PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 17/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

 

Član 1

Ovim pravilnikom se za društva za osiguranje (u daljem tekstu: društva) propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu (u daljem tekstu: finansijski izveštaji), kao i sadržaj napomena uz finansijske izveštaje.

Obrasci iz stava 1 ove tačke su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Sastavni deo ovog pravilnika su i Izveštaj o promenama na kapitalu (za statističku obradu) i Statistički aneks, koji su, kao prilozi 4a i 5, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca Bilans stanja i Bilans uspeha, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2 prema sadržini određenoj ovim pravilnikom.

Sadržina pojedinih grupa računa i računa u obrascima utvrđena je Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 13/2005).

Član 3

Finansijske izveštaje, kao i napomene uz finansijske izveštaje, društvo dostavlja sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine, u skladu sa zakonom kojim su uređeni računovodstvo i revizija - na obrascima iz člana 1 ovog pravilnika, u jednom primerku.

Finansijski izveštaji dostavljaju se Narodnoj banci Srbije - organizacionoj jedinici koja vodi registar podataka o bonitetu pravnih lica i organizacionoj jedinici nadležnoj za poslove nadzora nad obavljanjem delatnosti osiguranja, u skladu sa Zakonom o osiguranju.

Društvo koje, u skladu s članom 133 Zakona o osiguranju, utvrđuje dobit, odnosno višak i gubitak, odnosno manjak za pojedine poslove osiguranja kojima se bavi - pored zbirnog bilansa uspeha dostavlja i pojedinačne bilanse uspeha za te poslove osiguranja, pri čemu je dužno da u zaglavlju tih bilansa naznači na koju se vrstu poslova osiguranja oni odnose.

Član 4

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, društvo kod kog je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja dužno je da uz finansijske izveštaje dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje.

Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, društvo dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavljaju finansijski izveštaji, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje".

Pri dostavljanju podataka za period iz stava 2 ovog člana, društvo obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po vrstama poslova osiguranja i obezbeđuje da se ovi podaci ne ponavljaju kod više društava.

Ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u tekućoj godini, za društvo koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine;

- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje ili vlasničke transformacije, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje ili vlasničke transformacije, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu.

Ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u prethodnoj godini, za društvo koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje;

- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje.

Ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala 31. decembra prethodne godine, za društvo koje je prestalo da posluje u obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

 

Član 5

U obrazac Bilans stanja (Prilog 1) društvo unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje društva, otvaranja postupka likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. od 001 do 033 u aktivi i od 101 do 145 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu - podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine).

Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj, podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija - uzimanjem stanja s računa na kraju obračunskog perioda.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

 

Član 6

U obrazac Bilans uspeha (Prilog 2) društvo unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac se, pri sastavljanju finansijskih izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka likvidacije ili stečaja - podaci unose pod oznakom AOP od 201 do 250 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 251 i 252 - bruto poslovni rezultat, pod oznakom AOP od 253 do 265 - troškovi sprovođenja osiguranja, pod oznakom AOP 266 i 267 - poslovna dobit i poslovni gubitak, pod oznakom AOP 268 i 269 - finansijski prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 270 i 271 - prihodi od usklađivanja vrednosti imovine, rashodi po osnovu obezvređenja imovine, kao i ostali prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 272 i 273 - dobit i gubitak iz redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 274 i 275 - vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 276 i 277 - dobit i gubitak po osnovu vanrednih stavki, pod oznakom AOP 278 i 279 - dobit i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakom AOP 280 - iznos poreza na dobit i pod oznakom AOP 281 i 282 - dobit i gubitak perioda posle oporezivanja (neto).

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci odgovarajućeg obračunskog perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju tog perioda.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA

 

Član 7

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o novčanim tokovima (Prilog 3), u kolonu 3 unose se podaci za tekuću godinu, a u kolonu 4 - podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine.

Tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, smatraju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko tekućih računa i deviznih računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa, u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i drugim relevantnim standardima.

Tokovima gotovine ne smatra se prenos s računa na račun između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istom društvu.

Iznos priliva i odliva gotovine utvrđuje se na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na tekućim računima i deviznim računima ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda u poslovnim knjigama društva.

1. Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

Član 8

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakom AOP od 302 do 306.

Pod oznakom AOP 302 - Premije osiguranja i saosiguranja i primljeni avansi, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od osiguranika, odnosno ugovarača osiguranja, saosiguravača i ostalih kupaca u toku obračunskog perioda i primljenih avansa.

Pod oznakom AOP 303 - Premije reosiguranja i retrocesija, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplate potraživanja od osiguravača za premiju reosiguranja, odnosno od reosiguravača za iznos retrocesije.

Pod oznakom AOP 304 - Prilivi od učešća u naknadi šteta, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od učešća u naknadi šteta iz saosiguranja i reosiguranja, odnosno retrocesija.

