ODLUKA
O NAČINU NA KOJI NARODNA BANKA SRBIJE PRIMA FINANSIJSKE IZVEŠTAJE I OBRAĐUJE PODATKE IZ TIH IZVEŠTAJA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2005)

1. Ovom odlukom uređuje se način na koji Narodna banka Srbije prima finansijske izveštaje koje pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: obveznici) dostavljaju u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija (u daljem tekstu: Zakon) i obrađuje i objavljuje podatke iz tih izveštaja.

2. Obveznici dostavljaju finansijske izveštaje iz tačke 1. ove odluke (u daljem tekstu: finansijski izveštaji) organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije nadležnoj za prijem i obradu finansijskih izveštaja (u daljem tekstu: organizaciona jedinica) na čijem području imaju sedište.

Pregled organizacionih jedinica odštampan je uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Ako organizaciona jedinica organizuje prijem finansijskih izveštaja i van svog poslovnog sedišta, dužna je da obveznike o tome blagovremeno obavesti - isticanjem obaveštenja na oglasnoj tabli organizacione jedinice.

3. Narodna banka Srbije, u smislu ove odluke, obavlja sledeće poslove:

- prima i obrađuje finansijske izveštaje u skladu sa Zakonom,

- vodi registar finansijskih izveštaja (u daljem tekstu: registar),

- vodi evidenciju obveznika,

- svakom pravnom i fizičkom licu omogućava dobijanje podataka iz registra,

- obavlja druge poslove u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

4. Finansijske izveštaje obveznici dostavljaju organizacionoj jedinici u jednom primerku, na propisanim obrascima i u rokovima utvrđenim Zakonom.

Finansijski izveštaji se dostavljaju neposredno ili poštom, u pismenoj ili elektronskoj formi.

Ako se finansijski izveštaji dostavljaju u elektronskoj formi, dostavljaju se u skladu sa standardnim protokolom propisanim za dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije u toj formi.

U slučaju iz stava 3 ove tačke, obveznici su dužni da finansijske izveštaje dostave i u pismenoj formi.

5. Propisanim obrascima u smislu tačke 4. stav 1 ove odluke smatraju se štampani obrasci i obrasci koje obveznici odštampaju na računaru ili pisaćoj mašini, uz unošenje pozicija koje ti obveznici imaju. Podaci u zaglavlju i numeričke oznake po pojedinim pozicijama (oznake grupa računa, brojeva i naziva pozicija, međuzbirovi i zbirovi, oznake za AOP i dr.) moraju biti identične sa oznakama u propisanim obrascima finansijskih izveštaja.

6. Obveznici dostavljaju finansijske izveštaje za prethodnu poslovnu godinu sa stanjem na dan 31. decembra te godine.

Obveznici kod kojih je u tekućoj ili prethodnoj poslovnoj godini nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili je nad njima otvoren postupak likvidacije, odnosno stečaja, dostavljaju finansijske izveštaje za period do dana nastanka promene (za svakog obveznika koji učestvuje u promeni), zatim finansijski izveštaj za period od dana promene do kraja kalendarske godine i zbirni finansijski izveštaj.

7. Obveznik revizije je dužan da, u skladu sa Zakonom, dostavi i usvojene finansijske izveštaje za prethodnu godinu u kojima je izvršena korekcija u odnosu na finansijske izveštaje iz tačke 6. ove odluke, s mišljenjem revizora.

Ako u finansijskim izveštajima nisu vršene korekcije iz stava 1 ove tačke, obveznik revizije je dužan da dostavi samo mišljenje revizora.

8. Matično pravno lice je dužno da, u skladu sa Zakonom, dostavi i konsolidovane finansijske izveštaje ekonomske celine koju čine matično pravno lice i sva zavisna pravna lica nad kojima to matično lice ima kontrolu.

9. Obveznici kod kojih je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili je nad njima otvoren, odnosno zaključen postupak likvidacije ili stečaja - finansijski izveštaj sastavljen na dan donošenja odluke o statusnoj promeni, odnosno na dan utvrđen ugovorom o prodaji dostavljaju u roku od 60 dana od dana sastavljanja tog izveštaja.

10. Organizaciona jedinica neće primati finansijske izveštaje koji nisu sastavljeni u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

11. Obveznici uz finansijske izveštaje podnose:

- overen potpis zastupnika obveznika (pravnog lica, odnosno preduzetnika);

- akt o razvrstavanju obveznika, u skladu sa Zakonom;

- dokaz o uplati naknade iz tačke 19. ove odluke.

