ODLUKA
O DAVANJU KONCESIJE ZA ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJU BAKRA, ZLATA I DRUGIH PRATEĆIH METALA U RUDNOM POLJU "CRNI VRH" NA PODRUČJU ČOKA KUPJATRA

("Sl. glasnik RS", br. 16/2005)

1. Predmet koncesije je ustupanje prava istraživanja i eksploatacije bakra, zlata i drugih pratećih metala u rudnom polju "Crni Vrh", na području Čoka Kupjatra.

Istražni prostor zahvata površinu od 56 km2 i nalazi se oko 25 km južno od Majdanpeka i oko 10 km severozapadno od Bora, izvan eksploatacionih polja rudnika Majdanpek i rudnika Bor. Pripada području Crni Vrh, odnosno zapadnim delovima Timočkog magmatskog kompleksa (TMK). U orografskom pogledu, ovo je planinsko područje koje karakteriše oštra kontinentalna klima. Najveći deo terena je pokriven šumama i livadama.

U metalogenetskom pogledu istražno područje pripada rudnom polju "Crni Vrh". Nalazi se u severnom delu Borske metalogenetske zone Karpato-balkanske metalogenetske provincije. U pogledu ležišta bakra i zlata, Borska metalogenetska zona je najznačajnija metalogenetska jedinica u Srbiji.

Osnovna rudna komponenta u većini ležišta ove metalogenetske zone je bakar, dok je zlato najznačajnija prateća rudna komponenta. Pored zlata, prateće komponente u ležištima su: srebro, olovo, cink, kadmijum, germanijum, renijum, selen i dr.

2. Rok na koji se daje koncesija za istraživanje bakra, zlata i drugih pratećih metala je tri godine i na zahtev koncesionara, a na osnovu prethodno postignutih pozitivnih rezultata može se produžiti do dve godine.

Rok na koji se daje koncesija za eksploataciju bakra, zlata i drugih pratećih metala je 25 godina.

3. Koncesija se daje na osnovu prethodno sprovedenog postupka javnog tendera. Javni tender sprovodi tenderska komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove rudarstva, u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Oglas o javnom tenderu priprema i objavljuje Ministarstvo rudarstva i energetike u "Službenom glasniku Republike Srbije" i u dnevnom listu "Politika", u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Komisija iz stava 1 ove tačke dužna je da u roku od 60 dana od dana otvaranja ponuda dostavi Vladi izveštaj o sprovedenom javnom tenderu sa obrazloženim predlogom o izboru ponuđača koji je dao najpovoljniju ponudu, zapisnik o toku postupka javnog tendera u koji su unete i eventualne primedbe prisutnih predstavnika ponuđača na rad Komisije i tok postupka, kao i drugu dokumentaciju o sprovedenom javnom tenderu.

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema tendersku dokumentaciju koja sadrži sve neophodne elemente i uputstva za pripremanje ispravne ponude učesnika na javnom tenderu, a naročito: uputstvo kako da se sačini ponuda i obrazac ponude; obrazac izjave da ponuđač prihvata uslove iz oglasa na javnom tenderu; vrstu i obim radova; način sprovođenja kontrole i obezbeđivanja garancije kvaliteta; rok i mesto izvršenja radova; tehničku dokumentaciju i planove; navođenje vrste finansijske garancije kojom ponuđači obezbeđuju ispunjenje svojih finansijskih i drugih obaveza, vrstu i sadržinu dokumenata koji se prilažu kao dokaz o ispunjenosti uslova za učešće na javnom tenderu i druge elemente koji su od značaja za predmet koncesije.

4. Koncesija se može dati preduzeću, privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu (u daljem tekstu: preduzeće) koje ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovano kod nadležnog organa, odnosno organizacije za obavljanje delatnosti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina u skladu sa propisima države u kojoj ima sedište;

2) da nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije preduzeća ili drugi postupak zbog koga bi ostvarivanje prava i obaveza iz koncesionog odnosa bilo neizvesno;

3) da ima odgovarajući bonitet dodeljen od strane kvalifikovane specijalizovane organizacije;

4) da je izmirilo dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu sa propisima države u kojoj ima sedište;

5) da je obezbedilo odgovarajuću izjavu banke da je spremna da ga prati u finansiranju predmeta koncesije;

6) da je samostalno ili u saradnji sa drugim preduzećem vršilo jedno ili više geoloških istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina sličnih istraživanju i eksploataciji koji su predmet koncesije;

7) da raspolaže dovoljnim tehničkim kapacitetima i da je stručno osposobljeno za izvođenje geoloških istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina koji su predmet koncesije.

Vrsta i sadržina dokumenata kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz stava 1 ove tačke odrediće se oglasom o javnom tenderu, odnosno tenderskom dokumentacijom.

