PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 13/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za društva za osiguranje (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa i grupa računa Kontnog okvira.

Društva za osiguranje (u daljem tekstu: društva) iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i rashode i prihode, i utvrđuju rezultate svog poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.

Društva za posredovanje, društva za zastupanje, preduzetnici - zastupnici u osiguranju, agencije za pružanje drugih usluga u osiguranju, kao i preduzeća i druga pravna lica koja imaju posebno organizovan deo za pružanje drugih usluga u osiguranju (lica iz čl. 4 i 5 Zakona o osiguranju), poslovne knjige vode prema pravilniku kojim je uređen kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za preduzeća, zadruge i preduzetnike.

Lica iz stava 3 ovog člana dužna su da o prihodima ostvarenim po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja (poslovi iz člana 2 stav 5 Zakona o osiguranju) organizuju i vode evidenciju kojom se obezbeđuju podaci o tim prihodima, i to po društvima za koja su ta lica obavljala pomenute poslove i po vrstama poslova osiguranja s kojima su obavljeni poslovi neposredno povezani.

Član 2

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, čiji je prevod objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 133/2003 (u daljem tekstu: MRS).

Propisani osnovni (trocifreni) računi se po potrebi, u skladu sa zahtevima MRS i ovim pravilnikom, mogu raščlanjivati na analitičke račune, s tim da su društva dužna da pri tom u svojim poslovnim knjigama obezbede i podatke o:

1) stanju imovine, potraživanja i obaveza koji pokrivaju garantnu rezervu, koji pokrivaju tehničke rezerve i u okviru njih odvojeno matematičke rezerve, a pokrivaju i ostala sredstva društva osim u okviru njih garantne rezerve i tehničke rezerve;

2) obavezama i potraživanjima od povezanih pravnih lica - matičnih i zavisnih i od ostalih povezanih pravnih lica, kao i podatke o ostalim obavezama i potraživanjima;

3) obavezama i potraživanjima s valutnom klauzulom, po osiguranicima;

4) obavezama i potraživanjima, po ročnosti;

5) pojedinačnim ispravkama vrednosti potraživanja koja nisu naplaćena u roku od 90 dana od dana dospeća, po dužnicima;

6) opštem indirektnom otpisu potraživanja u skladu s propisima za izvršavanje Zakona o osiguranju, po dužnicima;

7) rezervisanjima za gubitke po vanbilansnoj aktivi;

8) troškovima uprave, troškovima pribave osiguranja, zatim troškovima izviđaja, procene, likvidacije i isplate šteta, kao i o troškovima deponovanja i ulaganja sredstava osiguranja.

Pod ročnošću obaveza i potraživanja u smislu stava 2 tačka 4 ovog člana podrazumevaju se sledeći rokovi dospeća: 1-7 dana, 8-30 dana, 31-90 dana, 91-180 dana, 181-270 i preko 270 dana.

 

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

Član 3

Na računima grupe 00 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 000 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih običnih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa, zaduženjem ovog računa a u korist računa 310 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije.

Uplata upisanih običnih akcija knjiži se na teret računa 241 - Tekući (poslovni) računi, u korist računa 000, za nominalnu vrednost upisanih običnih akcija, uz istovremeno knjiženje na teret računa 310 i u korist računa 300 - Akcijski kapital.

Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa akcija i njegove vrednosti knjiži se zaduženjem ovog računa u korist računa 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, ako je razlika pozitivna. U slučaju da je negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa na teret računa 279 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja. U momentu uplate knjiženje se vrši zaduženjem računa 499, odnosno odobrenjem računa 279 a u korist, odnosno na teret računa 320 - Emisiona premija.

Na računu 001 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih prioritetnih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa, zaduženjem ovog računa a u korist računa 311 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije.

Uplata upisanih prioritetnih akcija knjiži se na teret računa 241 - Tekući (poslovni) računi, u korist računa 001 za nominalnu vrednost upisanih običnih akcija, uz istovremeno knjiženje na teret računa 311 i u korist računa 300 - Akcijski kapital.

Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa prioritetnih akcija i njegove vrednosti knjiži se zaduženjem ovog računa u korist računa 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, ako je razlika pozitivna. U slučaju da je negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa na teret računa 279 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja. U momentu uplate knjiženje se vrši zaduženjem računa 499, odnosno odobrenjem računa 279 a u korist, odnosno na teret računa 320 - Emisiona premija.

Na računu 002 - Neuplaćeni upisani udeli, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih udela u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa, zaduženjem ovog računa a u korist računa 312 - Neuplaćeni upisani udeli.

Uplata upisanih udela knjiži se na teret računa 241 - Tekući (poslovni) računi, u korist računa 002, za nominalnu vrednost upisanih udela, uz istovremeno knjiženje na teret računa 312 i u korist računa 301 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću.

Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa udela i njegove vrednosti knjiži se na način opisan za račun 000.

Član 4

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u određeno nemonetarno sredstvo bez fizičkog sadržaja, koje služi za proizvodnju ili isporuku robe ili usluga, za iznajmljivanje drugim licima, ili se koristi u administrativne svrhe. Nematerijalna ulaganja priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS.

Na posebnom analitičkom računu, odnosno računima u okviru računa nematerijalnih ulaganja iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.

Gubitak po osnovu obezvređenja nematerijalnih ulaganja knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, vrednosnim usklađivanjem analitičkih računa nabavne vrednosti i ispravke vrednosti, na teret računa 581 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja, odnosno na teret raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, ako su prethodno formirane za konkretno nematerijalno ulaganje.

Na računu 010 - Ulaganja u razvoj, iskazuju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine. Pod razvojem se podrazumeva primena rezultata istraživanja ili drugog znanja radi pružanja novih, značajnijih osiguravajućih pokrića radi efikasnije zaštite osigurane imovine i lica ili usluga pre pristupanja komercijalnom korišćenju. Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim ulaganjima pod uslovom da postoje dokazi da će izvršeno ulaganje proizvesti buduću ekonomsku korist za društvo.

Na računu 011 - Koncesije, patenti, licence i slična prava, iskazuju se ulaganja u nematerijalna prava koja se priznaju u skladu s MRS 38.

Na računu 012 - Goodwill, iskazuje se svaki višak nabavne vrednosti u odnosu na interes sticaoca u poštenoj (fer) vrednosti stečenih identifikovanih sredstava i obaveza na dan obavljene transakcije razmene po osnovu poslovnih kombinacija u skladu s MRS 22. U slučaju poslovne kombinacije koja dovodi do stvaranja odnosa matično pravno lice - zavisno pravno lice, matično pravno lice priznaje ovaj goodwill i prikazuje ga u svojim konsolidovanim finansijskim izveštajima. U slučaju poslovne kombinacije kada jedno pravno lice kupuje neto imovinu drugog pravnog lica (sredstva umanjena za preuzete obaveze), uključujući i goodwill tog pravnog lica, a koja dovodi do statusne promene spajanja ili pripajanja, ovaj goodwill se priznaje u pojedinačnom bilansu stanja pravnog lica sticaoca.

Na računu 013 - Negativan goodwill, iskazuje se svaki višak interesa sticaoca u poštenim (fer) vrednostima stečenih identifikovanih sredstava i obaveza u odnosu na nabavnu vrednost sticanja na datum transakcije razmene po osnovu poslovnih kombinacija u skladu s MRS 22. Negativan goodwill predstavlja korektivni račun aktive. Priznavanje i prezentacija (prikazivanje) negativnog goodwill-a vrše se na način opisan za goodwill.

Na računu 014 - Ostala nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja sredstava osiguranja u ostale oblike nematerijalnih ulaganja koji se priznaju u skladu s MRS. Na ovom računu iskazuju se i ulaganja na tuđim osnovnim sredstvima (koja su u zakupu) ako ispunjavaju uslove koje predviđa MRS 38.

Na računu 015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi, iskazuju se svi oblici nematerijalnih ulaganja koji se priznaju u skladu s MRS, od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 016 - Avansi za nematerijalna ulaganja, iskazuju se avansi dati za sticanje svih oblika nematerijalnih ulaganja.

Član 5

Na računima grupe 02 - Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva, iskazuju se zemljišta, šume i višegodišnji zasadi, građevinski objekti, investicione nekretnine, postrojenja i oprema u vlasništvu pravnog lica, postrojenja i oprema uzeti u finansijski lizing, alat i inventar s kalkulativnim otpisom, kao i ostale nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva, uključujući stanove, stambene zgrade i odmarališta, koji ispunjavaju uslov za priznavanje po MRS, kao i ulaganja za njihovo pribavljanje. Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40, MRS 41 i drugim relevantnim MRS.

Na posebnom analitičkom računu, odnosno računima u okviru računa nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.

Gubitak po osnovu obezvređenja nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, vrednosnim usklađivanjem analitičkih računa nabavne vrednosti i ispravke vrednosti, na teret računa 580 - Obezvređenje bioloških sredstava, i računa 582- Obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme, odnosno na teret raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve (ako su prethodno formirane za konkretno sredstvo).

Na računu 020 - Zemljišta koja služe za obavljanje delatnosti, iskazuju se zemljišta po nabavnoj vrednosti, odnosno poštenoj (fer) vrednosti, u skladu s računovodstvenom politikom, MRS 16 i ostalim relevantnim MRS.

Na računu 021 - Šume i višegodišnji zasadi koji služe za obavljanje delatnosti, iskazuju se šume, voćnjaci, vinogradi i hmeljnjaci, kao i brzorastuće, upotrebno, ukrasno i ostalo drveće i ostali višegodišnji zasadi po poštenoj (fer) vrednosti, u skladu s računovodstvenom politikom, MRS 41 i ostalim relevantnim MRS.

Na računu 022 - Građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti, iskazuju se građevinski objekti koji se priznaju u skladu s MRS 16.

Na računu 023 - Postrojenja i oprema, iskazuju se postrojenja i oprema u skladu s MRS 16 i ostalim relevantnim MRS. U okviru ovog računa se kod primaoca lizinga iskazuje oprema uzeta u finansijski lizing, kao i alat i inventar s kalkulativnim otpisom.

Na računu 024 - Investicione nekretnine, iskazuju se nekretnine (zemljište ili zgrade, ili deo zgrade, ili i jedno i drugo) koje vlasnik ili korisnik lizinga po osnovu finansijskog lizinga drži radi ostvarivanja zarade od izdavanja, ili radi uvećanja vrednosti kapitala, ili radi i jednog i drugog, ali ne radi:

- upotrebe za proizvodnju ili snabdevanje robom ili pružanje usluga ili za administrativne svrhe;

- prodaje u okviru redovnog poslovanja, u skladu s MRS 40 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 026 - Ostale nekretnine, postrojenja i oprema, iskazuju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu iskazana na drugim računima ove grupe, kao što su spomenici kulture i istorijski spomenici, dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti, muzejske vrednosti, knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na računu 027 - Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva u pripremi, iskazuju se ulaganja u ove oblike sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 028 - Avansi za nekretnine, postrojenja, opremu i biološka sredstva, iskazuju se avansi dati za sticanje ovih oblika sredstava.

Član 6

Na računima grupe 03 - Dugoročni finansijski plasmani, iskazuju se učešća u kapitalu i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, depoziti i ulaganja s rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa, dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, otkupljene sopstvene akcije i ostali dugoročni plasmani. Na računima ove grupe iskazuju se i pripisane kamate po dugoročnim finansijskim plasmanima (interkalarne kamate, odnosno kamate u toku grejs perioda). Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 27, MRS 28, MRS 31, MRS 39 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 030 - Učešće u kapitalu zavisnih pravnih lica iskazuju se akcije i udeli u kapitalu pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji kontrola (učešće u kapitalu preko 50% i/ili drugi uslovi definisani MRS 27) i koji su u grupi pravnih lica za konsolidovanje, u skladu s MRS 27.

Na računu 031 - Učešće u kapitalu ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica, iskazuju se učešća u kapitalu pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji znatan uticaj (učešće u kapitalu od 20% do 50% i/ili drugi uslovi definisani MRS 28).

Na računu 032 - Učešće u kapitalu ostalih pravnih lica (učešće u kapitalu ispod 20%) i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, iskazuju se akcije i udeli u kapitalu drugi pravnih lica i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, u skladu s računovodstvenom politikom.

Na računu 033 - Dugoročni plasmani matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se dugoročni plasmani povezanim pravnim licima prema nazivu ovog računa.

Na računu 034 - Dugoročni plasmani u zemlji, iskazuju se dugoročni plasmani dati pravnim licima u zemlji, osim zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima.

Na računu 035 - Dugoročni plasmani u inostranstvu, iskazuju se dugoročni plasmani dati pravnim licima u inostranstvu, osim zavisnim i povezanim pravnim licima.

Na računu 036 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, iskazuju se finansijska sredstva s fiksnim ili odredivim iznosima plaćanja i s fiksnom dospelošću, za koje društvo ima pozitivnu nameru i sposobnost da ih drži do dospeća (obveznice i sl.).

Na računu 037 - Otkupljene sopstvene akcije, iskazuju se sopstvene akcije koje je društvo dužno da otuđi u roku od godinu dana, odnosno u roku od tri godine od dana sticanja, u zavisnosti od načina sticanja, u skladu sa zakonom.

Na računu 038 - Ostali dugoročni plasmani, iskazuju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu iskazana na ostalim računima u okviru grupe 03. U okviru ovog računa se kod davaoca lizinga evidentiraju plasmani u visini prodajne vrednosti opreme koja se daje u finansijski lizing.

Na računu 039 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana, iskazuje se obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana procenjeno u skladu s MRS 36 i MRS 39. Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se na teret računa 583 - Obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana i drugih hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, a u korist ovog računa, odnosno na teret raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330, prethodno formiranih za konkretno ulaganje, u skladu s računovodstvenom politikom.

Klasa 1: Zalihe

Član 7

Na računima grupe 10 - Zalihe materijala, iskazuju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu, goriva i maziva, te ispravke vrednosti (prema nazivima računa ove grupe), kao i zalihe ostataka osiguranih oštećenih stvari. Računi grupe 10 odobravaju se za vrednost utrošenog materijala i sitnog inventara, na teret računa 540, odnosno 541. Priznavanje i vrednovanje zaliha vrši se u skladu s MRS 2 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 100 - Obračun nabavke zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa iskazuje se vrednost po obračunu dobavljača i zavisni troškovi nabavke, ako društvo odluči da obračun nabavke zaliha vrši preko ovog računa. Za vrednost nabavljenog materijala zadužuje se račun 100, uz odobrenje računa 464.

Na računu 101 - Materijal, iskazuje se vrednost obrazaca "stroge evidencije", ostalih obrazaca, kancelarijskog materijala i ostalih materijala.

Društvo je dužno da vodi materijalnu evidenciju nepopunjenih obrazaca polisa osiguranja po vrstama osiguranja, serijama i serijskim brojevima izdavanja i štampanja, kao i analitičku evidenciju obrazaca "stroge evidencije" po posrednicima, zastupnicima, zastupnicima-preduzetnicima i zaposlenim licima - predstavnicima društva.

Evidencija obrazaca "stroge evidencije" u posedu društva mora da sadrži: početno stanje obrazaca, štampane obrasce u toku godine, izdate obrasce u toku godine, razdužene obrasce po osnovu tehničke neispravnosti (stornirane polise) i stanje tih obrazaca na kraju godine. Analitička evidencija obrazaca "stroge evidencije" koji se nalaze kod posrednika i zastupnika mora da sadrži i podatke o posrednicima, zastupnicima i drugim licima koja se bave ovim poslovima, početnom stanju obrazaca na početku godine kod tih lica, zaduženju obrascima u toku godine, razduženju utrošenih obrazaca po osnovu zaključenih ugovora o osiguranju, razduženju za vraćene obrasce društvu po osnovu tehničke neispravnosti (stornirane polise) i stanju tih obrazaca na kraju godine kod posrednika, zastupnika i drugih lica koja se bave poslovima posredovanja i zastupanja.