Pored dokumentacije iz stava 1 ove tačke, obveznici dostavljaju i podatke o licu ovlašćenom za sastavljanje finansijskih izveštaja (ime, prezime, adresa i telefon).

Obveznici kod kojih je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja, uz podatke iz st. 1 i 2 ove tačke podnose i dokaz o nastaloj promeni (odluka o promeni, ugovor o prodaji ili rešenje o upisu promene u registar nadležnog organa i sl.), kao i identifikacione podatke o pravnim licima (naziv, adresa, matični broj i poreski identifikacioni broj) koja su učestvovala u toj promeni.

Uz konsolidovane finansijske izveštaje, matično pravno lice podnosi identifikacione podatke o zavisnim pravnim licima (naziv, adresa, matični broj i poreski identifikacioni broj) nad kojima ima kontrolu.

12. Prilikom prijema finansijskih izveštaja obveznika proverava se da li su obrasci popunjeni u skladu s propisima, a naročito:

- da li su finansijski izveštaji podneti na propisanim obrascima, s nazivom, sedištem, matičnim i poreskim identifikacionim brojem i pretežnom šifrom delatnosti (starom i novom) obveznika;

- da li je obrasce potpisalo ovlašćeno lice i da li su overeni pečatom obveznika;

- da li je uz finansijske izveštaje obveznik dostavio svu propisanu dokumentaciju;

- da li je obveznik iz tačke 6. stav 2 ove odluke podneo sve finansijske izveštaje propisane tim stavom.

Posle izvršene provere iz stava 1 ove tačke i provere računske i logičke ispravnosti dostavljenih finansijskih izveštaja, podaci iz tih izveštaja unose se u registar.

13. Ako se u postupku provere iz tačke 12. ove odluke utvrde nedostaci ili nepravilnosti, finansijski izveštaji se obvezniku dostavljaju na ispravku, koji je dužan da je izvrši u roku od tri dana od dana dostavljanja finansijskih izveštaja.

Ako obveznik utvrđene nedostatke i nepravilnosti ne otkloni u roku iz stava 1 ove tačke, podaci iz finansijskih izveštaja ne unose se u registar.

14. Ako se u postupku provere utvrdi da se obveznik nije razvrstao u skladu sa Zakonom, Narodna banka Srbije upućuje tom obvezniku poziv da ovaj nedostatak otkloni na način predviđen tačkom 13. stav 1 ove odluke.

15. Ako se u postupku provere utvrde nedostaci u dostavljenom finansijskom izveštaju a obveznik u tom izveštaju nije naveo svoju tačnu adresu, niti je dostavio potpune, ažurne i istinite podatke iz tačke 11. stav 2 ove odluke, zbog čega mu nije moguće finansijski izveštaj vratiti na ispravku - podaci iz finansijskog izveštaja ne unose se u registar.

16. Podaci iz finansijskih izveštaja obrađuju se po delatnostima, veličini, oblicima svojine, oblicima organizovanja i teritorijalnoj pripadnosti.

17. Registar je jedinstvena, centralizovana elektronska baza podataka iz finansijskih izveštaja.

Registar obuhvata i obrasce i dokumente finansijskih izveštaja koji su u pismenoj formi i nisu prilagođeni za statističku obradu podataka - do njihovog prevođenja u elektronsku formu, zatim podatke o veličini pravnog lica, kao i mišljenje revizora.

Podaci koji se vode u registru su javni i dostupni su preko organizacionih jedinica i preko Interneta.

Podaci iz registra daju se u pismenoj formi ili elektronski.

Narodna banka Srbije je odgovorna za istovetnost podataka iz registra s podacima iz primljenih finansijskih izveštaja.

18. Evidencija iz tačke 3, alineja treća, ove odluke sadrži podatke o nazivu, sedištu, matičnom broju, poreskom identifikacionom broju, obliku organizovanja, obliku svojine i odgovornom licu obveznika, kao i druge podatke neophodne za identifikaciju obveznika, odnosno za obradu podataka iz finansijskih izveštaja.

Podatke iz stava 1 ove tačke Narodna banka Srbije pribavlja iz registara i evidencija nadležnih organa i organizacija u kojima se ti podaci vode u skladu s propisima.