Pod oznakom AOP 305 - Ostali prilivi iz redovnog poslovanja, iskazuju se podaci o prilivu gotovine od naplate regresnih potraživanja, od posredovanja i zastupanja, od naplate prihoda od zakupnina, članarina i ostalih poslovnih prihoda, kao i od naplate potraživanja od zaposlenih i ostalih potraživanja.

Pod oznakom AOP 306 - Vanredne stavke, iskazuju se podaci o prilivu gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih priliva iz poslovnih aktivnosti i za koje nisu knjižena potraživanja.

Član 9

Pod oznakom AOP 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakom AOP od 308 do 316.

Pod oznakom AOP 308 - Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz osiguranja, udeli u štetama iz saosiguranja i dati avansi, iskazuju se iznosi izvršenih isplata osiguranicima, korisnicima osiguranja i trećim oštećenim licima na ime naknada štete i drugih ugovorenih iznosa iz osiguranja i udela u štetama po osnovu saosiguranja, kao i datih avansa.

Pod oznakom AOP 309 - Naknade šteta i udeli u štetama iz reosiguranja i retrocesija, iskazuju se iznosi izvršenih plaćanja po osnovu naknade šteta i udela u štetama iz reosiguranja, odnosno retrocesija.

Pod oznakom AOP 310 - Premije saosiguranja, reosiguranja i retrocesija, iskazuju se iznosi izvršenih isplata za premiju po osnovu poslova saosiguranja i reosiguranja, odnosno retrocesija.

Pod oznakom AOP 311 - Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda.

Pod oznakom AOP 312 - Ostali troškovi sprovođenja osiguranja, iskazuju se iznosi izvršenih plaćanja po osnovu troškova materijala, goriva i energije, zakupnina, reklame i propagande, usluga i ostalih nematerijalnih troškova.

Pod oznakom AOP 313 - Plaćene kamate, iskazuju se sva plaćanja po osnovu kamata izvršena u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 314 - Porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku obračunskog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu umanjeni za izvršene povraćaje u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 315 - Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda, iskazuju se iznosi isplata u toku obračunskog perioda po osnovu poreza na premije osiguranja, poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, carina i drugih dažbina.

Pod oznakom AOP 316 - Vanredne stavke, iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih odliva iz poslovnih aktivnosti i za koje nisu knjižene obaveze.

Član 10

Pod oznakom AOP 317 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 301 i 307.

Pod oznakom AOP 318 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 307 i 301.

2. Novčani tokovi iz aktivnosti investiranja

Član 11

Pod oznakom AOP 319 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz aktivnosti investiranja s pozicija pod oznakom AOP od 320 do 325.

Član 12

Pod oznakom AOP 320 - Prodaja akcija i udela (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje akcija i udela umanjen za isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 321 - Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos primljene gotovine od prodaje nematerijalnih ulaganja i tih sredstava u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 322 - Ostali finansijski plasmani - deponovanja i ulaganja (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana umanjen za izvršene isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 323 - Primljene kamate, iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 324 - Primljene dividende i učešća u rezultatu, iskazuje se iznos primljene gotovine po ovom osnovu u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 325 - Vanredne stavke, iskazuju se podaci o prilivu gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih priliva iz aktivnosti investiranja i za koje nisu knjižena potraživanja.

Član 13

Pod oznakom AOP 326 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti investiranja s pozicija pod oznakom AOP od 327 do 331.

Pod oznakom AOP 327 - Kupovina akcija i udela (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu sticanja akcija i udela umanjen za iznos priliva gotovine od prodaje akcija i udela.

Pod oznakom AOP 328 - Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu pribavljanja nematerijalnih ulaganja i tih sredstava.

Pod oznakom AOP 329 - Ostali finansijski plasmani - deponovanja i ulaganja (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu kupovine dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana umanjen za prilive gotovine od prodaje ili realizacije tih plasmana.

Pod oznakom AOP 330 - Plaćene kamate, iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju po ovom osnovu u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 331 - Vanredne stavke, iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih odliva iz aktivnosti investiranja i za koje nisu knjižene obaveze.

Član 14

Pod oznakom AOP 332 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 319 i 326.

Pod oznakom AOP 333 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 326 i 319.

3. Novčani tokovi iz aktivnosti finansiranja

Član 15

Pod oznakom AOP 334 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakom AOP od 335 do 337.

Pod oznakom AOP 335 - Uvećanje osnovnog kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplate akcija i drugih uloga u osnovni kapital društva.

Pod oznakom AOP 336 - Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu dugoročnih i kratkoročnih kredita umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 337 - Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih dugoročnih i kratkoročnih obaveza preduzeća umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda.

Član 16

Pod oznakom AOP 338 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti finansiranja s pozicija pod oznakom AOP od 339 do 342.

Pod oznakom AOP 339 - Otkup sopstvenih akcija i uloga, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija i uloga.

