druga profesionalnog oficira, odnosno profesionalnog podoficira ("Službeni list SRJ", br. 87/93 i 7/94)).

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".