PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 133/2003, 4/2004 i 13/2005)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa i grupa računa tog kontnog okvira.

Član 2

Banke iskazuju stanje i promene sredstava, kapitala i obaveza, kao i rashode i prihode, i utvrđuju rezultate poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru, koja je propisana ovim pravilnikom.

Član 3

Stanje i promene sredstava, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima u Kontnom okviru.

Propisani osnovni računi mogu se raščlanjavati, po potrebi, na analitičke račune, s tim što:

1) u okviru računa 102 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima zavisnim i povezanim bankama, 103 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima drugim bankama, 152 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti zavisnim i povezanim bankama, 153 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti drugim bankama, i trocifrenim računima grupe 21 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima i grupe 26 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje dospelih potraživanja po odgovarajućim pozicijama kredita i plasmana.

2) u okviru računa klase 1 - Krediti i plasmani bankama, klase 2 - Krediti i plasmani komitentima, računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje, 31 - Ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća i određenih računa grupe 37 - Druga sredstva, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje indirektnih otpisa za procenjeni iznos nenaplativih potraživanja po kreditima i drugim plasmanima, i to posebno za pojedinačni indirektni otpis a posebno za opšti indirektni otpis plasmana - analitički računi ispravke vrednosti za nenaplativa potraživanja.

3) u okviru računa grupe 33 - Nematerijalna ulaganja i računa grupe 34 - Osnovna sredstva, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje amortizovane vrednosti ovih sredstava - analitički računi ispravke vrednosti po osnovu amortizacije i po osnovu gubitaka zbog obezvređenja nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

4) u okviru računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje, grupe 31 - Ulaganje u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, grupe 32 - Učešća u kapitalu i ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, računa 580 - Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti i računa 581 - Obaveze za ostale hartije od vrednosti, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje odstupanja tržišne vrednosti ovih sredstava i obaveza od njihove nabavne vrednosti.

5) u okviru računa 300 do 307 računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje, grupe 31 - Ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, računa 580 - Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti i računa 581 - Obaveze za ostale hartije od vrednosti, banka obezbeđuje posebne analitičke račune i za iskazivanje iznosa kamata sadržanih u hartijama od vrednosti koje se odnose na budući period (računi 388, 389 i 598 i 599).

6) u okviru računa 308 i 309 računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje nominalnog iznosa otkupljenih plasmana i iznosa odstupanja nabavne vrednosti od nominalne vrednosti tih plasmana.

7) u okviru računa 388 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja u dinarima, 389 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, 598 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja u dinarima i 599 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje iznosa potraživanja i obaveza po osnovu obračunate suspendovane kamate.

8) u okviru računa grupe 60 - Rashodi kamata i grupe 70 - Prihodi od kamata, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje iznosa koji su originalno (u momentu nastanka poslovne promene) nominirani u dinarima i iznosa koji su originalno nominirani u stranoj valuti.

9) na računu 711 - Provizije po izdatim garancijama i drugim jemstvima, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje jednokratno obračunatih provizija i provizija koje se obračunavaju na preostali iznos izdatih garancija i drugih jemstava na principu kamata.

10) na računu 760 - Naplaćena otpisana potraživanja, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje naplaćenih potraživanja koja su otpisana u tekućem obračunskom periodu i naplaćenih potraživanja koja su otpisana u prethodnom obračunskom periodu.

11) u okviru osnovnih računa klasa 1 i 2, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje vrednosti subordiniranih plasmana. Pod subordiniranim plasmanima podrazumevaju se plasmani koji se, u slučaju likvidacije ili stečaja pravnog lica, mogu da naplate samo nakon što se obaveze prema ostalim poveriocima pravnog lica u stečaju isplate u punom iznosu.

Podaci na sintetičkim (trocifrenim) računima obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se uobičajeno primenjuje u vođenju knjigovodstva.

Član 4

Račune propisane Kontnim okvirom banke dalje raščlanjuju prema svojim potrebama.

II SADRŽINA GRUPA RAČUNA I POJEDINIH RAČUNA

Klasa 0: Gotovina i gotovinski ekvivalenti, depoziti kod Narodne banke Srbije i kratkoročne hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije

Član 5

Na grupi računa 00 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, iskazuju se depoziti po viđenju (žiro-računi i devizni računi) kod banaka u zemlji i inostranstvu, gotovina u blagajni, gotovinski ekvivalenti i plemeniti metali i neposredno utrživi predmeti od plemenitih metala. Gotovina i gotovinski ekvivalenti procenjuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računu 000 - Žiro-račun, iskazuju se isključivo poslovna sredstva na žiro-računima i ukupan promet preko žiro-računa banke. Iznos sredstava iskazan na ovom računu jednak je stanju na izvodima žiro-računa banke ako je to stanje pozitivno ili jednako nuli. Potražni saldo na žiro-računima zadnjeg dana u mesecu i na dan bilansa iskazuje se na računu 408 - Krediti za dnevnu likvidnost kod Narodne banke Srbije. Svi prolazni i privremeni računi žiro-računa iskazuju se u okviru računa 139 - Prolazni i privremeni računi žiro-računa.

Na računu 001 - Gotovina u blagajni u dinarima, iskazuju se gotovina u blagajni i gotovinski promet koji se vrši preko blagajne, gotovina u trezoru i gotovina na putu (sabirni centar, trezor i sl.).

Na računu 002 - Ostala novčana sredstva u dinarima, iskazuju se ostala sredstva na računima namenjena poslovanju i neposredno unovčive (uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti) hartije od vrednosti (obveznice, blagajnički zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i slične hartije od vrednosti), sa rokom dospeća najviše do tri meseca, i koje su, u skladu sa poslovnom politikom banke, pribavljene za potrebe očuvanja primarnih rezervi likvidnosti.

Na računu 003 - Devizni računi kod zavisnih i povezanih banaka, iskazuju se transakcioni i ostali devizni depoziti po viđenju kod zavisnih i povezanih banaka u zemlji i inostranstvu. Na dan bilansa iznos sredstava iskazan na ovom računu jednak je stanju na deviznom računu kod zavisne i povezane banke (prema izvodu banke, potvrdi salda banke ili drugom sličnom dokumentu o sravnjenju) ako je to stanje pozitivno ili jednako nuli. Potražni saldo na deviznom računu kod zavisne i povezane banke zadnjeg dana u mesecu i na dan bilansa iskazuje se na računu 450 - Transakcioni depoziti u stranoj valuti zavisnih i povezanih banaka. Svi prolazni i privremeni računi deviznih računa kod zavisnih i povezanih banaka iskazuju se u okviru računa 181 - Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod zavisnih i povezanih banaka.

Na računu 004 - Devizni računi kod drugih banaka, iskazuju se transakcioni i ostali devizni depoziti po viđenju kod drugih banaka u zemlji. Na dan bilansa iznos sredstava iskazan na ovom računu jednak je stanju na deviznom računu kod druge banke (prema izvodu banke, potvrdi salda banke ili drugom sličnom dokumentu o sravnjenju) ako je to stanje pozitivno ili jednako nuli. Potražni saldo na deviznom računu zadnjeg dana u mesecu i na dan bilansa iskazuje se na računu 451 - Transakcioni depoziti u stranoj valuti drugih banaka. Svi prolazni i privremeni računi deviznih računa kod drugih banaka iskazuju se u okviru računa 183 - Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod drugih banaka.

Na računu 005 - Devizni računi kod inostranih banaka, iskazuju se transakcioni i ostali devizni depoziti po viđenju kod banaka u inostranstvu. Na dan bilansa iznos sredstava iskazan na ovom računu jednak je stanju na deviznom računu kod inostrane banke (prema izvodu banke, potvrdi salda banke ili drugom sličnom dokumentu o sravnjenju) ako je to stanje pozitivno ili jednako nuli. Potražni saldo na deviznom računu kod inostrane banke zadnjeg dana u mesecu i na dan bilansa iskazuje se na računu 543 - Transakcioni depoziti u stranoj valuti stranih lica. Svi prolazni i privremeni računi deviznih računa kod inostranih banaka iskazuju se u okviru računa 299 - Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod inostranih banaka.

Na računu 006 - Gotovina u blagajni u stranoj valuti, iskazuju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i efektivan strani novac na putu (u trezor, sabirni centar i slično).

Na računu 007 - Ostala novčana sredstva u stranoj valuti, iskazuju se neposredno unovčive (uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti) devizne hartije od vrednosti, sa rokom dospeća najviše do tri meseca, i koje su, u skladu sa poslovnom politikom banke, pribavljene za potrebe očuvanja primarnih rezervi likvidnosti.

Na računu 008 - Zlato i ostali plemeniti metali, iskazuju se zlato i ostali plemeniti metali koji su neposredno unovčivi uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti. Zalihe zlata i ostalih plemenitih metala koji nisu neposredno unovčivi iskazuju se na računu 379 - Ostala sredstva.

Član 6

Na računima grupe 01 - Depoziti kod Narodne banke Srbije i kratkoročne hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije, iskazuju se plasmani kod Narodne banke Srbije koja banka može da koristi u slučaju nelikvidnosti, a prema nazivima računa ove grupe. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računu 010 - Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije, iskazuju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod Narodne banke Srbije u skladu sa zakonskom regulativom.

Na računu 011 - Hartije od vrednosti Narodne banke Srbije, iskazuju se kratkoročne hartije od vrednosti koje je emitovala Narodna banka Srbije i koje se mogu neposredno prodati, eskontovati ili na drugi način refinansirati kod Narodne banke Srbije, u skladu sa zakonom i odlukama Narodne banke Srbije, i koje su, u skladu sa poslovnom politikom banke, pribavljene za potrebe očuvanja sekundarnih rezervi likvidnosti.

Na računu 012 - Ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije, iskazuju se ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti koje se mogu neposredno prodati, eskontovati ili na drugi način refinansirati kod Narodne banke Srbije, u skladu sa zakonskom regulativom.

Na računu 015 - Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti, iskazuju se sredstva u stranoj valuti izdvojena na posebnim računima kod Narodne banke Srbije u skladu sa zakonskom regulativom.

Na računu 017 - Ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti, iskazuju se ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti u stranoj valuti koje se mogu neposredno prodati, eskontovati ili na drugi način refinansirati kod Narodne banke Srbije, u skladu sa zakonskom regulativom.

Klasa 1: Krediti i plasmani bankama

Član 7

Na računima grupe 10 - Opozivi krediti i plasmani i kratkoročni krediti i plasmani u dinarima bankama, iskazuju se opozivi i neopozivi finansijski plasmani u kredite, depozite i slične plasmane bankama koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 100 i 101 iskazuju se opozivi krediti i plasmani u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Pod opozivim finansijskim plasmanima smatraju se kratkoročni krediti, kratkoročni depoziti i slični plasmani koji mogu da se povuku u bilo kom trenutku ili najkasnije u roku od 24 časa ili jednog radnog dana na osnovu vlastite odluke banke bez rizika da će izazvati značajne kazne ili troškove, kao i krediti i finansijski plasmani sa rokom dospeća do 24 časa ili jednog radnog dana.

Na računima 102 i 103 iskazuju se neopozivi kratkoročni krediti i plasmani u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa neopozivih kredita i plasmana u dinarima bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računima 104 i 105 iskazuju se tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Pod tekućim dospećima dugoročnih kredita i plasmana smatra se deo potraživanja po dugoročnim kreditima i plasmanima, koji u skladu sa ugovorom (prema anuitetnom planu) dospeva za naplatu u periodu od jedne godine od dana bilansa (narednoj poslovnoj godini). Iznosi koji se iskazuju na ovim računima utvrđuju se na osnovu važećih ugovora. Na ovim računima se ukupan iznos utvrđenih potraživanja iskazuje samo na dan bilansa. Po otvaranju bilansa za naredni obračunski period ili narednu godinu ovaj iznos se zatvara crvenim stornom (račun 122).

Član 8

Na računima grupe 11 - Potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima od banaka, iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima koja su dospela za naplatu. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 110 do 112 iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu u dinarima koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 113 i 114 iskazuju se obračunata potraživanja za naknadu u dinarima koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 9

Na računima grupe 12 - Dugoročni krediti i plasmani u dinarima bankama, iskazuju se krediti u dinarima sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i ostali dugoročni finansijski plasmani (dugoročni depoziti i slični plasmani) u dinarima. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 120 i 121 iskazuju se dugoročni krediti i plasmani u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa dugoročnih kredita i plasmana u dinarima bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 122 iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanih na računima 104 i 105.

Član 10

Na računima grupe 13 - Ostali finansijski plasmani u dinarima bankama, iskazuju se ostali finansijski plasmani i potraživanja u dinarima, kao što su pokriveni akreditivi i druga sredstva izdvojena na posebnim računima, dati avansi za obavljanje menjačkih poslova, i ostali plasmani i potraživanja u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima. Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa ostalih finansijskih plasmana u dinarima bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 139 - Prolazni i privremeni računi žiro-računi, iskazuju se otvorene stavke na prolaznim i privremenim računima žiro-računa (račun 000). Pojedinačne stavke evidentirane na ovim računima ne mogu da budu starije od pet radnih dana. Na dan bilansa banka sastavlja specifikaciju pojedinačnih potraživanja (stavki) iskazanih na ovom računu sa podacima o datumu nastanka poslovne promene za svaku stavku i preduzetim radnjama za njihovo raspoređivanje na čvrste račune.

Član 11

Na računima grupe 14 - Potraživanja iz internih odnosa u dinarima, iskazuju se sva potraživanja u dinarima iz internih odnosa od jedinica banke u zemlji i inostranstvu. Analitiku ove grupe računa (trocifreni računi) banka razvija saglasno sopstvenim potrebama. Potraživanja iskazana na računima ove grupe ne iskazuju se u obrascu Bilansa stanja. Na dan bilansa potraživanja iz internih odnosa u dinarima mora da budu u bilansnoj ravnoteži sa obavezama iz internih odnosa u dinarima (računi grupe 44).

Član 12

Na računima grupe 15 - Opozivi krediti i plasmani i kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti bankama, iskazuju se opozivi i neopozivi finansijski plasmani u kredite, depozite i slične plasmane bankama koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 150 i 151 iskazuju se opozivi, iz člana 7 stav 3 ovog pravilnika, krediti i plasmani u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 152 i 153 iskazuju se neopozivi kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa neopozivih kredita i plasmana u stranoj valuti bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računima 154 i 155 iskazuju se tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana, iz člana 7 stav 6 ovog pravilnika, u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa (račun 172).

