PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA CENTAR ZA OBUKU VAZDUHOPLOVNO OVLAŠĆENOG OSOBLJA KOJE OBAVLJA POSLOVE OBEZBEĐENJA VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA

("Sl. glasnik RS", br. 9/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje mora da ispunjava centar za obuku vazduhoplovno ovlašćenog osoblja koje obavlja poslove obezbeđenja vazdušnog saobraćaja (u daljem tekstu: centar za obuku).

Vazduhoplovno ovlašćeno osoblje koje obavlja poslove obezbeđenja vazdušnog saobraćaja, u smislu ovog pravilnika, su kontrolor letenja i informator vazduhoplova u letu.

Član 2

Centar za obuku vrši obuku vazduhoplovno ovlašćenog osoblja iz člana 1 stav 2 ovog pravilnika prema programima obuke, koje za svaku vrstu obuke, donosi generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore.

Član 3

Centar za obuku mora imati:

1) odgovarajuću zgradu ili drugi prostor koji omogućava uspešno izvođenje nastave i praktične obuke, zavisno od vrste obuke za koju se koristi;

2) prostorije za nastavno osoblje, za smeštaj opreme, učila, školske dokumentacije, biblioteke i arhive;

3) odgovarajuće uređaje za sprovođenje teorijske i praktične obuke.

Član 4

Prostorije centra za obuku moraju biti posebne građevinske celine ili moraju imati poseban ulaz i ne mogu biti deo ugostiteljskog ili stambenog objekta.

Prostorije centra za obuku moraju biti izgrađene tako da buka od letenja i buka od održavanja vazduhoplova i buka od vozila ne ometaju nastavu, kao i da slušaoci iz jedne prostorije ne ometaju slušaoce u drugoj prostoriji.

Član 5

Centar za obuku dužan je da obezbedi sledeća učila:

1) Zbornik vazduhoplovnih podataka (AIP);

2) geografsku kartu Srbije i Crne Gore u razmeri 1:50000;

3) navigacionu kartu Srbije i Crne Gore u razmeri 1:300000, sa ucrtanim vazdušnim putevima i zabranjenim zonama.

Pored učila iz stava 1 ovog člana centar za obuku dužan je da obezbedi i druga učila predviđena programom obuke kao što su: makete, crteži, preseci instrumenata i opreme, audio-vizuelna sredstva, šeme sistema i drugo.

Centar za obuku mora imati i jezičku laboratoriju za potrebe izvođenja nastave na engleskom jeziku.

Član 6

Centar za obuku može, ako to zahtevaju potrebe obuke, pojedine faze obuke vršiti i na konkretnom radnom mestu u odgovarajućoj operativnoj jedinici službe kontrole letenja.

Član 7

Oprema i uređaji centra za obuku moraju biti ispravni u vreme izvođenja obuke.

Član 8

Za svaku promenu uslova rada centar za obuku mora pribaviti saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore.

Član 9

Na zahtev centra za obuku koji ispunjava sve uslove predviđene ovim pravilnikom, Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore izdaće uverenje o osposobljenosti za obučavanje vazduhoplovno ovlašćenog osoblja koje obavlja poslove obezbeđenja vazdušnog saobraćaja.

Član 10

Uz zahtev iz člana 9 ovog pravilnika podnose se sledeća dokumenta:

1) rešenje o upisu u sudski registar;

2) Pravilnik o radu centra za obuku;

3) spisak stručnog osoblja koje izvodi teorijsku i praktičnu obuku, sa podacima o njihovoj stručnoj spremi i vrsti dozvole i ovlašćenja koje poseduju;

4) nastavni plan i program za sve vrste obuka koje centar za obuku sprovodi;

5) popis i skice prostorija za izvođenje teorijske obuke, kao i podaci o opremi iz člana 3 ovog pravilnika;

6) spisak uređaja i učila za izvođenje teorijske i praktične obuke za svaku vrstu obuke.

Član 11

Centar za obuku, zavisno od Programa obuke i broja kandidata na obuci, mora imati odgovarajući broj nastavnika i instruktora.

Član 12

Instruktor praktične obuke za vazduhoplovno ovlašćeno osoblje koje obavlja poslove obezbeđenja vazdušnog saobraćaja, kao i instruktor iz predmeta Engleski jezik sa upotrebom vazduhoplovnih izraza na engleskom jeziku, mora imati najmanje srednju stručnu spremu, završenu školu kontrole letenja, odgovarajuću dozvolu za rad, završen kurs za instruktora ili supervizora kontrole letenja i minimum dve godine radnog iskustva sa odgovarajućom dozvolom.

Član 13

Rukovodilac praktične obuke, pored uslova iz člana 12 ovog pravilnika, mora imati najmanje tri godine radnog iskustva kao instruktor u praktičnoj obuci.

Član 14

Nastavnik teorijske obuke iz stručnih predmeta mora imati višu stručnu spremu iz odgovarajuće oblasti i najmanje dve godine radnog iskustva u vazduhoplovstvu.

Član 15

Rukovodilac teorijske obuke mora imati višu stručnu spremu iz odgovarajućih oblasti i najmanje tri godine radnog iskustva kao nastavnik teorijske obuke.

Član 16

Nastavnik teorijske obuke može predavati najviše tri srodna teorijska predmeta.

Član 17

Instruktor kontrole letenja u praktičnoj obuci, istovremeno može obučavati najviše osam kandidata.

Član 18

Rukovodilac praktične obuke i rukovodilac teorijske obuke dužni su da prate nastavu, da se staraju o odgovarajućem nivou obuke, da podnesu izveštaj o obuci, da proveravaju pojedine faze obuke i da izvrše završnu proveru (ispit) kandidata na obuci.

Član 19

Centar za obuku dužan je da obezbedi:

1) nastavne planove i programe za svaku vrstu obuke, koji sadrže: ciljeve i zadatke obuke, plan obuke, opis svake lekcije, način izvođenja nastave, sredstva i učila koja se koriste, način provere po završetku pojedinih faza obuke, odnosno posle završetka obuke;

2) literaturu za obuku;

3) vođenje ličnih dosijea kandidata, koji sadrže: prijavu za obuku, rešenje o prijemu na obuku, lekarsko uverenje, podatke o položenim ispitima, karton o školovanju i dr.;

4) vođenje dnevnika nastave;

5) vođenje dnevnika planova obuke.

Član 20

Centar za obuku dužan je da vodi registar kandidata na obuci.

U registar kandidata unose se lični podaci kandidata i podaci o trajanju obuke, podaci o nastavniku, odnosno instruktoru koji vrši obuku, položenim ispitima, stepenu obučenosti i vrsti poslova za koje se kandidat obučava.

Član 21

Centar za obuku je dužan da svakog kandidata upozna sa:

1) programom obuke;

2) bezbedonosnim postupcima i kućnim redom centra za obuku;

3) uputstvom za korišćenje uređaja na kome će se vršiti obuka.

Član 22

Svakom kandidatu koji je završio obuku za sticanje dozvole, odnosno odgovarajućeg ovlašćenja, centar za obuku izdaće potvrdu o završenoj obuci.

Potvrda iz stava 1 ovog člana sadrži: naziv centra, matični broj iz registra obuke, lične podatke kandidata, podatke o vrsti obuke koju je završio kandidat, datum početka i završetka obuke, ocene po predmetima i opšti uspeh kandidata.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".