Lice koje prestaje da obavlja poslove posrednika i zastupnika u osiguranju, kao i drugo lice koje se zadužilo obrascima "stroge evidencije", dužno je da vrati neutrošene obrasce i da se zapisnički razduži. Ako se ovo lice zapisnički u potpunosti ne razduži zaduženim a neutrošenim obrascima "stroge evidencije", društvo je dužno da, pored zaduženja tog lica, ove obrasce koji nisu vraćeni oglasi nevažećim u službenom glasilu najkasnije 15 dana od dana kada je to lice prestalo da obavlja poslove posrednika, odnosno zastupnika.

Društvo je dužno da posebnim aktom uredi nabavku, korišćenje, praćenje, evidenciju i popis obrazaca "stroge evidencije".

Na računu 102 - Rezervni delovi, iskazuje se vrednost zaliha rezervnih delova.

Na računu 103 - Alat i inventar, iskazuje se vrednost zaliha alata i inventara koji se u celini otpisuje u momentu davanja na korišćenje (kao što su sitan inventar, autogume i ambalaža, ako se u celini otpisuju u obračunskom periodu u skladu sa zakonom).

Na računu 104 - Gorivo i mazivo, iskazuju se zalihe svih vrsta goriva i maziva.

Na računu 109 - Ispravka vrednosti zaliha materijala, iskazuje se razlika između niže neto prodajne vrednosti i knjigovodstvene vrednosti zaliha materijala, u skladu s MRS 2, koja se knjiži na teret računa 584 - Obezvređenje zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari, a u korist ovog računa. Neto prodajna vrednost materijala utvrđuje se u skladu s MRS 2 (Zalihe).

Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i trošenju materijala, rezervnih delova, alata i inventara vode na računima grupe 10, na računima ove grupe, u okviru finansijskog knjigovodstva, knjiže se podaci o nabavci materijala zaduženjem računa te grupe u korist odgovarajućeg računa 464, a podaci o trošenju odobrenjem računa grupe 10 i zaduženjem računa klase 5.

Član 8

Na računima grupe 13 - Ostaci osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se zalihe ostataka osiguranih oštećenih stvari (skladište i stovarište) u prodajnim objektima na veliko (skladište i stovarište) i prodajnim objektima na malo (stovarište, prodavnice i drugi prodajni objekti), ostaci osiguranih oštećenih stvari u obradi, popravci i manipulaciji, kao i ostaci osiguranih oštećenih stvari u tranzitu. Priznavanje i vrednovanje zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari vrši se u skladu s MRS 2 i drugim relevantnim MRS.

Obračun nabavke zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari obuhvata nabavnu cenu, uvozne dažbine i druge takse (osim onih koje će društvo nadoknaditi od poreskih organa), kao i transport, te manipulativne i druge troškove koji se mogu direktno pripisati pribavljanju ostataka osiguranih oštećenih stvari. Trgovački popusti, rabati i slične stavke oduzimaju se pri određivanju troškova nabavke.

Na računu 130 - Obračun nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se vrednost na obračunu dobavljača i zavisni troškovi nabavke, u skladu s MRS. U korist ovog računa knjiži se nabavna vrednost ostataka osiguranih oštećenih stvari na teret odgovarajućih računa grupe 13.

Na računu 131 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari u skladištu i/ili stovarištu pre njihovog stavljanja u promet.

Na računu 132 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u prometu na veliko, iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari u prodajnim objektima na veliko. Na ovom se računu kod društva - davaoca lizinga iskazuje ostatak osiguranih oštećenih stvari koje se daju u finansijski lizing.

Na računu 133 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari kod drugih lica, iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari koje su date na skladištenje, u stovarišta, u komisionu i konsignacionu prodaju.

Na računu 134 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u prometu na malo, iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari u prodajnim objektima na malo.

Na računu 135 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u obradi, popravci i manipulaciji, iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari koje su date na obradu, popravku i druge oblike manipulacije.

Na računu 136 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u tranzitu, iskazuje se vrednost ostataka osiguranih oštećenih stvari koje se po nalogu kupca neposredno isporučuju bez prethodnog skladištenja.

Na računu 139 - Ispravka vrednosti ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se razlika između niže neto prodajne vrednosti ostataka osiguranih oštećenih stvari i njihove knjigovodstvene vrednosti, koja se knjiži na teret računa 584 - Obezvređenje zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari, a u korist ovog računa.

Ako se ostaci osiguranih oštećenih stvari na zalihama vode po prodajnim cenama, razlika između nabavne i prodajne cene (ukalkulisana razlika u ceni) knjiži se na posebnom analitičkom računu u okviru osnovnog računa na kome se vodi ostatak osiguranih oštećenih stvari.

Na analitičkom računu u okviru svakog osnovnog računa evidentira se iznos ukalkulisanog poreza na promet u prometu proizvoda na malo.

Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i prodaji ostataka osiguranih oštećenih stvari vode na računima grupe 13, na računima ove grupe, u okviru finansijskog knjigovodstva, iskazuju se podaci o nabavci ostataka osiguranih oštećenih stvari zaduženjem računa te grupe u korist odgovarajućeg računa grupe 46. Nabavna vrednost prodatih ostataka osiguranih oštećenih stvari knjiži se odobrenjem računa grupe 13, na teret računa 540 - Troškovi materijala.

Ako društvo odluči da stanje, nabavku i prodaju ostataka osiguranih oštećenih stvari vodi na računu 911 - Ostaci osiguranih oštećenih stvari, u okviru klase 9 (obračun troškova i učinaka), na računima grupe 13 vodi se samo početno stanje zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari i promene vrednosti tih zaliha na dan bilansa.

Ako se podaci o stanju, nabavci i prodaji ostataka osiguranih oštećenih stvari vode na računu 911, nabavka ovih ostataka se u finansijskom knjigovodstvu knjiži zaduženjem računa 540, u korist odgovarajućeg računa grupe 46. U tom se slučaju, na osnovu izveštaja iz obračuna troškova i učinaka o promeni stanja zaliha na dan bilansa, ta promena knjiži u finansijskom knjigovodstvu zaduženjem ili odobrenjem računa grupe 13 i obrnutim knjiženjima na računu 540.

Član 9

Na računima grupe 15 - Dati avansi, iskazuju se avansi dati za nabavku zaliha materijala, robe i usluga.

Na računu 150 - Dati avansi za zalihe i usluge, iskazuju se avansi dati za nabavku materijala, robe i usluga, zaduženjem ovog računa a u korist računa s kog je izvršeno plaćanje avansa.

Na računu 151 - Dati avansi po ostalim osnovama, iskazuju se avansi dati društvima za posredovanje, društvima za zastupanje i zastupnicima - preduzetnicima za pribavu osiguranja i sl., zaduženjem ovog računa a u korist računa s kog je izvršeno plaćanje avansa.

Na računu 159 - Ispravka vrednosti datih avansa, iskazuje se razlika između knjigovodstvene vrednosti i vrednosti procenjene za naplatu, koja se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 10

Računima grupe 20 - Potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostali kupci, obuhvataju se potraživanja za premije i učešća u naknadi šteta koja čine prihod iz delatnosti, kao i ostala potraživanja od kupaca po osnovu prodaje stalnih i obrtnih sredstava. Potraživanja po ovom osnovu priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS.

Računom 200 - Potraživanja po osnovu premije životnih osiguranja, obuhvataju se potraživanja za premiju od domaćih pravnih i fizičkih lica na teret ovih računa a u korist prihoda (računi 600 i 601).

Računom 201 - Potraživanja po osnovu premije neživotnih osiguranja, obuhvataju se potraživanja za premiju osiguranja od domaćih pravnih i fizičkih lica na teret ovih računa a u korist prihoda (računi od 610 do 612).

Računom 202 - Potraživanja po osnovu premije saosiguranja u zemlji, obuhvataju se potraživanja za premiju saosiguranja od domaćih saosiguravača u korist prihoda (računi 602, 613 i 619).

Računom 203 - Potraživanja po osnovu premije reosiguranja i retrocesija u zemlji, obuhvataju se potraživanja za premiju reosiguranja i retrocesije od domaćih osiguravača i reosiguravača u korist odgovarajućih računa prihoda (računi 602, 614, 615 i 619).

Računom 204 - Potraživanja po osnovu premije osiguranja, saosiguranja reosiguranja i retrocesija iz inostranstva, obuhvataju se potraživanja za premiju iz inostranstva u korist prihoda (računi 602, 613, 614, 615 i 619). U okviru ovog računa vode se analitički računi za svaku vrstu potraživanja navedenu u nazivu tog računa.

Računom 205 - Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u zemlji (saosiguranja, reosiguranja i retrocesija), obuhvataju se potraživanja od domaćih saosiguravača i reosiguravača po osnovu učešća u naknadi šteta u korist prihoda (račun 603 i računi od 620 do 623). U okviru ovog računa vode se odvojeni analitički računi za potraživanja od saosiguravača i odvojeni analitički računi za potraživanja od reosiguravača.

Računom 206 - Potraživanja iz inostranstva po osnovu učešća u naknadi šteta (saosiguranja, reosiguranja i retrocesija), obuhvataju se potraživanja od inostranih saosiguravača i reosiguravača po osnovu učešća u naknadi šteta u korist prihoda (račun 603 i računi od 620 do 623). U okviru ovog računa vode se odvojeni analitički računi za potraživanja od saosiguravača i odvojeni analitički računi za potraživanja od reosiguravača.

Na računu 207 - Ostali kupci i ostala potraživanja, vode se potraživanja po osnovu prodaje osnovnih i obrtnih sredstava, hartija od vrednosti i vršenja usluga, u korist odgovarajućih računa prihoda. Društva za uzajamno osiguranje na ovom računu vode potraživanja po osnovu doprinosa svakog člana (osnivača i/ili osiguranika).

Računom 208 - Potraživanja po osnovu depozitne premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja, obuhvataju se potraživanja po osnovu premije reosiguranja koja ostaje kao depozit kod osiguravača u zemlji ili inostranstvu a služi za isplatu šteta, po osnovu udela reosiguravača u štetama. Korišćenje, odnosno oslobađanje od korišćenja tog depozita vrši se po odredbama ugovora o osiguranju, saosiguranju ili reosiguranju.

Na računu 209 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i potraživanja od ostalih kupaca, iskazuje se razlika između knjigovodstvene i procenjene vrednosti za naplatu, koja se knjiži na teret računa grupe 58, a u korist ovog računa. Krajem obračunskog perioda ili na dan bilansa utvrđuje se da li je stanje procenjene ispravke vrednosti (umanjenja) na ovom računu povećano ili smanjeno. Na osnovu podataka iz popisa potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i potraživanja od ostalih kupaca, ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano - razlika se knjiži na teret računa 585 - Obezvređenje potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana, a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa, a u korist računa 685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana.

Član 11

Na računima grupe 21 - Potraživanja iz specifičnih poslova, vode se avansi dati za štete, regresna potraživanja, potraživanja za uslužno isplaćene štete, provizije iz poslova osiguranja i reosiguranja i ostala specifična potraživanja. Potraživanja po osnovu specifičnih poslova priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 210 - Dati avansi za štete iz osiguranja u zemlji, iskazuje se zaduženje korisnika avansa u zemlji za avanse date u skladu sa aktima društva, odnosno ugovorom, u korist računa s kojih je izvršeno plaćanje (odgovarajući račun grupe 24).

Na računu 211 - Dati avansi za štete iz osiguranja u inostranstvu, iskazuje se zaduženje korisnika avansa u inostranstvu za avanse date u skladu sa aktima društva, odnosno ugovorom, u korist računa s kojih je izvršeno plaćanje (odgovarajući račun grupe 24).

Na računu 212 - Potraživanja po osnovu prava na regres, vode se potraživanja od lica odgovornog za štetu koja je isplaćena oštećenom licu. Ova potraživanja čine prihode društva samo ako su zasnovana na sudskim odlukama ili vansudskim poravnanjima s štetnikom (računi 607 i 652).

Na računu 213 - Potraživanja za proviziju po osnovu posredovanja i zastupanja u osiguranju, iskazuju se potraživanja od društva po čijim je polisama izvršeno posredovanje, odnosno zastupanje, uz odobrenje odgovarajućih računa prihoda (račun 606).

Na računu 214 - Potraživanja za uslužno izvršeni uviđaj, procenu, likvidaciju i isplatu naknade štete, iskazuju se potraživanja od društva po čijim je polisama izvršena navedena usluga.

Na računu 215 - Potraživanja za provizije iz poslova osiguranja i reosiguranja, iskazuje se zaduženje za ugovorenu proviziju iz poslova osiguranja i reosiguranja, uz odobrenje odgovarajućih računa prihoda (računi 605 i 650).

Na računu 216 - Potraživanja za provizije po osnovu retrocesije, iskazuje se zaduženje za ugovorenu proviziju iz poslova retrocesije, uz odobrenje odgovarajućih računa prihoda (računi 605 i 651).

Na računu 218 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova, iskazuju se sva ostala kratkoročna potraživanja po osnovu specifičnih poslova za koja u grupi 21 nije predviđen poseban račun.

Na računu 219 - Ispravka vrednosti potraživanja iz specifičnih poslova, iskazuje se umanjenje potraživanja u delu za koji postoji verovatnoća da se neće naplatiti, na teret računa grupe 58 - Rashodi po osnovu obezvređenja imovine, a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti povećano, razlika na ime ustanovljenog povećanja knjiži se na teret računa grupe 58, a u korist ovog računa. Ako je to stanje smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa, u korist računa 685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana.

Član 12

Na računima grupe 22 - Druga potraživanja, iskazuju se potraživanja za kamatu i dividende, potraživanja od zaposlenih, potraživanja od državnih organa i organizacija i potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.

Na računu 220 - Potraživanja za kamatu i dividende, iskazuju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu po dužničko-poverilačkim odnosima i za dividende.

Na računu 221 - Potraživanja od zaposlenih, iskazuju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili društvu, po osnovu manjkova koji se nadoknađuju od zaposlenih i sl.

Na računu 222 - Potraživanja od državnih organa i organizacija, iskazuju se potraživanja za regres, premije, stimulacije, dotacije, kompenzacije i sl.

Na računu 223 - Potraživanja za više plaćen porez na dobit, iskazuju se potraživanja po osnovu više plaćenog poreza na dobit.

Na računu 224 - Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansa na računima grupe 47 - Obaveze za poreze i doprinose i druge kratkoročne obaveze.

Na računu 228 - Ostala potraživanja, iskazuju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu iskazana na drugim računima grupe 22.

Na računu 229 - Ispravka vrednosti drugih potraživanja, iskazuje se procenjeno umanjenje vrednosti drugih potraživanja koja se verovatno neće naplatiti. Procenjeno umanjenje vrednosti nenaplativih potraživanja knjiži se na dan bilansa na teret računa grupe 58 - Rashodi po osnovu obezvređenja imovine, a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa grupe 58, a u korist ovog računa. Ako je to stanje smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa, a u korist računa grupe 68.

Član 13

Na računima grupe 23 - Kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se deponovana i uložena sredstva, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani s rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Društva su dužna da u okviru računa ove grupe obezbede posebnu analitičku evidenciju za životna, a posebnu za neživotna osiguranja. Kratkoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS. Na računima ove grupe iskazuju se sredstva osiguranja deponovana i uložena u skladu s čl. od 114 do 118 Zakona o osiguranju, kao i ostala sredstva kojima društvo posluje.

Na računu 230 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u povezana pravna lica - matična i zavisna, iskazuju se deponovana i uložena sredstva, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani u povezana pravna lica koja su u grupi društava za konsolidovanje.

Na računu 231 - Kratkoročni depoziti i ulaganja - ostala povezana pravna lica, iskazuju se depoziti i ulaganja, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani u ostala povezana pravna lica.