Član 13

Na računima grupe 16 - Potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti od banaka, iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti koja su dospela za naplatu. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 160 do 162 iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu u stranoj valuti koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 163 i 164 iskazuju se obračunata potraživanja za naknadu u stranoj valuti koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti od banaka vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 14

Na računima grupe 17 - Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti bankama, iskazuju se krediti u stranoj valuti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i ostali dugoročni finansijski plasmani (dugoročni depoziti i slični plasmani) u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa i negativna vrednost iznosa (crveni storno) tekućih dospeća dugoročnih kredita i plasmana (računi 154 i 155). Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 15

Na računima grupe 18 - Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti bankama, iskazuju se ostali finansijski plasmani i potraživanja u stranoj valuti, devizni i klirinški nostro pokriveni akreditivi i druga sredstva izdvojena na posebnim računima, klirinški tekući računi, prolazni i privremeni devizni računi, devizni depoziti kod Narodne banke Srbije shodno zakonskoj regulativi i ostali plasmani i potraživanja u stranoj valuti, prema nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa ostalih finansijskih plasmana u stranoj valuti bankama vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računima 181 - Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod zavisnih i povezanih banaka i 183 - Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod drugih banaka, iskazuju se otvorene stavke na prolaznim i privremenim deviznim računima prema nosiocima navedenim u nazivima računa (računi 003 i 004). Pojedinačne stavke evidentirane na ovim računima kod povezanih banaka u zemlji i drugih banaka ne mogu da budu starije od 5 radnih dana. Pojedinačne stavke evidentirane na prolaznim i privremenim računima deviznih računa kod povezanih banaka u inostranstvu ne mogu da budu starije od 30 radnih dana. Na dan bilansa banka sastavlja specifikaciju pojedinačnih potraživanja (stavki) iskazanih na ovim računima sa podacima o datumu nastanka poslovne promene za svaku stavku i preduzetim radnjama za njihovo raspoređivanje na čvrste račune.

Član 16

Na računima grupe - 19 Potraživanja iz internih odnosa u stranoj valuti, iskazuju se sva devizna potraživanja iz internih odnosa od jedinice banke u zemlji i inostranstvu. Analitiku ove grupe računa (trocifreni računi) banka razvija saglasno sopstvenim potrebama. Potraživanja iskazana na računima ove grupe ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa potraživanja iz internih odnosa u stranoj valuti mora da budu u bilansnoj ravnoteži sa obavezama iz internih odnosa u stranoj valuti (računi grupe 49).

Klasa 2: Krediti i plasmani komitentima

Član 17

Na računima grupe 20 - Opozivi krediti i plasmani u dinarima komitentima, iskazuju se opozivi, iz člana 7 stav 3 ovog pravilnika, finansijski plasmani u kredite, depozite i slične plasmane u dinarima date komitentima, koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Član 18

Na računima grupe 21 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima, iskazuju se neopozivi finansijski plasmani u kredite, depozite i slične plasmane komitentima koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa koji su nominirani u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Na dan bilansa kao i poslednjeg dana u mesecu na računima ove grupe iskazuju se i dugovna salda na transakcionim računima 500 do 504 prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa kratkoročnih kredita i plasmana u dinarima komitentima vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 217 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima komitentima, iskazuje se deo potraživanja po dugoročnim kreditima i plasmanima u dinarima komitentima koji dospeva za naplatu u periodu od jedne godine od dana bilansa u skladu sa članom 7 stav 6 ovog pravilnika (račun 237).

Član 19

Na računima grupe 22 - Potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima od komitenata, iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima koja su dospela za naplatu. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 221 do 225 iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu u dinarima koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 227 do 229 iskazuju se obračunata potraživanja za naknadu u dinarima koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima od komitenata vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 20

Na računima grupe 23 - Dugoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima, iskazuju se krediti u dinarima sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i ostali dugoročni finansijski plasmani (dugoročni depoziti i slični plasmani) u dinarima. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 231 do 235 iskazuju se dugoročni krediti i plasmani u dinarima u iznosima neotplaćenih potraživanja (salda dugoročnih kredita) prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa dugoročnih kredita i plasmana u dinarima komitentima vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 237 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima komitentima, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računu 217.

Član 21

Na računima grupe 24 - Ostali finansijski plasmani u dinarima komitentima, iskazuju se gotovinske isplate za akreditive i druge slične plasmane, i ostali plasmani i potraživanja od komitenata u dinarima. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 240 do 246 iskazuju se ostali finansijski plasmani u dinarima prema nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa ostalih finansijskih plasmana u dinarima komitentima vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 22

Na računima grupe 25 - Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima, iskazuju se opozivi, iz člana 7 stav 3 ovog pravilnika, finansijski plasmani u depozite, kredite i slične plasmane u stranoj valuti komitentima koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Član 23

Na računima grupe 26 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima, iskazuju se neopozivi finansijski plasmani u kredite, depozite i slične plasmane u stranoj valuti komitentima koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa kratkoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti komitentima vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 267 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti komitentima, iskazuje se deo potraživanja po dugoročnim kreditima i plasmanima u stranoj valuti komitentima koji dospeva za naplatu u periodu od jedne godine od dana bilansa u skladu sa članom 7 stav 6 ovog pravilnika, (račun 287).

Član 24

Na računima grupe 27 - Potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti od komitenata, iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti koja su dospela za naplatu. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima grupe 271 do 275 iskazuju se obračunata potraživanja za kamatu u stranoj valuti koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 277 do 279 iskazuju se obračunata potraživanja za naknadu u stranoj valuti koja su dospela za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa dospele kamate i naknade u stranoj valuti od komitenata vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 25

Na računima grupe 28 - Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima, iskazuju se krediti u stranoj valuti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i ostali dugoročni finansijski plasmani (dugoročni depoziti i slični plasmani) u stranoj valuti. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 281 do 285 iskazuju se dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti u iznosima neotplaćenih potraživanja (salda dugoročnih kredita) prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti komitentima vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Na računu 287 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti komitentima, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računu 267.

Član 26

Na računima grupe 29 - Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti komitentima, iskazuju se gotovinske isplate za akreditive i druge slične plasmane i ostali plasmani i potraživanja od komitenata u stranoj valuti. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računu 299 - Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod inostranih banaka, iskazuju se otvorene stavke na prolaznim i privremenim deviznim računima kod inostranih banaka (račun 005). Pojedinačne stavke evidentirane na ovim računima ne mogu da budu starije od trideset radnih dana. Na dan bilansa banka sastavlja specifikaciju pojedinačnih potraživanja (stavki) iskazanih na ovom računu sa podacima o datumu nastanka poslovne promene za svaku stavku i preduzetim radnjama za njihovo raspoređivanje na čvrste račune.

Klasa 3: Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje, ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, učešća u kapitalu i ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva i investicione nekretnine, neuplaćeni upisani kapital i otkupljene sopstvene akcije, druga sredstva, aktiva vremenska razgraničenja i odložena poreska sredstva

Član 27

Na računima grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje, iskazuju se finansijska sredstva pribavljena ili nastala prvenstveno u svrhe ostvarivanja profita iz kratkoročnih fluktuacija cena ili marže dilera, prema nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 300 do 307 iskazuju se plasmani u kupljene ili na drugi način stečene kratkoročne i dugoročne prenosive hartije od vrednosti (akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i ostale hartije od vrednosti kojima se trguje) koje su, u skladu sa poslovnom politikom banke, pribavljene sa namerom da se u kratkom roku ponovo prodaju sa ciljem sticanja dobitka na razlici u ceni, prema nazivima računa.

Na računima 304 i 305 iskazuju se otkupljene sopstvene hartije od vrednosti, osim sopstvenih akcija, prema nazivima računa.

Na računu 308 - Otkupljeni krediti i druga otkupljena potraživanja kojima se trguje, iskazuju se inostrani i domaći krediti i druga potraživanja koja su otkupljena sa namerom da se ponovo prodaju.

Na računu 309 - Ostali plasmani kojima se trguje, iskazuju se svi ostali plasmani u finansijsku imovinu koju je banka pribavila i ima nameru da je u kratkom roku proda.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa ove grupe vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 28

Na računima grupe 31 - Ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, iskazuju se finansijska sredstva sa fiksnim ili odredivim plaćanjima i sa fiksnom dospelošću, za koje banka ima pozitivnu nameru i sposobnost da ih drži do dospeća. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 310 do 315 iskazuju se ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, prema nazivima računa.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa ove grupe vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 29

Na računima grupe 32 - Učešća u kapitalu i ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, iskazuju se ulaganja u zavisne i povezane entitete i ulaganja raspoloživa za prodaju. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 27, MRS 28, MRS 22, MRS 31, MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 320 i 321 iskazuju se akcije i udeli u kapitalu zavisnih pravnih lica tj. pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji mogućnost kontrole (učešće u akcijama sa pravom glasa preko 50% i drugi uslovi definisani MRS 27).

Na računima 322 do 323 iskazuju se akcije i udeli u kapitalu povezanih pravnih lica tj. pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji mogućnost kontrole (učešće u akcijama sa pravom glasa od 20% do 50% i drugi uslovi definisani MRS 28).

Na računima 324 do 325 iskazuju se akcije i udeli u kapitalu drugih pravnih lica, prema nazivima računa.

Na računima 326 i 327 iskazuju se ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, prema nazivima računa.

Član 30

Na računima grupe 33 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u odredivo nemonetarno sredstvo bez fizičkog sadržaja, koje služi za proizvodnju ili isporuku robe ili usluga, za iznajmljivanje drugim licima ili se koristi u administrativne svrhe (ulaganja u razvoj, koncesije, patente, licence i slična prava, ulaganja u pribavljanje nematerijalnih ulaganja i ulaganja iznad knjigovodstvene vrednosti kapitala - "goodwill"). Vrednuju se u skladu sa MRS 38, MRS 36, MRS 17 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 331 - Ulaganja u razvoj, obuhvataju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine. Pod razvojem se podrazumeva primena rezultata istraživanja ili drugog znanja radi proizvodnje novih značajnije poboljšanih materijala, uređaja, proizvoda, procesa, sistema ili usluga pre pristupanja komercijalnoj proizvodnji ili korišćenju. Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim ulaganjem pod uslovom da zadovoljavaju uslove definisane MRS 38.

Na računu 332 - Koncesije, patenti, licence i slična prava, iskazuju se izdaci za pribavljanje prava na patent, licencu, koncesiju, model, uzorak i žig i prava na korišćenje proizvodno-tehničke dokumentacije.

Na računu 333 - Kupovinom stečeni "goodwill", obuhvata se poslovna vrednost imovine koja predstavlja razliku između plaćene i knjigovodstvene vrednosti neto imovine (kapitala), kao i razlika proistekla iz obaveze procenjivanja u slučajevima predviđenim zakonom (spajanje, pripajanje, promena oblika organizovanja i dr.).

Na računu 334 - Avansi i nematerijalna ulaganja u pripremi, iskazuju se dati avansi za materijalna ulaganja i investicije za nematerijalna ulaganja.

Na računu 335 - Ostala prava, iskazuju se izdaci za zakupninu i lizing plaćeni za period duži od jedne godine i izdaci za sticanje ostalih nematerijalnih prava koja se koriste u periodu dužem od jedne godine.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog osnovnog računa nematerijalnih ulaganja obezbeđuje se evidencija o nabavnoj vrednosti (ili ceni koštanja) i ispravci vrednosti nematerijalnih ulaganja.

Član 31

Na računima grupe 34 - Osnovna sredstva, iskazuju se zemljište, građevinski objekti, oprema, ostala osnovna sredstva, investicione nekretnine i oprema uzeta u finansijski lizing, kao i ulaganja u pribavljanje osnovnih sredstava, prema nazivima računa ove grupe. Na računima grupe 34 sredstva se vrednuju shodno MRS 16, MRS 36, MRS 17, MRS 40 i ostalim relevantnim standardima.

Na računu 340 - Zemljište, iskazuje se zemljište po trošku ulaganja i vrednosnom usklađivanju.

Na računu 341 - Građevinski objekti, iskazuju se građevinski objekti, s tim što se u okviru ovog računa na posebnim analitičkim računima iskazuju i stanovi i stambene zgrade koji čine poslovnu imovinu banke.

Na računu 342 - Oprema, iskazuje se oprema koja se smatra osnovnim sredstvima, shodno usvojenoj računovodstvenoj politici.

Na računu 343 - Ostala osnovna sredstva, iskazuju alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom, i vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima ove grupe, kao što su dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti, muzejske vrednosti, knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na računu 344 - Avansi i osnovna sredstva u pripremi, iskazuju se dati avansi za sticanje svih oblika osnovnih sredstava i ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 345 - Investicione nekretnine, iskazuju se nekretnine (zemljište ili zgrada - ili deo zgrade - ili i jedno i drugo), koju (vlasnik ili korisnik lizinga, po osnovu finansijskog lizinga) drži radi ostvarivanja zarade od izdavanja nekretnine ili radi uvećanja vrednosti kapitala ili radi i jednog i drugog, a ne radi: (a) upotrebe za proizvodnju ili snabdevanja robom ili pružanje usluga ili za potrebe administrativnog poslovanja; ili (b) prodaje u okviru redovnog poslovanja, u skladu sa MRS 40 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 346 - Oprema uzeta u finansijski lizing, iskazuje se oprema koja je uzeta u finansijski lizing, pri čemu se pod finansijskim lizingom podrazumeva lizing kojim se u najvećoj meri prenose svi rizici i koristi koji proizilaze iz vlasništva nad predmetom lizinga, dok pravo vlasništva može, ali ne mora, biti konačno preneto, u skladu sa MRS 17 i drugim relevantnim standardima.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog osnovnog računa osnovnih sredstava obezbeđuje se evidencija o nabavnoj vrednosti i ispravci vrednosti osnovnih sredstava.

Član 32

Na računima grupe 35 - Neuplaćeni upisani kapital i otkupljene sopstvene akcije, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija banke i iznosi otkupljenih sopstvenih akcija, prema nazivima računa.

Član 33

Na računima grupe 37 - Druga sredstva, iskazuju se kratkoročna potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu prodatih materijalnih vrednosti primljenih po osnovu prodatih materijalnih vrednosti primljenih po osnovu naplate potraživanja, potraživanja od zaposlenih, potraživanja po osnovu preplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina, dati avansi (izuzev avansa za obavljanje menjačkih poslova) u dinarima i devizama, dati depoziti i kaucije u dinarima i devizama, i ostala potraživanja i plasmani proistekli iz operativnog poslovanja banke. Finansijska sredstva se vrednuju po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima. Zalihe se procenjuju shodno MRS 2 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 370 - Potraživanja po osnovu prodaje, iskazuju se potraživanja od kupaca po osnovu prodaje proizvoda i usluga.

Na računu 371 - Potraživanja po osnovu prodatih materijalnih vrednosti primljenih po osnovu naplate potraživanja, iskazuju se potraživanja po osnovu prodate robe i drugih materijalnih vrednosti primljenih po osnovu naplate potraživanja (zaloga, hipoteka i slično) (račun 735 i 766).

Na računu 372 - Potraživanja od zaposlenih, iskazuju se potraživanja od zaposlenih u dinarima i devizama po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili banci, po osnovu manjkova koji se naknađuju od zaposlenih i druga slična potraživanja.

Na računu 373 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansa na računu 585 - Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Na računu 374 - Dati avansi, iskazuju se avansi dati za nabavku materijala, dati depoziti i kaucije i druga slična potraživanja.

Na računu 375 - Ostala potraživanja iz poslovnih odnosa, iskazuju se i ostala finansijska potraživanja za koja nije predviđen poseban račun u grupi računa 37.

