ODLUKA
O JEDINSTVENOM NAČINU OBRAČUNA I ISKAZIVANJA EFEKTIVNE KAMATNE STOPE NA KREDITE I DEPOZITE

("Sl. glasnik RS", br. 11/2005)

1. Ovom odlukom propisuje se jedinstveni način obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope na kredite koje banka, afilijacija i druga finansijska organizacija iz Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama (u daljem tekstu: banka) odobrava, odnosno na depozite koje banka prima.

Jedinstveni način obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope iz stava 1 ove tačke banka primenjuje u postupku obavljanja kreditnih i depozitnih poslova iz člana 21 Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama.

2. Efektivnom kamatnom stopom u smislu ove odluke smatra se dekurzivna kamatna stopa koja se obračunava na godišnjem nivou, i to primenom složenog kamatnog računa - obračun konformnom metodom.

Obračunom iz stava 1 ove tačke, diskontovana novčana primanja izjednačavaju se s diskontovanim novčanim izdacima odobrenih kredita, odnosno primljenih depozita.

U obračun efektivne kamatne stope na kredite koji se odobravaju uz polaganje depozita uključuju se i novčana sredstva tog depozita (novčani tokovi depozita).

3. Pri diskontovanju, tj. svođenju na sadašnju vrednost svih budućih primanja i izdataka novčanih sredstava po ugovoru o kreditu, odnosno ugovoru o depozitu - primenjuju se kalendarski broj dana u mesecu i 365/366 dana u godini.

4. Efektivna kamatna stopa iskazuje se u procentima s dve decimale, uz zaokruživanje druge decimale, i važi od dana obračuna.

Efektivna kamatna stopa iskazuje se izrazom "efektivna kamatna stopa" ili skraćenicom "EKS".

5. Ponuda banke koja se odnosi na kredite koje odobrava, odnosno depozite koje prima sadrži:

a) podatke koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope, i to:

- visinu nominalne kamatne stope na kredit, odnosno depozit,

- iznos naknada i provizija koje banka obračunava klijentu u postupku odobravanja kredita, odnosno polaganja depozita,

- iznos naknada i provizija poznatih na dan obračuna, koje banka obračunava klijentu u toku realizacije ugovora o kreditu, odnosno ugovora o depozitu;

b) podatke koji se ne uključuju u obračun efektivne kamatne stope, i to:

- kriterijume za revalorizaciju i za indeksiranje kredita, odnosno depozita,

- troškove koji nisu poznati na dan obračuna a mogu nastati u toku realizacije ugovora o kreditu, odnosno ugovora o depozitu.

Podatke iz ove tačke banka dostavlja klijentima pismeno - na njihov zahtev.

6. Efektivnu kamatnu stopu banka iskazuje jasno i uočljivo - u prostorijama banke, u reklamnim oglašavanjima i u sredstvima javnog informisanja.

7. Pri zaključivanju ugovora o kreditu, banka uz ugovor uručuje klijentu jedan primerak plana otplate ovog kredita i pregled bitnih elemenata otplate tog kredita.

Pregled iz stava 1 ove tačke sadrži sledeće podatke: iznos kredita, period otplate, nominalnu kamatnu stopu, efektivnu kamatnu stopu, ukupan iznos kamate koja se plaća u toku korišćenja kredita, ukupan iznos drugih troškova koje klijent treba da plati u toku korišćenja kredita i iznos otplatne rate.

Pri zaključivanju ugovora o depozitu, banka uz ugovor uručuje klijentu jedan primerak plana isplate tog depozita.

Drugi primerak plana otplate kredita, odnosno plana isplate depozita banka zadržava u svojoj dokumentaciji. Obrasci i jednog i drugog plana utvrđeni su uputstvom iz tačke 11. ove odluke.

8. Ako se efektivna kamatna stopa promeni zbog promene elemenata na osnovu kojih se obračunava, banka o toj promeni, i to pre početka primene promenjene efektivne kamatne stope, pismeno obaveštava klijenta.

9. Banka će Narodnoj banci Srbije, i to na ukupnu ponudu kredita i depozita, dostavljati tromesečne izveštaje o ponderisanom nivou efektivne kamatne stope iz ove odluke - u roku od deset dana od dana isteka tromesečja.

Prvi izveštaj u smislu ove odluke banke će Narodnoj banci Srbije dostaviti za drugo tromesečje 2005. godine.

10. Narodna banka Srbije može objavljivati podatke o efektivnoj kamatnoj stopi koju banka primenjuje u skladu sa odredbama ove odluke.

11. Za sprovođenje ove odluke, Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

12. Odredbe ove odluke ne primenjuju se na kredite koje banka odobrava drugoj banci, odnosno na depozite koje banka polaže kod druge banke.

Odredbe ove odluke ne primenjuju se na ugovore o kreditu, odnosno ugovore o depozitu zaključene do dana primene te odluke.

13. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 15. marta 2005. godine.