Pod oznakom AOP 340 - Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate dugoročnih i kratkoročnih kredita i drugih obaveza umanjen za iznos novih kredita i obaveze u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 341 - Finansijski lizing, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu plaćanja za sredstva uzeta u finansijski lizing.

Pod oznakom AOP 342 - Isplaćene dividende i učešća u rezultatu, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu dividendi i učešća u rezultatu u toku obračunskog perioda.

Član 17

Pod oznakom AOP 343 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 334 i 338.

Pod oznakom AOP 344 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 338 i 334.

4. Zaključivanje izveštaja o novčanim tokovima

Član 18

Pod oznakom AOP 345 - Svega prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, 319 i 334.

Pod oznakom AOP 346 - Svega odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 307, 326 i 338.

Pod oznakom AOP 347 - Neto priliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 345 i 346.

Pod oznakom AOP 348 - Neto odliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 346 i 345.

Pod oznakom AOP 349 - Gotovina na početku obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na početku obračunskog perioda, odnosno na dan 1. januara prethodne i tekuće godine.

Pod oznakom AOP 350 - Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 351 - Negativne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 352 - Gotovina na kraju obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 347 - AOP 348 + AOP 349 + AOP 350 - AOP 351).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

 

Član 19

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu (Prilog 4) društvo unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu, i to:

- u kolonu 2 - stanje i promene na računima grupe 30, osim računa 309,

- u kolonu 3 - stanje i promene na računima 037 i 237,

- u kolonu 4 - stanje i promene na računu 309,

- u kolonu 5 - stanje i promene na računima grupe 31,

- u kolonu 6 - stanje i promene na računu 320,

- u kolonu 7 - stanje i promene na računu 322,

- u kolonu 8 - stanje i promene na računima 321, 323, 324 i 329,

- u kolonu 9 - stanje i promene na računu 330,

- u kolonu 10 - stanje i promene na računima grupe 34,

- u kolonu 11 - stanje i promene na računima grupe 35,

- u kolonu 12 - ukupan iznos odgovarajuće pozicije,

- u kolonu 13 - stanje i promene na računu 290.

U ovaj obrazac društvo unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu za prethodnu i za tekuću godinu, u skladu s MRS.

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu (za statističku obradu) (Prilog 4a), i to na računima iz kolone 1 tog obrasca, u kolonu 4 unose se podaci o početnom stanju, u kolonu 6 povećanje, odnosno u kolonu 8 smanjenje tokom perioda, a u kolonu 10 stanje na dan sastavljanja finansijskih izveštaja.

VI SADRŽAJ NAPOMENA UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

 

Član 20

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opise ili detaljnije raščlanjivanje iznosa prikazanih u Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o novčanim tokovima i Izveštaju o promenama na kapitalu, kao i dodatne informacije koje nisu prikazane u finansijskim izveštajima, a u skladu s MRS 1 i zahtevima pojedinačnih MRS u vezi sa obelodanjivanjem.

Napomene uz finansijske izveštaje naročito sadrže:

- opšte informacije o društvu: pravna forma, vrste poslova osiguranja, organizacija poslovanja, posrednici i zastupnici, akcionari, podatak o prosečnom broju zaposlenih na kraju tekuće i prethodne godine (ceo broj) i njihovoj kvalifikacionoj strukturi,

- informaciju o usklađenosti finansijskih izveštaja s MRS,

- informaciju o primenjenom osnovu za vrednovanje pozicija u pripremi finansijskih izveštaja,

- specifične računovodstvene politike koje su odabrane i primenjene na značajne poslovne promene i događaje u toku obračunskog perioda,

- neusaglašena potraživanja i obaveze,

- zarade po akciji i isplaćene dividende,

- transakcije s povezanim licima,

- događaje nakon bilansa stanja,

- stav interne revizije u vezi s pojedinačnim pozicijama,

- mišljenje ovlašćenog aktuara u vezi s pojedinačnim pozicijama,

- nalaze eksterne kontrole u vezi s pojedinačnim pozicijama,

- strukturu i vrednost pozicija vanbilansne aktive.

VII PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

 

Član 21

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja za 2004. godinu, društva nisu obavezna da u obrasce propisane ovim pravilnikom unose podatke za 2003. godinu (kolona koja se odnosi na prethodnu godinu).