Na računu 376 - Zalihe, iskazuju se zalihe materijala, rezervnih delova, inventara i robe.

Na računu 377 - Materijalne vrednosti primljene po osnovu naplate potraživanja, iskazuju se materijalne vrednosti primljene po osnovu naplate potraživanja do njihove prodaje ili prenosa na druge korisnike.

Na računu 378 - Numizmatičke zbirke, iskazuju se vrednost nabavljenih numizmatičkih zbirki koje se nalaze na zalihama.

Na računu 379 - Ostala sredstva, iskazuju se zalihe zlata i ostalih plemenitih metala koji nisu neposredno unovčivi (lomljeno zlato, zlato u izrađenim predmetima i zlato otkupljeno od proizvođača za koje nije izvršen konačan obračun i slično) i ostala sredstva za koja nije predviđen poseban račun u grupi računa 37.

Na posebnom analitičkom računu u okviru računa 379 - Ostala potraživanja, obuhvata se knjigovodstvena vrednost nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava i zaliha (u daljem tekstu: imovina) koji su uništeni usled ratnih dejstava i razaranja i za koje se istovremeno vrši ispravka vrednosti na teret neposlovnih i vanrednih rashoda.

Na posebnim analitičkim računima u okviru svakog računa potraživanja vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti.

Član 34

Na računima grupe 38 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se unapred plaćeni, odnosno fakturisani troškovi i rashodi i prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli da budu fakturisani, a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu.

Na računima 380 i 381 iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda koji ne dospevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu prema nazivima računa.

Na računima 382 i 383 iskazuju se ostali obračunati prihodi tekućeg obračunskog perioda (naknade i ostali obračunati prihodi) koji ne dospevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu prema nazivima računa.

Na računima 384 i 385 iskazuju se iznosi plaćene kamate u tekućem obračunskom periodu koje se odnose na naredni obračunski period prema nazivima računa.

Na računima 386 i 387 iskazuju se iznosi plaćenih ostalih rashoda u tekućem obračunskom periodu koji se odnose na naredni obračunski period prema nazivima računa.

Na računima 388 i 389 iskazuju se potraživanja za suspendovanu obračunatu kamatu (obustavljen pripis kamate na aktivu određenog stepena naplativosti) u skladu sa računovodstvenom politikom (računi 598 i 599), unapred obračunata kamata narednog perioda (računi 598 i 599) i sva ostala aktivna vremenska razgraničenja prema nazivima računa.

Pod suspendovanom obračunatom kamatom podrazumeva se obračunata kamata tekućeg perioda na kredite i plasmane za koje je izvršeno indirektno smanjenje vrednosti u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom, za koju su umanjeni prihodi od kamata tekućeg perioda. Suspenzija obračunate kamate vrši se kao storno potraživanja po osnovu obračunate kamate tekućeg perioda koja su iskazana na računima grupa: 11 - Potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima od banaka, 16 - Potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti od banaka, 22 - Potraživanja za kamatu i naknadu u dinarima od komitenata i 27 - Potraživanja za kamatu i naknadu u stranoj valuti od komitenata i njihovim prenosom na analitičke račune u okviru računa 388 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja u dinarima i 389 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti i kao storno prihoda od kamate tekućeg perioda koji su iskazani na računima grupe 70 - Prihodi od kamata i njihovim prenosom na analitičke račune u okviru računa 598 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja u dinarima i 599 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti.

Ako se u skladu sa ugovorom vrši obračun kamate po kreditima i plasmanima za koje je izvršeno indirektno smanjenje vrednosti u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom, tako obračunata, a nenaplaćena kamata iskazuje se u okviru suspendovane kamate na analitičkim računima ostalih aktivnih i pasivnih vremenskih razgraničenja.

Na dan bilansa potraživanja po osnovu unapred obračunate kamate narednog perioda i potraživanja za suspendovanu obračunatu kamatu koja su iskazana na računima aktivnih vremenskih razgraničenja (388 i 389) i razgraničeni prihodi po osnovu obračunate kamate narednog perioda i razgraničeni prihodi od suspendovane obračunate kamate koji su iskazani na računima pasivnih vremenskih razgraničenja (598 i 599) međusobno se zatvaraju, odnosno bilansiraju se po neto principu.

Po otvaranju bilansa za naredni obračunski period potraživanja i obaveze za razgraničene prihode na ovim računima ponovo se iskazuju u bruto iznosima, odnosno u toku godine prate se po bruto principu.

Član 35

Na računima grupe 39 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se iznosi poreza iz dobitka koji mogu da se povrate u narednim periodima po osnovu odbitnih privremenih razlika, neiskorištenih poreskih odbitaka koji se prenose u naredni period i neiskorištenih poreskih dobitaka koji se prenose u naredni period, u skladu sa MRS 12 i drugim relevantnim standardima.

Klasa 4: Depoziti i krediti od banaka

Član 36

Na računima grupe 40 - Depoziti po viđenju i opozivi krediti u dinarima od banaka, iskazuju se depoziti po viđenju i opozivi krediti od banaka. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 400 i 401 iskazuju se računi na kojima se nalazi transakcioni novac (žiro-računi, tekući računi, čekovni računi itd.) kojim se vrši bezgotovinsko plaćanje u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Dugovna salda na transakcionim računima iskazuju se na dan bilansa kao i poslednjeg dana u mesecu na odgovarajućim računima 102 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima povezanim bankama i 103 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima drugim bankama, prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 402 i 403 iskazuju se ostali depoziti po viđenju u dinarima banaka prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Pod depozitima po viđenju podrazumevaju se sredstva koja je banka primila, a deponent položio na račun banke sa pravom da raspolaže delom ili celim iznosom položenih sredstava u svakom trenutku.

Na računima 404 i 405 iskazuju se opozivi, iz člana 7 stav 3 ovog pravilnika, kratkoročni krediti u dinarima od banaka prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 406 do 408 iskazuju se obaveze po kreditima za dnevnu likvidnost u dinarima sa rokom dospeća od jednog radnog dana prema nosiocima naznačenim u nazivima računa, kao i potražni saldo na žiro-računu banke (račun 000).

Član 37

Na računima grupe 41 - Kratkoročni depoziti i kratkoročni krediti u dinarima od banaka, iskazuju se pribavljeni depoziti u dinarima koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i pribavljeni neopozivi krediti koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i tekuća dospeća dugoročnih kredita. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 410 i 411 iskazuju se kratkoročni depoziti u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 412 i 413 iskazuju se tekuća dospeća, iz člana 7 stav 6 ovog pravilnika, dugoročnih depozita u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa (račun 432).

Na računima 414 do 416 iskazuju se neopozivi kratkoročni krediti u dinarima od banaka prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 417 do 419 iskazuju se tekuća dospeća, iz člana 7 stav 6 ovog pravilnika, dugoročnih kredita u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa (račun 436).

Član 38

Na računima grupe 42 - Obaveze za kamatu i naknadu u dinarima prema bankama, iskazuju se obračunate obaveze po kamatama i naknadama u dinarima koje su dospele za plaćanje. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 420 i 422 iskazuju se obračunate obaveze po kamatama u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 423 i 424 iskazuju se obračunate obaveze za naknade u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Član 39

Na računima grupe 43 - Dugoročni depoziti, dugoročni krediti i ostale finansijske obaveze u dinarima prema bankama, iskazuju se pribavljeni depoziti i krediti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa u dinarima i ostale finansijske obaveze u dinarima. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 430 i 431 iskazuju se obaveze po dugoročnim depozitima u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 432 - Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računima 412, 413.

Na računima 433 do 435 iskazuju se obaveze po dugoročnim kreditima u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 436 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računima 417 do 419.

Na računima 437 i 438 iskazuju se sve ostale finansijske obaveze u dinarima, kao što su izdati čekovi i druge kratkoročne i dugoročne obaveze u dinarima, prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 439 - Ostale finansijske obaveze prema Narodnoj banci Srbije, iskazuju se primljeni avansi za obavljanje menjačkih poslova i ostale finansijske obaveze prema Narodnoj banci Srbije.

Član 40

Na računima grupe 44 - Obaveze iz internih odnosa u dinarima, iskazuju se sve obaveze u dinarima iz internih odnosa od jedinica banke u zemlji i inostranstvu. Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) banka razvija saglasno sopstvenim potrebama. Obaveze iskazane na računima ove grupe ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa obaveze iz internih odnosa u dinarima mora da budu u bilansnoj ravnoteži sa potraživanjima iz internih odnosa u dinarima (računi grupe 14).

Član 41

Na računima grupe 45 - Depoziti po viđenju i opozivi krediti u stranoj valuti od banaka, iskazuju se depoziti po viđenju i opozivi krediti u stranoj valuti od banaka. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 450 do 453 iskazuju se devizni računi i drugi depoziti bez rokova dospeća, iz člana 36 stav 4 ovog pravilnika, u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa. U okviru ovih računa banka iskazuje i potražna salda na svojim deviznim računima kod ovih banaka (računi 003 i 004).

Na računima 454 i 455 iskazuju se opozivi, iz člana 7 stav 3 ovog pravilnika, kratkoročni krediti u stranoj valuti od banaka prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Član 42

Na računima grupe 46 - Kratkoročni depoziti i kratkoročni krediti u stranoj valuti od banaka, iskazuju se pribavljeni depoziti i neopozivi krediti koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 460 i 461 iskazuju se kratkoročni depoziti u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 462 i 463 iskazuju se tekuća dospeća, iz člana 7 stav 6 ovog pravilnika, dugoročnih depozita u stranoj valuti, prema nosiocima navedenim u nazivima računa (račun 482).

Na računima 464 i 465 iskazuju se neopozivi kratkoročni krediti u stranoj valuti od banaka prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 466 i 467 iskazuju se tekuća dospeća, iz člana 7 stav 6 ovog pravilnika, dugoročnih kredita u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa (račun 486).

Član 43

Na računima grupe 47 - Obaveze za kamatu i naknadu u stranoj valuti, prema bankama, iskazuju se obračunate obaveze po kamatama i naknadama u stranoj valuti koje su dospele za plaćanje. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 470 i 471 iskazuju se obračunate obaveze po kamatama u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 473 i 474 iskazuju se obračunate obaveze po naknadama u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Član 44

Na računima grupe 48 - Dugoročni depoziti, dugoročni krediti i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema bankama, iskazuju se pribavljeni depoziti i krediti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 480 i 481 iskazuju se dugoročni depoziti u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 482 - Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti banaka, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računima 462 i 463.

Na računima 483 i 484 iskazuju se dugoročni krediti u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 486 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od banaka, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računima 466 i 467.

Na računima 487 i 488 iskazuju se ostale finansijske obaveze u stranoj valuti, kao što su izdati čekovi i druge kratkoročne i dugoročne obaveze u stranoj valuti, prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Član 45

Na računima grupe 49 - Obaveze iz internih odnosa u stranoj valuti, iskazuju se sve obaveze u stranoj valuti iz internih odnosa od jedinica banke u zemlji i inostranstvu. Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) banka razvija saglasno sopstvenim potrebama. Obaveze iskazane na računima ove grupe ne iskazuju se u obrascu Bilansa stanja. Na dan bilansa obaveze iz internih odnosa u stranoj valuti mora da budu u bilansnoj ravnoteži sa potraživanjima iz internih odnosa u stranoj valuti (računi grupe 19).

Klasa 5: Depoziti i krediti komitenata, druge obaveze i pasivna vremenska razgraničenja

Član 46

Na računima grupe 50 - Depoziti po viđenju u dinarima komitenata, iskazuju se transakcioni, štedni i ostali depoziti po viđenju, iz člana 36 stav 4 ovog pravilnika, u dinarima komitenata. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 500 do 504 iskazuju se računi na kojima se nalazi transakcioni novac (žiro-računi, tekući računi, čekovni računi itd.) kojim se vrši bezgotovinsko plaćanje u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa. Dugovna salda na transakcionim računima na dan bilansa kao i poslednjeg dana u mesecu iskazuju se na odgovarajućim računima grupe 21 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima, prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 505 do 509 iskazuju se štedni i ostali depoziti koji nemaju rokove dospeća (štedne knjižice, štedna pisma i slično) u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Član 47

Na računima grupe 51 - Kratkoročni depoziti u dinarima komitenata, iskazuju se pribavljeni depoziti koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa u dinarima. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 510 do 514 iskazuju se kratkoročni depoziti u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 515 - Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima komitenata, iskazuje se deo obaveza po dugoročnim depozitima komitenata u dinarima koji dospeva u periodu od jedne godine od dana bilansa, u skladu sa članom 7 stav 6 ovog pravilnika (račun 534).

Član 48

Na računima grupe 52 - Kratkoročni krediti i obaveze za kamatu i naknadu u dinarima prema komitentima, iskazuju se pribavljeni krediti koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa u dinarima i obračunate obaveze po kamatama i naknadama koje su dospele za plaćanje. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 521 do 523 iskazuju se kratkoročni krediti u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 524 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od komitenata, iskazuje se deo obaveza po dugoročnim kreditima komitenata u dinarima koji dospeva u periodu od jedne godine od dana bilansa u skladu sa članom 7 stav 6 ovog pravilnika (račun 538).

Na računima 525 do 528 iskazuju se obračunate obaveze po kamatama u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 529 - Obaveze za naknadu u dinarima prema komitentima, iskazuju se obračunate obaveze po naknadama u dinarima prema komitentima.

Član 49

Na računima grupe 53 - Dugoročni depoziti, dugoročni krediti i ostale finansijske obaveze u dinarima prema komitentima, iskazuju se pribavljeni depoziti i krediti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa u dinarima i ostale finansijske obaveze u dinarima. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 530 do 533 iskazuju se obaveze po dugoročnim depozitima u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 534 - Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima komitenata, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računu 515.

Na računima 535 i 537 iskazuju se obaveze po dugoročnim kreditima u dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 538 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od komitenata, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računu 524.

Na računu 539 - Ostale finansijske obaveze u dinarima prema komitentima, iskazuju se obaveze po čekovima i ostale finansijske obaveze u dinarima prema komitentima.

Član 50

Na računima grupe 54 - Depoziti po viđenju u stranoj valuti komitenata, iskazuju se transakcioni, štedni i ostali depoziti po viđenju, iz člana 37 stav 4 ovog pravilnika. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 540 do 544 iskazuju se devizni računi i drugi depoziti po viđenju kojim se vrši bezgotovinsko plaćanje prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računima 545 do 549 iskazuju se štedni i ostali depoziti koji nemaju rokove dospeća (štedne knjižice, štedna pisma i slično) u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Član 51

Na računima grupe 55 - Kratkoročni depoziti u stranoj valuti komitenata, iskazuju se pribavljeni depoziti u stranoj valuti koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 550 do 554 iskazuju se kratkoročni depoziti u stranoj valuti dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 555 - Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti komitenata, iskazuje se deo obaveza po dugoročnim depozitima komitenata u dinarima koji dospeva u periodu od jedne godine od dana bilansa u skladu sa članom 7 stav 6 ovog pravilnika (račun 574).