Na računu 232 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u zemlji, iskazuju se sredstva osiguranja deponovana i uložena u zemlji s rokom dospeća do godinu dana.

Na računu 233 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u inostranstvu, iskazuju se deponovana i uložena sredstva osiguranja s rokom dospeća do godinu dana, plasirana pravnim i fizičkim licima u inostranstvu u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.

Na računu 234 - Deo dugoročnih deponovanja i ulaganja koja dospevaju do jedne godine, iskazuju se anuiteti, odnosno otplate dugoročnih depozita i ulaganja koji dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose otplate dugoročnih depozita i dugoročnih ulaganja koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.

Na računu 235 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine, iskazuju se otplate dugoročnih hartija od vrednosti koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose otplate hartija od vrednosti koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.

Na računu 236 - Hartije od vrednosti kojima se trguje, iskazuju se finansijska sredstva pribavljena ili nastala prvenstveno u svrhe ostvarivanja profita iz kratkoročnih fluktuacija cena ili marže dilera. Na ovom se računu iskazuju plasmani u kupljene ili na drugi način stečene kratkoročne i dugoročne prenosive hartije od vrednosti (akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i ostale hartije od vrednosti kojima se trguje) koje su, u skladu s poslovnom politikom društva, pribavljene s namerom da se u kratkom roku ponovo prodaju radi sticanja dobitka na razlici u ceni.

Na računu 237 - Otkupljene sopstvene akcije, iskazuje se ulaganje u otkupljene sopstvene akcije radi njihove ponovne prodaje ili poništavanja.

Na računu 238 - Ostali kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se ostali kratkoročni finansijski plasmani koji nisu iskazani na drugim računima grupe 23. Na ovom se računu iskazuju potraživanja po menicama kao instrumentima plaćanja, s tim što se na posebnom analitičkom računu u okviru ovog računa iskazuje kamata budućeg perioda sadržana u meničnoj vrednosti.

Na računu 239 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana, iskazuju se procenjena umanjenja finansijskih plasmana i potraživanja čija je naplata neizvesna i za koja se procenjuje da se verovatno neće naplatiti. Procenjeni iznos verovatne nenaplativosti knjiži se na teret računa grupe 58 - Rashodi po osnovu obezvređenja imovine, u korist ovog računa. Ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Ako je to stanje smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa, u korist računa grupe 68.

Član 14

Na računima grupe 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina, iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala.

Na računu 240 - Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti, iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 241 - Tekući (poslovni) računi, iskazuju se, na posebnim analitičkim računima, novčana sredstva na poslovnim računima, kao i iskorišćeni okvirni krediti. Potražni saldo na poslovnom računu na dan bilansa iskazuje se na odgovarajućem računu grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, bez obaveze preknjižavanja u knjigovodstvu. Društvo u okviru ovog računa po potrebi vodi poseban prelazni analitički račun.

Na računu 242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, iskazuju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji, za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.

Na računu 243 - Blagajna, iskazuju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na računu 244 - Devizni računi, iskazuju se stanja i promene na deviznim računima.

Na računu 245 - Devizni akreditivi, iskazuju se otvoreni devizni akreditivi kod banke za plaćanja u inostranstvu.

Na računu 246 - Devizna blagajna, iskazuju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.

Na računu 248 - Ostala novčana sredstva, iskazuju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim računima novčanih sredstava u okviru računa grupe 24.

Na računu 249 - Novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjena, iskazuju se novčana sredstva prema nazivu ovog računa.

Član 15

Na računima grupe 26 - Porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost prema nazivima računa ove grupe. Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) društvo razvija prema svojim potrebama.

Član 16

Na računima grupe 27 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se razgraničeni troškovi i prihodi.

Na računu 270 - Unapred plaćeni troškovi, iskazuju se troškovi koji su unapred plaćeni. U korist ovog računa iskazuje se obračunati otpis unapred plaćenih troškova za odnosni period.

Na računu 271 - Potraživanja za nefakturisani prihod, iskazuju se prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli biti fakturisani a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu.

Na računu 272 - Akontirani porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez koji je plaćen pri nabavci ostataka osiguranih oštećenih stvari, ako se za iznos tog poreza umanjuje porez na promet obračunat u sledećoj fazi prometa ovih ostataka.

Na računu 273 - Obračunati rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, iskazuje se efekat po osnovu ugovorene valutne klauzule, ugovorene revalorizacije i drugih oblika zaštite potraživanja i obaveza, zaduženjem ovog računa u korist računa potraživanja, odnosno u korist računa obaveza kod kojih je ugovorena zaštita od rizika. U momentu plaćanja vrši se odobravanje ovog računa uz istovremeno zaduženje računa 575 - Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika.

Na računu 274 - Unapred plaćeni troškovi pribave osiguranja do jedne godine, iskazuju se troškovi pribave osiguranja koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 275 - Prenosna premija osiguranja koja pada na teret reosiguravača, iskazuje se iznos prenosne premije koja pada na teret reosiguravača.

Na računu 276 - Rezervisane štete osiguranja koje padaju na teret reosiguravača, iskazuje se iznos rezervisanih šteta koje padaju na teret reosiguravača u skladu sa ugovorom o reosiguranju.

Na računu 277 - Unapred obračunate ugovorene kamate i najamnine, iskazuje se iznos ugovorenih i obračunatih kamata i najamnina.

Na računu 278 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se iznosi poreza iz dobiti koji mogu da se povrate u narednim periodima po osnovu odbitnih privremenih razlika, neiskorišćenih poreskih gubitaka i kredita, u skladu s MRS 12 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 279 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja nisu iskazana na drugim računima grupe 27.

Član 17

Na računima grupe 28 - Privremeni (interni) odnosi, iskazuju se potraživanja iz internih odnosa od jedinica društva. Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) društvo razvija prema svojim potrebama. Potraživanja iskazana na računima ove grupe ne iskazuju se u obrascu bilansa stanja. Na dan bilansa, potraživanja iz internih odnosa moraju biti u bilansnoj ravnoteži sa obavezama iz internih odnosa (računi grupe 48).

Član 18

Na računima grupe 29 - Gubitak iznad visine kapitala, iskazuje se gubitak koji prelazi visinu kapitala.

Na računu 290 - Gubitak iznad visine kapitala, iskazuje se gubitak koji prelazi visinu kapitala, zaduženjem računa 290 u korist računa grupe 35.

Klasa 3: Kapital

Član 19

Na računima grupe 30 - Osnovni i ostali kapital, iskazuju se akcijski kapital, ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim i neograničenim doprinosom, udeli društva sa ograničenom odgovornošću, ulozi, državni kapital, društveni kapital i ostali kapital, prema nazivima računa ove grupe. Osnovni i ostali kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti. Vrednost akcijskog kapitala predstavlja proizvod broja emitovanih akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 300 - Akcijski kapital, iskazuju se obične akcije s pravom učešća u upravljanju, pravom na učešće u dobiti i pravom na deo likvidacione mase u skladu sa aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji običnih akcija i prioritetne akcije s pravom prvenstva na isplatu dividende u odnosu na obične akcije, s pravom na raspodelu likvidacione mase i s pravom na naplatu iz stečajne mase u skladu sa aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji prioritetnih akcija.

Na računu 301 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću, iskazuju se udeli svakog člana društva koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 303 - Državni kapital, iskazuje se kapital javnih preduzeća koje osniva država, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Na računu 304 - Društveni kapital, iskazuje se deo osnovnog kapitala društva ili kapital društvenog preduzeća podeljen na obračunske akcije ili udele.

Na računu 306 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim doprinosom, iskazuju se ulozi svakog člana društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim doprinosom koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 307 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa neograničenim doprinosom, iskazuju se ulozi svakog člana društva za uzajamno osiguranje sa neograničenim doprinosom koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.

Na računu 309 - Ostali kapital, iskazuju se ostali oblici osnovnog kapitala koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe 30.

Član 20

Na računima grupe 31 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 310 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije, iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih običnih akcija koji se utvrđuje na osnovu odluke skupštine akcionarskog društva o izdavanju akcija.

Na računu 311 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije, iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih prioritetnih akcija koji se utvrđuje na osnovu odluke skupštine akcionarskog društva o izdavanju akcija.

Na računu 312 - Neuplaćeni upisani udeli, iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih udela koji se utvrđuje na osnovu ugovora o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću.

Knjiženja se vrše na način opisan za račune grupe 00.

Član 21

Na računima grupe 32 - Rezerve, iskazuje se emisiona premija (kapitalne rezerve) i rezerve iz dobiti (zakonske, statutarne i druge).

Na računu 320 - Emisiona premija, iskazuje se razlika (pozitivna ili negativna) između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti. Na ovom se računu iskazuje i razlika koja može nastati između uplaćenog iznosa i vrednosti upisanih akcija i udela. Negativna emisiona premija, odnosno dugovni saldo na ovom računu se na dan bilansa prenosi na račun 340 - Neraspoređena dobit ranijih godina, ili račun 350 - Gubitak ranijih godina.

Na računu 321 - Zakonske rezerve, iskazuju se obavezne rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.

Na računu 322 - Rezerve iz dobiti, iskazuju se rezerve koje se formiraju iz dobiti posle odbitka poreza u skladu sa statutom i drugim aktima društva.

Na računu 323 - Rezerve utvrđene aktima društva, iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa statutom i drugim aktima društva.

Na računu 324 - Rezerve za sopstvene akcije, iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa statutom i drugim aktima društva radi otkupa sopstvenih akcija u skladu sa zakonom.

Na računu 329 - Ostale rezerve iz dobiti, iskazuju se rezerve koje se formiraju iz dobiti u skladu sa statutom i drugim aktima društva.

Član 22

Na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve, iskazuju se pozitivni efekti promena poštene (fer) vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme, nematerijalnih ulaganja, učešća u kapitalu u stranoj valuti i drugih finansijskih instrumenata čiji se efekti promena poštene (fer) vrednosti, u skladu s MRS, iskazuju u okviru revalorizacionih rezervi.

Na računu 330 - Revalorizacione rezerve, društvo je dužno da obezbedi analitiku revalorizacionih rezervi po konkretnim sredstvima za koja je ta rezerva formirana.

Član 23

Na računima grupe 34 - Neraspoređena dobit, iskazuje se neraspoređena dobit ranijih godina i tekuće godine.

Na računu 340 - Neraspoređena dobit ranijih godina, iskazuje se kumulirana neraspoređena dobit ranijih godina. U korist ili na teret ovog računa knjiži se i efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke fundamentalne greške, u skladu s MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom.

Na računu 341 - Neraspoređena dobit tekuće godine, iskazuje se neraspoređena dobit tekuće godine, odobrenjem ovog računa na teret računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka. Pri otvaranju poslovnih knjiga na početku naredne poslovne godine, saldo sa ovog računa prenosi se na račun 340.

Na teret računa 340 - Neraspoređena dobit ranijih godina, knjiži se iznos raspoređene dobiti u korist računa 350 - Gubitak ranijih godina, 476 - Obaveze za dividende, 477 - Obaveze za učešće u rezultatu, računa grupe 45 - Obaveze po osnovu zarada i naknada zarada, odgovarajućih računa grupe 30 - Osnovni i ostali kapital, te računa 321 - Zakonske rezerve, 322 - Rezerve iz dobiti, 323 - Rezerve utvrđene aktima društva, 324 - Rezerve za sopstvene akcije i 329 - Ostale rezerve iz dobiti. Na teret računa 340 a u korist računa 474 knjiži se i iznos utvrđene obaveze za porez iz rezultata po konačnom rešenju poreskog organa iznad iznosa koji je utvrdilo društvo.

Član 24

Na računima grupe 35 - Gubitak, iskazuje se gubitak ranijih godina i tekuće godine do visine kapitala, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 350 - Gubitak ranijih godina, iskazuje se gubitak iz ranijih godina prenosom s računa 351 - Gubitak tekuće godine. U korist ili na teret ovog računa knjiži se i efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke fundamentalne greške, u skladu s MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom.

Na računu 351 - Gubitak tekuće godine, iskazuje se gubitak utvrđen na kraju obračunskog perioda zaduženjem ovog računa u korist računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka. Gubitak tekuće godine koji je iskazan na ovom računu, pri prenosu početnog stanja u narednom obračunskom periodu, prenosi se na račun 350. Pokriće gubitka vrši se na teret računa 340 - Neraspoređena dobit ranijih godina, i računa grupa 32 i 33, u skladu sa zakonom, statutom društva ili drugim aktom o osnivanju društva.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 25

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove i rizike koji se priznaju u skladu s MRS 37 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom društva. Ovom grupom računa obuhvataju se rezervisanja za matematičku rezervu životnih osiguranja, rezerve za izravnanje rizika neživotnih osiguranja i ostala dugoročna rezervisanja.

U korist računa 400 - Matematička rezerva životnih osiguranja, na kraju obračunskog perioda knjiži se obračun matematičke rezerve, i to na teret računa 500 i 501.

Na računu 401 - Rezervisanja za učešće u dobiti, iskazuju se, u skladu sa aktima društva, dugoročna rezervisanja za učešće u rezultatu osiguranika života koji su prihvatili da učestvuju u riziku deponovanja i ulaganja sredstava matematičke rezerve, i to na teret računa 517.

Računom 402 - Rezervisanja za izravnanje rizika, obuhvata se formiranje rezervi za izravnanje rizika, i to zaduženjem računa 505 - Rashodi za dugoročna rezervisanja za izravnanje rizika, u korist računa 402.

Na računu 403 - Rezervisanja za zadržane kaucije i depozite, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove koji će se s velikom izvesnošću javiti u narednim obračunskim periodima po osnovu zadržanih kaucija i depozita za posao izvršen kvalitetno i u roku i sl. a za koje je ostvaren prihod u punom iznosu.

U korist računa 404 - Rezervisanja za troškove restrukturiranja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove po osnovu restrukturiranja, u skladu s MRS 37 i računovodstvenim politikama.

Računom 405 - Rezervisanja za bonuse i popuste, obuhvata se formiranje dugoročnih rezervisanja za bonuse i popuste, i to zaduženjem računa 509 - Ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose, u korist računa 405.

Na računu 409 - Ostala dugoročna rezervisanja, iskazuju se rezervisanja za sudske sporove u toku. Sporni troškovi se ne iskazuju ponovo kao rashod, već se knjiženje sprovodi zaduženjem računa rezervisanja a u korist odgovarajućeg računa obaveza (prema vrstama) ili odgovarajućeg računa sredstava (zalihe, novčana sredstva), u zavisnosti od karaktera rezervisanja, vrste nastale obaveze i načina na koji je izmirena.

Neiskorišćeni iznos rezervisanja ukida se u korist odgovarajućih računa grupa 60 i 63.

Član 26

Računima grupe 41 - Dugoročne obaveze, obuhvataju se dugoročne obaveze prema zavisnim i povezanim pravnim licima, obaveze po hartijama od vrednosti, obaveze po dugoročnim kreditima i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS. Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama, na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Računom 410 - Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital, obuhvataju se dugoročne obaveze koje se prema ugovoru mogu konvertovati u odgovarajući oblik kapitala, u skladu sa zakonom.

Računom 411 - Obaveze prema matičnim i zavisnim pravnim licima, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih lica (matičnih i zavisnih) koja su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27.

Na računu 412 - Obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se obaveze po osnovu dugoročnih kredita primljenih od ostalih povezanih pravnih lica.

Na računu 413 - Obaveze za emitovane hartije od vrednosti u periodu dužem od godinu dana, iskazuju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti s rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa.

Računom 414 - Dugoročni krediti u zemlji, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih lica u zemlji, osim od zavisnih i povezanih pravnih lica.

Računom 415 - Dugoročni krediti u inostranstvu, obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, osim od zavisnih i povezanih pravnih lica.

