ZAKON
O ZADUŽENJU DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA KOD NEMAČKE FINANSIJSKE INSTITUCIJE KFW PO UGOVORU O ZAJMU I FINANSIRANJU IZMEĐU JP "ELEKTROPRIVREDA SRBIJE", BEOGRAD, I KFW, FRANKFURT NA MAJNI, ZAKLJUČENOG 24. DECEMBRA 2003. GODINE

("Sl. list SCG", br. 7/2005)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se kod nemačke finansijske institucije KFW u iznosu od 16 miliona evra i garantuje otplatu obaveza nastalih po osnovu Ugovora o zajmu i finansiranju između JP "Elektroprivreda Srbije", Beograd, i KFW, Frankfurt na Majni, zaključenog 24. decembra 2003. godine.

Član 2

Garancija Srbije i Crne Gore iz člana 1 ovog zakona daje se na iznos zajma u visini od 16 miliona evra, koji je predviđen Ugovorom o zajmu i finansiranju, pod sledećim uslovima:

- sa rokom otplate od sedam godina, u 14 jednakih polugodišnjih rata, koje dospevaju za naplatu svakog 30. juna i 30. decembra;

- sa početkom od šest meseci od početka korišćenja sredstava kredita;

- sa kamatnom stopom koja će se utvrditi na bazi efektivnih troškova finansiranja na Euro tržištu kapitala dva dana pre datuma dospeća rate zajma, uvećane za maržu od 1,1% na godišnjem nivou.

Član 3

Sredstvima zajma navedenim u članu 2 ovog zakona finansiraće se nabavka rudarske opreme za potrebe rudnika "Tamnava - zapadno polje".

Član 4

Republika Srbija se obavezuje da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izda Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju o redovnom obezbeđivanju sredstava radi blagovremenog plaćanja dospelih obaveza JP "Elektroprivreda Srbije", Beograd, shodno Ugovoru o zajmu i finansiranju od 24. decembra 2003. godine.

Republika Srbija se obavezuje da će obezbediti sredstva u budžetu za tekuću godinu za izmirenje dela dospelih obaveza JP "Elektroprivreda Srbije", kao korisnika sredstava zajma, ukoliko ona to blagovremeno ne učini.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, otvoren za potrebe otplate zajma iz člana 2 ovog zakona.

Član 5

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirenjem obaveza u smislu ovog zakona, kao i troškove transfera sredstava za redovnu otplatu obaveza iz Ugovora o zajmu i finansiranju, snosi JP "Elektroprivreda Srbije", kao krajnji korisnik sredstava zajma, odnosno Republika Srbija.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".