Član 52

Na računima grupe 56 - Kratkoročni krediti i obaveze za kamatu i naknadu u stranoj valuti prema komitentima, iskazuju se pribavljeni krediti koji dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa u stranoj valuti i obračunate obaveze po kamatama i naknadama koje su dospele za plaćanje. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 561 do 563 iskazuju se kratkoročni krediti u stranoj valuti dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 564 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od komitenata, iskazuje se deo obaveza po dugoročnim kreditima komitenata u stranoj valuti koji dospeva u periodu od jedne godine od dana bilansa u skladu sa članom 7 stav 6 ovog pravilnika (račun 578).

Na računima 565 do 568 iskazuju se obračunate obaveze po kamatama u stranoj valuti prema dinarima prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 569 - Obaveze za naknadu u stranoj valuti prema komitentima, iskazuju se obračunate obaveze po naknadama u stranoj valuti prema komitentima.

Član 53

Na računima grupe 57 - Dugoročni depoziti, dugoročni krediti i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema komitentima, iskazuju se pribavljeni krediti i depoziti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa u stranoj valuti i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računima 570 do 573 iskazuju se obaveze po dugoročnim depozitima u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 574 - Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti od komitenata, iskazuju se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računu 555. Na računima 575 do 577 iskazuju se pribavljeni dugoročni krediti u stranoj valuti prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 578 - Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od komitenata, iskazuje se negativna vrednost iznosa (crveni storno) iskazanog na računu 564.

Na računu 579 - Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema komitentima, iskazuju se obaveze po deviznim čekovima i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema komitentima.

Član 54

Na računima grupe 58 - Obaveze za hartije od vrednosti i druge obaveze, iskazuju se obaveze po prenosivim hartijama od vrednosti i kratkoročne obaveze iz operativnog poslovanja banke. Vrednuju se po nominalnoj odnosno fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i ostalim relevantnim standardima.

Na računu 580 - Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti, iskazuju se kratkoročne i dugoročne prenosive i neprenosive hartije od vrednosti (obveznice, blagajnički zapisi, certifikati o depozitu i slične hartije od vrednosti) emitovane od strane banke.

Na računu 581 - Obaveze za ostale hartije od vrednosti, iskazuju se obaveze po ostalim kratkoročnim i dugoročnim prenosivim i neprenosivim hartijama od vrednosti.

Na računu 582 - Obaveze iz dobitka, iskazuju se obaveze za dividende po osnovu raspodele dobitka i drugih učešća u raspodeli dobitka u skladu sa osnivačkim aktima banke, izuzev poreza na dobitak (račun 817).

Na računu 583 - Obaveze za neto zarade, iskazuju se obračunate obaveze za neto zarade zaposlenima po svim osnovama (račun 630).

Na računu 584 - Obaveze za neto naknade zarada, iskazuju se obračunate obaveze za naknade neto zarada (račun 631).

Na računu 585 - Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, iskazuju se obračunate obaveze za porez na dobitak (račun 847), obračunate obaveze za poreze i doprinose na neto zarade i neto naknade zarada (računi 632 i 633), obračunate obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine koje ne zavise od rezultata poslovanja (računi 644 i 645), i obaveze za ostale poreze i doprinose i druge dažbine.

Na računu 587 - Obaveze prema dobavljačima, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u zemlji i inostranstvu. Na računu 588 - Primljeni avansi, iskazuju se primljeni avansi (izuzev avansa za obavljanje menjačkih poslova), primljeni depoziti i kaucije i slično.

Na računu 589 - Ostale obaveze, iskazuju se obaveze prema zaposlenima i ostale obaveze iz operativnog poslovanja (računi 640, 641, 643, 646).

Član 55

Na računima grupe 59 - Pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena isprava ili kad obaveza plaćanja nastaje u budućem periodu.

Na analitičkim računima u okviru ove grupe obuhvataju se i primljene donacije.

Na računima 590 i 591 iskazuju se obračunati rashodi kamata koji terete tekući obračunski period koji ne dospevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu prema nazivima računa.

Na računima 592 i 593 iskazuju se ostali obračunati rashodi tekućeg obračunskog perioda (naknade, obračunata zakupnina, obračunate premije osiguranja i ostali rashodi) koji ne dospevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu prema nazivima računa.

Na računima 594 i 595 iskazuju se iznosi naplaćene kamate koji se odnose na naredni obračunski period prema nazivima računa.

Na računima 596 i 597 iskazuju se naplaćeni ostali prihodi koji se odnose na naredni obračunski period prema nazivima računa.

Na računima 598 i 599 iskazuju se prihodi po osnovu suspendovane obračunate kamate (obustavljen pripis kamate na aktivu određenog stepena naplativosti) u skladu sa računovodstvenom politikom (računi 388 i 389), unapred obračunata kamata narednog perioda (računi 388 i 389) i ostala pasivna vremenska razgraničenja prema nazivima računa.

Klasa 6: Rashodi

Član 56

Na računima grupe 60 - Rashodi kamata, iskazuju se obračunati rashodi redovnih i zateznih kamata tekućeg obračunskog perioda, nezavisno od momenta dospeća za plaćanje.

Na računima ove grupe obuhvata se obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računima 600 do 607 iskazuju se obračunati rashodi kamata na depozite i kredite tekućeg obračunskog perioda, nezavisno od momenta dospeća za plaćanje prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 608 - Rashodi kamata na hartije od vrednosti, iskazuju se rashodi kamata koje su sadržane u nominalnim iznosima hartija od vrednosti, rashodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrednosti i ostalih kamata na hartije od vrednosti.

Član 57

Na računima grupe 61 - Rashodi naknada, iskazuju se obračunati rashodi naknada i provizija tekućeg obračunskog perioda, nezavisno od momenta njihovog plaćanja.

Na računima 610 do 611 iskazuju se naknade za usluge platnog prometa u zemlji i inostranstvu, prema nazivima računa.

Na računu 612 - Provizije za primljene garancije i jemstva, iskazuju se obračunati rashodi provizija po primljenim garancijama, provizija na odobrene a neiskorišćene iznose kredita, provizija po drugim jemstvima i ostale slične provizije.

Na računu 613 - Ostale naknade i provizije, iskazuju se rashodi provizija za usluge kupoprodaje deviznih sredstava i plemenitih metala, rashodi brokerskih usluga i slične naknade i provizije.

Član 58

Na računima grupe 62 - Drugi rashodi, iskazuju se gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti (manje ostvaren iznos prihoda od prodaje hartije od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost) i negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, prema nazivima računa.

Član 59

Na računima grupe 63 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, iskazuju troškovi obračunatih neto zarada i neto naknada zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada i troškovi ostalih ličnih rashoda nezavisno od momenta plaćanja prema nazivima računa.

Na računu 630 - Troškovi neto zarada, iskazuju se obračunate neto zarade (račun 583).

Na računu 631 - Troškovi neto naknada zarada, iskazuju se obračunate naknade neto zarada (račun 584).

Na računu 632 - Troškovi poreza na zarade i naknade zarada, iskazuju se troškovi obračunatih poreza na zarade i naknade zarada (račun 585).

Na računu 633 - Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada, iskazuju se troškovi obračunatih doprinosa za penzijsko, zdravstveno i ostala osiguranja zaposlenih i ostali doprinosi na zarade i naknade zarada (račun 585).

Na računu 634 - Ostali lični rashodi, obuhvataju se troškovi ostalih ličnih rashoda kao što su otpremnina za odlazak u penziju, lična primanja članova upravnog i nadzornog odbora i ostala lična primanja zaposlenih.

Član 60

Na računima grupe 64 - Drugi troškovi poslovanja, iskazuju se rashodi direktnog materijala i robe, troškovi ostalog materijala, proizvodne usluge, amortizacija nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, nematerijalni troškovi, porezi i doprinosi banke koji ne zavise od rezultata, nezavisno od momenta njihovog plaćanja.

Na računu 640 - Troškovi materijala, iskazuju se rashodi materijala, energije, rezervnih delova i sitnog inventara.

Na računu 641 - Troškovi proizvodnih usluga, iskazuju se usluge sa karakterom materijalnih troškova.

Na računu 642 - Troškovi amortizacije, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunati prema propisanim stopama u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupe računa 33 i 34.

Na računu 643 - Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa), iskazuju se troškovi naknada, neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja, osim premija osiguranja po osnovu osiguranja života zaposlenih, članarine i ostali nematerijalni troškovi.

Troškovi naknada obuhvataju: autorske honorare, naknade za privremene i povremene poslove, zakupninu za sredstva rada građana, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Troškovi neproizvodnih usluga obuhvataju neproizvodne usluge kao što su zdravstvene usluge, advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge. Troškovi reprezentacije obuhvataju izdatke za reprezentaciju, uključujući i vrednost sopstvenih proizvoda, robe i usluga.

Troškovi premija osiguranja obuhvataju premije osiguranja nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, zaliha, potraživanja i drugih sredstava banke i premije osiguranja depozita.

Troškovi članarina obuhvataju članarine poslovnim i drugim udruženjima.

Na računu 644 - Troškovi poreza, iskazuju se troškovi poreza koji ne zavise od poslovnog rezultata i koji se naknađuju na teret troškova (račun 585).

Na računu 645 - Troškovi doprinosa, iskazuju se doprinosi koji ne zavise od poslovnog rezultata i koji se naknađuju na teret troškova (račun 585).

Na računu 646 - Ostali troškovi, iskazuju se svi ostali troškovi poslovanja, kao i troškovi istraživanja.

Član 61

Na računima grupe 65 - Rashodi indirektnih otpisa plasmana i rashodi rezervisanja, iskazuju se rashodi procenjenih nedostajućih iznosa ispravki vrednosti plasmana, rashodi rezervisanja za potencijalne obaveze i rashodi ostalih rezervisanja na dan bilansa.

Na računu 650 - Rashodi indirektnih pojedinačnih otpisa plasmana, iskazuje se povećanje iznosa pojedinačnih ispravki vrednosti plasmana na kraju perioda u odnosu na početni period. Rashodi indirektnih pojedinačnih otpisa plasmana prate se po korisnicima.

Smanjenje iznosa ispravki vrednosti plasmana na kraju perioda u odnosu na početni period, odnosno ukidanje, evidentira se kao prihod operativnog poslovanja (račun 730).

Procena visine verovatnih gubitaka po osnovu naplativosti potraživanja vrši se na osnovu opšteg akta kojim se utvrđuju računovodstvene politike, i tehničke i knjigovodstvene dokumentacije.

Na računu 651 - Rashodi indirektnih opštih otpisa plasmana, iskazuje se povećanje iznosa opštih ispravki vrednosti plasmana na kraju perioda u odnosu na početni period, a po osnovu procenjenih opštih gubitaka, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom. Rashodi indirektnih opštih otpisa plasmana prate se po korisnicima.

Smanjenje iznosa ispravki vrednosti plasmana na kraju perioda u odnosu na početni period, odnosno ukidanje, evidentira se kao prihod operativnog poslovanja (račun 731).

U okviru računa 651 banka je dužna da obezbedi evidenciju o rashodima indirektnih opštih otpisa bilansnih i vanbilansnih pozicija.

Na računu 652 - Rashodi dugoročnih rezervisanja za obaveze, iskazuje se povećanje iznosa rezervisanja za pokriće obaveza (pravnih ili stvarnih), nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je verovatno da će izazvati odliv resursa koji sadrže, ekonomske koristi, radi njihovog izmirivanja, i koje se mogu pouzdano proceniti.

Smanjenje iznosa pojedinačnih rezervisanja na kraju perioda u odnosu na početni period, odnosno ukidanje, iskazuje se u okviru prihoda operativnog poslovanja na računu 732 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja za obaveze.

Rashodi dugoročnih rezervisanja za obaveze prate se po korisnicima.

Na računu 653 - Rashodi ostalih rezervisanja, obuhvataju se povećanje iznosa rezervisanja za penzije i drugih rezervisanja u skladu sa MRS 19 (račun 803).

Član 62

Na računima grupe 66 - Ostali i vanredni rashodi, iskazuju se otpisi nenaplativih potraživanja, gubici po osnovu prodaje i rashodovanja stalne imovine, manjkovi, štete i slično, rashodi iz ranijih godina, otpisi zaliha, vanredni otpisi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, ostali rashodi i vanredni rashodi.

Na računu 660 - Otpis nenaplativih potraživanja, iskazuju se rashodi direktnih otpisa kredita, plasmana i drugih potraživanja u skladu sa opštim aktom kojim se uređuju računovodstvene politike.

Na računu 661 - Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava, nematerijalnih ulaganja, dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i učešća u kapitalu, iskazuje se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanja osnovnih sredstava, nematerijalnih ulaganja, dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i učešća u kapitalu kao i vanredni otpisi tih sredstava, zaduženjem ovog računa i analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 31, 32, 33 i 34 u korist odgovarajućeg računa na kom se vode osnovna sredstva, nematerijalna ulaganja, dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i učešća u kapitalu i drugih računa u vezi sa dodatnim troškovima rashodovanja.

Na računu 662 - Gubici po osnovu prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, iskazuje se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja koja nije pokrivena prihodom od prodaje, zaduženjem ovog računa, zatim analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 33 i 34, i računa potraživanja za izvršenu prodaju, u korist odgovarajućeg računa na kojem se vodi osnovno sredstvo i nematerijalno ulaganje.

Na računu 663 - Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti (na investicionom računu) u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost (računi grupe 31 i 32).

Na računu 664 - Manjkovi, pretrpljene štete i slično, iskazuju se dokumentovani gubici po osnovu manjkova i šteta koji se utvrde komisijski i na drugi način.

Na računu 665 - Naknadno utvrđeni rashodi iz ranijih godina, iskazuju se rashodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 666 - Ostali rashodi, iskazuju se otpis zastarelih zaliha, kazne, penali i naknade štete i ostali neposlovni rashodi.

Na računu 669 - Vanredni rashodi, iskazuju se rashodi vanrednih događaja (u skladu sa MRS).

Član 63

Na računima grupe 67 - Rashodi od promene vrednosti sredstava i obaveza, iskazuje se negativan efekat promene vrednosti sredstava i obaveza pri početnom merenju, kao i iznosi iznad onih koji su raspoloživi u okviru računa 813 - Revalorizacione rezerve za određena sredstva i obaveze pri naknadom merenju, prema nazivima računa.

Član 64

Na računima grupe 69 - Prenos rashoda, iskazuje se prenos rashoda odobravanjem računa 690 - Prenos rashoda na teret odgovarajućih računa 841 do 844. Zaključivanje računa ove grupe na kraju godine vrši se njihovim zaduženjem u korist računa grupa 60 do 67.

Klasa 7: Prihodi

Član 65

Na računima grupe 70 - Prihodi od kamata, iskazuju se obračunati prihodi od redovnih i zateznih kamata tekućeg obračunskog perioda, nezavisno od momenta dospeća za naplatu.

Na ovom računu obuhvata se i obračunata revalorizacija kamate, ako je ugovorena.