Računom 419 - Ostale dugoročne obaveze, obuhvataju se ostale dugoročne obaveze koje nisu obuhvaćene na ostalim računima u okviru grupe 41. Na ovom se računu kod primaoca lizinga iskazuju obaveze po osnovu opreme uzete u finansijski lizing.

Član 27

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se obaveze po kreditima, hartijama od vrednosti, ostale obaveze iz poslovanja i ostale kratkoročne obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa. Kratkoročne finansijske obaveze priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS. Kratkoročne finansijske obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama - na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.

Na računu 420 - Kratkoročni krediti od matičnih i zavisnih pravnih lica, iskazuju se obaveze po kratkoročnim kreditima primljenim od matičnih i zavisnih pravnih lica koja su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27.

Na računu 421 - Kratkoročni krediti od ostalih povezanih pravnih lica, iskazuju se obaveze po osnovu kratkoročnih kredita primljenih od ostalih povezanih pravnih lica.

Računom 422 - Kratkoročni krediti u zemlji, obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima s rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u zemlji.

Na računu 423 - Kratkoročni krediti u inostranstvu, iskazuju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima s rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.

Na računu 424 - Deo dugoročnih kredita koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po anuitetima, odnosno po otplatama dugoročnih kredita koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose obaveze za otplate dugoročnog kredita koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.

Na računu 425 - Deo ostalih dugoročnih obaveza koje dospevaju do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose obaveze za otplate dugoročnih obaveza koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.

Na računu 426 - Obaveze po kratkoročnim hartijama od vrednosti, iskazuju se obaveze po emitovanim kratkoročnim hartijama od vrednosti u skladu s računovodstvenom politikom.

Na računu 429 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se ostale kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Član 28

Na računima grupe 43 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa, iskazuju se obaveze za likvidirane štete i obaveze prema saosiguravaču i reosiguravaču po osnovu udela u štetama.

Na potražnoj strani računa ove grupe knjiže se likvidirani odštetni zahtevi, neposredno posle izvršene likvidacije, na osnovu odgovarajućeg knjigovodstvenog dokumenta, a na teret odgovarajućih računa grupa 51 i 52. Na dugovnoj strani računa ove grupe knjiže se obaveze isplaćene po osnovu odštetnih zahteva, odnosno udela u štetama, na osnovu izvoda banke o izvršenoj isplati, odnosno druge odgovarajuće dokumentacije.

Društvo je dužno da, pored osnovnih i odgovarajućih analitičkih računa ove grupe, vodi i evidenciju šteta, koja sadrži: broj štete, broj polise, datum nastanka štete, datum prijave štete, vrstu osiguranja, datum podnošenja zahteva za nadoknadu štete, datum kompletiranja zahteva za nadoknadu štete, iznos štete, uzrok nastanka štete, vrstu štete, korisnika osiguranja, datum likvidacije štete, datum isplate štete i status štete.

Član 29

Računima grupe 44 - Obaveze za premiju i specifične obaveze, obuhvataju se obaveze prema saosiguravaču i reosiguravaču za premiju, obaveze po regresnim zahtevima i uslužnim štetama i obaveze za proviziju.

Na računima 440, 441, 442 i 443 (obaveze za premije reosiguranja i saosiguranja u zemlji i inostranstvu) iskazuju se iznosi obaveza za premije saosiguranja i reosiguranja, uz zaduženje računa 512 i 523 (rashodi po osnovu premija saosiguranja i reosiguranja).

Na računu 444 - Obaveze po regresima i uslužnim štetama, iskazuju se obaveze po regresnim zahtevima i obaveze prema drugim društvima po osnovu uslužno likvidiranih i isplaćenih šteta, uz zaduženje odgovarajućih računa grupa 51 i 52 (naknade šteta, ugovorenih iznosa i premija saosiguranja i reosiguranja životnih i neživotnih osiguranja i ostale naknade neživotnih osiguranja). Na ovom se računu, a u korist računa 430, iskazuju obaveze (štete) utvrđene u skladu sa aktima društva za čiji je račun šteta isplaćena.

Na računu 445 - Obaveze za proviziju iz poslova osiguranja i reosiguranja, na teret računa 514 i 525 (provizije iz poslova osiguranja, reosiguranja i retrocesija) i odgovarajućih računa grupe 54 iskazuju se ugovorene obaveze za provizije iz poslova osiguranja, reosiguranja i retrocesija.

Na računu 446 - Obaveze za proviziju iz poslova retrocesije, na teret računa 514 i 525 (provizije iz poslova reosiguranja i retrocesija) iskazuju se ugovorene obaveze za provizije iz poslova retrocesija.

Na računu 449 - Ostale obaveze za premiju i ostale specifične obaveze, iskazuju se ostale kratkoročne obaveze za koje u grupi 44 nije predviđen poseban račun.

Član 30

Na računima grupe 45 - Obaveze po osnovu zarada i naknada zarada, iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarada, neto naknade zarada koje se refundiraju, kao i porezi i doprinosi po navedenim osnovama na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Na računima ove grupe otvara se analitika prema vrstama poreza i doprinosa.

Na računu 450 - Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju, iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarada, zaduženjem računa 550 za deo zarade na teret troškova i računa 340 za deo zarade iz rezultata.

Na računu 451 - Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 550.

Na računu 452 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 550.

Na računu 453 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 551.

Na računu 454 - Obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 228.

Na računu 455 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 228.

Na računu 456 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 228.

Član 31

Na računima grupe 46 - Druge obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze za primljene avanse, depozite i kaucije, obaveze prema dobavljačima, obaveze po izdatim čekovima, obaveze po menicama, ostale obaveze iz poslovanja, obaveze za kamate i troškove finansiranja, obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora, obaveze prema fizičkim licima za naknade prema ugovorima, obaveze za neto prihod preduzetnika koji akontaciju podiže u toku godine i ostale obaveze. Druge obaveze iz poslovanja priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 460 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije, iskazuju se unapred naplaćeni iznosi i novčana obezbeđenja za obrtna sredstva.

Na računu 461 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora, iskazuju se obaveze po osnovu primanja članova upravnog i nadzornog odbora društva, u skladu sa aktima društva, zaduženjem računa 556 ili 340.

Na računu 462 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima, iskazuju se navedene obaveze u neto iznosu zaduženjem odgovarajućeg računa iz grupe 55.

Na računu 463 - Obaveze za izdate menice, čekove i druge hartije od vrednosti, iskazuju se obaveze po izdatim menicama, obaveze za izdate čekove i obaveze po izdatim drugim hartijama od vrednosti koje su predate poveriocima za izmirenje obaveza. U okviru ovog računa se na posebnom analitičkom računu evidentira kamata budućeg perioda koja je sadržana u meničnoj vrednosti.

Na računu 464 - Obaveze prema dobavljačima, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima koje su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27, obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima, kao i obaveze prema dobavljačima u zemlji i inostranstvu.

Na računu 465 - Obaveze za naknade Narodnoj banci Srbije, iskazuju se obaveze za naknade prema tarifi Narodne banke Srbije, zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 54.

Na računu 466 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, iskazuju se obaveze po osnovu rashoda kamata i ostalih finansijskih rashoda.

Na računu 467 - Obaveze prema ovlašćenom revizoru i ovlašćenom aktuaru, iskazuju se ove obaveze zaduženjem odgovarajućeg računa iz grupe 54 ili 55.

Na računu 468 - Obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima, iskazuju se obaveze obračunate u skladu s propisima i aktima komora i udruženja, zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 54.

Na računu 469 - Ostale obaveze, iskazuju se ostale obaveze iz poslovanja koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru grupe 46, kao što su obaveze za doprinos Garantnom fondu, obaveze za vatrogasni doprinos i sl.

Član 32

Na računima grupe 47 - Obaveze za poreze i doprinose i druge kratkoročne obaveze, iskazuju se obaveze za poreze i doprinose, kao i druge kratkoročne obaveze.

Na računu 470 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova, iskazuju se porezi, carine i druge dažbine koji čine zavisne troškove nabavke zaliha i osnovnih sredstava, odnosno koji se nadoknađuju neposredno na teret troškova.

Na računu 471 - Obaveze za porez na dodatu vrednost, iskazuju se obaveze nastale po osnovu obračunatog poreza na dodatu vrednost prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 472 - Obaveze za porez na poslove osiguranja, iskazuju se obaveze nastale po osnovu poreza na poslove osiguranja.

Na računu 473 - Obaveze za doprinose koji terete troškove, iskazuju se obaveze za doprinose za vlasnika društva koji doprinose plaća po rešenju nadležnog organa, zaduženjem računa 555.

Na računu 474 - Obaveze za porez iz rezultata, iskazuje se obračunati porez na dobit po godišnjem računu, zaduženjem računa 721.

Na računu 475 - Obaveze za doprinose iz rezultata, iskazuju se obračunati doprinosi po osnovu raspodele dobiti, zaduženjem računa 721.

Na računu 476 - Obaveze za dividende, iskazuju se obaveze za dividende u skladu sa aktima društva, zaduženjem računa 340.

Na računu 477 - Obaveze za učešće u rezultatu, iskazuju se obaveze za učešće u rezultatu u skladu sa aktima društva, zaduženjem računa 340.

Na računu 478 - Obaveze prema zaposlenima, iskazuju se neto obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama, kao što su: otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, dnevnice i naknade troškova na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i s radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu i ostale naknade troškova zaposlenima.

Na računu 479 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, iskazuju se obaveze prema nazivima računa, kao što su ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu iskazane na drugim računima grupe 47.

Član 33

Na računima grupe 48 - Privremeni (interni) odnosi, iskazuju se obaveze iz internih odnosa od jedinice društva. Analitiku računa ove grupe (trocifreni i višecifreni analitički računi) društvo razvija prema svojim potrebama. Obaveze iskazane na računima ove grupe su privremene i ne iskazuju se u obrascu bilans stanja. Na dan bilansa, obaveze iz internih odnosa moraju biti u bilansnoj ravnoteži s potraživanjima iz internih odnosa (računi grupe 28).

Član 34

Računima grupe 49 - Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se unapred naplaćeni ili obračunati prihodi koji se odnose na budući period (prenosne premije i sl.), kratkoročna rezervisanja (rezervisane štete), obračunati troškovi koji nisu fakturisani i ostala razgraničenja za kojima se ukaže potreba.

Na računu 490 - Prenosne premije životnih osiguranja, iskazuje se deo premije životnih osiguranja u obračunskom periodu za koji se utvrđuje finansijski rezultat a koji pripada narednom obračunskom periodu. U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između obračunate premije na dan bilansiranja i početnog stanja na ovom računu, uz smanjenje prihoda od premije životnih osiguranja na računu 600 (po grupama, vrstama i poslovima osiguranja). Na teret računa 490 knjiži se negativna razlika između obračunate prenosne premije na dan bilansiranja i početnog stanja na ovom računu u korist prihoda (račun 600).

Na računu 491 - Prenosne premije neživotnih osiguranja, iskazuje se deo premije neživotnih osiguranja u obračunskom periodu za koji se utvrđuje finansijski rezultat a koji pripada narednom obračunskom periodu. U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između obračunate premije na dan bilansa i početnog stanja na ovom računu, uz smanjenje prihoda od premije neživotnih osiguranja na računima grupe 61 (po grupama, vrstama i poslovima osiguranja). Na teret računa 491 knjiži se negativna razlika između obračunate prenosne premije na dan bilansiranja i početnog stanja na ovom računu u korist prihoda (računi grupe 61).

Računom 492 - Prenosne premije saosiguranja i reosiguranja, obuhvata se prenosna premija aktivnog saosiguranja i reosiguranja. Za iznos prenosne premije aktivnog saosiguranja i reosiguranja smanjuju se, odnosno povećavaju prihodi (račun 602 za životna, a računi 613, 614, 615 i 619 za neživotna osiguranja).

Na računu 493 - Rezervisane štete životnih osiguranja, iskazuju se rezervisanja za nastale prijavljene i neprijavljene štete životnih osiguranja koje do dana bilansiranja nisu rešene (likvidirane). U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan bilansiranja i početnog stanja tog računa, na teret računa 515 i 516 (rezervisanja za štete i udele u štetama životnih osiguranja). Ako je razlika između stanja na dan bilansiranja i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuje se račun 493 u korist računa 604 - Prihoda od ukidanja i smanjenja rezervisanja životnih osiguranja, reosiguranja i retrocesija.

Na računu 494 - Rezervisane štete neživotnih osiguranja, iskazuju se nastale prijavljene i neprijavljene štete neživotnih osiguranja koje do dana bilansiranja nisu rešene (likvidirane). U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan bilansa i početnog stanja tog računa, na teret računa 526 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja neživotnih osiguranja. Ako je razlika između stanja na dan bilansiranja i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuje se račun 494 u korist računa 630 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta neživotnih osiguranja.

Na računu 495 - Rezervisanja za udele u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja, iskazuju se nastale prijavljene i neprijavljene štete koje, u skladu sa ugovorima o saosiguranju i reosiguranju, do dana bilansa nisu rešene (likvidirane). Obračun udela u rezervisanim štetama osiguravača sastavlja se na osnovu ugovora o saosiguranju, odnosno reosiguranju. U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan bilansa i početnog stanja tog računa, na teret računa 513 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja. Ako je razlika između stanja na dan bilansa i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuje se račun 495 u korist računa 632 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta reosiguranja.

Na računu 496 - Doprinos za preventivu, iskazuje se obračunati doprinos za preventivu i njegovo trošenje, odnosno korišćenje u skladu sa aktima poslovne politike društva. Za obračunati doprinos za preventivu zadužuje se račun 502 - Doprinos za preventivu, a odobrava račun 496. Na teret računa 496 knjiže se iskorišćena sredstava preventive za sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje rizika koji ugrožavaju osiguranu imovinu i lica.

Na računu 497 - Unapred obračunati troškovi, iskazuju se obračunati troškovi koji terete tekući obračunski period a nisu fakturisani, kao što su obračunati troškovi zakupnine, grejanja, obračunate kamate i ostali troškovi koji nisu fakturisani u periodu na koji se odnose.

Na računu 498 - Obračunati prihodi budućeg perioda, iskazuju se naplaćeni ili obračunati prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se razgraničenja prema nazivima računa.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Naplaćeni porez na dodatu vrednost, iskazuju se obaveze za naplaćeni porez na dodatu vrednost, zaduženjem računa 241 - Tekući (poslovni) računi, ili drugih računa.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Odloženi prihod po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, iskazuju se efekti po osnovu ugovorene valutne klauzule, ugovorene revalorizacije i drugih oblika zaštite potraživanja i obaveza, odobrenjem ovog računa na teret računa potraživanja, odnosno na teret računa obaveza kod kojih je ugovorena zaštita od rizika. U momentu plaćanja vrši se zaduženje ovog računa uz istovremeno odobrenje računa 676 - Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Odloženi prihodi i primljene donacije, iskazuju se primljene donacije i državna davanja, u skladu s MRS 20 i ostalim relevantnim MRS.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Odložene poreske obaveze, iskazuju se iznosi poreza na dobit koji se plaćaju u narednim periodima po osnovu oporezivih privremenih razlika, u skladu s MRS 12.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu iskazana na posebnim računima u okviru grupe 49.

Klasa 5: Rashodi

Član 35

Na računima grupe 50 - Rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose, iskazuju se obračunata matematička rezerva životnih osiguranja, rashodi rezervisanja za izravnanje rizika, doprinos za preventivu, vatrogasni doprinos, doprinos Garantnom fondu i ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose.

Na računu 500 - Matematička rezerva životnih osiguranja osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, iskazuje se prirast matematičke rezerve životnih osiguranja osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, u korist računa 400 - Matematička rezerva životnih osiguranja. Ako je došlo do smanjenja matematičke rezerve životnih osiguranja osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, za iznos smanjenja zadužuje se račun 400, a odobrava račun 604.

