PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA BERZE I BERZANSKE POSREDNIKE

("Sl. glasnik RS", br. 12/2005)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima, Izveštaj o promenama na kapitalu, Statistički aneks i sadržaj napomena uz finansijske izveštaje za berze i berzanske posrednike.

Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks su, kao prilozi 1, 2, 3, 4, 4a i 5, odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz člana 1 ovog pravilnika, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za berze i berzanske posrednike ("Službeni glasnik RS", broj 11/2005).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, berza, odnosno berzanski posrednik kod kojeg je nastala statusna promena ili promena oblika organizovanja dužan je da, uz godišnji finansijski izveštaj, organu ili drugom pravnom licu nadležnom za vođenje registra boniteta pravnih lica u skladu sa zakonom, dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja.

Za period do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, berza, odnosno berzanski posrednik dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavlja godišnji finansijski izveštaj, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene", odnosno "Do dana promene oblika organizovanja".

Pri dostavljanju podataka za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, berza, odnosno berzanski posrednik obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti i obezbeđuje da se podaci ne ponavljaju kod više berzi, odnosno berzanskih posrednika. Radi toga berza, odnosno berzanski posrednik postupa na sledeći način:

1) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u tekućoj godini, za berzu, odnosno berzanskog posrednika koji je prestao da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine,

- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu,

- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

2) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u prethodnoj godini, za berzu, odnosno berzanskog posrednika koji je prestao da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja,

- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;

3) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala 31. decembra, za berzu, odnosno berzanskog posrednika koji je prestao sa poslovanjem na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 4

U obrazac Bilans stanja berza, odnosno berzanski posrednik unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. 001 do 024 u aktivi i od 101 do 124 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja godišnji finansijski izveštaj podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5

U obrazac Bilans uspeha berza, odnosno berzanski posrednik unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP 201 do 222 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 223 i 224 - dobit i gubitak iz redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 225 i 226 - vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 229 i 230 - dobit i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakom AOP 231 iznos poreza na dobit i pod oznakom AOP 232 i 233 - dobit i gubitak perioda posle oporezivanja.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA

Član 6

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko poslovnih računa i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.

Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istoj berzi, odnosno berzanskom posredniku ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na poslovnim računima i deviznom računu ili sa odgovarajućih računa Bilansa stanja, Bilansa uspeha i grupa računa i računa u knjigovodstvu berze, odnosno berzanskog posrednika.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

Član 7

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 302 do AOP 307.

Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP 304 - Neto prilivi od prodaje hartija od vrednosti kojima se trguje (dilerski način trgovine), iskazuju se podaci o iznosima primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje hartija od vrednosti kojima se trguje, umanjenim za izvršene isplate za sticanje tih hartija.

Pod oznakom AOP 305 - Prilivi od dividendi, iskazuje se iznos primljene gotovine po ovom osnovu u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 306 - Ostali prilivi iz poslovnih aktivnosti, iskazuju se podaci o prilivu gotovine od državnih organa po osnovu premija, subvencija, dotacija i sl, po osnovu naplate prihoda od zakupnina, članarina i ostalih poslovnih prihoda, kao i naplate potraživanja od zaposlenih i ostalih potraživanja.

Pod oznakom AOP 307 - Vanredne stavke, iskazuju se podaci o prilivu gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih priliva iz poslovnih aktivnosti i za koje nisu knjižena potraživanja.

Član 8

Pod oznakom AOP 308 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 309 do AOP 316.

Pod oznakom AOP 309 - Plaćene kamate, iskazuju se sva plaćanja po osnovu kamata u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 310 - Plaćene naknade, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP 311 - Neto odlivi po osnovu kupovine hartija od vrednosti kojima se trguje (dilerski način trgovine), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu kupovine hartija od vrednosti kojima se trguje, umanjen za prilive gotovine od prodaje tih hartija.

Pod oznakom AOP 312 - Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 313 - Porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku obračunskog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za izvršene povraćaje u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 314 - Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda, iskazuju se iznosi isplata u toku obračunskog perioda po osnovu poreza na promet i akciza, poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, carina i drugih dažbina.

Pod oznakom AOP 315 - Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja, iskazuju se odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja.

Pod oznakom AOP 316 - Vanredne stavke, iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih odliva iz poslovnih aktivnosti i za koje nisu knjižene obaveze.