Na računima 700 do 707 iskazuju se obračunati prihodi od kamata na kredite i plasmane tekućeg obračunskog perioda, nezavisno od momenta dospeća za naplatu prema nosiocima navedenim u nazivima računa.

Na računu 708 - Prihodi od kamata na hartije od vrednosti, iskazuju se prihodi kamata koje su sadržane u nominalnim iznosima hartija od vrednosti, prihodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrednosti i ostalih prihoda od kamata na hartije od vrednosti.

Član 66

Na računima grupe 71 - Prihodi od naknada, iskazuju se obračunati prihodi od naknada i provizija tekućeg perioda, nezavisno od momenta njihove naplate.

Na računu 710 - Naknade za bankarske usluge, iskazuju se prihodi za usluge platnog prometa pravnim licima i građanima, prihodi za administrativne usluge po poslovima u ime i za račun tekućih lica, naknade za odobravanje kredita, prihodi od usluga za depo poslove i ostale slične naknade.

Na računu 711 - Provizije po izdatim garancijama i drugim jemstvima, iskazuju se obračunate provizije po izdatim garancijama, obračunate provizije na odobrene a neiskorišćene iznose kredita, provizije po drugim jemstvima i ostale slične provizije.

Na računu 712 - Ostale naknade i provizije, iskazuju se prihodi od provizija za usluge kupoprodaje deviznih sredstava i plemenitih metala, prihodi brokerskih usluga i slične naknade i provizije.

Član 67

Na računima grupe 72 - Drugi prihodi, iskazuju se prihodi od dividendi i ostali prihodi od učešća i udela, pozitivne kursne razlike nastale u obračunskom periodu i dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti (više ostvaren iznos prihoda od prodaje hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost), prema nazivima računa.

Član 68

Na računima grupe 73 - Prihodi od ukidanja indirektnih otpisa i rezervisanja i ostali prihodi operativnog poslovanja, iskazuju se prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja, prihodi zakupnina, prodaje robe, proizvoda i usluga, prihodi od aktiviranja učinaka, prihodi od subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja dažbina po osnovu prodaje robe, proizvoda i usluga, prihodi od doprinosa i članarina i drugi prihodi operativnog poslovanja koji su obračunati u knjigovodstvenoj ispravi, nezavisno od vremena naplate.

Na računu 730 - Prihodi od ukidanja indirektnih pojedinačnih otpisa plasmana, iskazuje se umanjenje iznosa potrebnih pojedinačnih ispravki vrednosti plasmana u tekućem obračunskom periodu u odnosu na iznos potrebnih pojedinačnih ispravki vrednosti plasmana u prethodnom obračunskom periodu.

Na računu 731 - Prihodi od ukidanja indirektnih opštih otpisa plasmana, iskazuje se umanjenje iznosa potrebnih opštih ispravki vrednosti plasmana u tekućem obračunskom periodu u odnosu na iznos potrebnih opštih ispravki vrednosti plasmana u prethodnom obračunskom periodu.

U okviru računa 731 banka je dužna da obezbedi evidenciju o ukidanjima indirektnih opštih otpisa bilansnih i vanbilansnih pozicija.

Na računu 732 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja za obaveze, iskazuje se umanjenje iznosa potrebnih rezervisanja za obaveze u tekućem obračunskom periodu u odnosu na iznos potrebnih rezervisanja za obaveze u prethodnom obračunskom periodu (račun 800).

Na računu 733 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih ostalih rezervisanja, iskazuje se neiskorišćeni deo rezervisanja za penzije i drugih rezervisanja iz prethodnog perioda (račun 803).

Na računu 734 - Prihodi od zakupnina, iskazuju se prihodi ostvareni izdavanjem u zakup ili lizing sopstvenih osnovnih sredstava.

Na računu 735 - Ostali prihodi operativnog poslovanja, iskazuju se prihodi od prodaje robe, proizvoda i usluga, prihodi od aktiviranja učinaka, prihodi od subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja dažbina po osnovu prodaje robe, proizvoda i usluga, prihodi od doprinosa i članarina i drugi prihodi operativnog poslovanja koji su obračunati u knjigovodstvenoj ispravi, nezavisno od vremena naplate.

Član 69

Na računima grupe 76 - Ostali i vanredni prihodi, iskazuju se naplaćena otpisana potraživanja, dobici od prodaje stalne imovine iznad knjigovodstvene vrednosti, prihodi od smanjenja obaveza, viškovi, prihodi iz ranijih godina, ostali prihodi i vanredni prihodi.

Na računu 760 - Naplaćena otpisana potraživanja, iskazuju se naplaćena potraživanja koja je banka otpisala direktnim putem, nezavisno od momenta njihovog otpisa.

Na računu 761 - Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, iskazuju se prihod od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja u iznosu većem od neotpisane vrednosti, zaduženjem analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 33 i 34 i odgovarajućeg računa potraživanja od prodaje, a odobrenjem ovog računa i odgovarajućeg računa na kome se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja.

Na računu 762 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti (na investicionom računu) u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost (računi grupe 31 i 32).

Na računu 763 - Prihodi od smanjenja obaveza, iskazuju se prihodi od smanjenja obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i slično, direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kom je obaveza iskazana.

Na računu 764 - Viškovi, iskazuju se dokumentovani dobici od viškova koji se utvrde komisijski i na drugi način.

Na računu 765 - Naknadno utvrđeni prihodi iz ranijih godina, iskazuju se prihodi koji se utvrde po isteku godine na koju se odnose.

Na računu 766 - Ostali prihodi, iskazuju se prihodi od naplaćenih penala, naplaćene naknade štete i ostali prihodi.

Na računu 769 - Vanredni prihodi, iskazuju se prihodi vanrednih događaja (u skladu sa MRS).

Član 70

Na računima grupe 77 - Prihodi od promene vrednosti sredstava i obaveza, iskazuje se pozitivan efekat promene vrednosti sredstava i obaveza do visine prethodno iskazanog rashoda po osnovu promene vrednosti za određeno sredstvo ili obavezu, i drugih ukidanja ispravki vrednosti zbog obezvređenja sredstava odnosno obaveza u prethodnom periodu, prema nazivima računa.

Član 71

Na računima grupe 79 - Prenos prihoda, iskazuje se prenos prihoda zaduženjem računa 790 - Prenos prihoda u korist odgovarajućih računa 842 i 843, Zaključivanje računa ove grupe na kraju godine vrši se njihovim odobrenjem na teret računa grupa 70 do 77.

Klasa 8: Rezervisanja, subordinarne i druge finansijske obaveze, kapital i rezerve, odložene poreske obaveze i otvaranje i zaključak

Član 72

Na računima grupe 80 - Dugoročna rezervisanja i druge dugoročne finansijske obaveze, iskazuju se rezervisanja za obaveze, rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi, rezervisanja za penzije i druga rezervisanja, odloženi negativni "goodwill", dugoročne obaveze za finansijski lizing i subordinirane i druge finansijske obaveze. Rezervisanja se vrednuju shodno MRS 37 i MRS 30 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 800 - Dugoročna rezervisanja za obaveze, iskazuju se rezervisanja za pokriće obaveza (pravnih ili stvarnih), nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je verovatno da će izazvati odliv resursa koji sadrže ekonomske koristi, radi njihovog izmirivanja, i koje se mogu pouzdano proceniti (na primer, sporovi u toku). Rezervisanja za obaveze prate se pojedinačno, a njihovo smanjenje odnosno ukidanje stavlja se u prihode operativnog poslovanja (računi 652 i 732).

Na računu 801 - Rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi, iskazuju se rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom (račun 651 i 731).

Na računu 803 - Rezervisanja za penzije i druga rezervisanja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za penzije u bankama koje obrazuju posebni penzioni fond za svoje radnike i druga rezervisanja u skladu sa MRS 19 (račun 653 i 733).

Na računu 805 - Odloženi negativni "goodwill", iskazuje se razlika između knjigovodstvene i nabavne vrednosti kod kupovine banke ili dela banke. Odloženi negativni "goodwill" sa ovog računa prenosi se u korist računa 735 - Razni prihodi, u toku preostalog prosečnog roka otpisa opreme na dan kupovine, a najdocnije u roku od pet godina.

Na računu 806 - Dugoročne obaveze za finansijski lizing, iskazuju se obaveze po finansijskom lizingu.

Na računu 809 - Subordinirane i druge finansijske obaveze, iskazuju se subordinirane obaveze (pribavljeni depoziti, krediti i dugoročne hartije od vrednosti koje se, u slučaju likvidacije ili stečaja banke, otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema ostalim poveriocima), i druge finansijske obaveze.

Član 73

Na računima grupe 81 - Kapital i rezerve, iskazuju se osnovni kapital, emisiona premija, revalorizacione rezerve, rezerve iz dobiti, gubitak ranijih godina i gubitak tekuće godine, dobitak iz ranijih godina i dobitak iz tekuće godine, umanjeni za porez na dobitak.

Na računu 810 - Akcijski kapital - obične akcije, iskazuju se emitovane i upisane obične akcije banke.

Na računu 811 - Akcijski kapital - prioritetne akcije, iskazuje se emitovane i upisane prioritetne akcije banke.

Na računu 812 - Emisiona premija, iskazuju se pozitivna razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 813 - Revalorizacione rezerve, iskazuju se efekti promena poštene vrednosti osnovnih sredstava, nematerijalnih ulaganja, učešća u kapitalu i drugih finansijskih instrumenata čiji se efekti promena poštene vrednosti u skladu sa MRS iskazuju u okviru revalorizacionih rezervi.

U okviru računa 813 banka je dužna da obezbedi analitiku revalorizacionih rezervi na osnovu koje je revalorizaciona rezerva formirana.

Na računu 814 - Rezerve iz dobiti, iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonskom regulativom, rezerve za gubitke po kreditima koju banka isključivo formira iz dobitka i druge rezerve iz raspodele dobitka u skladu sa statutom i drugim aktima banke.

Na računu 815 - Gubitak ranijih godina, iskazuje nepokriven gubitak ostvaren ranijih godina, prenosom sa računa 816.

Na računu 816 - Gubitak tekuće godine, iskazuje se gubitak utvrđen po periodičnom, odnosno po godišnjem računu (račun 848).

Gubitak tekuće godine koji je u godišnjem računu iskazan na računu 816, prilikom prenosa početnog stanja u poslovne knjige naredne godine, prenosi se na račun 815 - Gubitak ranijih godina.

Pokriće gubitka vrši se u skladu sa zakonom i statutom banke ili drugim aktom o osnivanju banke.

Na računu 817 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina, iskazuje se kumulirani neraspoređeni dobitak ranijih godina. Na teret ovog računa knjiže se iznosi raspoređenog dobitka u korist računa: 815 - Gubitak ranijih godina, 582 - Obaveze iz dobitka, 814 - Rezerve iz dobitka kao i drugih odgovarajućih računa.

Na računu 818 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, iskazuje se deo dobitka koji nije raspoređen u tekućem obračunskom periodu (račun 848). Prilikom otvaranja računa glavne knjige za narednu godinu iznos iskazan na ovom računu u tekućoj godini prenosi se sa ovog računa na račun 817 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina, glavne knjige za narednu godinu.

Na računu 819 - Državni i drugi kapital, iskazuje se državni kapital Narodne banke Srbije i drugi kapital.

Član 73a

Na računima grupe 82 - Gubitak iznad iznosa kapitala, iskazuje se razlika između iznosa iskazanog gubitka i iznosa iskazanog kapitala banke.

Na računu 820 - Gubitak iznad iznosa kapitala, iskazuje se razlika između iskazanog gubitka i iznosa iskazanog kapitala banke, s tim što se prilikom knjiženja na ovom računu najpre zatvara račun 815 - Gubitak ranijih godina, a za iznos koji nedostaje račun 816 - Gubitak tekuće godine.

Član 74

Na računima grupe 84 - Otvaranje i zaključak, iskazuje se otvaranje glavne knjige, zaključak računa uspeha, račun dobitka i gubitka i zaključni bilans stanja. Zaključak računa uspeha čine rezultat operativnog poslovanja, vanredni rezultat i rezultat banke kao zbir ili razlika: a) rezultata operativnog poslovanja i b) vanrednog rezultata. Račun dobitka i gubitka, obuhvata ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez i doprinose na dobitak i prenos dobitka ili gubitka. Zaključni bilans stanja, iskazuje se na dan godišnjeg bilansa kao zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 840 - Račun otvaranja glavne knjige, iskazuju se stanja pojedinačnih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja nove banke. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 840 u korist računa glavne knjige sa pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim saldom a odobrenjem računa 840. Posle otvaranja svih računa glavne knjige zbir dugovne i potražne strane računa 840 jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu kojeg se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Na računu 842 - Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja, iskazuje se zaključak računa prihoda i rashoda operativnog poslovanja, zaduženjem ovog računa u korist računa 690 - Prenos rashoda, odnosno odobravanjem ovog računa na teret računa 790 - Prenos prihoda. Knjiženje na računu 842 vrši se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo na računu 842 posle prenosa rashoda i prihoda operativnog poslovanja prenosi se na račun 845 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 843 - Račun vanrednih rashoda i prihoda, iskazuje se zaključak računa vanrednih rashoda i prihoda, zaduženjem ovog računa u korist računa 690 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 790 - Prenos prihoda. Knjiženje na račun 843 vrši se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 843 posle prenosa vanrednih rashoda i prihoda prenosi se na račun 845 - Prenos ukupnog rezultata.

Na računu 845 - Prenos ukupnog rezultata, iskazuje se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda, zaduženjem ovog računa u korist računa 846 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno zaduženjem računa 846 u korist ovog računa, ako je ostvaren gubitak.

Na računu 846 - Račun dobitka i gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 848 - Prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 847 - Porez i doprinosi iz dobitka, iskazuju se porez i doprinosi iz dobitka, zaduženjem ovog računa u korist računa 585 - Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine.

Na računu 848 - Prenos dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist ili na teret računa 846 i 847. Ostvareni dobitak koji nije raspoređen na kraju obračunskog perioda prenosi se zaduženjem ovog računa u korist računa 818 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine. Ostvareni gubitak na kraju obračunskog perioda prenosi se na teret računa 816 - Gubitak tekuće godine, u korist ovog računa.

Na računu 849 - Račun izravnanja računa stanja, iskazuje se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženja na ovom računu vrše se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Po izvršenom zaključku svih računa glavne knjige na ovom računu zbir dugovne strane jednak je zbiru potražne strane.

Član 75

Na računima grupe 89 - Odložene poreske obaveze, iskazuju se iznosi poreza iz dobitka koji se plaćaju u narednim periodima po osnovu oporezivih privremenih razlika, shodno MRS 12.

Klasa 9: Vanbilansna evidencija

Član 76

Na računima grupe 90 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica, iskazuje se ukupan iznos plasmana iz primljenih sredstava kojima banka administrativno upravlja u ime i za račun trećih lica iskazanih na računima grupe 95. Obračunata potraživanja za kamate i ostale prihode (sem naknade banke, koja se iskazuje na računu 710) po ovim poslovima iskazuju se u okviru ove grupe računa.

Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) banka razvija saglasno sopstvenim potrebama.

Član 77

Na računima grupe 91 - Izdate garancije i druga jemstva, iskazuju se plative i činidbene garancije i izdati avali i akcepti menica.

Na računu 910 - Izdate plative garancije, iskazuju se garancije koje su direktni kreditni supstituti, kao što su garancije za otplatu kredita, otkup emitovanih neupisanih akcija i obveznica, nepokriveni akreditivi za plaćanja i slično (račun 960).

Na računu 911 - Izdate činidbene garancije, iskazuju se izdate garancije za dobro izvršenje posla, konsignacione garancije, garancije za zakup i lizing, garancije za povraćaj depozita i avansa, garancije za uredno plaćanje avansa, licitacione garancije, varanti i nepokriveni akreditivi povezani sa posebnim transakcijama i druge činidbene garancije (račun 961).

Na računu 912 - Dati avali i akcepti menica, iskazuju se iznosi avaliranih i akceptiranih menica (račun 962).

Član 78

Na računima grupe 92 - Jemstva za obaveze i imovina za obezbeđenje obaveza, iskazuju se jemstva izdata u korist poverilaca banke i imovina banke koja služi kao sredstvo za obezbeđenje obaveza banke.

Na računu 920 - Jemstva za obaveze, iskazuju se garancije, supergarancije, osigurani iznosi depozita i druga jemstva izdata od strane trećih lica u korist poverilaca banke (račun 970).

Na računu 921 - Imovina za obezbeđenje obaveza, iskazuje se imovina (osnovna sredstva, potraživanja iz hartija od vrednosti, potraživanja po osnovu datih kredita i depozita i druga prava i potraživanja) banke koju je banka dala u zalogu, hipoteku ili na drugi način dala u jemstvo kao sredstvo za obezbeđenje obaveza po osnovu zajmova, depozita, emitovanih hartija od vrednosti i ostalih finansijskih obaveza i zbog čega je pravo raspolaganja tom imovinom od strane banke ograničeno (račun 971).

Član 79

Na računima grupe 93 - Preuzete neopozive obaveze, iskazuju se sve neopozive obaveze koje povećavaju stepen izloženosti banke rizicima, kao što su odobreni neopozivi neiskorišćeni iznosi kredita i drugih plasmana i sporazumi o prodaji i otkupu koji se ne iskazuju u Bilansu stanja, obaveze iz poslovanja sa derivatima (svopovi, opcije i fjučersi) za kamatne stope, kurseve valuta, akcije i druge derivate i druga angažovanja (kao što su olakšice za izdavanje kreditnih dokumenata) i neopozive obaveze, a prema nazivima računa (računi grupe 98).

Član 80

Na računima grupe 94 - Druga vanbilansna aktiva, iskazuju se primljene garancije i druga jemstva, sredstva iz depo poslova i ostala vanbilansna aktiva banke (računi grupe 99).

Na računima od 940 do 949 iskazuje se ostala vanbilansna aktiva, čiju analitiku banke razvijaju prema svojim potrebama.

Član 81

Na računima grupe 95 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica, iskazuje se ukupan iznos primljenih sredstava kojima banka administrativno upravlja u ime i za račun trećih lica za naknadu i po kojima ne snosi kreditni ili drugi sličan bankarski rizik, kao što su posredovanja u trgovini hartijama od vrednosti, zadužbinske aktivnosti i slično. Obračunati rashodi od kamata i ostali rashodi po ovim poslovima iskazuju se u okviru računa ove grupe (računi grupe 90).

Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) banka razvija saglasno sopstvenim potrebama.

Član 82

Na računima grupe 96 - Obaveze za izdate garancije i druga jemstva, iskazuju se obaveze po potraživanjima iskazane na računima grupe 91.

Član 83

Na računima grupe 97 - Obaveze prema jemstvima za obaveze i imovini za obezbeđenje obaveza, iskazuju se obaveze za potraživanja iskazana na računima grupe 92.

Član 84

Na računima grupe 98 - Obaveze za preuzete neopozive obaveze, iskazuju se obaveze za potraživanja iskazane na računima grupe 93.

Član 85

Na računima grupe 99 - Druga vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze za drugu vanbilansnu aktivu iskazanu na računima grupe 94.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 86

Poslovne promene koje se odnose na 2003. godinu banke evidentiraju u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni list SRJ", br. 51/97, 31/98, 56/98, 45/99, 35/2001 i 4/2002).

Radi reklasifikovanja pozicija u skladu sa ovim pravilnikom, potrebno je da banke sprovedu sledeća evidentiranja:

1) Obračunatu revalorizaciju za 2003. godinu je potrebno stornirati,

2) Posebna rezervisanja (sa računa 802), koja se odnose na vanbilansnu aktivu potrebno je preknjižiti na račun 801,

3) Posebna rezervisanja (sa računa 802), koja se odnose na bilansnu aktivu je potrebno evidentirati na račune indirektnih opštih otpisa plasmana, u skladu sa usvojenim računovodstvenim politikama, a deo indirektnih opštih otpisa plasmana koji se ukida a koji potiče iz 2002. godine i ranijih godina evidentirati u korist neraspoređene dobiti iz prethodnog perioda, a ukoliko potiče iz 2003. godine potrebno je stornirati ranije evidentirane rashode (na računu 651),

4) Odloženi revalorizacioni dobitak (sa računa 804) potrebno je evidentirati u korist neraspoređene dobiti prethodnog perioda,

5) Srazmerni deo kumulirane revalorizacione rezerve kapitala (račun 8131) potrebno je evidentirati u korist odgovarajućeg oblika kapitala iz koga je ova revalorizaciona rezerva i nastala (u skladu sa mišljenjem Ministarstva finansija i ekonomije br. 430-07-161/2003-04),

6) Vanposlovna sredstva se evidentiraju u korist odgovarajućih poslovnih sredstava a izvori vanposlovnih sredstava u korist računa 819 - Državni i ostali kapital,

7) Osnivačka ulaganja (račun 330), koja se saglasno računovodstvenoj politici banke smatraju nematerijalnim ulaganjima, potrebno je evidentirati u korist računa 335 - Ostala prava. Međutim, ukoliko ova pozicija ne zadovoljava definiciju nematerijalnih ulaganja, potrebno je njeno evidentiranje na teret neraspoređene dobiti iz ranijeg perioda (u slučaju ulaganja koja su izvršena u 2002. godini i ranije) odnosno na teret rashoda tekućeg perioda, ukoliko su izvršena u toku 2003. godine.

8) Banka će ostala sredstva, obaveze i kapital za koje nisu predviđeni posebni postupci pri reklasifikaciji, reklasifikovati u skladu sa usvojenim računovodstvenim politikama.

Posle izvršene reklasifikacije, potrebno je sprovesti evidentiranje na račune novog kontnog okvira, a potom je potrebno sprovesti procenjivanje pozicija u skladu sa MRS i usvojenim računovodstvenim politikama.

Član 87

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije

("Sl. glasnik RS", br. 13/2005)

Član 4

Banke su dužne da podatke na računu grupe 82 iskažu počev od finansijskog izveštaja za 2004. godinu.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS"

 

KONTNI OKVIR ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

0 -

GOTOVINA I GOTOVINSKI EKVIVALENTI, DEPOZITI KOD NARODNE BANKE SRBIJE I KRATKOROČNE HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE MOGU REFINANSIRATI KOD NARODNE BANKE SRBIJE

00 -

GOTOVINA I GOTOVINSKI EKVIVALENTI

 

0

0

0

Žiro-račun

 

0

0

1

Gotovina u blagajni u dinarima

 

0

0

2

Ostala novčana sredstva u dinarima

 

0

0

3

Devizni računi kod zavisnih i povezanih banaka

 

0

0

4

Devizni računi kod drugih banaka

 

0

0

5

Devizni računi kod inostranih banaka

 

0

0

6

Gotovina u blagajni u stranoj valuti

 

0

0

7

Ostala novčana sredstva u stranoj valuti

 

0

0

8

Zlato i ostali plemeniti metali

01 -

DEPOZITI KOD NARODNE BANKE SRBIJE I KRATKOROČNE HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE MOGU REFINANSIRATI KOD NARODNE BANKE SRBIJE

 

0

1

0

Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

0

1

1

Hartije od vrednosti Narodne banke Srbije u dinarima

 

0

1

2

Ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

0

1

5

Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

0

1

7

Ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

1 -

KREDITI I PLASMANI BANKAMA

10 -

OPOZIVI KREDITI I PLASMANI I KRATKOROČNI KREDITI I PLASMANI U DINARIMA BANKAMA

 

1

0

0

Opozivi krediti i plasmani u dinarima zavisnim i povezanim bankama

 

1

0

1

Opozivi krediti i plasmani u dinarima drugim bankama

 

1

0

2

Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima zavisnim i povezanim bankama

 

1

0

3

Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima drugim bankama

 

1

0

4

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima zavisnim i povezanim bankama

 

1

0

5

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima drugim bankama

11 -

POTRAŽIVANJA ZA KAMATU I NAKNADU U DINARIMA OD BANAKA

 

1

1

0

Potraživanja za kamatu u dinarima od zavisnih i povezanih banaka

 

1

1

1

Potraživanja za kamatu u dinarima od drugih banaka

 

1

1

2

Potraživanja za kamatu u dinarima po plasmanima kod Narodne banke Srbije

 

1

1

3

Potraživanja za naknadu u dinarima od zavisnih i povezanih banaka

 

1

1

4

Potraživanja za naknadu u dinarima od ostalih banaka

12 -

DUGOROČNI KREDITI I PLASMANI U DINARIMA BANKAMA

 

1

2

0

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima zavisnim i povezanim bankama

 

1

2

1

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima drugim bankama

 

1

2

2

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima banaka

13 -

OSTALI FINANSIJSKI PLASMANI U DINARIMA BANKAMA

 

1

3

0

Ostali finansijski plasmani u dinarima zavisnim i povezanim bankama

 

1

3

1

Ostali finansijski plasmani u dinarima drugim bankama

 

1

3

2

Ostali finansijski plasmani u dinarima kod Narodne banke Srbije

 

1

3

9

Prolazni i privremeni računi žiro-računa

14 -

POTRAŽIVANJA IZ INTERNIH ODNOSA U DINARIMA

15 -

OPOZIVI KREDITI I PLASMANI I KRATKOROČNI KREDITI I PLASMANI U STRANOJ VALUTI BANKAMA

 

1

5

0

Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti zavisnim i povezanim bankama

 

1

5

1

Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti drugim bankama

 

1

5

2

Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti zavisnim i povezanim bankama

 

1

5

3

Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti drugim bankama

 

1

5

4

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti zavisnim i povezanim bankama

 

1

5

5

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti drugim bankama

16 -

POTRAŽIVANJA ZA KAMATU I NAKNADU U STRANOJ VALUTI OD BANAKA

 

1

6

0

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti od zavisnih i povezanih banaka

 

1

6

1

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti od drugih banaka

 

1

6

2

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti po plasmanima kod Narodne banke Srbije

 

1

6

3

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti od zavisnih i povezanih banaka

 

1

6

4

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti od ostalih banaka

17 -

DUGOROČNI KREDITI I PLASMANI U STRANOJ VALUTI BANKAMA

 

1

7

0

Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti zavisnim i povezanim bankama

 

1

7

1

Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti drugim bankama

 

1

7

2

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti bankama

18 -

OSTALI FINANSIJSKI PLASMANI U STRANOJ VALUTI BANKAMA

 

1

8

0

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti zavisnim i povezanim bankama

 

1

8

1

Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod zavisnih i povezanih banaka

 

1

8

2

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti drugim bankama

 

1

8

3

Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod drugih banaka

 

1

8

4

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti kod Narodne banke Srbije

 

1

8

6

Deponovana devizna štednja stanovništva kod Narodne banke Srbije

19 -

POTRAŽIVANJA IZ INTERNIH ODNOSA U STRANOJ VALUTI

2 -

KREDITI I PLASMANI KOMITENTIMA

20 -

OPOZIVI KREDITI I PLASMANI U DINARIMA KOMITENTIMA

 

2

0

1

Opozivi krediti i plasmani u dinarima preduzećima

 

2

0

2

Opozivi krediti i plasmani u dinarima javnom sektoru

 

2

0

4

Opozivi krediti i plasmani u dinarima stranim licima

 

2

0

5

Opozivi krediti i plasmani u dinarima drugim komitentima

21 -

KRATKOROČNI KREDITI I PLASMANI U DINARIMA KOMITENTIMA

 

2

1

0

Kratkoročni krediti u kojima učestvuje primarna emisija preduzećima

 

2

1

1

Ostali kratkoročni krediti i plasmani u dinarima preduzećima

 

2

1

2

Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima javnom sektoru

 

2

1

3

Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima stanovništvu

 

2

1

4

Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima stranim licima

 

2

1

5

Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima drugim komitentima

 

2

1

7

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima komitentima

22 -

POTRAŽIVANJA ZA KAMATU I NAKNADU U DINARIMA OD KOMITENATA

 

2

2

1

Potraživanja za kamatu u dinarima od preduzeća

 

2

2

2

Potraživanja za kamatu u dinarima od javnog sektora

 

2

2

3

Potraživanja za kamatu u dinarima od stanovništva

 

2

2

4

Potraživanja za kamatu u dinarima od stranih lica

 

2

2

5

Potraživanja za kamatu u dinarima od drugih komitenata

 

2

2

7

Potraživanja za naknadu u dinarima od preduzeća

 

2

2

8

Potraživanja za naknadu u dinarima od javnog sektora

 

2

2

9

Potraživanja za naknadu u dinarima od ostalih komitenata

23 -

DUGOROČNI KREDITI I PLASMANI U DINARIMA KOMITENTIMA

 

2

3

1

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima preduzećima

 

2

3

2

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima javnom sektoru

 

2

3

3

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima stanovništvu

 

2

3

4

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima stranim licima

 

2

3

5

Dugoročni krediti i plasmani u dinarima drugim komitentima

 

2

3

7

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u dinarima komitentima

24 -

OSTALI FINANSIJSKI PLASMANI U DINARIMA KOMITENTIMA

 

2

4

0

Ostali finansijski plasmani u dinarima preduzećima

 

2

4

1

Ostali finansijski plasmani u dinarima javnom sektoru

 

2

4

2

Ostali finansijski plasmani u dinarima stanovništvu

 

2

4

3

Ostali finansijski plasmani u dinarima stranim licima

 

2

4

4

Ostali finansijski plasmani u dinarima drugim komitentima

 

2

4

5

Pokriveni akreditivi u dinarima i dinarska pokrivena jemstva

 

2

4

6

Ostala potraživanja u obračunu u dinarima

25 -

OPOZIVI KREDITI I PLASMANI U STRANOJ VALUTI KOMITENTIMA

 

2

5

1

Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti preduzećima

 

2

5

2

Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti javnom sektoru

 

2

5

4

Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti stranim licima

 

2

5

5

Opozivi krediti i plasmani u stranoj valuti drugim komitentima

26 -

KRATKOROČNI KREDITI I PLASMANI U STRANOJ VALUTI KOMITENTIMA

 