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

Naziv ____________________________

Sedište __________________________

Matični broj ______________________

Šifra delatnosti ___________________

Poreski identifikacioni broj _________

BILANS STANJA
na dan _______________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena broj

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

AKTIVA

 

 

 

 

 

A. NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL I STALNA IMOVINA - ULAGANJA (002+003+004+008)

001

 

 

 

00

I NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

002

 

 

 

01

II NEMATERIJALNA ULAGANJA (IMOVINA)

003

 

 

 

 

III NEKRETNINE, POSTROJENJA, OPREMA I BIOLOŠKA SREDSTVA (005+006+007)

004

 

 

 

020, 022, 023, 026, 027 deo i 028 deo

1. Nekretnine, postrojenja i oprema koji služe za obavljanje delatnosti

005

 

 

 

021, 027 deo, 028 deo

2. Biološka sredstva

006

024

3. Investicione nekretnine

007

 

IV DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (009+013)

008

 

 

 

 

1. Učešća u kapitalu (010+011+012)

009

 

 

 

030, 039 deo

a) zavisnih pravnih lica

010

 

 

 

031, 039 deo

b) ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica

011

 

 

 

032, 039 deo

v) ostalih pravnih lica

012

 

 

 

 

2. Ostali dugoročni finansijski plasmani (014+015+016)

013

 

 

 

033 deo, 039 deo

a) u povezana pravna lica - matična i zavisna

014

 

 

 

033 deo, 039 deo

b) u ostala povezana pravna lica

015

od 034 do 039 osim 037

v) ostali dugoročni finansijski plasmani

016

 

B. OBRTNA IMOVINA - POTRAŽIVANJA (018+019+029)

017

 

 

 

10, 13, 15

I ZALIHE

018

 

 

 

 

II KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA (020+021+025+026+027+028)

019

 

 

 

20, 21 i 22

1. Potraživanja

020

 

 

 

 

2. Kratkoročni finansijski plasmani (022+023+024)

021

 

 

 

230, 239 deo

a) u povezana pravna lica - matična i zavisna

022

 

 

 

231, 239 deo

b) u ostala povezana pravna lica

023

 

 

 

od 232 do 239

 

 

 

 

 

osim 237

v) ostali kratkoročni finansijski plasmani

024

 

 

 

24

3. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

025

 

 

 

26

4. Porez na dodatu vrednost

026

 

 

 

27, osim 274, i 278

5. Aktivna vremenska razgraničenja

027

 

 

 

274

6. Unapred plaćeni troškovi pribave osiguranja

028

 

 

 

278

III ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

029

 

 

 

 

V. POSLOVNA IMOVINA (001+017)

030

 

 

 

29

G. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

031

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA (030+031)

032

 

 

 

88

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

033

 

 

 

 

PASIVA

 

 

 

 

 

A. KAPITAL I REZERVE (102+107+108+109+110-113-114)

101

 

 

 

 

I OSNOVNI I OSTALI KAPITAL (103+104+105+106)

102

 

 

 

300

1. Akcijski kapital

103

 

 

 

303 i 304

2. Državni i društveni kapital

104

 

 

 

306 i 307

3. Ulozi društva za uzajamno osiguranje

105

 

 

 

301 i 309

4. Udeli i ostali kapital

106

 

 

 

31

II NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

107

 

 

 

32

III REZERVE

108

 

 

 

33

IV REVALORIZACIONE REZERVE

109

 

 

 

 

V NERASPOREĐENA DOBIT (111+112)

110

 

 

 

340

1. Neraspoređena dobit ranijih godina

111

 

 

 

341

2. Neraspoređena dobit tekuće godine

112

 

 

 

35

VI GUBITAK DO VISINE KAPITALA

113

 

 

 

037 i 237

VII OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

114

 

 

 

 

B. REZERVISANJA I OBAVEZE (116+122+126+133+143)

115

 

 

 

 

I DUGOROČNA REZERVISANJA (117+118+119+120+121)

116

 

 

 

400

1. Matematička rezerva životnih osiguranja

117

 

 

 

401

2. Rezervisanja za učešće u dobiti

118

 

 

 

402

3. Rezervisanja za izravnanje rizika

119

 

 

 

405

4. Rezervisanja za bonuse i popuste

120

 

 

 

403, 404, 409

5. Druga dugoročna rezervisanja

121

 

 

 

 

II DUGOROČNE OBAVEZE (123+124+125)

122

 

 

 

411

a) prema matičnim i zavisnim pravnim licima

123

 

 

 

412

b) prema ostalim povezanim pravnim licima

124

 

 

 

410 i od 413 do 419

v) ostale dugoročne obaveze

125

 

 

 

 

III KRATKOROČNE OBAVEZE (127+131+132)

126

 

 

 

 

1. Kratkoročne finansijske obaveze (128+129+130)

127

 

 

 

420

a) prema matičnim i zavisnim pravnim licima

128

 

 

 

421

b) prema ostalim povezanim pravnim licima

129

 

 

 

od 422 do 429

v) ostale kratkoročne finansijske obaveze

130

 

 

 

43

2. Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa

131

 

 

 

44, 45, 46, 47

3. Obaveze za premiju, zarade i druge obaveze

132

 

 

 

 

IV PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA (134+138+142)

133

 

 

 

 

1. Prenosne premije (135+136+137)

134

 

 

 

490

a) životnih osiguranja

135

 

 