Član 9

Pod oznakom AOP 317 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 308 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 318 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 308 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

2. Novčani tokovi iz aktivnosti investiranja

Član 10

Pod oznakom AOP 319 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz aktivnosti investiranja sa pozicija pod oznakom AOP 320 do AOP 322.

Član 11

Pod oznakom AOP 320 - Prodaja akcija i udela (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje akcija i udela umanjen za isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 321 - Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, iskazuje se iznos primljene gotovine od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 322 - Ostali finansijski plasmani (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana, umanjen za izvršene isplate radi sticanja tih plasmana.

Član 12

Pod oznakom AOP 323 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti investiranja sa pozicija pod oznakom AOP 324 do AOP 327.

Pod oznakom AOP 324 - Kupovina akcija i udela (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu sticanja akcija i udela, umanjen za iznos priliva gotovine od prodaje akcija i udela.

Pod oznakom AOP 325 - Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu pribavljanja nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Pod oznakom AOP 326 - Ostali finansijski plasmani (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu kupovine dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana, umanjen za prilive gotovine od prodaje ili realizacije tih plasmana.

Pod oznakom AOP 327 - Isplaćene dividende, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu dividendi u toku obračunskog perioda.

Član 13

Pod oznakom AOP 328 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 319 - Prilivi gotovine iz investiranja i AOP 323 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 329 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 323 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 319 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Novčani tokovi iz aktivnosti finansiranja

Član 14

Pod oznakom AOP 330 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 331 do AOP 333.

Pod oznakom AOP 331 - Uvećanje osnovnog kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplate akcija i drugih trajnih udela u osnovni kapital berze, odnosno berzanskog posrednika.

Pod oznakom AOP 332 - Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu dugoročnih i kratkoročnih kredita, umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 333 - Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih dugoročnih i kratkoročnih obaveza berze, odnosno berzanskog posrednika, umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda.

Član 15

Pod oznakom AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti finansiranja sa pozicija pod oznakom AOP 335 do AOP 337.

Pod oznakom AOP 335 - Otkup sopstvenih akcija i udela, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija i udela.

Pod oznakom AOP 336 - Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate dugoročnih i kratkoročnih kredita i drugih obaveza, umanjen za iznos novih kredita i obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 337 - Finansijski lizing, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu plaćanja za sredstva uzeta u finansijski lizing.

Član 16

Pod oznakom AOP 338 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 330 - Priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 339 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 330 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o novčanim tokovima

Član 17

Pod oznakom AOP 340 - Svega prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, AOP 319 i AOP 330.

Pod oznakom AOP 341 - Svega odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 308, AOP 323 i AOP 334.

Pod oznakom AOP 342 - Neto priliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 340 i AOP 341.

Pod oznakom AOP 343 - Neto odliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 341 i AOP 340.

Pod oznakom AOP 344 - Gotovina na početku obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na dan 1. januara tekuće i prethodne godine.

Pod oznakom AOP 345 - Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 346 - Negativne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 347 - Gotovina na kraju obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 342 - AOP 343 + AOP 344 + AOP 345 - AOP 346).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 18

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu berza, odnosno berzanski posrednik unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu, i to:

- u kolonu 2 - osnovni kapital, stanje i promene na računima grupe 30, osim računa 309;

- u kolonu 3 - otkupljene sopstvene akcije, stanje i promene na računima 037 i 217;

- u kolonu 4 - ostali kapital, stanje i promene na računu 309;

- u kolonu 5 - neuplaćeni upisani kapital, stanje i promene na računima grupe 31;

- u kolonu 6 - emisiona premija, stanje i promene na računu 320;

- u kolonu 7 - rezerve iz dobiti, stanje i promene na računima 321 i 322;

- u kolonu 8 - revalorizacione rezerve, stanje i promene na računu 330;

- u kolonu 9 - dobit, stanje i promene na računima grupe 34;

- u kolonu 10 - gubitak, stanje i promene na računima grupe 35;

- u kolonu 11 - ukupan kapital, zbir iznosa sa odgovarajućih pozicija;

- u kolonu 12 - gubitak iznad visine kapitala, stanje i promene na računu 290.

U ovaj obrazac berza, odnosno berzanski posrednik unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu za prethodnu i tekuću godinu, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS).

U Izveštaju o promenama na kapitalu (za statističku obradu), u kolonu 4 unose se podaci o početnom stanju, u kolonu 6 unosi se povećanje, u kolonu 8 smanjenje i u kolonu 10 stanje na dan sastavljanja finansijskih izveštaja na računima iskazanim u koloni 1 ovog obrasca.