2

6

1

Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti preduzećima

 

2

6

2

Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti javnom sektoru

 

2

6

4

Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti stranim licima

 

2

6

5

Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti drugim komitentima

 

2

6

7

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti komitentima

27 -

POTRAŽIVANJA ZA KAMATU I NAKNADU U STRANOJ VALUTI OD KOMITENATA

 

2

7

1

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti od preduzeća

 

2

7

2

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti od javnog sektora

 

2

7

4

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti od stranih lica

 

2

7

5

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti od ostalih komitenata

 

2

7

7

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti od preduzeća

 

2

7

8

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti od javnog sektora

 

2

7

9

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti od ostalih komitenata

28 -

DUGOROČNI KREDITI I PLASMANI U STRANOJ VALUTI KOMITENTIMA

 

2

8

1

Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti preduzećima

 

2

8

2

Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti javnom sektoru

 

2

8

4

Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti stranim licima

 

2

8

5

Dugoročni krediti i plasmani u stranoj valuti drugim komitentima

 

2

8

7

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana u stranoj valuti komitentima

29 -

OSTALI FINANSIJSKI PLASMANI U STRANOJ VALUTI KOMITENTIMA

 

2

9

0

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti preduzećima

 

2

9

1

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti javnom sektoru

 

2

9

2

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti stanovništvu

 

2

9

3

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti stranim licima

 

2

9

4

Ostali finansijski plasmani u stranoj valuti drugim komitentima

 

2

9

5

Pokriveni akreditivi u stranoj valuti i devizna pokrivena jemstva

 

2

9

6

Ostala potraživanja u obračunu u stranoj valuti

 

2

9

9

Prolazni i privremeni računi deviznih računa kod inostranih banaka

3 -

HARTIJE OD VREDNOSTI I DRUGI PLASMANI KOJIMA SE TRGUJE, ULAGANJA U HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE DRŽE DO DOSPEĆA, UČEŠĆA U KAPITALU I OSTALE HARTIJE OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVE ZA PRODAJU, NEMATERIJALNA ULAGANJA, OSNOVNA SREDSTVA, NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL I OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE, DRUGA SREDSTVA, AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA I ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

30 -

HARTIJE OD VREDNOSTI I DRUGI PLASMANI KOJIMA SE TRGUJE

 

3

0

0

Hartije od vrednosti javnog sektora kojima se trguje u dinarima

 

3

0

1

Hartije od vrednosti javnog sektora kojima se trguje u stranoj valuti

 

3

0

2

Hartije od vrednosti banaka kojima se trguje u dinarima

 

3

0

3

Hartije od vrednosti banaka kojima se trguje u stranoj valuti

 

3

0

4

Otkupljene sopstvene hartije od vrednosti u dinarima osim sopstvenih akcija

 

3

0

5

Otkupljene sopstvene hartije od vrednosti u stranoj valuti osim sopstvenih akcija

 

3

0

6

Ostale hartije od vrednosti kojima se trguje u dinarima

 

3

0

7

Ostale hartije od vrednosti kojima se trguje u stranoj valuti

 

3

0

8

Otkupljeni krediti i druga otkupljena potraživanja kojima se trguje

 

3

0

9

Ostali plasmani kojima se trguje

31 -

ULAGANJA U HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE DRŽE DO DOSPEĆA

 

3

1

0

Hartije od vrednosti javnog sektora koje se drže do dospeća u dinarima

 

3

1

1

Hartije od vrednosti javnog sektora koje se drže do dospeća u stranoj valuti

 

3

1

2

Hartije od vrednosti banaka koje se drže do dospeća u dinarima

 

3

1

3

Hartije od vrednosti banaka koje se drže do dospeća u stranoj valuti

 

3

1

4

Ostale hartije od vrednosti koje se drže do dospeća u dinarima

 

3

1

5

Ostale hartije od vrednosti koje se drže do dospeća u stranoj valuti

32 -

UČEŠĆA U KAPITALU I OSTALE HARTIJE OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVE ZA PRODAJU

 

3

2

0

Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica u dinarima

 

3

2

1

Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica u stranoj valuti

 

3

2

2

Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica u dinarima

 

3

2

3

Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica u stranoj valuti

 

3

2

4

Učešća u kapitalu drugih pravnih lica u dinarima

 

3

2

5

Učešća u kapitalu drugih pravnih lica u stranoj valuti

 

3

2

6

Ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju u dinarima

 

3

2

7

Ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju u stranoj valuti

33 -

NEMATERIJALNA ULAGANJA

 

3

3

1

Ulaganja u razvoj

 

3

3

2

Koncesije, patenti, licence i slična prava

 

3

3

3

Kupovinom stečeni "goodwill"

 

3

3

4

Avansi i nematerijalna ulaganja u pripremi

 

3

3

5

Ostala prava

34 -

OSNOVNA SREDSTVA

 

3

4

0

Zemljište

 

3

4

1

Građevinski objekti

 

3

4

2

Oprema

 

3

4

3

Ostala osnovna sredstva

 

3

4

4

Avansi i osnovna sredstva u pripremi

 

3

4

5

Investicione nekretnine

 

3

4

6

Oprema uzeta u finansijski lizing

35 -

NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL I OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

 

3

5

0

Neuplaćeni upisani kapital

 

3

5

5

Otkupljene sopstvene akcije

37 -

DRUGA SREDSTVA

 

3

7

0

Potraživanja po osnovu prodaje

 

3

7

1

Potraživanja po osnovu prodatih materijalnih vrednosti primljenih po osnovu naplate potraživanja

 

3

7

2

Potraživanja od zaposlenih

 

3

7

3

Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa

 

3

7

4

Dati avansi

 

3

7

5

Ostala potraživanja iz poslovnih odnosa

 

3

7

6

Zalihe

 

3

7

7

Materijalne vrednosti primljene po osnovu naplate potraživanja

 

3

7

8

Numizmatičke zbirke

 

3

7

9

Ostala sredstva

38 -

AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

 

3

8

0

Razgraničenja potraživanja za obračunatu kamatu u dinarima

 

3

8

1

Razgraničenja potraživanja za obračunatu kamatu u stranoj valuti

 

3

8

2

Razgraničenja potraživanja za ostale obračunate prihode u dinarima

 

3

8

3

Razgraničenja potraživanja za ostale obračunate prihode u stranoj valuti

 

3

8

4

Razgraničeni rashodi kamata u dinarima

 

3

8

5

Razgraničeni rashodi kamata u stranoj valuti

 

3

8

6

Razgraničeni ostali troškovi u dinarima

 

3

8

7

Razgraničeni ostali troškovi u stranoj valuti

 

3

8

8

Ostala aktivna vremenska razgraničenja u dinarima

 

3

8

9

Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

39 -

ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

 

3

9

0

Odložena poreska sredstva

4 -

DEPOZITI I KREDITI OD BANAKA

40 -

DEPOZITI PO VIĐENJU I OPOZIVI KREDITI U DINARIMA OD BANAKA

 

4

0

0

Transakcioni depoziti u dinarima zavisnih i povezanih banaka

 

4

0

1

Transakcioni depoziti u dinarima drugih banaka

 

4

0

2

Ostali depoziti po viđenju u dinarima zavisnih i povezanih banaka

 

4

0

3

Ostali depoziti po viđenju u dinarima drugih banaka

 

4

0

4

Opozivi krediti u dinarima od zavisnih i povezanih banaka

 

4

0

5

Opozivi krediti u dinarima od drugih banaka

 

4

0

6

Krediti za dnevnu likvidnost od zavisnih i povezanih banaka

 

4

0

7

Krediti za dnevnu likvidnost od drugih banaka

 

4

0

8

Krediti za dnevnu likvidnost od Narodne banke Srbije

41 -

KRATKOROČNI DEPOZITI I KRATKOROČNI KREDITI U DINARIMA OD BANAKA

 

4

1

0

Kratkoročni depoziti u dinarima zavisnih i povezanih banaka

 

4

1

1

Kratkoročni depoziti u dinarima drugih banaka

 

4

1

2

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima zavisnih i povezanih banaka

 

4

1

3

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima drugih banaka

 

4

1

4

Kratkoročni krediti u dinarima od zavisnih i povezanih banaka

 

4

1

5

Kratkoročni krediti u dinarima od drugih banaka

 

4

1

6

Kratkoročni krediti u dinarima od Narodne banke Srbije

 

4

1

7

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od zavisnih i povezanih banaka

 

4

1

8

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od drugih banaka

 

4

1

9

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od Narodne banke Srbije

42 -

OBAVEZE ZA KAMATU I NAKNADU U DINARIMA PREMA BANKAMA

 

4

2

0

Obaveze za kamatu u dinarima prema zavisnim i povezanim bankama

 

4

2

1

Obaveze za kamatu u dinarima prema drugim bankama

 

4

2

2

Obaveze za kamatu u dinarima prema Narodnoj banci Srbije

 

4

2

3

Obaveze za naknadu u dinarima prema zavisnim i povezanim bankama

 

4

2

4

Obaveze za naknadu u dinarima prema drugim bankama

43 -

DUGOROČNI DEPOZITI, DUGOROČNI KREDITI I OSTALE FINANSIJSKE OBAVEZE U DINARIMA PREMA BANKAMA

 

4

3

0

Dugoročni depoziti u dinarima zavisnih i povezanih banaka

 

4

3

1

Dugoročni depoziti u dinarima drugih banaka

 

4

3

2

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima banaka

 

4

3

3

Dugoročni krediti u dinarima od zavisnih i povezanih banaka

 

4

3

4

Dugoročni krediti u dinarima od drugih banaka

 

4

3

5

Dugoročni krediti u dinarima od Narodne banke Srbije

 

4

3

6

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od banaka

 

4

3

7

Ostale finansijske obaveze u dinarima prema zavisnim i povezanim bankama

 

4

3

8

Ostale finansijske obaveze u dinarima prema drugim bankama

 

4

3

9

Ostale finansijske obaveze u dinarima prema Narodnoj banci Srbije

44 -

OBAVEZE IZ INTERNIH ODNOSA U DINARIMA

45 -

DEPOZITI PO VIĐENJU I OPOZIVI KREDITI U STRANOJ VALUTI OD BANAKA

 

4

5

0

Transakcioni depoziti u stranoj valuti zavisnih i povezanih banaka

 

4

5

1

Transakcioni depoziti u stranoj valuti drugih banaka

 

4

5

2

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti zavisnih i povezanih banaka

 

4

5

3

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti drugih banaka

 

4

5

4

Opozivi krediti u stranoj valuti od zavisnih i povezanih banaka

 

4

5

5

Opozivi krediti u stranoj valuti od drugih banaka

46 -

KRATKOROČNI DEPOZITI I KRATKOROČNI KREDITI U STRANOJ VALUTI OD BANAKA

 

4

6

0

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti zavisnih i povezanih banaka

 

4

6

1

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti drugih banaka

 

4

6

2

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti zavisnih i povezanih banaka

 

4

6

3

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti drugih banaka

 

4

6

4

Kratkoročni krediti u stranoj valuti od zavisnih i povezanih banaka

 

4

6

5

Kratkoročni krediti u stranoj valuti od drugih banaka

 

4

6

6

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od zavisnih i povezanih banaka

 

4

6

7

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od drugih banaka

47 -

OBAVEZE ZA KAMATU I NAKNADU U STRANOJ VALUTI PREMA BANKAMA

 

4

7

0

Obaveze za kamatu u stranoj valuti prema zavisnim i povezanim bankama

 

4

7

1

Obaveze za kamatu u stranoj valuti prema ostalim bankama

 

4

7

3

Obaveze za naknadu u stranoj valuti prema zavisnim i povezanim bankama

 

4

7

4

Obaveze za naknadu u stranoj valuti prema ostalim bankama

48 -

DUGOROČNI DEPOZITI, DUGOROČNI KREDITI I OSTALE FINANSIJSKE OBAVEZE U STRANOJ VALUTI PREMA BANKAMA

 

4

8

0

Dugoročni depoziti u stranoj valuti zavisnih i povezanih banaka

 

4

8

1

Dugoročni depoziti u stranoj valuti drugih banaka

 

4

8

2

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti banaka

 

4

8

3

Dugoročni krediti u stranoj valuti od zavisnih i povezanih banaka

 

4

8

4

Dugoročni krediti u stranoj valuti od drugih banaka

 

4

8

6

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od banaka

 

4

8

7

Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema zavisnim i povezanim bankama

 

4

8

8

Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema drugim bankama

49 -

OBAVEZE IZ INTERNIH ODNOSA U STRANOJ VALUTI

5 -

DEPOZITI I KREDITI KOMITENATA, DRUGE OBAVEZE I PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

50 -

DEPOZITI PO VIĐENJU U DINARIMA KOMITENATA

 

5

0

0

Transakcioni depoziti u dinarima preduzeća

 

5

0

1

Transakcioni depoziti u dinarima javnog sektora

 

5

0

2

Transakcioni depoziti u dinarima stanovništva

 

5

0

3

Transakcioni depoziti u dinarima stranih lica

 

5

0

4

Transakcioni depoziti u dinarima drugih komitenata

 

5

0

5

Ostali depoziti po viđenju u dinarima preduzeća

 

5

0

6

Ostali depoziti po viđenju u dinarima javnog sektora

 

5

0

7

Ostali depoziti po viđenju u dinarima stanovništva

 

5

0

8

Ostali depoziti po viđenju u dinarima stranih lica

 

5

0

9

Ostali depoziti po viđenju u dinarima drugih komitenata

51 -

KRATKOROČNI DEPOZITI U DINARIMA KOMITENATA

 

5

1

0

Kratkoročni depoziti u dinarima preduzeća

 

5

1

1

Kratkoročni depoziti u dinarima javnog sektora

 

5

1

2

Kratkoročni depoziti u dinarima stanovništva

 

5

1

3

Kratkoročni depoziti u dinarima stranih lica

 

5

1

4

Kratkoročni depoziti u dinarima drugih komitenata

 

5

1

5

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima komitenata

52 -

KRATKOROČNI KREDITI I OBAVEZE ZA KAMATU I NAKNADU U DINARIMA PREMA KOMITENTIMA

 

5

2

1

Kratkoročni krediti u dinarima od javnog sektora

 

5

2

2

Kratkoročni krediti u dinarima od stranih lica

 

5

2

3

Kratkoročni krediti u dinarima od ostalih komitenata

 

5

2

4

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od komitenata

 

5

2

5

Obaveze za kamatu u dinarima prema preduzećima

 

5

2

6

Obaveze za kamatu u dinarima prema javnom sektoru

 

5

2

7

Obaveze za kamatu u dinarima prema stranim licima

 

5

2

8

Obaveze za kamatu u dinarima prema ostalim komitentima

 

5

2

9

Obaveze za naknadu u dinarima prema komitentima

53 -

DUGOROČNI DEPOZITI, DUGOROČNI KREDITI I OSTALE FINANSIJSKE OBAVEZE U DINARIMA PREMA KOMITENTIMA

 

5

3

0

Dugoročni depoziti u dinarima preduzeća

 