 

491

b) neživotnih osiguranja

136

 

 

 

492

v) saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

137

 

 

 

 

2. Rezervisane štete (139+140+141)

138

 

 

 

493

a) životnih osiguranja

139

 

 

 

494

b) neživotnih osiguranja

140

 

 

 

495

v) udeli u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

141

 

 

 

od 496 do 499, osim 4993

3. Druga pasivna vremenska razgraničenja

142

 

 

 

4993

V ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

143

 

 

 

 

V. UKUPNA PASIVA (101+115)

144

 

 

 

89

G. VANBILANSNA PASIVA

145

 

 

 


U ________________________,

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

 

 

 

dana ______________________

____________________________________

_________________

 

Prilog 2

Naziv _________________________________________

Sedište _______________________________________

Matični broj ___________________________________

Šifra delatnosti ________________________________

Poreski identifikacioni broj _____________________

BILANS USPEHA
u periodu od ________ do __________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

Grupa
računa,
račun

Pozicija

AOP

Napomena broj

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. POSLOVNI PRIHODI I RASHODI

 

 

 

 

 

I POSLOVNI (FUNKCIONALNI) PRIHODI
(202+209-215+216+217+218)

201

 

 

 

 

1. Prihodi od premija osiguranja i saosiguranja
(203+204-205-206-207+208)

202

 

 

 

600, 601,
602 deo

1.1. Obračunata premija životnih osiguranja i saosiguranja

203

 

 

 

610, 611, 612, 613, 619

1.2. Obračunata premija neživotnih osiguranja i saosiguranja

204

 

 

 

512 deo,
523 deo

1.3. Premija preneta u saosiguranje - pasivna

205

 

 

 

512 deo,
523 deo

1.4. Premija preneta u reosiguranje

206

 

 

 

60 deo, 61 deo

1.5. Povećanje prenosnih premija osiguranja i saosiguranja

207

 

 

 

60 deo, 61 deo

1.6. Smanjenje prenosnih premija osiguranja i saosiguranja

208

 

 

 

 

2. Prihodi od premija reosiguranja i retrocesija (210-211-212-213+214)

209

 

 

 

602 deo, 614, 615

2.1. Obračunata premija reosiguranja i retrocesija

210

 

 

 

514, 525

2.2. Provizije iz poslova reosiguranja i retrocesija

211

 

 

 

512 deo,
523 deo

2.3. Premija preneta retrocesijom reosiguranja i retrocesija

212

 

 

 

60 deo, 61 deo

2.4. Povećanje prenosnih premija reosiguranja i retrocesija

213

 

 

 

60 deo, 61 deo

2.5. Smanjenje prenosnih premija reosiguranja i retrocesija

214

 

 

 

60 deo, 61 deo

3. Povećanje prenosnih premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija za neistekle rizike

215

 

 

 

606, 650, 654, 659 deo

4. Prihodi od poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja

216

 

 

 

608 deo, 653 deo, 655 deo, 66 deo

5. Prihodi od deponovanja i ulaganja (investiranja) sredstava tehničkih rezervi osiguranja, reosiguranja i retrocesija

217

 

 

 

608 deo, 609, 639, 64, 653 deo, 655 deo, 659 deo

6. Ostali poslovni prihodi

218

 

 

 

 

II POSLOVNI (FUNKCIONALNI) RASHODI
(220+228+236-245+246-247+248+249+250)

219

 

 

 

 

1. Rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose (221+222+223+224+225+226+227)

220

 

 

 

500

1.1. Matematička rezerva životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja

221

 

 

 

501

1.2. Matematička rezerva dobrovoljnog penzijskog osiguranja

222

 

 

 

502

1.3. Doprinos za preventivu

223

 

 

 

503

1.4. Vatrogasni doprinos

224

 

 

 

504

1.5. Doprinos Garantnom fondu

225

 

 

 

505

1.6. Rezervisanja za izravnanje rizika

226

 

 

 

509

1.7. Ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose

227

 

 

 

 

2. Rashodi naknada šteta i ugovorenih iznosa
(229+230+231+232+233-234-235)

228

 

 

 

510, 511

2.1. Likvidirane štete i ugovoreni iznosi životnih osiguranja

229

 

 

 

520, 521, 522

2.2. Likvidirane štete neživotnih osiguranja

230

 

 

 

513 deo, 524 deo

2.3. Likvidirane štete - udeli u štetama saosiguranja

231

 

 

 

513 deo, 524 deo

2.4. Likvidirane štete - udeli u štetama reosiguranja i retrocesija

232

 

 

 

53 deo, 54 deo i 55 deo

2.5. Rashodi izviđaja, procene, likvidacije i isplate naknada šteta i ugovorenih iznosa

233

 

 

 

603 deo, 620, 621, 629 deo

2.6. Prihodi od učešća saosiguranja u naknadi šteta

234

 

