ODLUKA
O DAVANJU KONCESIJE ZA ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJU BORNE RUDE JARANDOLSKOG TERCIJALNOG BASENA, NA TERITORIJI BALJEVCA

("Sl. glasnik RS", br. 16/2005)

1. Predmet koncesije je ustupanje prava istraživanja i eksploatacije borne rude Jarandolskog tercijalnog basena, na teritoriji Baljevca, kod Baljevca na Ibru, u ležištu "Piskanja".

Istražni prostor zahvata površinu od 15 km2. Ležište borata "Piskanja" nalazi se u Jarandolskom neogenom basenu u neposrednoj blizini rudarskog naselja Baljevac na Ibru. Administrativno pripada opštini Raška. Šira okolina istražnog područja je ravničarsko-brdskog tipa, nadmorske visine od 350 do 390 m. Odlikuje se umereno kontinentalnom klimom. Osnovno hidrografsko obeležje je reka Ibar koja protiče neposredno pored ležišta borata "Piskanja". U Jarandolskom neogenom basenu otkrivena su dva ležišta bornih minerala u lokalitetima Piskanja i Pobrđski potok, od kojih ekonomski značaj ima samo ležište "Piskanja".

2. Rok na koji se daje koncesija istraživanja borne rude je tri godine, i na zahtev koncesionara, a na osnovu prethodno postignutih rezultata, može se produžiti do dve godine.

Rok na koji se daje koncesija za eksploataciju borne rude je 25 godina.

3. Koncesija se daje na osnovu prethodno sprovedenog postupka javnog tendera. Javni tender sprovodi tenderska komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove rudarstva i energetike, u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Oglas o javnom tenderu priprema i objavljuje Ministarstvo rudarstva i energetike u "Službenom glasniku Republike Srbije" i u dnevnom listu "Politika", u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Komisija iz stava 1 ove tačke dužna je da u roku od 60 dana od dana otvaranja ponuda dostavi Vladi izveštaj o sprovedenom javnom tenderu sa obrazloženim predlogom o izboru ponuđača koji je dao najpovoljniju ponudu, zapisnik o toku postupka javnog tendera u koji su unete i eventualne primedbe prisutnih predstavnika ponuđača na rad Komisije i tok postupka, kao i drugu dokumentaciju o sprovedenom javnom tenderu.

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema tendersku dokumentaciju koja sadrži sve neophodne elemente i uputstva za pripremanje ispravne ponude učesnika na javnom tenderu, a naročito: uputstvo kako da se sačini ponuda i obrazac ponude; obrazac izjave da ponuđač prihvata uslove iz oglasa na javnom tenderu; vrstu i obim radova; način sprovođenja kontrole i obezbeđivanja garancije kvaliteta; rok i mesto izvršenja radova; tehničku dokumentaciju i planove; navođenje vrste finansijske garancije kojom ponuđači obezbeđuju ispunjenje svojih finansijskih i drugih obaveza; vrstu i sadržinu dokumenata koji se prilažu kao dokaz o ispunjenosti uslova za učešće na javnom tenderu i druge elemente koji su od značaja za predmet koncesije.

4. Koncesija se može dati preduzeću, privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu (u daljem tekstu: preduzeće) koje ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovano kod nadležnog organa, odnosno organizacije za obavljanje delatnosti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, u skladu sa propisima države u kojoj ima sedište;

2) da nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije preduzeća ili drugi postupak zbog koga bi ostvarivanje prava i obaveza iz koncesionog odnosa bilo neizvesno;

3) da ima odgovarajući bonitet dodeljen od strane kvalifikovane specijalizovane organizacije;

4) da je izmirilo dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine u skladu sa propisima države u kojoj ima sedište;

5) da je obezbedilo odgovarajuću izjavu banke da je spremna da ga prati u finansiranju predmeta koncesije;

6) da je samostalno ili u saradnji sa drugim preduzećem vršilo jedno ili više geoloških istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina sličnih istraživanju i eksploataciji koji su predmet koncesije;

7) da raspolaže dovoljnim tehničkim kapacitetima i da je stručno osposobljeno za izvođenje geoloških istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina koji su predmet koncesije.

Vrsta i sadržina dokumenata kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz stava 1 ove tačke odrediće se oglasom o javnom tenderu, odnosno tenderskom dokumentacijom.