Na računu 501 - Matematička rezerva dobrovoljnog penzijskog osiguranja, iskazuje se prirast matematičke rezerve dobrovoljnog penzijskog osiguranja, u korist računa 400 - Matematička rezerva životnih osiguranja. Ako je došlo do smanjenja matematičke rezerve dobrovoljnog penzijskog osiguranja, za iznos smanjenja zadužuje se račun 400, a odobrava račun 604 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja životnih osiguranja.

Na računu 502 - Doprinos za preventivu, iskazuje se doprinos za preventivu, na način opisan za račun 496.

Na računu 503 - Vatrogasni doprinos, iskazuje se doprinos za zaštitu od požara, obračunat u skladu sa zakonom kojim je uređena zaštita od požara i odgovarajućim aktom društva, u korist odgovarajućeg analitičkog računa (obaveze za vatrogasni doprinos) u okviru osnovnog računa 469.

Na računu 504 - Doprinos Garantnom fondu, iskazuje se doprinos Garantnom fondu, u korist odgovarajućeg analitičkog računa (obaveze za doprinos Garantnom fondu) u okviru osnovnog računa 469.

Na računu 505 - Rashodi za dugoročna rezervisanja za izravnanje rizika, iskazuje se dugoročno rezervisanje za izravnanje rizika, u korist računa 402.

Na računu 509 - Ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose, iskazuju se, prema nazivu računa, ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose, u korist računa 409 - Ostala dugoročna rezervisanja.

Član 36

Na računima grupe 51 - Naknade šteta, ugovorenih iznosa i premija saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja, iskazuju se naknade šteta i ugovorenih iznosa po osnovu životnih osiguranja, udeli u štetama iz saosiguranja i reosiguranja, premije saosiguranja i reosiguranja i provizije iz poslova reosiguranja, rezervisanja za štete i druga rezervisanja životnih osiguranja.

Na računu 510 - Naknade šteta i ugovorenih suma životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, iskazuju se naknade šteta i ugovorenih iznosa životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, koje se isplaćuju osiguranicima, odnosno korisnicima osiguranja u korist računa obaveza (430 i 431). Knjiženja na teret ovog računa vrše se neposredno posle izvršene likvidacije odštetnog zahteva, bez obzira na to kada će obaveza po tom osnovu biti isplaćena.

Na računu 511 - Naknade šteta i ugovorenih suma dobrovoljnog penzijskog osiguranja, iskazuju se naknade šteta i ugovorenih iznosa dobrovoljnog penzijskog osiguranja, koje se isplaćuju osiguranicima, odnosno korisnicima osiguranja u korist odgovarajućih računa obaveza (430 i 431). Knjiženja na teret ovog računa vrše se neposredno posle izvršene likvidacije odštetnog zahteva, odnosno zahteva za isplatu ugovorenog iznosa ili druge odgovarajuće knjigovodstvene isprave, bez obzira na to kada će obaveza po tom osnovu biti isplaćena.

Na računu 512 - Rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja, iskazuju se rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja u zemlji i inostranstvu, u korist računa obaveza (440, 441, 442 i 443).

Na računu 513 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja, iskazuju se udeli u štetama iz saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja, u korist računa obaveza (432, 433, 434 i 435).

Na računu 514 - Provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja, iskazuju se rashodi na ime provizije iz aktivnih poslova reosiguranja i retrocesija, u korist računa obaveza (445 i 446).

Na računu 515 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja životnih osiguranja, iskazuju se rezervisanja za iznos naknada šteta i ugovorenih iznosa životnih osiguranja, kao i troškovi izviđaja, procene, likvidacije i isplate do dana isplate naknade štete i ugovorenih iznosa, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 493).

Na računu 516 - Rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja, iskazuju se rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja u skladu sa ugovorima o saosiguranju, reosiguranju i retrocesiji, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 495).

Na računu 517 - Ostala rezervisanja po osnovu životnih osiguranja, iskazuju se ostala rezervisanja za koja nije otvoren poseban račun u okviru računa grupe 51, u korist odgovarajućeg računa pasivnih vremenskih razgraničenja.

Na računu 518 - Rashodi po osnovu bonusa i popusta životnih osiguranja, iskazuju se rashodi za bonuse zavisno od odnosa premija i šteta i rashodi za popuste životnih osiguranja nezavisno od odnosa premija i šteta, u korist računa 200.

Član 37

Na računima grupe 52 - Naknade šteta i ostale naknade neživotnih osiguranja, iskazuju se iznosi naknade šteta i osiguranih suma neživotnih osiguranja, udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja, premije saosiguranja i reosiguranja, rezervisane štete, druga rezervisanja i provizije iz reosiguranja neživotnih osiguranja.

Na računu 520 - Naknade šteta, osiguranih suma i drugih ugovorenih iznosa iz osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, iskazuju se naknade šteta, osiguranih iznosa i drugih ugovorenih iznosa koje se isplaćuju osiguranicima, odnosno korisnicima osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, u korist računa obaveza (430 i 431). Knjiženja na ovom računu sprovode se neposredno posle izvršene likvidacije odštetnog zahteva, bez obzira na to kada će uslediti isplata naknade štete, osigurane sume, odnosno drugog ugovorenog iznosa.

Na računu 521 - Naknade šteta po osnovu osiguranja motornog vozila (kasko), šinskih vozila (kasko), vazduhoplova (kasko) i plovnih objekata (kasko) i po osnovu obaveznog osiguranja od odgovornosti u saobraćaju, iskazuju se naknade šteta po osnovu osiguranja motornih vozila (kasko), šinskih vozila (kasko), vazduhoplova (kasko) i plovnih objekata (kasko) i po osnovu obaveznih osiguranja od odgovornosti u saobraćaju, u korist računa obaveza (430 i 431).

Na računu 522 - Naknade šteta po osnovu ostalih osiguranja, ostalih osiguranja od odgovornosti i drugih vrsta neživotnih osiguranja, iskazuju se naknade šteta po osnovu ostalih osiguranja, ostalih osiguranja od odgovornosti i drugih vrsta neživotnih osiguranja, u korist računa obaveza (430 i 431).

Na računu 523 - Rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, iskazuju se rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja obračunati u skladu sa ugovorima o saosiguranju, reosiguranju, odnosno retrocesiji, u korist računa obaveza (od 440 do 443).

Na računu 524 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, iskazuju se udeli u štetama po osnovu saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, u korist računa obaveza (od 432 do 435).

Na računu 525 - Provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, iskazuje se obračunata provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorom o reosiguranju, odnosno retrocesiji u korist računa 445.

Na računu 526 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja neživotnih osiguranja, iskazuju se rezervisanja za iznos naknada šteta, osiguranih iznosa i drugih ugovorenih iznosa neživotnih osiguranja, kao i troškovi izviđaja, procene, likvidacije i isplate do dana isplate naknade štete, osiguranih iznosa i drugih ugovorenih iznosa, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 494).

Na računu 527 - Rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, iskazuju se rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorima o saosiguranju, reosiguranju i retrocesiji, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 495).

Na računu 528 - Rashodi po osnovu bonusa i popusta neživotnih osiguranja, iskazuju se rashodi za bonuse zavisno od odnosa premija i šteta i rashodi za popuste neživotnih osiguranja nezavisno od odnosa premija i šteta, u korist računa 201.

Na računu 529 - Ostala rezervisanja po osnovu neživotnih osiguranja, iskazuju se ostala rezervisanja neživotnih osiguranja za koja nije otvoren poseban račun u grupi 52, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 499).

Član 38

Na računima grupe 53 - Troškovi amortizacije i rezervisanja, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i nekretnina, postrojenja i opreme i troškovi rezervisanja, u skladu s računovodstvenom politikom društva.

Na računu 530 - Troškovi amortizacije, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i nekretnina, postrojenja i opreme, obračunati prema računovodstvenoj politici društva, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru računa grupa 01 i 02. Obračun amortizacije vrši se u skladu s MRS 16, MRS 38 i drugim relevantnim MRS.

Na računima 533, 534 i 539 (troškovi rezervisanja), a prema nazivima računa, iskazuju se troškovi rezervisanja za zadržane kaucije i depozite, za restrukturiranje društva i za ostala dugoročna rezervisanja u korist računa 403, 404 i 409.

Član 39

Na računima grupe 54 - Troškovi materijala, energije, usluga i nematerijalni troškovi, iskazuju se troškovi prema nazivu računa ove grupe, kao i naknade troškova i troškovi poreza i doprinosa. Na teret računa ove grupe knjiže se i rashodi nastali u vezi sa izviđajem i procenom štete, odnosno utvrđivanjem osnova i visine naknade štete, odnosno ugovorenog iznosa, kao i troškovi ostvarivanja regresnih zahteva, sudski troškovi i takse u sporovima iz osnova osiguranja, zatim troškovi veštačenja i drugi troškovi u vezi s likvidiranjem šteta.

Računom 540 - Troškovi materijala, obuhvataju se troškovi materijala, rezervnih delova i sitnog inventara, kao i troškovi nabavke ostataka oštećenih osiguranih stvari, zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa grupa 10 i 13, računa dobavljača ili drugog odgovarajućeg računa. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se nabavna vrednost ostataka osiguranih oštećenih stvari.

Računom 541 - Troškovi goriva i energije, obuhvataju se troškovi, prema nazivu računa, u korist obaveza prema dobavljačima (račun 464) ili odgovarajućih računa grupe 24. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi goriva i energije ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se navedeni troškovi.

Na računu 542 - Troškovi proizvodnih usluga, iskazuju se proizvodne usluge, transportne usluge, usluge održavanja, zakupnine, troškovi sajmova, troškovi istraživanja i troškovi ostalih usluga.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi proizvodnih usluga, iskazuju se proizvodne usluge. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi proizvodnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se proizvodne usluge ostataka osiguranih oštećenih stvari.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi transportnih usluga, iskazuju se transportne usluge drugih pravnih lica i preduzetnika. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi transportnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se transportne usluge ostataka osiguranih oštećenih stvari drugih pravnih lica i preduzetnika.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi usluga održavanja, iskazuju se troškovi održavanja nekretnina, postrojenja i opreme. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi usluga održavanja ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se troškovi održavanja ostataka osiguranih oštećenih stvari.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi zakupnina, iskazuju se zakupnine nekretnina, postrojenja i opreme. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi zakupnina koji se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se zakupnine nekretnina, postrojenja i opreme koje se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi sajmova, iskazuju se troškovi koji nastaju u vezi sa izlaganjem na sajmovima i drugim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi istraživanja, iskazuju se troškovi istraživanja.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi provizije posrednika, iskazuju se troškovi provizije posrednika - pravnih lica za usluge posredovanja.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi provizije zastupnika, iskazuju se troškovi provizije zastupnika - pravnih lica za usluge zastupanja.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi provizije zastupnika-preduzetnika, iskazuju se troškovi provizije zastupnika - preduzetnika pravnih lica za usluge zastupanja.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi ostalih usluga, iskazuju se i ostale proizvodne usluge, usluge zaštite na radu i ostale usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.

Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi ostalih proizvodnih usluga, iskazuju se ostale proizvodne usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542. Na odvojenom računu u okviru ovog pojedinačnog računa - Troškovi ostalih proizvodnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se ostale proizvodne usluge koje se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari a nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.

Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi usluga zaštite na radu, iskazuju se troškovi usluga zaštite na radu. Na odvojenom računu u okviru ovog pojedinačnog računa - Troškovi usluga zaštite na radu ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se troškovi usluga zaštite na radu koji se odnose na ostatke oštećenih osiguranih stvari.

Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi ostalih usluga, iskazuju se ostale usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542. Na odvojenom računu u okviru ovog pojedinačnog računa - Troškovi ostalih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se ostale usluge koje se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari a nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.

Na računu 543 - Troškovi reklame i propagande, iskazuju se usluge po osnovu urađene reklame i propagande, kao i troškovi reklamnog i propagandnog materijala.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi reklame i propagande ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se usluge po osnovu urađene reklame i propagande, kao i troškovi reklamnog i propagandnog materijala koji se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari.

Na računu 544 - Troškovi reprezentacije, iskazuju se izdaci za reprezentaciju. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi reprezentacije ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se izdaci za reprezentaciju koji se odnose na ostatke navedenih stvari.

Računom 545 - Troškovi premije osiguranja, obuhvataju se troškovi premija osiguranja, osim premija životnih osiguranja.

Na računu 546 - Troškovi poreza i doprinosa, iskazuju se porezi i doprinosi prema nazivu računa, odnosno iskazuju se troškovi poreza koji se nadoknađuju na teret troškova u korist računa 470 i doprinosi koji terete troškove u korist računa 473.

Računom 547 - Troškovi platnog prometa, obuhvataju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene bankarske usluge. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi platnog prometa ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene bankarske usluge a odnose se na ostatak osiguranih oštećenih stvari.

Na računu 548 - Troškovi neproizvodnih usluga, iskazuju se neproizvodne usluge kao što su zdravstvene i advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge, u korist odgovarajućih posebnih, pojedinačnih ili odvojenih računa obaveza iz poslovanja u okviru osnovnog računa 469.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi neproizvodnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se neproizvodne usluge kao što su zdravstvene i advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge ostataka osiguranih oštećenih stvari.

Na računu 549 - Ostali nematerijalni troškovi poslovanja, iskazuju se ostali nematerijalni troškovi poslovanja koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe 54.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi članarina i doprinosa komorama i udruženjima, iskazuju se članarine komorama, poslovnim i drugim udruženjima, u korist računa 468.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Ostali nematerijalni troškovi, iskazuju se ostali troškovi za koje nije propisan poseban račun.

Član 40

Na računima grupe 55 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, knjiže se troškovi po osnovu obračunatih zarada, naknada zarada i drugih primanja zaposlenih, kao i troškovi po osnovu obračunatih naknada po ugovorima s fizičkim licima.

Na računu 550 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto), iskazuju se troškovi obračunatih zarada i naknada zarada koji se ne refundiraju (za godišnji odmor, za rad u dane državnih praznika, bolovanja na teret poslodavca, zbog prekida rada bez krivice zaposlenog i sl.), a u korist računa od 450 do 452.

Na računu 551 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca, iskazuju se troškovi poreza i doprinosa koji su pri obračunu zarada i naknada zarada iskazani na računu 550 i koji padaju na teret poslodavca, a u korist računa 453.

Na računu 552 - Troškovi naknada po ugovoru o delu, iskazuju se ukupni troškovi naknada po ugovoru o delu, a u korist računa 462 i 479.

Na računu 553 - Troškovi naknada po autorskim ugovorima, iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu autorskih ugovora, u korist računa 462 i 479.

Na računu 554 - Troškovi naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu privremenih i povremenih poslova, u korist računa 462 i 479.

Na računu 555 - Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora, iskazuju se ukupni troškovi naknada fizičkim licima po nepomenutim ugovorima, u korist računa 462 i 479.

Na računu 556 - Troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora, iskazuju se ukupni troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora, u korist računa 461 i 479.

Na računu 559 - Ostali lični rashodi i naknade, iskazuju se ukupni troškovi ostalih ličnih rashoda i naknada kao što su otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza do radnog mesta i od radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, kao i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Član 41

Na računima grupe 56 - Finansijski rashodi, iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računu 560 - Finansijski rashodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa pravnih lica koja su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27.

Na računu 561 - Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, a u korist računa 466.

Na računu 562 - Rashodi kamata, iskazuju se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poveriličkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema zavisnim i povezanim pravnim licima. Na ovom se računu kod primaoca lizinga iskazuju rashodi kamata po finansijskom lizingu.

Na računu 563 - Negativne kursne razlike, iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema zavisnim i povezanim pravnim licima.

Na računu 569 - Ostali finansijski rashodi, iskazuju se finansijski rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 56.