 

 

603 deo, 622, 623, 624, 625, 629 deo

2.7. Prihodi od učešća reosiguranja i retrocesija u naknadi šteta

235

 

 

 

 

3. Rezervisane štete - promene (237-238+239-240+241-242+243-244)

236

 

 

 

515

3.1. Rezervisane štete životnih osiguranja

237

 

 

 

604 deo

3.2. Rezervisane štete životnih osiguranja

238

 

 

 

526

3.3. Rezervisane štete neživotnih osiguranja

239

 

 

 

630

3.4. Rezervisane štete neživotnih osiguranja

240

 

 

 

516, 527

3.5. Rezervisane štete saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

241

 

 

 

604 deo, 632

3.6. Rezervisane štete sosiguranja, reosiguranja i retrocesija

242

 

 

 

513 deo

3.7. Povećanje rezervisanih šteta - udela saosiguravača, reosiguravača i retrocesionara u štetama

243

 

 

 

637, 635, 637

3.8. Smanjenje rezervisanih šteta - udela reosiguravača, odnosno retrocesionara u štetama

244

 

 

 

607, 652

4. Regres - prihodi po osnovu regresa

245

 

 

 

517, 529

5. Povećanje ostalih tehničkih rezervi - neto

246

 

 

 

604 deo, 631, 638

6. Smanjenje ostalih tehničkih rezervi - neto

247

 

 

 

518, 528

7. Rashodi za bonuse i popuste

248

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo, 56 deo

8. Rashodi po osnovu deponovanja i ulaganja (investiranja) sredstava tehničkih rezervi

249

 

 

 

50 deo, 51 deo, 52 deo

9. Ostali poslovni rashodi

250

 

 

 

 

III DOBIT - BRUTO POSLOVNI REZULTAT (201-219)

251

 

 

 

 

IV GUBITAK - BRUTO POSLOVNI REZULTAT (219-201)

252

 

 

 

 

B. TROŠKOVI SPROVOĐENJA OSIGURANJA (254+259+264-265)

253

 

 

 

 

1. Troškovi pribave (255+256-257+258)

254

 

 

 

542 deo

1.1. Provizije

255

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo

1.2. Ostali troškovi pribave

256

 

 

 

274

1.3. Promena razgraničenih troškova pribave - povećanje

257

 

 

 

274

1.4. Promena razgraničenih troškova pribave - smanjenje

258

 

 

 

 

2. Troškovi uprave (260+261+262+263)

259

 

 

 

530

2.1. Amortizacija

260

 

 

 

54 deo

2.2. Troškovi materijala, energije, usluga i nematerijalni troškovi

261

 

 

 

55 deo

2.3. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični troškovi

262

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo, 53 deo, 54 deo,

2.4. Ostali troškovi uprave

263

 

 

 

55 deo

3. Ostali troškovi sprovođenja osiguranja

264

 

 

 

605, 651

4. Provizija od reosiguranja i retrocesija

265

 

 

 

 

I POSLOVNA DOBIT - NETO POSLOVNI REZULTAT
(251-253)

266

 

 

 

 

II POSLOVNI GUBITAK - NETO POSLOVNI REZULTAT
(253-251+252)

267

 

 

 

66 deo

III FINANSIJSKI PRIHODI, OSIM FINANSIJSKIH PRIHODA PO OSNOVU SREDSTAVA TEHNIČKIH REZERVI

268

 

 

 

56 deo

IV FINANSIJSKI RASHODI, OSIM FINANSIJSKIH RASHODA PO OSNOVU SREDSTAVA TEHNIČKIH REZERVI

269

 

 

 

67, 68

V PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE I OSTALI PRIHODI

270

 

 

 

57, 58

VI RASHODI PO OSNOVU OBEZVREĐENJA IMOVINE I OSTALI RASHODI

271

 

 

 

 

VII DOBIT IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(266+268+270-267-269-271)

272

 

 

 

 

VIII GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(267+269+271-266-268-270)

273

 

 

 

 

V VANREDNE STAVKE

 

 

 

 

69, osim 699

I VANREDNI PRIHODI

274

 

 

 

59, osim 599

II VANREDNI RASHODI

275

 

 

 

 

III DOBIT PO OSNOVU VANREDNIH STAVKI (274-275)

276

 

 

 

 

IV GUBITAK PO OSNOVU VANREDNIH STAVKI (275-274)

277

 

 

 

 

G. DOBIT PRE OPOREZIVANJA (272+276-273-277)

278

 

 

 

 

D. GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (273+277-272-276)

279

 

 

 

 

Đ. POREZ NA DOBIT

280

 

 

 

 

E. NETO DOBIT (279-280)

281

 

 

 

 

Ž. NETO GUBITAK (280-278+279)

282

 

 

 


U __________________________,

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

dana _______________________

__________________________________________

___________________

 