VI NAPOMENE UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 19

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opise ili detaljnije raščlanjavanje iznosa prikazanih u Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o novčanim tokovima i Izveštaju o promenama na kapitalu i dodatne informacije koje nisu prikazane u samim finansijskim izveštajima, u skladu sa zahtevima pojedinačnih MRS u vezi sa obelodanjivanjem.

Napomene uz finansijske izveštaje posebno sadrže:

- opšte informacije o berzanskom posredniku (sedište, pravna forma, opis prirode poslovanja i glavnih aktivnosti, naziv matičnog berzanskog posrednika i krajnjeg vlasnika tog matičnog berzanskog posrednika i podatak o prosečnom broju zaposlenih na kraju tekuće i prethodne godine - ceo broj);

- informaciju o usklađenosti finansijskih izveštaja sa MRS;

- informaciju o primenjenom osnovu za vrednovanje pozicija u pripremi finansijskih izveštaja;

- specifične računovodstvene politike koje su odabrane i primenjene na značajne poslovne promene i događaje.

Berze i berzanski posrednici u Napomenama uz finansijske izveštaje obavezno prikazuju iznos prihoda od naknada po vrstama naknada, kao i realizovane dobitke i gubitke iz ostvarene razlike u ceni po vrstama hartija od vrednosti i prema vrsti posla, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Ovaj pravilnik primenjuje se na sastavljanje finansijskih izveštaja počevši za 2004. godinu, a berze i berzanski posrednici nisu obavezni da u obrasce propisane ovim pravilnikom unose podatke za 2003. godinu (kolona prethodna godina).

Obrazac Statistički aneks dostavlja se Narodnoj banci Srbije - Centru za bonitet uz godišnje finansijske izveštaje, počevši od godišnjeg finansijskog izveštaja za 2004. godinu.

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe:

1) Pravilnik o obrascima i sadržini pozicija u obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha za berze i berzanske posrednike ("Službeni list SRJ", br. 23/97, 24/2000 i 4/2002);

2) Pravilnik o dodatnom računovodstvenom izveštaju - Aneksu ("Službeni list SRJ", br. 28/97, 3/98 i 5/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 75/2004);

3) Pravilnik o izveštaju o raspodeli rezultata i pokriću gubitka ("Službeni list SRJ", broj 5/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 75/2004).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

Naziv ____________________________________

Sedište ___________________________________

Matični broj _______________________________

Šifra delatnosti _____________________________

Poreski identifikacioni broj ___________________

BILANS STANJA
na dan _______ 20 __ godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

AKTIVA

 

 

 

 

 

A. STALNA IMOVINA (002 + 003 + 004 + 005)

001

 

 

 

00

I NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

002

 

 

 

01

II NEMATERIJALNA ULAGANJA

003

 

 

 

02

III NEKRETNINE I OPREMA

004

 

 

 

03

IV DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (006 do 009)

005

 

 

 

030 do 031

1. Učešća u kapitalu zavisnih i ostalih povezanih pravnih lica

006

 

 

 

032

2. Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

007

 

 

 

036

3. Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

008

 

 

 

033, 034, 035, 038 i 039

4. Ostali dugoročni finansijski plasmani

009

 

 

 

 

B. OBRTNA IMOVINA (011 + 012 + 020)

010

 

 

 

10 do 12

I ZALIHE

011

 

 

 

 

II KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA
(013 + 014 + 015 + 016 + 017 + 018 + 019)

012

 

 

 

200

1. Potraživanja za kamatu

013

 

 

 

201

2. Potraživanja za naknadu

014

 

 

 

202 do 209

3. Ostala potraživanja iz poslovanja

015

 

 

 

21 osim 216 i
217

4. Kratkoročni finansijski plasmani

016

 

 

 

216

5. Hartije od vrednosti kojima se trguje

017

 

 

 

22

6. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

018

 

 

 

23 i 24

7. Porez na dodatu vrednost i aktivna vremenska razgraničenja

019

 

 

 

25

III ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

020

 

 

 

 

V. POSLOVNA IMOVINA (001 + 010)

021

 

 

 

29

G. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

022

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA (021 + 022)

023

 

 

 

88

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

PASIVA

 

 

 

 

 

A. KAPITAL (102 + 103 + 104 + 105 + 106 - 107 - 108)

101

 

 

 

30

I OSNOVNI I OSTALI KAPITAL

102

 