5. Kriterijumi na osnovu kojih se bira najpovoljnija ponuda su:

1) iskustvo u izvođenju geoloških istraživanja i eksploatacije;

2) način i uslovi obezbeđivanja finansijskih sredstava za realizaciju predmeta koncesije;

3) bonitet odnosno finansijsko stanje ponuđača;

4) kredibilitet banaka koje obezbeđuju garancije za obavljanje koncesione delatnosti;

5) predložena tehnička rešenja i mogućnost njihove primene u odnosu na domaće propise;

6) obim angažovanja domaćih projektanata i izvođača i korišćenja domaćih materijala, proizvoda i usluga;

7) kvalitet procene uticaja predmeta koncesije na životnu sredinu i predviđene mere za zaštitu životne sredine.

6. Koncesionar je dužan da istraživanje i eksploataciju koji su predmet koncesije obavlja u skladu sa propisima i standardima kojima se uređuje obavljanje geoloških istraživanja i eksploatacija mineralnih sirovina kao dobara od opšteg interesa i propisima iz oblasti zaštite životne sredine. Materijali i oprema koji se ugrađuju moraju zadovoljavati uslove kvaliteta utvrđene odgovarajućim standardima, tehničkim propisima, i drugim propisima o kvalitetu.

Koncesionar je dužan da pri eksploataciji mineralnih sirovina obezbedi sredstva i sve neophodne uslove za zaštitu životne sredine, za zaštitu kulturnih dobara i rekultivaciju zemljišta, u skladu sa zakonom.

Za obavljanje koncesione delatnosti koncesionar osniva koncesiono preduzeće u roku od 60 dana od dana zaključivanja ugovora o koncesiji sa sedištem u Republici Srbiji, osim u slučaju ako već ima osnovano preduzeće za obavljanje iste delatnosti. Na koncesiono preduzeće prenose se sva prava i obaveze koncesionara iz ugovora o koncesiji.

7. Koncesionar obezbeđuje analizu uticaja predmeta koncesije na životnu sredinu i mere zaštite, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine i posebnim uslovima utvrđenim ugovorom o koncesiji.

Koncesionar obezbeđuje primenu mera opšte sigurnosti i zaštite zdravlja zaposlenih, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita na radu zaposlenih i drugi oblici zaštite života i zdravlja zaposlenih i opšte sigurnosti. Prava i obaveze u pogledu preuzimanja mera zaštite zaposlenih, kao i odgovornost za naknadu štete prouzrokovane ugrožavanjem opšte sigurnosti, utvrđuju se ugovorom o koncesiji.

8. Garancije i druga sredstva obezbeđenja za izvršavanje koncesije su:

1) bankarska garancija za dobro izvršenje posla u iznosu od 15% od predračunske vrednosti projekta po fazama istraživanja i eksploatacije, koja će se utvrditi ugovorom o koncesiji;

2) bankarska garancija za održavanje likvidnosti koncesionog preduzeća;

3) garancija na ime odgovornosti od propusta i nedostataka na iznos koji se utvrdi ugovorom o koncesiji.

Koncesionar je dužan da za vreme trajanja ugovora o koncesiji obezbedi sledeće vrste osiguranja: osiguranje izvođača od svih rizika; osiguranje trećih lica; osiguranje od profesionalne odgovornosti; lično osiguranje radnika i osiguranje od oštećenja imovine, kao i druge garancije i vrste osiguranja utvrđene ugovorom o osiguranju.

9. Koncesiona naknada za istraživanje koje je predmet koncesije utvrđuje se u odgovarajućem novčanom iznosu po km2 istražnog prostora koji je definisan u tački 1. ove odluke, i to najviše do 1.000 eura po km2 u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja naknade.

Koncesiona naknada za eksploataciju koja je predmet koncesije utvrđuje se u odgovarajućem procentu od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja koncesione delatnosti, i to najviše do 3% od ukupnog godišnjeg prihoda.

Visina koncesione naknade iz st. 1 i 2 ove tačke, kao i način i rokovi plaćanja koncesione naknade utvrđuju se ugovorom o koncesiji.

10. Najkasnije dve godine pre isteka roka koncesije, koncedent i koncesionar obrazovaće komisiju koja će izvršiti pregled objekata, uređaja, postrojenja i drugih sredstava i utvrditi koje radove i popravke koncesionar treba da izvrši radi predaje objekata koji su izgrađeni radi obavljanja koncesione delatnosti u ispravnom stanju.

Ugovorom o koncesiji bliže će se utvrditi uslovi u pogledu vrste objekata, kao i ispravnosti, kvaliteta i funkcionalnosti objekata, uređaja i postrojenja potrebnih radi obavljanja koncesione delatnosti.

11. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".