Prilog 3

Naziv _________________________________________

Sedište _______________________________________

Matični broj ___________________________________

Šifra delatnosti ________________________________

Poreski identifikacioni broj _____________________

IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA
u periodu od ________ do __________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

 

AOP

Iznos

Pozicija

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

A. NOVČANI TOKOVI IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

      

I

Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 1 do 5)

301

 

 

 

 

1. Premije osiguranja i saosiguranja i primljeni avansi

302

 

 

 

 

2. Premije reosiguranja i retrocesija

303

 

 

 

 

3. Prilivi od učešća u naknadi šteta

304

 

 

 

 

4. Ostali prilivi iz redovnog poslovanja

305

 

 

 

 

5. Vanredne stavke

306

 

 

 

II

Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 1 do 9)

307

 

 

 

 

1. Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz osiguranja, udeli u štetama iz saosiguranja i dati avansi

308

 

 

 

 

2. Naknade šteta i udeli u štetama iz reosiguranja i retrocesija

309

 

 

 

 

3. Premije saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

310

 

 

 

 

4. Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi

311

 

 

 

 

5. Ostali troškovi sprovođenja osiguranja

312

 

 

 

 

6. Plaćene kamate

313

 

 

 

 

7. Porez na dobit

314

 

 

 

 

8. Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda

315

 

 

 

 

9. Vanredne stavke

316

 

 

 

III

Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (I-II)

317

 

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (II-I)

318

 

 

B. NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA

 

 

 

 

I

Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 1 do 6)

319

 

 

 

 

1. Prodaja akcija i udela (neto prilivi)

320

 

 

 

 

2. Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava

321

 

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani - deponovanja i ulaganja (neto prilivi)

322

 

 

 

 

4. Primljene kamate

323

 

 

 

 

5. Primljene dividende i učešća u rezultatu

324

 

 

 

 

6. Vanredne stavke

325

 

 

 

II

Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 1 do 5)

326

 

 

 

 

1. Kupovina akcija i udela (neto odlivi)

327

 

 

 

 

2. Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava

328

 

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani - deponovanja i ulaganja (neto odlivi)

329

 

 

 

 

4. Plaćene kamate

330

 

 

 

 

5. Vanredne stavke

331

 

 

 

III

Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (I-II)

332

 

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (II-I)

333

 

 

V. NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

 

I

Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 1 do 3)

334

 

 

 

 

1. Uvećanje osnovnog kapitala

335

 

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi)

336

 

 

 

 

3. Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze

337

 

 

 

II

Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 1 do 4)

338

 

 

 

 

1. Otkup sopstvenih akcija i udela

339

 

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi)

340

 

 

 

 

3. Finansijski lizing

341

 

 

 

 

4. Isplaćene dividende i učešća u rezultatu

342

 

 

 

III

Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (I-II)

343

 

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (II-I)

344

 

 

G. SVEGA PRILIVI GOTOVINE (301+319+334)

345

 

 

D. SVEGA ODLIVI GOTOVINE (307+326+338)

346

 

 

Đ. NETO PRILIV GOTOVINE (345-346)

347

 

 

E. NETO ODLIV GOTOVINE (346-345)

348

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU OBRAČUNSKOG PERIODA

349

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

350

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

351

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU OBRAČUNSKOG PERIODA (347-348+349+350-351)

352

 

 


U __________________________,

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

dana _______________________

__________________________________________

___________________

 

Prilog 4

Naziv _________________________________________

Sedište _______________________________________

Matični broj ___________________________________

Šifra delatnosti ________________________________

Poreski identifikacioni broj _____________________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU
u periodu od ________ do __________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

OPIS

Osnovni kapital

Otkupljene sopstvene akcije

Ostali kapital

Neuplaćeni upisani kapital

Emisiona premija

Rezerve iz dobiti

Druge rezerve

Revalorizacione rezerve

Dobit

Gubitak

Ukupno

Gubitak iznad visine kapitala

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Početno stanje (prethodni period) na dan: ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fundamentalne greške i promene računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emisija akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smanjenje revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto dobit perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto gubitak perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sticanje sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos s jednog oblika kapitala na drugi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspodela dividende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krajnje stanje (prethodni period) na dan: ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Početno stanje (tekući period) na dan: ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravka fundamentalne greške i promene računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emisija akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smanjenje revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto dobit perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto gubitak perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sticanje sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos s jednog oblika kapitala na drugi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspodela dividende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krajnje stanje (tekući period) na dan: ______________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


U __________________________,

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

dana _______________________

______________________________________________

___________________

 

Prilog 4a

Naziv _________________________________________

Sedište _______________________________________

Matični broj ___________________________________

Šifra delatnosti ________________________________

Poreski identifikacioni broj _____________________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU (za statističku obradu)
u periodu od ________ do __________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Stanje na početku perioda