 

 

31

II NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

103

 

 

 

32

III REZERVE

104

 

 

 

33

IV REVALORIZACIONE REZERVE

105

 

 

 

34

V NERASPOREĐENA DOBIT

106

 

 

 

35

VI GUBITAK

107

 

 

 

037 i 217

VII OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

108

 

 

 

 

B. DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE
(110 + 111 + 115 + 122)

109

 

 

 

40

I DUGOROČNA REZERVISANJA

110

 

 

 

41

II DUGOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE (112 do 114)

111

 

 

 

411, 412, 414 i 415

1. Dugoročni krediti

112

 

 

 

413

2. Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti u periodu dužem od godinu dana

113

 

 

 

410 i 419

3. Ostale dugoročne finansijske obaveze

114

 

 

 

 

III KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE (116 do 121)

115

 

 

 

420 do 424

1. Kratkoročni krediti

116

 

 

 

426

2. Obaveze po kratkoročnim hartijama od vrednosti

117

 

 

 

425 i 429

3. Ostale kratkoročne finansijske obaveze

118

 

 

 

43 i 44

4. Obaveze iz poslovanja

119

 

 

 

45 i 46

5. Obaveze po osnovu poreza na dodatu vrednost i ostalih javnih prihoda

120

 

 

 

47

6. Pasivna vremenska razgraničenja

121

 

 

 

48

IV ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

122

 

 

 

 

V. UKUPNA PASIVA (101 + 109)

123

 

 

 

89

G. VANBILANSNA PASIVA

124

 

 

 

 

U _________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

Dana ______________

__________________________________________

_________________

 

Prilog 2

Naziv ____________________________________

Sedište ___________________________________

Matični broj _______________________________

Šifra delatnosti _____________________________

Poreski identifikacioni broj ___________________

BILANS USPEHA
u periodu od _____________ do _________ 20 ___ godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena
broj

Iznos

Tekuća
godina

Prethodna
godina

1

2

3

4

5

6

 

A. PRIHODI I RASHODI IZ REDOVNOG POSLOVANJA
I POSLOVNI PRIHODI (202 do 204)

201

 

 

 

60

1. Prihodi od naknada

202

 

 

 

61

2. Dobici iz ostvarene razlike u ceni

203

 

 

 

63

3. Drugi prihodi iz poslovanja

204

 

 

 

 

II POSLOVNI RASHODI (206 do 210)

205

 

 

 

50

1. Rashodi naknada

206

 

 

 

51

2. Gubici na ostvarenoj razlici u ceni

207

 

 

 

53

3. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

208

 

 

 

54

4. Troškovi amortizacije i rezervisanja

209

 

 

 

55 i 56

5. Ostali poslovni rashodi

210

 

 

 

62

III FINANSIJSKI PRIHODI (212 do 215)

211

 

 

 

620

1. Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica

212

 

 

 

622

2. Prihodi od kamata

213

 

 

 

623

3. Pozitivne kursne razlike

214

 

 

 

621 i 629

4. Ostali finansijski prihodi

215

 

 

 

52

IV FINANSIJSKI RASHODI (217 do 220)

216

 

 

 

520

1. Finansijski rashodi iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima

217

 

 

 

522

2. Rashodi kamata

218

 

 

 

523

3. Negativne kursne razlike

219

 

 

 

521 i 529

4. Ostali finansijski rashodi

220

 

 

 

64 i 65

V OSTALI PRIHODI

221

 

 

 

57 i 58

VI OSTALI RASHODI

222

 

 

 

 

VII DOBIT IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(201 - 205 + 211 - 216 + 221 -222)

223

 

 

 

 

VIII GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(205 - 201 + 216 - 211 + 222 - 221)

224

 

 

 

69 osim 699

B. VANREDNE STAVKE
I VANREDNI PRIHODI

225

 

 

 

59 osim 599

II VANREDNI RASHODI

226

 

 

 

 

III DOBIT PO OSNOVU VANREDNIH STAVKI (225 - 226)

227

 

 

 

 

IV GUBITAK PO OSNOVU VANREDNIH STAVKI (226 - 225)

228

 

 

 

 

V. DOBIT PRE OPOREZIVANJA (223 + 227 - 224 - 228)

229

 

 

 

 

G. GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (224 + 228 - 223 - 227)

230

 

 

 

 

D. POREZ NA DOBIT

231

 

 

 

 

Đ. NETO DOBIT (229 - 231)