19. Za prijem i obradu podataka iz finansijskih izveštaja, kao i za davanje podataka iz registra - Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu u skladu sa odlukom kojom je utvrđena jedinstvena tarifa po kojoj se naplaćuje naknada za usluge koje vrši Narodna banka Srbije.

20. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

PREGLED ORGANIZACIONIH JEDINICA NARODNE BANKE SRBIJE NADLEŽNIH ZA PRIJEM I OBRADU FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA OBVEZNIKA

Nadležne organizacione jedinice Narodne banke Srbije

Teritorijalna nadležnost po opštinama

Glavna republička filijala u Beogradu

 

Ekspozitura

Adresa

 

Stari grad

Knez Mihailova 36

Stari grad, Savski venac

Voždovac

Ustanička 130

Voždovac, Mladenovac, Sopot, Čukarica, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Rakovica

Palilula

27. marta 28-32

Palilula, Grocka, Zvezdara, Vračar

Novi Beograd

Tošin bunar 159

Novi Beograd, Zemun

Požarevac

Stari korzo 49

Požarevac, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Kučevo, Žagubica, Golubac, Žabari, Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana, Malo Crniće

Šabac

Karađorđeva 2

Šabac, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva

Filijala u Kragujevcu

 

 

Kragujevac

Branka Radičevića 16a

Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Batočina, Knić, Lapovo

Ekspozitura

Adresa

 

Kraljevo

Cara Dušana 41

Kraljevo, Trstenik, Vrnjačka Banja

Kruševac

Trg mladih 1

Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Brus, Ćićevac

Novi Pazar

Bulevar Avnoja b.b.

Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Raška

Jagodina

Skver narodne omladine 3

Jagodina, Svilajnac, Despotovac, Ćuprija, Paraćin, Rekovac

Kosovska Mitrovica

Kneza Miloša 14

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Vučitrn, Srbica, Korenica, Gnjilane, Priština, Štrpce

Filijala u Užicu

 

 

Užice

Trg partizana 8

Užice, Bajina Bašta, Ivanjica, Požega, Arilje, Kosjerić, Čajetina

Ekspozitura

Adresa

 

Valjevo

Vuka Karadžića 2

Valjevo, Ub, Ljig, Osečina, Lajkovac, Mionica

Loznica

Trg Jovana Cvijića 11

Loznica, Ljubovija, Krupanj, Mali Zvornik

Čačak

Gradsko šetalište 24

Čačak, Gornji Milanovac, Lučani

Prijepolje

Sandžačkih brigada 47

Prijepolje, Nova Varoš, Priboj na Limu

Filijala u Nišu

 

 

Niš

Milojka Lešjanina 19

Niš, Aleksinac, Bela Palanka, Svrljig, Ražanj, Doljevac, Gadžin Han, Niška Banja, Prokuplje, Kuršumlija, Blace, Žitorađa, Merošina

Ekspozitura

Adresa

 

Leskovac

Moše Pijade 4

Leskovac, Lebane, Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Crna Trava

Vranje

Stefana Prvovenčanog 1

Vranje, Bujanovac, Surdulica, Bosilegrad, Vladičin Han, Preševo, Trgovište

Pirot

Srpskih vladara 87

Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad

Zaječar

Moše Pijade 4

Zaječar, Boljevac, Knjaževac, Bor, Negotin, Kladovo, Majdanpek, Sokobanja

Filijala u Novom Sadu

 

 

Novi Sad

Vase Stajića 22

Novi Sad, Bačka Palanka, Bač, Bečej, Žabalj, Bački Petrovac, Temerin, Beočin, Titel, Vrbas, Srbobran, Sremski Karlovci, Petrovaradin

Ekspozitura

Adresa

 

Sombor

Staparski put 2

Sombor, Apatin, Odžaci, Kula

Sremska Mitrovica

Kralja Petra I 44

Sremska Mitrovica, Šid, Ruma, Pećinci, Irig, Stara Pazova, Inđija

Subotica

Borisa Kidriča 5

Subotica, Kanjiža, Ada, Senta, Bačka Topola, Mali Iđoš

Vršac

Anđe Ranković 17

Vršac, Kovin, Pančevo, Alibunar, Bela Crkva, Plandište, Opovo, Kovačica

Zrenjanin

Trg Republike 4

Zrenjanin, Novi Bečej, Sečanj, Nova Crnja, Žitište, Kikinda, Novi Kneževac, Čoka