AOP

Povećnje tokom perioda

AOP

Smanjenje tokom perioda

AOP

Stanje na kraju perioda

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 (4 + 6 - 8)

30, osim 309

1. Osnovni kapital

401

 

402

 

403

 

404

 

309

2. Ostali kapital

405

 

406

 

407

 

408

 

31

3. Neuplaćeni upisani kapital

409

 

410

 

411

 

412

 

037, 23

4. Otkupljene sopstvene akcije

413

 

414

 

415

 

416

 

 

5. UKUPNO OSNOVNI I OSTALI KAPITAL
(1+2+3-4)

417

 

418

 

419

 

420

 

320

6. Emisiona premija

421

 

422

 

423

 

424

 

321

7. Zakonske rezerve

425

 

426

 

427

 

428

 

322

8. Rezerve iz dobiti

429

 

430

 

431

 

432

 

323

9. Rezerve utvrđene aktima društva

433

 

434

 

435

 

436

 

324

10. Rezerve za sopstvene akcije

437

 

438

 

439

 

440

 

329

11. Ostale rezerve iz dobiti

441

 

442

 

443

 

444

 

330

12. Revalorizacione rezerve

445

 

446

 

447

 

448

 

 

13. UKUPNO REZERVE (6+7+8+9+10+11+12)

449

 

450

 

451

 

452

 

34

14. Dobit

453

 

454

 

455

 

456

 

35

15. Gubitak

457

 

458

 

459

 

460

 

 

16. UKUPNO KAPITAL (5+13+14-15)

461

 

462

 

463

 

464

 

29

17. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

465

 

466

 

467

 

468

 


U __________________________,

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

dana _______________________

__________________________________________

___________________

 

Prilog 5

Naziv _________________________________________

Sedište _______________________________________

Matični broj ___________________________________

Šifra delatnosti ________________________________

Poreski identifikacioni broj _____________________

STATISTIČKI ANEKS
za 20 __. godinu

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

Pozicija

Oznaka
za AOP

Tekuća
godina

Prethodna
godina

1

2

3

4

5

130

Obračun nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari

501

 

 

20

Potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostali kupci (dugovni promet s početnim stanjem)

502

 

 

209

Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostalih kupaca (potražni promet s početnim stanjem)

503

 

 

224 deo

Akontacioni porez na dodatu vrednost

504

 

 

450

Obaveze za neto zarade i naknade zarada (potražna strana)

505

 

 

451

Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražna strana)

506

 

 

452

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražna strana)

507

 

 

470

Obaveze za poreze i carine

508

 

 

471

Obaveze za porez na dodatu vrednost

509

 

 

472

Obaveze za porez na premiju osiguranja

510

 

 

540

Troškovi materijala

511

 

 

541

Troškovi goriva i energije

512

 

 

542

Troškovi proizvodnih usluga

513

 

 

544

Troškovi reprezentacije

514

 

 

545

Troškovi premije osiguranja

515

 

 

546 deo

Troškovi poreza

516

 

 

546 deo

Troškovi doprinosa

517

 

 

547

Troškovi platnog prometa

518

 

 

548

Troškovi neproizvodnih usluga

519

 

 

549 deo

Troškovi članarina

520

 

 

549 deo

Ostali nematerijalni rashodi

521

 

 

551

Troškovi poreza i doprinosa na zarade na teret poslodavca

522

 

 

560

Finansijski rashodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima

523

 

 

561

Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima

524

 

 

562

Rashodi kamata

525

 

 

609, 619, 639, 659

Drugi poslovni prihodi

526

 

 

640

Prihodi od premija, subvencija i sl.

527

 

 

641

Prihodi od uslovljenih donacija

528

 

 

660

Finansijski prihodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima

529

 

 

661

Finansijski prihodi iz odnosa sa ostalim pravnim licima

530

 

 

 

Prosečan broj zaposlenih prema stanju na kraju meseca (ceo broj)

531

 

 

 

Broj običnih akcija

532

 

 

 

Broj prioritetnih akcija

533

 

 

300 deo

Nominalna vrednost običnih akcija (ukupno)

534

 

 

300 deo

Nominalna vrednost prioritetnih akcija (ukupno)

535

 

 


U __________________________,

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

dana _______________________

__________________________________________

___________________

NAPOMENE:

1) pod oznakom AOP 502 upisuje se iznos dugovnog prometa (s početnim stanjem) prema računu iz kolone 1;

2) pod oznakom AOP 503 upisuje se iznos potražnog prometa (s početnim stanjem) prema računu iz kolone 1;

3) pod oznakom AOP 531 upisuje se, i to kao ceo broj, prosečan broj zaposlenih utvrđen prema stanju na kraju svakog meseca poslovne godine;

4) pod oznakom AOP 532 i 533 upisuje se apsolutni broj običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine;

5) pod oznakom AOP 534 i 535 upisuje se ukupna nominalna vrednost svih običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.