Član 42

Na računima grupe 57 - Ostali rashodi, iskazuju se gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalnih ulaganja, gubici po osnovu rashodovanja i prodaje bioloških sredstava, gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća u kapitalu pravnih lica, gubici od prodaje materijala, gubici od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari, manjkovi, rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja i ostali nepomenuti rashodi.

Na računu 570 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuju se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme, koji nisu pokriveni prihodom od prodaje, zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrednosti u okviru grupa 01 i 02, računa potraživanja za izvršenu prodaju i računa 330 - Revalorizacione rezerve (ako su prethodno formirane za konkretno sredstvo) - u korist odgovarajućeg računa na kome se vode nematerijalna ulaganja, nekretnine, postrojenja i oprema.

Na računu 571 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje bioloških sredstava, iskazuje se neotpisana vrednost i dodatni troškovi otpisanih bioloških sredstava koji nisu pokriveni prihodom od prodaje, zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrednosti u okviru grupe 02 i računa potraživanja za izvršenu prodaju - u korist odgovarajućeg računa na kome se vode biološka sredstva.

Na računu 572 - Gubici po osnovu prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti, iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 573 - Gubici po osnovu prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 574 - Manjkovi, iskazuje se iznos za materijal koji nedostaje za ostatke osiguranih oštećenih stvari, postrojenja i opremu, utvrđen na osnovu redovnog ili vanrednog popisa imovine ili u toku poslovanja društva.

Na računu 575 - Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, iskazuje se negativan efekat ugovorene revalorizacije ili valutne klauzule ili ostalih oblika ugovorene zaštite koji se u momentu plaćanja knjiži zaduženjem ovog računa uz istovremeno odobrenje računa 273.

Na računu 576 - Rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja, iskazuju se rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja čija je nenaplativost dokumentovana.

Na računu 579 - Ostali nepomenuti rashodi, iskazuje se efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke fundamentalne greške, u skladu s MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom, kao i ostali nepomenuti rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 57. Na ovom se računu iskazuju i troškovi za plaćene kazne, penale i naknade šteta, odnosno iskazuje se iznos po osnovu plaćenih kazni za privredne prestupe i prekršaje izrečene društvu, ugovoreni penali i naknade šteta drugim pravnim i fizičkim licima ako te štete nisu pokrivene osiguranjem.

Član 43

Na računima grupe 58 - Rashodi po osnovu obezvređenja imovine, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana (deponovanja i ulaganja), zaliha, hartija od vrednosti i potraživanja, u skladu s MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom, prema nazivima računa ove grupe. Na računima ove grupe iskazuje se i negativan efekat promene poštene (fer) vrednosti sredstava, u skladu s MRS 16, MRS 38 i ostalim relevantnim MRS.

Na računu 580 - Obezvređenje bioloških sredstava, iskazuju se rashodi po osnovu obezvređenja bioloških sredstava, odnosno negativni efekti vrednosnih usklađivanja tih sredstava.

Na računu 581 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja.

Na računu 582 - Obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nekretnina, postrojenja i opreme.

Na računu 583 - Obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana i drugih hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja dugoročnih finansijskih plasmana i drugih hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju.

Na računu 584 - Obezvređenje zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari.

Na računu 585 - Obezvređenje potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana.

Na računu 589 - Obezvređenje ostale imovine, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja ostale imovine.

Član 44

Na računima grupe 59 - Vanredni rashodi i prenos rashoda, iskazuju se vanredni rashodi po osnovu katastrofa i elementarnih nepogoda, rashodi po osnovu ostalih retkih i neočekivanih događaja ili transakcija, gubici zbog eksproprijacije delova imovine, prema nazivima računa ove grupe, u skladu s MRS 8 i ostalim relevantnim MRS.

Na računu 590 - Vanredni rashodi od katastrofa i elementarnih nepogoda, iskazuju se vanredni rashodi nastali kao posledica katastrofa i elementarnih nepogoda.

Na računu 591 - Vanredni rashodi po osnovu ostalih retkih i neočekivanih događaja, iskazuju se vanredni rashodi nastali kao posledica ostalih retkih i neočekivanih događaja.

Na računu 599 - Prenos rashoda, iskazuje se prenos rashoda odobrenjem ovog računa na teret odgovarajućih računa grupe 71. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim zaduženjem u korist računa grupa od 50 do 59.

Klasa 6: Prihodi

Član 45

U korist računa grupe 60 - Prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja, iskazuju se prihodi od premija osiguranja, prihodi od premija iz aktivnih poslova saosiguranja, reosiguranja i retrocesija i prihodi po osnovu udela reosiguravača i retrocesionara u naknadama šteta. Prihodi se iskazuju po poslovima i vrstama osiguranja, u skladu sa ovim pravilnikom. Prihodi na računima ove grupe se na dan sastavljanja godišnjeg računa koriguju za deo nezarađene premije koji se odnosi na trajanje osiguranja u narednom obračunskom periodu (prenosna premija), na način propisan Zakonom o osiguranju, propisima donetim na osnovu tog zakona i odgovarajućim aktima poslovne politike društva, a u korist ili na teret računa 490, 491 i 492 (prenosna premija osiguranja, reosiguranja, odnosno retrocesija).

Na računu 600 - Prihodi od premija životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, iskazuju se prihodi od prodaje životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, odnosno prihodi od premija osiguranja životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, a na teret računa 200.

Na računu 601 - Prihodi od premija dobrovoljnog penzijskog osiguranja, iskazuju se prihodi od prodaje dobrovoljnog penzijskog osiguranja, odnosno prihodi od premija dobrovoljnog penzijskog osiguranja, a na teret računa 200.

Na računu 602 - Prihodi od premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja, iskazuju se prihodi od premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja u zemlji i inostranstvu, a na teret računa 202, 203 i 204.

Na računu 603 - Prihodi po osnovu učešća saosiguranja i reosiguranja u naknadi šteta životnih osiguranja, iskazuje se iznos učešća saosiguravača i reosiguravača u naknadi šteta u skladu sa ugovorom o reosiguranju, a na teret računa 205 i 206.

Na računu 604 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja životnih osiguranja, reosiguranja i retrocesija, iskazuju se smanjenja i ukidanja rezervisanja po osnovu matematičke rezerve, rezervisanih nastalih prijavljenih i nastalih neprijavljenih šteta, kao i ostalih rezervisanja životnih osiguranja, a na teret dugoročnih rezervisanja (računi 400 i 401) i rezervisanih šteta osiguranja, odnosno reosiguranja (računi 493 i 495).

Na računu 605 - Prihodi životnih osiguranja po osnovu provizije iz reosiguranja i retrocesije, iskazuju se iznosi prihoda po osnovu obračunate provizije iz ugovora o reosiguranju, odnosno retrocesiji, zaduženjem računa 215 i 216.

Na računu 606 - Prihodi od posredovanja i zastupanja u osiguranju, iskazuju se prihodi ostvareni po osnovu posredovanja i zastupanja u životnim osiguranjima u skladu sa ugovorom o posredovanju, odnosno zastupanju, zaduženjem odgovarajućeg računa u okviru osnovnog računa 213.

Na računu 607 - Prihodi životnih osiguranja po osnovu regresa, iskazuju se iznosi prihoda ostvareni po osnovu regresa. Na ovom se računu knjiže samo prihodi ostvareni na osnovu izvršnih sudskih odluka ili zaključenih vansudskih poravnanja s štetnikom, zaduženjem računa 212.

Na računu 608 - Prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme životnih osiguranja, iskazuju se prihodi obračunati po ovom osnovu u skladu sa ugovorom o izdavanju u zakup, zaduženjem računa 218.

Na računu 609 - Ostali poslovni prihodi životnih osiguranja, iskazuju se ostali prihodi životnih osiguranja za koje nije predviđen poseban račun u okviru grupe 60.

Član 46

Na računima grupe 61 - Prihodi od premija osiguranja, saosiguranja i reosiguranja neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi od premija neživotnih osiguranja, saosiguranja i reosiguranja u skladu sa ugovorima o osiguranju, saosiguranju i reosiguranju, zaduženjem računa 200, 201, 202, 203 i 204. Na računima ove grupe iskazuju se i prihodi od premija reosiguranja iz aktivnih poslova reosiguranja u zemlji i inostranstvu. Prihodi po ovom osnovu se po godišnjem računu koriguju za prenosnu premiju osiguranja i reosiguranja, u skladu sa zakonom i odgovarajućim aktima društva, a na teret ili u korist odgovarajućih računa grupe 49.

Na računima od 610 do 612 (prihodi od premija neživotnih osiguranja) iskazuju se prihodi po ovom osnovu u skladu sa ugovorom o osiguranju, zaduženjem računa 201.

Na računu 613 - Prihodi od premija saosiguranja neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi po osnovu premije saosiguranja neživotnih osiguranja u zemlji i inostranstvu u skladu sa ugovorom o saosiguranju, zaduženjem računa 202 i 204.

Na računu 614 - Prihodi od premija reosiguranja neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi po osnovu premije reosiguranja neživotnih osiguranja u zemlji i inostranstvu u skladu sa ugovorom o reosiguranju, zaduženjem računa 203 i 204.

Na računu 615 - Prihodi od premija retrocesija neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi po osnovu premije retrocesija neživotnih osiguranja u zemlji i inostranstvu u skladu sa ugovorom o retrocesiji, zaduženjem računa 203 i 204.

Na računu 619 - Ostali prihodi od premije neživotnih osiguranja, iskazuju se ostali prihodi po osnovu premije neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorom o osiguranju, saosiguranju, reosiguranju, odnosno o retrocesiji, zaduženjem računa 201, 202, 203 i 204.

Član 47

Na računima grupe 62 - Prihodi po osnovu učešća saosiguranja, reosiguranja i retrocesija u naknadi šteta neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi obračunati po osnovu učešća saosiguravača, reosiguravača i retrocesionara u štetama osiguravača i reosiguravača neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorom o saosiguranju, reosiguranju, odnosno retrocesiji, zaduženjem računa 205 i 206.

Član 48

Na računima grupe 63 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja neživotnih osiguranja, iskazuje se iznos smanjenja ili ukidanja rezervisanja u skladu sa zakonom i odgovarajućim aktima društva, zaduženjem odgovarajućih računa grupe 49.

Član 49

Na računima grupe 64 - Prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina i prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i slično, iskazuju se prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina, kao i prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl., ostvareni u skladu sa zakonom i drugim aktima, zaduženjem računa 218. Na računima ove grupe iskazuju se prihodi od premija ostvareni po osnovu premiranja.

Na računu 640 - Prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina, iskazuju se prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina, zaduženjem računa 224 - Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa.

Na računima 641, 642 i 649 (prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl.) iskazuju se prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i slično u skladu sa zakonom i drugim aktima, zaduženjem računa 218 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova.

Član 50

Na računima grupe 65 - Drugi poslovni prihodi, iskazuju se iznosi drugih poslovnih prihoda, prema nazivima računa ove grupe.

Na računu 650 - Prihodi od provizija po osnovu ugovora o zastupanju i posredovanju u neživotnim osiguranjima, iskazuju se prihodi ostvareni po osnovu posredovanja i zastupanja u neživotnim osiguranjima u skladu sa ugovorom o posredovanju, odnosno zastupanju, zaduženjem odgovarajućeg računa u okviru osnovnog računa 213.

Na računu 651 - Prihodi od provizije po osnovu ugovora o reosiguranju i retrocesiji, iskazuju se prihodi po osnovu provizije iz ugovora o reosiguranju i retrocesiji neživotnih osiguranja, zaduženjem računa 215 i 216.

Na računu 652 - Prihodi od regresa po osnovu neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi po osnovu regresa. Na ovom računu knjiže se samo prihodi koji su ostvareni na osnovu izvršnih sudskih odluka ili zaključenih vansudskih poravnanja s štetnikom, zaduženjem računa 212.

Na računu 653 - Prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi obračunati po ovom osnovu, a u skladu sa ugovorom o izdavanju u zakup, zaduženjem računa 218.

Na računu 654 - Prihodi od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se prihodi od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari, zaduženjem računa 207.

Na računu 655 - Prihodi od tantijema, iskazuju se prihodi od tantijema, zaduženjem računa 207.

Na računu 659 - Ostali poslovni prihodi neživotnih osiguranja, iskazuju se ostali prihodi neživotnih osiguranja za koje nije predviđen poseban račun u okviru grupe 65.

Član 51

Na računima grupe 66 - Finansijski prihodi, iskazuju se prihodi od kamata, kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi ostvareni iz odnosa s matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima. Ovi prihodi se vrednuju prema MRS 18, MRS 21 i drugim relevantnim MRS.

Na računu 660 - Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica, iskazuju se prihodi od kamata, pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi pravnih lica koja su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27.

Na računu 661 - Finansijski prihodi od ostalih povezanih pravnih lica, iskazuju se prihodi od kamata, pozitivnih kursnih razlika, dividendi i ostali finansijski prihodi ostalih povezanih pravnih lica.

Na računu 662 - Prihodi od kamata, iskazuju se prihodi od kamata po depozitima i ulozima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa, po zateznim i drugim kamatama, osim kamata po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima. Na ovom se računu kod davaoca lizinga iskazuju prihodi od kamata po finansijskom lizingu.

Na računu 663 - Pozitivne kursne razlike, iskazuju se pozitivne kursne razlike po osnovu potraživanja i obaveza u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima.

Na računu 669 - Ostali finansijski prihodi, iskazuju se finansijski prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 66.

Član 52

Na računima grupe 67 - Ostali prihodi, iskazuju se dobici po osnovu prodaje nekretnina, postrojenja i opreme (osnovnih sredstava) i nematerijalnih ulaganja, dobici od prodaje bioloških sredstava, dobici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća u kapitalu, dobici od prodaje materijala, dobici od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari, naplaćena otpisana potraživanja, viškovi, prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja i ostali nepomenuti prihodi.

Na računu 670 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuju se prihodi od prodaje ovih oblika imovine u iznosu većem od neotpisane vrednosti.

Na računu 671 - Dobici od prodaje bioloških sredstava, iskazuje se prihod od prodaje bioloških sredstava u iznosu većem od neotpisane vrednosti.

Na računu 672 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti, iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 673 - Dobici od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 674 - Viškovi, iskazuju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 675 - Naplaćena otpisana potraživanja, iskazuju se prihodi po osnovu naplate direktno otpisanih potraživanja.

Na računu 676 - Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, iskazuje se pozitivan efekat ugovorene revalorizacije i valutne klauzule, koji se u momentu plaćanja vrši odobrenjem ovog računa a zaduženjem odgovarajućeg računa u okviru osnovnog računa 499.

Na računu 677 - Prihodi od smanjenja obaveza, iskazuje se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl., direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.

Na računu 678 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja, iskazuje se ukidanje neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja, zaduženjem odgovarajućih računa grupe 40, osim računa 400.

Na računu 679 - Ostali nepomenuti prihodi, iskazuje se efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke fundamentalne greške, u skladu s MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom, kao i ostali nepomenuti prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 67.

Član 53

Na računima grupe 68 - Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme, bioloških sredstava i zaliha - do visine prethodno iskazanih rashoda za ta sredstva po osnovu vrednosnog usklađivanja, kao i drugih ukidanja ispravki vrednosti po osnovu vrednosnog usklađivanja, u skladu s MRS 16, MRS 36, MRS 38 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.

Član 54

Na računima grupe 69 - Vanredni prihodi i prenos prihoda, iskazuju se vanredni prihodi po osnovu naknada štete od katastrofa, eksproprijacija i elementarnih nepogoda i ostali nepredviđeni vanredni prihodi, kao i prenos prihoda, prema nazivima računa ove grupe, u skladu s MRS 8 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.