232

 

 

 

 

E. NETO GUBITAK (231 - 229) ili (230 + 231)

233

 

 

 

 

U _________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

Dana ______________

__________________________________________

_________________

 

Prilog 3

Naziv ____________________________________

Sedište ___________________________________

Matični broj _______________________________

Šifra delatnosti _____________________________

Poreski identifikacioni broj ___________________

IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA
u periodu od ______ do _______ 20 __ godine

- u hiljadama dinara -

 

Pozicija

AOP

Iznos

Tekuća
godina

Prethodna
godina

 

1

2

3

4

A. NOVČANI TOKOVI IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

I Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (1 do 6)

301

 

 

 

1. Prilivi od kamata

302

 

 

 

2. Prilivi od naknada

303

 

 

 

3. Neto prilivi od prodaje hartija od vrednosti kojima se trguje (dilerski način trgovine)

304

 

 

 

4. Prilivi od dividendi

305

 

 

 

5. Ostali prilivi iz poslovnih aktivnosti

306

 

 

 

6. Vanredne stavke

307

 

 

II Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (1 do 8)

308

 

 

 

1. Plaćene kamate

309

 

 

 

2. Plaćene naknade

310

 

 

 

3. Neto odlivi po osnovu kupovine hartija od vrednosti kojima se trguje (dilerski način trgovine)

311

 

 

 

4. Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi

312

 

 

 

5. Porez na dobit

313

 

 

 

6. Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda

314

 

 

 

7. Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja

315

 

 

 

8. Vanredne stavke

316

 

 

III Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (I - II)

317

 

 

IV Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (II - I)

318

 

 

B. NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA

 

 

 

I Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (1 do 3)

319

 

 

 

1. Prodaja akcija i udela (neto prilivi)

320

 

 

 

2. Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme

321

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani (neto prilivi)

322

 

 

II Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (1 do 4)

323

 

 

 

1. Kupovina akcija i udela (neto odlivi)

324

 

 

 

2. Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme

325

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani (neto odlivi)

326

 

 

 

4. Isplaćene dividende

327

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (I - II)

328

 

 

IV Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (II - I)

329

 

 

V. NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

I Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (1 do 3)

330

 

 

 

1. Uvećanje osnovnog kapitala

331

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi)

332

 

 

 

3. Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze

333

 

 

II Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (1 do 3)

334

 

 

 

1. Otkup sopstvenih akcija i udela

335

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi)

336

 

 

 

3. Finansijski lizing

337

 

 

III Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (I - II)

338

 

 

IV Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (II - I)

339

 

 

G. SVEGA PRILIVI GOTOVINE (301 + 319 + 330)

340

 

 

D. SVEGA ODLIVI GOTOVINE (308 + 323 + 334)

341

 

 

Đ. NETO PRILIV GOTOVINE (340 - 341)

342

 

 

E. NETO ODLIV GOTOVINE (341 - 340)

343

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU OBRAČUNSKOG PERIODA

344

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

345

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

346

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU OBRAČUNSKOG PERIODA (342 - 343 + 344 + 345 - 346)

347

 

 

 

U _________________

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

Dana ______________

__________________________________________

_________________

 

Prilog 4

Naziv ____________________________________

Sedište ___________________________________

Matični broj _______________________________

Šifra delatnosti _____________________________

Poreski identifikacioni broj ___________________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU
u periodu od ________ do ______ 20 ___ godine

- u hiljadama dinara -

OPIS

Osnovni kapital

Otkupljene sopstvene akcije

Ostali kapital

Neuplaćeni upisani kapital

Emisiona premija

Rezerve iz dobiti

Revalorizacione rezerve

Dobit

Gubitak

Ukupno

Gubitak iznad visine kapitala

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Stanje na dan:
____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravka fundamentalne greške i promena računovodstvene politike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje / (smanjenje) revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto dobit / (neto gubitak) perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja / (sticanje) sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos sa jednog oblika kapitala na drugi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspodela dividende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uplate vlasnika / (isplate vlasnicima)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan:
__________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravka fundamentalne greške i promena računovodstvene politike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje / (smanjenje) revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto dobit/ (neto gubitak) perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja / (sticanje) sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos sa jednog oblika kapitala na drugi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspodela dividende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uplate vlasnika / (isplate vlasnicima)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ______________

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

Dana ___________

__________________________________________

_________________

 