5

3

1

Dugoročni depoziti u dinarima javnog sektora

 

5

3

2

Dugoročni depoziti u dinarima stanovništva

 

5

3

3

Dugoročni depoziti u dinarima ostalih komitenata

 

5

3

4

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u dinarima komitenata

 

5

3

5

Dugoročni krediti u dinarima od javnog sektora

 

5

3

6

Dugoročni krediti u dinarima od stranih lica

 

5

3

7

Dugoročni krediti u dinarima od ostalih komitenata

 

5

3

8

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u dinarima od komitenata

 

5

3

9

Ostale finansijske obaveze u dinarima prema komitentima

54 -

DEPOZITI PO VIĐENJU U STRANOJ VALUTI KOMITENATA

 

5

4

0

Transakcioni depoziti u stranoj valuti preduzeća

 

5

4

1

Transakcioni depoziti u stranoj valuti javnog sektora

 

5

4

2

Transakcioni depoziti u stranoj valuti stanovništva

 

5

4

3

Transakcioni depoziti u stranoj valuti stranih lica

 

5

4

4

Transakcioni depoziti u stranoj valuti drugih komitenata

 

5

4

5

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti preduzeća

 

5

4

6

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti javnog sektora

 

5

4

7

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti stanovništva

 

5

4

8

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti stranih lica

 

5

4

9

Ostali depoziti po viđenju u stranoj valuti drugih komitenata

55 -

KRATKOROČNI DEPOZITI U STRANOJ VALUTI KOMITENATA

 

5

5

0

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti preduzeća

 

5

5

1

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti javnog sektora

 

5

5

2

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti stanovništva

 

5

5

3

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti stranih lica

 

5

5

4

Kratkoročni depoziti u stranoj valuti drugih komitenata

 

5

5

5

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti komitenata

56 -

KRATKOROČNI KREDITI I OBAVEZE ZA KAMATU I NAKNADU U STRANOJ VALUTI PREMA KOMITENTIMA

 

5

6

1

Kratkoročni krediti u stranoj valuti od javnog sektora

 

5

6

2

Kratkoročni krediti u stranoj valuti od stranih lica

 

5

6

3

Kratkoročni krediti u stranoj valuti od ostalih komitenata

 

5

6

4

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od komitenata

 

5

6

5

Obaveze za kamatu u stranoj valuti prema preduzećima

 

5

6

6

Obaveze za kamatu u stranoj valuti prema javnom sektoru

 

5

6

7

Obaveze za kamatu u stranoj valuti prema stranim licima

 

5

6

8

Obaveze za kamatu u stranoj valuti prema ostalim komitentima

 

5

6

9

Obaveze za naknadu u stranoj valuti prema komitentima

57 -

DUGOROČNI DEPOZITI, DUGOROČNI KREDITI I OSTALE FINANSIJSKE OBAVEZE U STRANOJ VALUTI PREMA KOMITENTIMA

 

5

7

0

Dugoročni depoziti u stranoj valuti preduzeća

 

5

7

1

Dugoročni depoziti u stranoj valuti stanovništva

 

5

7

2

Dugoročni depoziti u stranoj valuti stranih lica

 

5

7

3

Dugoročni depoziti u stranoj valuti ostalih komitenata

 

5

7

4

Tekuća dospeća dugoročnih depozita u stranoj valuti komitenata

 

5

7

5

Dugoročni krediti u stranoj valuti od javnog sektora

 

5

7

6

Dugoročni krediti u stranoj valuti od stranih lica

 

5

7

7

Dugoročni krediti u stranoj valuti od ostalih komitenata

 

5

7

8

Tekuća dospeća dugoročnih kredita u stranoj valuti od komitenata

 

5

7

9

Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti prema komitentima

58 -

OBAVEZE ZA HARTIJE OD VREDNOSTI I DRUGE OBAVEZE

 

5

8

0

Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti

 

5

8

1

Obaveze za ostale hartije od vrednosti

 

5

8

2

Obaveze iz dobitka

 

5

8

3

Obaveze za neto zarade

 

5

8

4

Obaveze za neto naknade zarada

 

5

8

5

Obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

 

5

8

7

Obaveze prema dobavljačima

 

5

8

8

Primljeni avansi

 

5

8

9

Ostale obaveze

59 -

PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

 

5

9

0

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu u dinarima

 

5

9

1

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu u stranoj valuti

 

5

9

2

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u dinarima

 

5

9

3

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u stranoj valuti

 

5

9

4

Razgraničeni prihodi od kamata u dinarima

 

5

9

5

Razgraničeni prihodi od kamata u stranoj valuti

 

5

9

6

Razgraničeni ostali prihodi u dinarima

 

5

9

7

Razgraničeni ostali prihodi u stranoj valuti

 

5

9

8

Ostala pasivna vremenska razgraničenja u dinarima

 

5

9

9

Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

60 -

RASHODI KAMATA

 

6

0

0

Rashodi kamata od zavisnih i povezanih banaka

 

6

0

1

Rashodi kamata od ostalih banaka

 

6

0

2

Rashodi kamata od Narodne banke Srbije

 

6

0

3

Rashodi kamata od preduzeća

 

6

0

4

Rashodi kamata od javnog sektora

 

6

0

5

Rashodi kamata od stanovništva

 

6

0

6

Rashodi kamata od stranih lica

 

6

0

7

Rashodi kamata od drugih komitenata

 

6

0

8

Rashodi kamata na hartije od vrednosti

61 -

RASHODI NAKNADA

 

6

1

0

Naknade za usluge platnog prometa u zemlji

 

6

1

1

Naknade za usluge platnog prometa u inostranstvu

 

6

1

2

Provizije za primljene garancije i jemstva

 

6

1

3

Ostale naknade i provizije

62 -

DRUGI RASHODI

 

6

2

0

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti

 

6

2

1

Negativne kursne razlike

63 -

TROŠKOVI ZARADA, NAKNADA ZARADA I OSTALI LIČNI RASHODI

 

6

3

0

Troškovi neto zarada

 

6

3

1

Troškovi neto naknada zarada

 

6

3

2

Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

 

6

3

3

Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

 

6

3

4

Ostali lični rashodi

64 -

DRUGI TROŠKOVI POSLOVANJA

 

6

4

0

Troškovi materijala

 

6

4

1

Troškovi proizvodnih usluga

 

6

4

2

Troškovi amortizacije

 

6

4

3

Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa)

 

6

4

4

Troškovi poreza

 

6

4

5

Troškovi doprinosa

 

6

4

6

Ostali troškovi

65 -

RASHODI INDIREKTNIH OTPISA PLASMANA I RASHODI REZERVISANJA

 

6

5

0

Rashodi indirektnih pojedinačnih otpisa plasmana

 

6

5

1

Rashodi indirektnih opštih otpisa plasmana

 

6

5

2

Rashodi rezervisanja za obaveze

 

6

5

3

Rashodi ostalih rezervisanja

66 -

OSTALI I VANREDNI RASHODI

 

6

6

0

Otpis nenaplativih potraživanja

 

6

6

1

Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava, nematerijalnih ulaganja, dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i učešća u kapitalu

 

6

6

2

Gubici po osnovu prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

6

6

3

Gubici po osnovu prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

 

6

6

4

Manjkovi, pretrpljene štete i slično

 

6

6

5

Naknadno utvrđeni rashodi iz ranijih godina

 

6

6

6

Ostali rashodi

 

6

6

9

Vanredni rashodi

67 -

RASHODI OD PROMENE VREDNOSTI SREDSTAVA I OBAVEZA

 

6

7

0

Rashodi od promene vrednosti osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

6

7

1

Rashodi od promene vrednosti plasmana, hartija od vrednosti i potraživanja

 

6

7

2

Rashodi od promene vrednosti obaveza

69 -

PRENOS RASHODA

 

6

9

0

Prenos rashoda

70 -

PRIHODI OD KAMATA

 

7

0

0

Prihodi od kamata od zavisnih i povezanih banaka

 

7

0

1

Prihodi od kamata od ostalih banaka

 

7

0

2

Prihodi od kamata od Narodne banke Srbije

 

7

0

3

Prihodi od kamata od preduzeća

 

7

0

4

Prihodi od kamata od javnog sektora

 

7

0

5

Prihodi od kamata od stanovništva

 

7

0

6

Prihodi od kamata od stranih lica

 

7

0

7

Prihodi od kamata od drugih komitenata

 

7

0

8

Prihodi od kamata na hartije od vrednosti

71 -

PRIHODI OD NAKNADA

 

7

1

0

Naknade za bankarske usluge

 

7

1

1

Provizije po izdatim garancijama i drugim jemstvima

 

7

1

2

Ostale naknade i provizije

72 -

DRUGI PRIHODI

 

7

2

0

Dividende i ostali prihodi od učešća

 

7

2

1

Pozitivne kursne razlike

 

7

2

2

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti

73 -

PRIHODI OD UKIDANJA INDIREKTNIH OTPISA I REZERVISANJA I OSTALI PRIHODI OPERATIVNOG POSLOVANJA

 

7

3

0

Prihodi od ukidanja indirektnih pojedinačnih otpisa plasmana

 

7

3

1

Prihodi od ukidanja indirektnih opštih otpisa plasmana

 

7

3

2

Prihodi od ukidanja neiskorištenih rezervisanja za obaveze

 

7

3

3

Prihodi od ukidanja neiskorištenih ostalih rezervisanja

 

7

3

4

Prihodi od zakupnina

 

7

3

5

Ostali prihodi operativnog poslovanja

76 -

OSTALI I VANREDNI PRIHODI

 

7

6

0

Naplaćena otpisana potraživanja

 

7

6

1

Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

7

6

2

Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

 

7

6

3

Prihodi od smanjenja obaveza

 

7

6

4

Viškovi

 

7

6

5

Naknadno utvrđeni prihodi iz ranijih godina

 

7

6

6

Ostali prihodi

 

7

6

9

Vanredni prihodi

77 -

PRIHODI OD PROMENE VREDNOSTI SREDSTAVA I OBAVEZA

 

7

7

0

Prihodi od promene vrednosti osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

7

7

1

Prihodi od promene vrednosti plasmana, hartija od vrednosti i potraživanja

 

7

7

2

Prihodi od promene vrednosti obaveza

79 -

PRENOS PRIHODA

 

7

9

0

Prenos prihoda

8 -

REZERVISANJA, SUBORDINIRANE I DRUGE FINANSIJSKE OBAVEZE, KAPITAL I REZERVE, ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE I OTVARANJE I ZAKLJUČAK

80 -

REZERVISANJA, SUBORDINIRANE I DRUGE FINANSIJSKE OBAVEZE

 

8

0

0

Rezervisanja za obaveze

 

8

0

1

Rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi

 

8

0

3

Rezervisanja za penzije i druga rezervisanja

 

8

0

5

Odloženi negativni "goodwill"

 

8

0

6

Dugoročne obaveze za finansijski lizing

 

8

0

9

Subordinirane i druge finansijske obaveze

81 -

KAPITAL I REZERVE

 

8

1

0

Akcijski kapital - obične akcije

 

8

1

1

Akcijski kapital - prioritetne akcije

 

8

1

2

Emisiona premija

 

8

1

3

Revalorizacione rezerve

 

8

1

4

Rezerve iz dobiti

 

8

1

5

Gubitak ranijih godina

 

8

1

6

Gubitak tekuće godine

 

8

1

7

Neraspoređeni dobitak ranijih godina

 

8

1

8

Neraspoređeni dobitak tekuće godine

 

8

1

9

Državni i drugi kapital

82 - GUBITAK IZNAD IZNOSA KAPITALA

 

8

2

0

Gubitak iznad iznosa kapitala

84 -

OTVARANJE I ZAKLJUČAK

 

8

4

0

Račun otvaranja glavne knjige

 

8

4

2

Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja

 

8

4

3

Račun vanrednih rashoda i prihoda

 

8

4

5

Prenos ukupnog rezultata

 

8

4

6

Račun dobitka i gubitka

 

8

4

7

Porezi i doprinosi iz dobitka

 

8

4

8

Prenos dobitka ili gubitka

 

8

4

9

Račun izravnanja računa stanja

89 -

ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

 

8

9

0

Odložene poreske obaveze

9 -

VANBILANSNA EVIDENCIJA

90 -

PLASMANI PO POSLOVIMA U IME I ZA RAČUN TREĆIH LICA

 

9

0

0

Kratkoročni plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u dinarima

 

9

0

1

Dugoročni plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u dinarima

 

9

0

2

Kratkoročni plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

 

9

0

3

Dugoročni plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

91 -

IZDATE GARANCIJE I DRUGA JEMSTVA

 

9

1

0

Izdate plative garancije

 

9

1

1

Izdate činidbene garancije

 

9

1

2

Dati avali i akcepti menica

92 -

JEMSTVA ZA OBAVEZE I IMOVINA ZA OBEZBEĐENJE OBAVEZA

 

9

2

0

Jemstva za obaveze

 

9

2

1

Imovina za obezbeđenje obaveza

93 -

PREUZETE NEOPOZIVE OBAVEZE

 

9

3

0

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

 

9

3

1

Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini

 

9

3

2

Potraživanja po derivatima za kamatne stope

 

9

3

3

Potraživanja po derivatima za kurseve valuta

 

9

3

4

Potraživanja po derivatima za akcije

 

9

3

5

Potraživanja po drugim derivatima

 

9

3

6

Ostale preuzete neopozive obaveze

94 -

DRUGA VANBILANSNA AKTIVA

 

9

4

0

Ostala vanbilansna aktiva

 

9

4

1

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

2

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

3

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

4

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

5

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

6

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

7

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

8

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

 

9

4

9

Ostala vanbilansna aktiva - slobodan račun

95 -

OBAVEZE PO POSLOVIMA U IME I ZA RAČUN TREĆIH LICA

 

9

5

0

Kratkoročne obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u dinarima

 

9

5

1

Dugoročne obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u dinarima

 

9

5

2

Kratkoročne obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

 

9

5

3

Dugoročne obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

96 -

OBAVEZE ZA IZDATE GARANCIJE I DRUGA JEMSTVA

 

9

6

0

Obaveze za izdate plative garancije

 

9

6

1

Obaveze za izdate činidbene garancije

 

9

6

2

Obaveze za date avale i akceptne menice

97 -

OBAVEZE PREMA JEMSTVIMA ZA OBAVEZE I IMOVINI ZA OBEZBEĐENJE OBAVEZA

 

9

7

0

Obaveze prema jemstvima za obaveze

 

9

7

1

Obaveze prema imovini za obezbeđenje obaveza

98 -

OBAVEZE ZA PREUZETE NEOPOZIVE OBAVEZE

 

9

8

0

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

 

9

8

1

Obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini

 

9

8

2

Obaveze po derivatima za kamatne stope

 

9

8

3

Obaveze po derivatima za kurseve valuta

 

9

8

4

Obaveze po derivatima za akcije

 

9

8

5

Obaveze po drugim derivatima

 

9

8

6

Obaveze za ostale preuzete neopozive obaveze

99 -

DRUGA VANBILANSNA PASIVA