Na računu 699 - Prenos prihoda, iskazuje se prenos prihoda, zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 71. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa grupa od 60 do 69.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 55

Na računima grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine, ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog društva.

Na računu 700 - Račun otvaranja glavne knjige, iskazuju se stanja početnih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog društva. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige s pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom a odobrenjem računa 700. Posle otvaranja svih računa glavne knjige, zbir dugovne i potražne strane ovog računa jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu kog se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 56

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, na dan godišnjeg bilansa iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda, iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda, osim finansijskih i vanrednih rashoda i prihoda - zaduženjem ovog računa u korist računa 599, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 699. Knjiženja na računu 710 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo ovog računa, posle prenosa rashoda i prihoda, prenosi se na račun 714.

Na računu 711 - Račun finansijskih rashoda i prihoda, iskazuje se zaključak računa finansijskih rashoda i prihoda - zaduženjem ovog računa u korist računa 599, na teret računa 699. Knjiženja na računu 711 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo ovog računa, posle prenosa finansijskih rashoda i prihoda, prenosi se na račun 714.

Na računu 712 - Račun vanrednih prihoda i rashoda, iskazuje se zaključak računa vanrednih prihoda i rashoda - zaduženjem ovog računa u korist računa 599 na teret računa 699. Knjiženja na računu 712 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo ovog računa, posle prenosa vanrednih prihoda i rashoda, prenosi se na račun 714.

Na računu 714 - Prenos ukupnog rezultata, iskazuje se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda - zaduženjem ovog računa u korist računa 720, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa, ako je ostvaren gubitak.

Član 57

Na računima grupe 72 - Račun dobitka i gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez na dobit, lična primanja poslodavca i prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 723.

Na računu 721 - Porezi iz dobitka, iskazuju se porezi iz dobitka, zaduženjem ovog računa u korist računa 474.

Na računu 722 - Lična primanja poslodavca, iskazuju se isplate ličnih primanja poslodavca u toku godine. Ako se iznos izvršenih isplata ne može pokriti iz ostvarenog dobitka, nepokriveni iznos se, na kraju obračunskog perioda, prenosi na teret računa 723.

Na računu 723 - Prenos dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist ili na teret računa 720, 721 i 722. Ostvareni dobitak koji nije raspoređen se na kraju obračunskog perioda prenosi zaduženjem računa 723 u korist računa 341. Ostvareni gubitak se na kraju obračunskog perioda prenosi u korist računa 351, na teret računa 723.

Član 58

Na računima grupe 73 - Zaključak računa stanja, na dan bilansa iskazuje se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 730 - Račun izravnanja računa stanja, iskazuje se zaključak računa glavne knjige - zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženje na ovom računu vrši se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Posle izvršenog zaključka svih računa glavne knjige, zbir dugovne i potražne strane na ovom računu je isti.

Član 59

Na računima grupe 74 - Slobodna grupa, društva mogu otvarati posebne osnovne račune, prema svojim potrebama.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 60

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, iskazuju se sredstva uzeta u zakup, osim sredstava uzetih u finansijski lizing, preuzeti proizvodi i roba za zajedničko poslovanje, komisiona roba, roba u konsignaciji, materijal primljen na obradu i doradu i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu društva. Na računima ove grupe iskazuju se i hartije od vrednosti koje su van prometa, avali i druga jemstva, osim garancijskih poslova koje obavljaju banke.

Član 61

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze po osnovu sredstava iskazanih na računima grupe 88.

 

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 62

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje finansijskih izveštaja na dan otvaranja, odnosno zaključenja postupka stečaja i u toku trajanja tog postupka, kao i na sastavljanje godišnjih finansijskih izveštaja društva, s tim što se imovina koja čini stečajnu masu vrednuje u visini očekivanog unovčenja, u skladu s propisima kojima se uređuje stečaj društva.

Član 63

Reklasifikaciju i usklađivanje početnog stanja, društva vrše na dan 1. januara 2004. godine.

Radi reklasifikacije i usklađivanja bilansnih pozicija sa ovim pravilnikom, društva sprovode sledeće:

1) neuplaćeni upisani kapital usklađuju na način propisan u članu 3 ovog pravilnika;

2) nematerijalna ulaganja koja su priznata u bilansu ali ne ispunjavaju uslove za priznavanje prema MRS 38 (nematerijalna imovina, osnivačka ulaganja i dr.) - isknjižavaju na teret neraspoređene dobiti (ili gubitka) iz ranijih godina;

3) u okviru računa 024, investicione nekretnine priznaju u skladu s MRS 40;

4) iznose revalorizacije učešća u kapitalu banaka za 2003. godinu, obračunate u skladu s propisima iz oblasti računovodstva koji su se primenjivali do 31. decembra 2003. godine, storniraju na teret neraspoređene dobiti (ili gubitka) ranijih godina;

5) učešća u kapitalu i hartije od vrednosti reklasifikuju prema nazivima računa grupa 03 i 23;

6) kumulirane revalorizacione rezerve (ako postoji saldo na ovom računu), obračunate u skladu s propisima o računovodstvu koji su se primenjivali do 31. decembra 2003. godine, raspoređuju na one stavke kapitala od koga su formirane, srazmerno učešću tih stavki;

7) dugoročna rezervisanja po osnovu odloženog revalorizacionog dobitka, paušalnog pokrića dubioznih potraživanja i ostalih dugoročnih rezervisanja čije priznavanje nije u skladu s MRS 37 - ukidaju u korist neraspoređene dobiti (ili gubitka) ranijih godina. Izuzetno od ove odredbe, dugoročna rezervisanja po osnovu troškova investicionog održavanja, priznata u skladu s propisima o računovodstvu koji su se primenjivali do 31. decembra 2003. godine, reklasifikuju na ostala dugoročna rezervisanja i ukidaju ih prema planu investicionog održavanja osnovnih sredstava;

8) vanposlovna sredstva reklasifikuju na odgovarajuće račune poslovnih sredstava, a izvore vanposlovnih sredstava u korist računa 309;

9) goodwill, koji je priznat prema propisima kojima se uređuje procena vrednosti društvenog kapitala, ukidaju na teret neraspoređene dobiti (ili gubitka) iz ranijih godina;

10) goodwill ili negativan goodwill, koji je u postupku prodaje društvenog, odnosno državnog kapitala priznat u pojedinačnim finansijskim izveštajima pravnih lica na način suprotan zahtevima MRS 22, MRS 27 i ostalim relevantnim MRS, storniraju uz istovremenu korekciju učešća u kapitalu;

11) rezerve sigurnosti na teret rashoda kod životnih, odnosno neživotnih osiguranja (račun 401) ukidaju i prenose u korist računa 604, odnosno odgovarajućih računa grupe 63;

12) rezervisanja za masovne i katastrofalne štete osiguranja života i ostalih osiguranja (računi 402 i 403) ukidaju i prenose u korist računa 604, odnosno odgovarajućih računa grupe 63.

Ostala sredstva, obaveze i kapital, za koje u stavu 2 ovog člana nisu predviđeni posebni postupci - društva reklasifikuju i vrednuju u skladu sa usvojenim računovodstvenim politikama, prema zahtevima Međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja 1 - Primena međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja po prvi put (MSFI 1) ("Službeni glasnik RS", broj 6/2004).

Izuzetno od ovog člana, imovina koja je rashodovana ili otuđena do dana stupanja na snagu ovog pravilnika ne reklasifikuje se niti vrednuje u skladu s MRS.

Član 64

Izuzetno od zahteva MSFI 1, društva nisu obavezna da reklasifikuju i usklađuju uporedne podatke iz prethodne poslovne godine, odnosno podatke na dan 1. januara 2003. godine.

Član 65

Izuzetno od zahteva MRS 21 (Učinci promena kurseva razmene stranih valuta), po godišnjem finansijskom izveštaju za 2004. godinu društva mogu odlučiti da neto efekat obračunatih kursnih razlika sa stanjem na dan 31. decembra 2004. godine a na osnovu datih dugoročnih depozita i ulaganja i primljenih dugoročnih kredita u stranoj valuti - ne iskažu u prihodima, odnosno rashodima tekućeg perioda.

Neto efekat obračunatih kursnih razlika iz stava 1 ovog člana iskazuje se na računima 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja i računu 279 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja.

Najkasnije na dan bilansa 31. decembra 2005. godine, obračunate kursne razlike iz ovog člana iskazuju se u prihodima, odnosno rashodima obračunskog perioda na računima 663 - Pozitivne kursne razlike, odnosno 563 - Negativne kursne razlike.

Član 66

Izuzetno od zahteva MRS 39 (Finansijski instrumenti: priznavanje i merenje), po godišnjem finansijskom izveštaju za 2004. godinu društva mogu odlučiti da na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja i računu 279 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, iskažu efekat po osnovu obračunate valutne klauzule, ugovorene revalorizacije i drugih oblika zaštite potraživanja i obaveza iskazanih u dinarima.

Najkasnije na dan bilansa 31. decembra 2005. godine, efekat iz stava 1 ovog člana iskazuje se u prihodima, odnosno rashodima obračunskog perioda na računu 676 - Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, odnosno računu 575 - Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika.

Član 67

Društva su dužna da vođenje poslovnih knjiga i početno stanje usklade sa odredbama ovog pravilnika na dan sastavljanja finansijskih izveštaja, odnosno najkasnije 31. decembra 2004. godine.

Član 68

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

KONTNI OKVIR ZA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE

 

0 -

NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL I STALNA IMOVINA

00 -

NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

 

000 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije

 

001 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije

 

002 - Neuplaćeni upisani udeli

01 -

NEMATERIJALNA ULAGANJA

 

010 - Ulaganja u razvoj

 

011 - Koncesije, patenti, licence i slična prava

 

012 - Goodwill

 

013 - Negativan goodwill

 

014 - Ostala nematerijalna ulaganja

 

015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi

 

016 - Avansi za nematerijalna ulaganja

02 -

NEKRETNINE, POSTROJENJA, OPREMA I BIOLOŠKA SREDSTVA

 

020 - Zemljišta koja služe za obavljanje delatnosti

 

021 - Šume i višegodišnji zasadi koji služe za obavljanje delatnosti

 

022 - Građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti

 

023 - Postrojenja i oprema

 

024 - Investicione nekretnine

 

026 - Ostale nekretnine, postrojenja i oprema

 

027 - Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva u pripremi

 

028 - Avansi za nekretnine, postrojenja, opremu i biološka sredstva

03 -

DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

 

030 - Učešće u kapitalu zavisnih pravnih lica

 

031 - Učešće u kapitalu ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica

 

032 - Učešće u kapitalu ostalih pravnih lica (učešće u kapitalu ispod 20%) i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

 

033 - Dugoročni plasmani matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima

 

034 - Dugoročni plasmani u zemlji

 

035 - Dugoročni plasmani u inostranstvu

 

036 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

 

037 - Otkupljene sopstvene akcije

 

038 - Ostali dugoročni plasmani

 

039 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana

1 -

ZALIHE

10 -

ZALIHE MATERIJALA

 

100 - Obračun nabavke zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara

 

101 - Materijal

 

102 - Rezervni delovi

 

103 - Alat i inventar

 

104 - Gorivo i mazivo

 

109 - Ispravka vrednosti zaliha materijala

13 -

OSTACI OSIGURANIH OŠTEĆENIH STVARI

 

130 - Obračun nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari

 

131 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari

 

132 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u prometu na veliko

 

133 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari kod drugih lica

 

134 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u prometu na malo

 

135 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u obradi, popravci i manipulaciji

 

136 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u tranzitu

 

139 - Ispravka vrednosti ostataka osiguranih oštećenih stvari

15 -

DATI AVANSI

 

150 - Dati avansi za zalihe i usluge

 

151 - Dati avansi po ostalim osnovama

 

159 - Ispravka vrednosti datih avansa

2 -

KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20 -

POTRAŽIVANJA PO OSNOVU PREMIJE, UČEŠĆA U NAKNADI ŠTETA I OSTALI KUPCI

 

200 - Potraživanja po osnovu premije životnih osiguranja

 

201 - Potraživanja po osnovu premije neživotnih osiguranja

 

202 - Potraživanja po osnovu premije saosiguranja u zemlji

 

203 - Potraživanja po osnovu premije reosiguranja i retrocesija u zemlji

 

204 - Potraživanja po osnovu premije osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija iz inostranstva

 

205 - Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u zemlji (saosiguranja, reosiguranja i retrocesija)

 

206 - Potraživanja iz inostranstva po osnovu učešća u naknadi šteta (saosiguranja, reosiguranja i retrocesija)

 

207 - Ostali kupci i ostala potraživanja

 

208 - Potraživanja po osnovu depozitne premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja

 

209 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i potraživanja od ostalih kupaca

21 -

POTRAŽIVANJA IZ SPECIFIČNIH POSLOVA

 

210 - Dati avansi za štete iz osiguranja u zemlji

 

211 - Dati avansi za štete iz osiguranja u inostranstvu

 

212 - Potraživanja po osnovu prava na regres

 

213 - Potraživanja za proviziju po osnovu posredovanja i zastupanja u osiguranju

 

214 - Potraživanja za uslužno izvršeni uviđaj, procenu, likvidaciju i isplatu naknade štete

 

215 - Potraživanja za provizije iz poslova osiguranja i reosiguranja

 

216 - Potraživanja za provizije po osnovu retrocesije

 

218 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova

 

219 - Ispravka vrednosti potraživanja iz specifičnih poslova

22 -

DRUGA POTRAŽIVANJA

 

220 - Potraživanja za kamatu i dividende

 

221 - Potraživanja od zaposlenih

 

222 - Potraživanja od državnih organa i organizacija

 

223 - Potraživanja za više plaćen porez na dobit

 

224 - Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa

 

228 - Ostala potraživanja

 

229 - Ispravka vrednosti drugih potraživanja

23 -

KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

 

230 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u povezana pravna lica - matična i zavisna

 

231 - Kratkoročni depoziti i ulaganja - ostala povezana pravna lica

 

232 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u zemlji

 

233 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u inostranstvu

 

234 - Deo dugoročnih deponovanja i ulaganja koja dospevaju do jedne godine

 

235 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine

 

236 - Hartije od vrednosti kojima se trguje

 

237 - Otkupljene sopstvene akcije

 

238 - Ostali kratkoročni finansijski plasmani

 

239 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

24 -

GOTOVINSKI EKVIVALENTI I GOTOVINA

 

240 - Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti

 

241 - Tekući (poslovni) računi

 

242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi

 

243 - Blagajna

 

244 - Devizni računi

 

245 - Devizni akreditivi

 

246 - Devizna blagajna

 

248 - Ostala novčana sredstva

 

249 - Novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjenja

26 -

POREZ NA DODATU VREDNOST

 

260 - Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi (osim plaćenih avansa)

 

261 - Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi (osim plaćenih avansa)

 

262 - Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi

 

263 - Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi

 

267 - Porez na dodatu vrednost naknadno vraćen kupcima stranim državljanima

 

269 - Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost

27 -

AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

 

270 - Unapred plaćeni troškovi

 

271 - Potraživanja za nefakturisani prihod

 

272 - Akontirani porez na dodatu vrednost

 

273 - Obračunati rashodi po osnovu efekata ugovorene zaištite od rizika

 

274 - Unapred plaćeni troškovi pribave osiguranja do jedne godine

 

275 - Prenosna premija osiguranja koja pada na teret reosiguravača

 

276 - Rezervisane štete osiguranja koje padaju na teret reosiguravača

 

277 - Unapred obračunate ugovorene kamate i najamnine

 

278 - Odložena poreska sredstva

 

279 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja

28 -

PRIVREMENI (INTERNI) ODNOSI

 

282 - Potraživanja po osnovu internih odnosa

29 -

GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

 

290 - Gubitak iznad visine kapitala

3 -

KAPITAL

30 -

OSNOVNI I OSTALI KAPITAL

 