Prilog 4a

Naziv ____________________________________

Sedište ___________________________________

Matični broj _______________________________

Šifra delatnosti _____________________________

Poreski identifikacioni broj ___________________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU (za statističku obradu)
u periodu od __________do_____________ 20___ godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

Opis

AOP

Stanje na početku perioda

AOP

Povećanje tokom perioda

AOP

Smanjenje tokom perioda

AOP

Stanje na kraju perioda

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 (4+6-8)

30 osim 309

1. Osnovni kapital

401

 

402

 

403

 

404

 

309

2. Ostali kapital

405

 

406

 

407

 

408

 

31

3. Neuplaćeni upisani kapital

409

 

410

 

411

 

412

 

037 i 217

4. Otkupljene sopstvene akcije

413

 

414

 

415

 

416

 

 

5. UKUPNO OSNOVNI I OSTALI KAPITAL
(1 + 2 + 3 - 4)

417

 

418

 

419

 

420

 

320

6. Emisiona premija

421

 

422

 

423

 

424

 

321 i 322

7. Rezerve iz dobiti

425

 

426

 

427

 

428

 

330

8. Revalorizacione rezerve

429

 

430

 

431

 

432

 

 

9. UKUPNO REZERVE
(6 + 7 + 8)

433

 

434

 

435

 

436

 

34

10. Dobit

437

 

438

 

439

 

440

 

35

11. Gubitak

441

 

442

 

443

 

444

 

 

12. UKUPNO KAPITAL
(5 + 9 + 10 - 11)

445

 

446

 

447

 

448

 

29

13. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

449

 

450

 

451

 

452

 

 

U ______________

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

Dana ___________

__________________________________________

_________________

 

Prilog 5

Naziv ____________________________________

Sedište ___________________________________

Matični broj _______________________________

Šifra delatnosti _____________________________

Poreski identifikacioni broj ___________________

STATISTIČKI ANEKS
(berze i berzanski posrednici)
za 20 ____ godinu

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa,
račun

Pozicija

Oznaka za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

23

Porez na dodatu vrednost

501

 

 

440

Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju

502

 

 

441

Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog

503

 

 

442

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog

504

 

 

45

Obaveze za porez na dodatu vrednost

505

 

 

460

Obaveze za porez na promet

506

 

 

462

Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova

507

 

 

520

Finansijski rashodi iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima

508

 

 

521

Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima

509

 

 

522

Rashodi kamata

510

 

 

531

Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

511

 

 

540

Troškovi amortizacije

512

 

 

552

Troškovi goriva i energije

513

 

 

560

Troškovi neproizvodnih usluga

514

 

 

561

Troškovi reprezentacije

515

 

 

562

Troškovi premija osiguranja

516

 

 

563

Troškovi platnog prometa

517

 

 

564

Troškovi članarina

518

 

 

565

Troškovi poreza

519

 

 

566

Troškovi doprinosa

520

 

 

569

Ostali nematerijalni troškovi

521

 

 

620

Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica

522

 

 

621

Finansijski prihodi od ostalih povezanih pravnih lica

523

 

 

622

Prihodi od kamata

524

 

 

632

Prihodi od povraćaja poreskih dažbina

525

 

 

633

Prihodi po osnovu uslovljenih donacija

526

 

 

 

Prosečan broj zaposlenih po osnovu stanja krajem svakog meseca (ceo broj)

527

 

 

 

Broj običnih akcija

528

 

 

 

Broj prioritetnih akcija

529

 

 

 

Nominalna vrednost običnih akcija (ukupno)

530

 

 

 

Nominalna vrednost prioritetnih akcija (ukupno)

531

 

 

Uputstvo:

A) pod oznakama AOP 502, 503 i 504 upisuje se iznos potražnog prometa (bez početnog stanja), sa odgovarajućih računa, prema oznaci sa računa iz kolone 1;

B) pod oznakama AOP 506 i 507 upisuje se iznos potražnog prometa (bez početnog stanja), sa odgovarajućih računa, prema oznaci sa računa iz kolone 1;

V) pod oznakom AOP 527 upisuje se prosečan broj zaposlenih, utvrđen na bazi stanja zaposlenih na kraju svakog meseca poslovne godine, kao ceo broj;

G) pod oznakama AOP 528 i 529 upisuje se apsolutni broj običnih, odnosno prioritetnih akcija, na kraju godine;

D) pod oznakama AOP 530 i 531 upisuje se ukupna nominalna vrednost svih običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.

U ______________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

Dana ___________

__________________________________________

_________________