5. Kriterijumi na osnovu kojih se bira najpovoljnija ponuda su:

1) iskustvo u izvođenju geoloških istraživanja i eksploatacije;

2) način i uslovi obezbeđivanja finansijskih sredstava za realizaciju predmeta koncesije;

3) bonitet odnosno finansijsko stanje ponuđača;

4) kredibilitet banaka koje obezbeđuju garancije za obavljanje koncesione delatnosti;

5) predložena tehnička rešenja i mogućnost njihove primene u odnosu na domaće propise;

6) obim angažovanja domaćih projektanata i izvođača i korišćenja domaćih materijala, proizvoda i usluga;

7) kvalitet procene uticaja predmeta koncesije na životnu sredinu i predviđene mere za zaštitu životne sredine.

6. Koncesionar je dužan da istraživanje i eksploataciju koji su predmet koncesije obavlja u skladu sa propisima i standardima kojima se uređuje obavljanje geoloških istraživanja i eksploatacija mineralnih sirovina kao dobara od opšteg interesa i propisima iz oblasti zaštite životne sredine. Materijali i oprema koji se ugrađuju moraju zadovoljavati uslove kvaliteta utvrđene odgovarajućim standardima, tehničkim propisima, i drugim propisima o kvalitetu.

Koncesionar je dužan da pri eksploataciji mineralnih sirovina obezbedi sredstva i sve neophodne uslove za zaštitu životne sredine, za zaštitu kulturnih dobara i rekultivaciju zemljišta, u skladu sa zakonom.

Za obavljanje koncesione delatnosti koncesionar osniva koncesiono preduzeće u roku od 60 dana od dana zaključivanja ugovora o koncesiji sa sedištem u Republici Srbiji, osim u slučaju ako već ima osnovano preduzeće za obavljanje iste delatnosti. Na koncesiono preduzeće prenose se sva prava i obaveze koncesionara iz ugovora o koncesiji.

7. Koncesionar obezbeđuje analizu uticaja predmeta koncesije na životnu sredinu i mere zaštite, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine i posebnim uslovima utvrđenim ugovorom o koncesiji.

Koncesionar obezbeđuje primenu mera opšte sigurnosti i zaštite zdravlja zaposlenih, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita na radu zaposlenih i drugi oblici zaštite života i zdravlja zaposlenih i opšte sigurnosti. Prava i obaveze u pogledu preuzimanja mera zaštite zaposlenih, kao i odgovornost za naknadu štete prouzrokovane ugrožavanjem opšte sigurnosti, utvrđuju se ugovorom o koncesiji.

8. Garancije i druga sredstva obezbeđenja za izvršavanje koncesije su:

1) bankarska garancija za dobro izvršenje posla u iznosu od 15% od predračunske vrednosti projekta po fazama istraživanja i eksploatacije, koja će se utvrditi ugovorom o koncesiji;

2) bankarska garancija za održavanje likvidnosti koncesionog preduzeća;

3) garancija na ime odgovornosti od propusta i nedostataka na iznos koji je dužan da se utvrdi ugovorom o koncesiji.

Koncesionar je dužan da za vreme trajanja koncesije obezbedi sledeće vrste osiguranja: osiguranje izvođača od svih rizika, osiguranje trećih lica, osiguranje od profesionalne odgovornosti, lično osiguranje radnika i osiguranje od oštećenja imovine. Koncesionar će biti u obavezi da obezbedi i druge garancije i vrste osiguranja utvrđene ugovorom o osiguranju.

9. Koncesiona naknada za istraživanje koje je predmet koncesije utvrđuje se u odgovarajućem novčanom iznosu po km2 istražnog prostora koji je definisan u tački 1. ove odluke, i to najviše do 200 eura po km2 u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja naknade.

Koncesiona naknada za eksploataciju koja je predmet koncesije utvrđuje se u odgovarajućem procentu od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja koncesione delatnosti, i to najviše do 3% od ukupnog godišnjeg prihoda.

Visina koncesione naknade iz st. 1 i 2 ove tačke, kao i način i rokovi plaćanja koncesione naknade utvrđuju se ugovorom o koncesiji.

10. Najkasnije dve godine pre isteka roka koncesije, koncedent i koncesionar obrazovaće komisiju koja će izvršiti pregled objekata, uređaja, postrojenja i drugih sredstava i utvrditi koje radove i popravke koncesionar treba da izvrši radi predaje objekata koji su izgrađeni radi obavljanja koncesione delatnosti u ispravnom stanju.

Ugovorom o koncesiji bliže će se utvrditi uslovi u pogledu vrste objekata, kao i ispravnosti, kvaliteta i funkcionalnosti objekata, uređaja i postrojenja potrebnih radi obavljanja koncesione delatnosti.

11. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".