300 - Akcijski kapital

 

301 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću

 

303 - Državni kapital

 

304 - Društveni kapital

 

306 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim doprinosom

 

307 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa neograničenim doprinosom

 

309 - Ostali kapital

31 -

NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

 

310 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije

 

311 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije

 

312 - Neuplaćeni upisani udeli

32 -

REZERVE

 

320 - Emisiona premija

 

321 - Zakonske rezerve

 

322 - Rezerve iz dobiti

 

323 - Rezerve utvrđene aktima društva

 

324 - Rezerve za sopstvene akcije

 

329 - Ostale rezerve iz dobiti

33 -

REVALORIZACIONE REZERVE

 

330 - Revalorizacione rezerve

34 -

NERASPOREĐENA DOBIT

 

340 - Neraspoređena dobit ranijih godina

 

341 - Neraspoređena dobit tekuće godine

35 -

GUBITAK

 

350 - Gubitak ranijih godina

 

351 - Gubitak tekuće godine

4 -

DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE

40 -

DUGOROČNA REZERVISANJA

 

400 - Matematička rezerva životnih osiguranja

 

401 - Rezervisanja za učešće u dobiti

 

402 - Rezervisanja za izravnanje rizika

 

403 - Rezervisanja za zadržane kaucije i depozite

 

404 - Rezervisanja za troškove restrukturiranja

 

405 - Rezervisanja za bonuse i popuste

 

409 - Ostala dugoročna rezervisanja

41 -

DUGOROČNE OBAVEZE

 

410 - Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

 

411 - Obaveze prema matičnim i zavisnim pravnim licima

 

412 - Obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima

 

413 - Obaveze za emitovane hartije od vrednosti u periodu dužem od godinu dana

 

414 - Dugoročni krediti u zemlji

 

415 - Dugoročni krediti u inostranstvu

 

419 - Ostale dugoročne obaveze

42 -

KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

 

420 - Kratkoročni krediti od matičnih i zavisnih pravnih lica

 

421 - Kratkoročni krediti od ostalih povezanih pravnih lica

 

422 - Kratkoročni krediti u zemlji

 

423 - Kratkoročni krediti u inostranstvu

 

424 - Deo dugoročnih kredita koji dospeva do jedne godine

 

425 - Deo ostalih dugoročnih obaveza koje dospevaju do jedne godine

 

426 - Obaveze po kratkoročnim hartijama od vrednosti

 

429 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze

43 -

OBAVEZE PO OSNOVU ŠTETA I UGOVORENIH IZNOSA

 

430 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u zemlji

 

431 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u inostranstvu

 

432 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz reosiguranja u zemlji

 

433 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz saosiguranja u zemlji

 

434 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima reosiguranja u inostranstvu

 

435 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz saosiguranja u inostranstvu

44 -

OBAVEZE ZA PREMIJU I SPECIFIČNE OBAVEZE

 

440 - Obaveze za premiju saosiguranja u zemlji

 

441 - Obaveze za premiju reosiguranja u zemlji

 

442 - Obaveze za premiju saosiguranja u inostranstvu

 

443 - Obaveze za premiju reosiguranja u inostranstvu

 

444 - Obaveze po regresima i uslužnim štetama

 

445 - Obaveze za proviziju iz poslova osiguranja i reosiguranja

 

446 - Obaveze za proviziju iz poslova retrocesije

 

449 - Ostale obaveze za premiju i ostale specifične obaveze

45 -

OBAVEZE PO OSNOVU ZARADA I NAKNADA ZARADA

 

450 - Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju

 

451 - Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog

 

452 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog

 

453 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

 

454 - Obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju

 

455 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju

 

456 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju

46 -

DRUGE OBAVEZE IZ POSLOVANJA

 

460 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije

 

461 - Obaveza prema članovima upravnog i nadzornog odbora

 

462 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima

 

463 - Obaveze za izdate menice, čekove i druge hartije od vrednosti

 

464 - Obaveze prema dobavljačima

 

465 - Obaveze za naknade Narodnoj banci Srbije

 

466 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja

 

467 - Obaveze prema ovlašćenom revizoru i ovlašćenom aktuaru

 

468 - Obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima

 

469 - Ostale obaveze

47 -

OBAVEZE ZA POREZE I DOPRINOSE I DRUGE KRATKOROČNE OBAVEZE

 

470 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova

 

471 - Obaveze za porez na dodatu vrednost

 

472 - Obaveze za porez na poslove osiguranja

 

473 - Obaveze za doprinose koji terete troškove

 

474 - Obaveze za porez iz rezultata

 

475 - Obaveze za doprinose iz rezultata

 

476 - Obaveze za dividende

 

477 - Obaveze za učešće u rezultatu

 

478 - Obaveze prema zaposlenima

 

479 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

48 -

PRIVREMENI (INTERNI) ODNOSI

 

482 - Obaveze po osnovu internih odnosa

49 -

PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

 

490 - Prenosne premije životnih osiguranja

 

491 - Prenosne premije neživotnih osiguranja

 

492 - Prenosne premije saosiguranja i reosiguranja

 

493 - Rezervisane štete životnih osiguranja

 

494 - Rezervisane štete neživotnih osiguranja

 

495 - Rezervisanja za udele u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja

 

496 - Doprinos za preventivu

 

497 - Unapred obračunati troškovi

 

498 - Obračunati prihodi budućeg perioda

 

499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja

5 -

RASHODI

50 -

RASHODI ZA DUGOROČNA REZERVISANJA I FUNKCIONALNE DOPRINOSE

 

500 - Matematička rezerva životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja

 

501 - Matematička rezerva dobrovoljnog penzijskog osiguranja

 

502 - Doprinos za preventivu

 

503 - Vatrogasni doprinos

 

504 - Doprinos Garantnom fondu

 

505 - Rashodi za dugoročna rezervisanja za izravnanje rizika

 

509 - Ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose

51 -

NAKNADE ŠTETA, UGOVORENIH IZNOSA I PREMIJA SAOSIGURANJA I REOSIGURANJA ŽIVOTNIH OSIGURANJA

 

510 - Naknade šteta i ugovorenih suma životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja

 

511 - Naknade šteta i ugovorenih suma dobrovoljnog penzijskog osiguranja

 

512 - Rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja

 

513 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja

 

514 - Provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja

 

515 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja životnih osiguranja

 

516 - Rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja

 

517 - Ostala rezervisanja po osnovu životnih osiguranja

 

518 - Rashodi po osnovu bonusa i popusta životnih osiguranja

52 -

NAKNADE ŠTETA I OSTALE NAKNADE NEŽIVOTNIH OSIGURANJA

 

520 - Naknade šteta, osiguranih suma i drugih ugovorenih iznosa iz osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

 

521 - Naknada šteta po osnovu osiguranja motornih vozila (kasko), šinskih vozila (kasko), vazduhoplova (kasko) i plovnih objekata (kasko) i po osnovu obaveznog osiguranja od odgovornosti u saobraćaju

 

522 - Naknada šteta po osnovu ostalih osiguranja, ostalih osiguranja od odgovornosti i drugih vrsta neživotnih osiguranja

 

523 - Rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja

 

524 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja

 

525 - Provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja

 

526 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja neživotnih osiguranja

 

527 - Rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja

 

528 - Rashodi po osnovu bonusa i popusta neživotnih osiguranja

 

529 - Ostala rezervisanja po osnovu neživotnih osiguranja

53 -

TROŠKOVI AMORTIZACIJE I REZERVISANJA

 

530 - Troškovi amortizacije

 

533 - Troškovi rezervisanja za zadržane kaucije i depozite

 

534 - Rezervisanje za troškove restrukturiranja

 

539 - Ostala dugoročna rezervisanja

54 -

TROŠKOVI MATERIJALA, ENERGIJE, USLUGA I NEMATERIJALNI TROŠKOVI

 

540 - Troškovi materijala

 

541 - Troškovi goriva i energije

 

542 - Troškovi proizvodnih usluga

 

543 - Troškovi reklame i propagande

 

544 - Troškovi reprezentacije

 

545 - Troškovi premije osiguranja

 

546 - Troškovi poreza i doprinosa

 

547 - Troškovi platnog prometa

 

548 - Troškovi neproizvodnih usluga

 

549 - Ostali nematerijalni troškovi poslovanja

55 -

TROŠKOVI ZARADA, NAKNADA ZARADA I OSTALI LIČNI RASHODI

 

550 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)

 

551 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

 

552 - Troškovi naknada po ugovoru o delu

 

553 - Troškovi naknada po autorskim ugovorima

 

554 - Troškovi naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima

 

555 - Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora

 

556 - Troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora

 

559 - Ostali lični rashodi i naknade

56 -

FINANSIJSKI RASHODI

 

560 - Finansijski rashodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima

 

561 - Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima

 

562 - Rashodi kamata

 

563 - Negativne kursne razlike

 

569 - Ostali finansijski rashodi

57 -

OSTALI RASHODI

 

570 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme

 

571 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje bioloških sredstava

 

572 - Gubici po osnovu prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti

 

573 - Gubici po osnovu prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari

 

574 - Manjkovi

 

575 - Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika

 

576 - Rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja

 

579 - Ostali nepomenuti rashodi

58 -

RASHODI PO OSNOVU OBEZVREĐENJA IMOVINE

 

580 - Obezvređenje bioloških sredstava

 

581 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja

 

582 - Obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme

 

583 - Obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana i drugih hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

584 - Obezvređenje zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari

 

585 - Obezvređenje potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana

 

589 - Obezvređenje ostale imovine

59 -

VANREDNI RASHODI I PRENOS RASHODA

 

590 - Vanredni rashodi od katastrofa i elementarnih nepogoda

 

591 - Vanredni rashodi po osnovu ostalih retkih i neočekivanih događaja

 

599 - Prenos rashoda

6 -

PRIHODI

60 -

PRIHODI OD PREMIJA OSIGURANJA, SAOSIGURANJA, REOSIGURANJA I RETROCESIJA ŽIVOTNIH OSIGURANJA

 

600 - Prihodi od premija životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja

 

601 - Prihodi od premija dobrovoljnog penzijskog osiguranja

 

602 - Prihodi od premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja

 

603 - Prihodi po osnovu učešća saosiguranja i reosiguranja u naknadi šteta životnih osiguranja

 

604 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja životnih osiguranja, reosiguranja i retrocesija

 

605 - Prihodi životnih osiguranja po osnovu provizije iz reosiguranja i retrocesije

 

606 - Prihodi od posredovanja i zastupanja u osiguranju

 

607 - Prihodi životnih osiguranja po osnovu regresa

 

608 - Prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme životnih osiguranja

 

609 - Ostali poslovni prihodi životnih osiguranja

61 -

PRIHODI OD PREMIJA OSIGURANJA, SAOSIGURANJA I REOSIGURANJA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA

 

610 - Prihodi od premija osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

 

611 - Prihodi po osnovu osiguranja motornih vozila (kasko), šinskih vozila (kasko) i obavezno osiguranje od odgovornosti u saobraćaju

 

612 - Prihodi po osnovu ostalih osiguranja, ostalih osiguranja od odgovornosti i druge vrste neživotnih osiguranja

 

613 - Prihodi od premija saosiguranja neživotnih osiguranja

 

614 - Prihodi od premija reosiguranja neživotnih osiguranja

 

615 - Prihodi od premija retrocesija neživotnih osiguranja

 

619 - Ostali prihodi od premije neživotnih osiguranja

62 -

PRIHODI PO OSNOVU UČEŠĆA SAOSIGURANJA, REOSIGURANJA I RETROCESIJA U NAKNADI ŠTETA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA

 

620 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova saosiguranja u zemlji

 

621 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta po poslovima saosiguranja u inostranstvu

 

622 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta po poslovima reosiguranja u zemlji

 

623 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova reosiguranja u inostranstvu

 

624 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova retrocesije u zemlji

 

625 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova retrocesije u inostranstvu

 

629 - Ostali prihodi po osnovu učešća saosiguranja, reosiguranja i retrocesija u naknadi šteta neživotnih osiguranja

63 -

PRIHODI OD UKIDANJA I SMANJENJA REZERVISANJA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA

 

630 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta neživotnih osiguranja

 

631 - Prihodi od smanjenja dugoročnih rezervisanja za izravnanje rizika

 

632 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta reosiguranja

 

635 - Prihodi od smanjenja dugoročnih rezervisanja za izravnanje rizika reosiguranja kod neživotnih osiguranja

 

637 - Prihodi od ukidanja ostalih rezervisanja u reosiguranju kod neživotnih osiguranja

 

638 - Prihodi od smanjenja ostalih rezervisanja neživotnih osiguranja

 

639 - Ostali prihodi neživotnih osiguranja

64 -

PRIHODI OD POVRATA PORESKIH I DRUGIH DAŽBINA I PRIHODI OD PREMIJA, SUBVENCIJA, DOTACIJA, DONACIJA I SLIČNO

 

640 - Prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina

 

641 - Prihodi po osnovu uslovljenih donacija

 

642 - Prihodi od premija, subvencija, dotacija, regresa i kompenzacija

 

649 - Prihodi po ostalim osnovama

65 -

DRUGI POSLOVNI PRIHODI

 

650 - Prihodi od provizija po osnovu ugovora o zastupanju i posredovanju u neživotnim osiguranjima

 

651 - Prihodi od provizije po osnovu ugovora o reosiguranju i retrocesiji

 

652 - Prihodi od regresa po osnovu neživotnih osiguranja

 

653 - Prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme neživotnih osiguranja

 

654 - Prihodi od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari

 

655 - Prihodi od tantijema

 

659 - Ostali poslovni prihodi neživotnih osiguranja

66 -

FINANSIJSKI PRIHODI

 

660 - Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica

 

661 - Finansijski prihodi od ostalih povezanih pravnih lica

 

662 - Prihodi od kamata

 

663 - Pozitivne kursne razlike

 

669 - Ostali finansijski prihodi

67 -

OSTALI PRIHODI

 

670 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme

 

671 - Dobici od prodaje bioloških sredstava

 

672 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti

 

673 - Dobici od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari

 

674 - Viškovi

 

675 - Naplaćena otpisana potraživanja

 

676 - Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika

 

677 - Prihodi od smanjenja obaveza

 

678 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja

 

679 - Ostali nepomenuti prihodi

68 -

PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE

 

680 - Prihodi od usklađivanja vrednosti bioloških sredstava

 

681 - Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

 

682 - Prihodi od usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme

 

683 - Prihodi od usklađivanja vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana i hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

684 - Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari

 

685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana

 

689 - Prihodi od usklađivanja vrednosti ostale imovine

69 -

VANREDNI PRIHODI I PRENOS PRIHODA

 

690 - Vanredni prihodi od naknade štete od katastrofa i eksproprijacija

 

691 - Ostali vanredni prihodi po osnovu nepredviđenih događaja

 

699 - Prenos prihoda

7 -

OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I USPEHA

70 -

OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

 

700 - Račun otvaranja glavne knjige

71 -

ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

 

710 - Račun rashoda i prihoda

 

711 - Račun finansijskih rashoda i prihoda

 

712 - Račun vanrednih prihoda i rashoda

 

714 - Prenos ukupnog rezultata

72 -

RAČUN DOBITKA I GUBITKA

 

720 - Račun dobitka ili gubitka

 

721 - Porezi iz dobitka

 

722 - Lična primanja poslodavca

 

723 - Prenos dobitka ili gubitka

73 -

ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

 

730 - Račun izravnanja računa stanja

74 -

SLOBODNA GRUPA

8 -

VANBILANSNA EVIDENCIJA

88 -

VANBILANSNA AKTIVA

89 -

VANBILANSNA PASIVA

9 -

SLOBODNA (obračun troškova i učinaka)

 

(911 - Ostaci osiguranih oštećenih stvari)