ODLUKA
O BLIŽIM KRITERIJUMIMA I NAČINU OBRAČUNAVANJA REZERVISANIH ŠTETA

("Sl. glasnik RS", br. 19/2005)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži kriterijumi i način obračunavanja rezervisanih šteta.

Rezervisanim štetama, u smislu ove odluke, smatraju se:

1) nastale prijavljene a nerešene štete do kraja tekućeg obračunskog perioda;

2) nastale neprijavljene štete do kraja tekućeg obračunskog perioda.

2. Društvo za osiguranje (u daljem tekstu: društvo) rezervisane štete obračunava po vrstama osiguranja - kao procenjeni iznos obaveze društva za nastale a nerešene štete do kraja tekućeg obračunskog perioda.

Društvo je dužno da na ime izmirenja obaveza za nastale a nerešene štete do kraja obračunskog perioda obezbedi dovoljan iznos sredstava.

3. Društvo rezervisane štete obračunava na osnovu obaveza iz ugovora o osiguranju i o reosiguranju, normativa za pružanje usluga u postupku utvrđivanja štete, vrednosti materijala i usluga, nalaza i mišljenja veštaka, procenitelja, aktuara i drugih stručnjaka, kao i na osnovu podataka o troškovima u vezi s rešavanjem i isplatom štete.

Pri utvrđivanju visine štete u smislu ove odluke uzimaju se u obzir obaveze društva utvrđene zakonom i sudska praksa.

4. Rezervisane štete obračunavaju se poslednjeg dana tekućeg obračunskog perioda, i to:

- 31. decembra tekuće godine (godišnji obračun),

- 31. marta, 30. juna i 30. septembra tekuće godine (obračuni u toku godine),

- na dan prenosa portfelja osiguranja.

5. Rezervisane nastale prijavljene a nerešene štete do kraja tekućeg obračunskog perioda obračunavaju se na osnovu pojedinačne procene svake štete.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, za nastale prijavljene a nerešene štete u redovnom postupku (koje nisu u sporu) za koje je utvrđen pravni osnov ali nisu pribavljeni potrebni dokumenti na osnovu kojih bi se s većom preciznošću (valjano) mogli obračunavati rezervisani iznosi - rezerviše se, i to po svakoj šteti, iznos najmanje u visini prosečnog iznosa šteta rešenih u tekućoj godini za vrstu osiguranja kojoj ta šteta pripada.

Ako ne postoji potreba da se ponovo pojedinačno obračunavaju štete rezervisane na kraju prethodnog obračunskog perioda koje do kraja tekućeg obračunskog perioda nisu rešene, te štete se ponovo rezervišu tako što se iznos rezervisan po svakoj šteti na kraju prethodnog obračunskog perioda koriguje odgovarajućim koeficijentom rasta cena na malo u tekućem obračunskom periodu.

6. Rezervisane nastale prijavljene a nerešene štete u osiguranju od odgovornosti koje se isplaćuju u obliku rente - obračunavaju se u kapitalizovanim iznosima (sadašnja vrednost budućih rentnih isplata).

Obračun iz stava 1 ove tačke vrši se na osnovu utvrđenog iznosa rente, uz godišnju diskontnu stopu koja nije veća od 5%, i demografskih tablica koje je objavio nadležni državni organ.

7. Za nastale štete koje do kraja tekućeg obračunskog perioda nisu prijavljene (u daljem tekstu: nastale neprijavljene štete), društvo vrši obračun rezervacije.

Obračun iz stava 1 ove tačke ne vrši se za životna osiguranja za koja se obračunava matematička rezerva.

8. Rezervisane nastale neprijavljene štete se na dan 31. decembra tekuće godine obračunavaju na osnovu podataka o rešenim i rezervisanim (nastalim prijavljenim a nerešenim) štetama, ne uključujući rentne štete, na osnovu sledećeg obrasca:

RtIBNR = at x (St + Rt), pri čemu je

RtIBNR = iznos nastalih neprijavljenih šteta u vrednosti osiguranja,

at = koeficijent za obračun nastalih neprijavljenih šteta u vrsti osiguranja,

St = iznos rešenih šteta (osim rentnih šteta) u samopridržaju u vrsti osiguranja u tekućoj godini,

Rt = iznos rezervisanih šteta (osim rentnih šteta) u samopridržaju za nastale prijavljene a nerešene štete u vrsti osiguranja na dan obračuna.

9. Društvo koje u vrsti osiguranja posluje duže od tri godine, koeficijent at izračunava na dan 31. decembra tekuće godine - kao aritmetičku sredinu koeficijenata ki za poslednje tri godine (za tekuću godinu i = t, za dve godine koje prethode tekućoj godini i = t-1 i i = t-2).

Društvo koje u vrsti osiguranja posluje manje od tri godine, za obračun nastalih neprijavljenih šteta po obrascu iz tačke 8. ove odluke:

- na dan 31. decembra prve godine poslovanja koristi koeficijent at = 0,05,

- na dan 31. decembra druge godine poslovanja koristi koeficijent at izračunat kao aritmetička sredina koeficijenata ki za poslednje dve godine.

Koeficijent ki (Tabela A3, kolone 13, 14 i 15) za svaku od poslednje tri, odnosno dve godine dobija se kao količnik zbira iznosa šteta rešenih u toku godine i rezervisanih (nastalih prijavljenih a nerešenih) šteta na dan 31. decembra, koje su nastale u prethodnom periodu a prvi put prijavljene u godini za koju se utvrđuje ovaj koeficijent, i zbira iznosa šteta rešenih u toku godine i rezervisanih (nastalih prijavljenih a nerešenih) šteta na dan 31. decembra u godini za koju se utvrđuje taj koeficijent.

Kada je koeficijent at iz stava 1 i stava 2, alineja druga, ove tačke manji od 0,05, pri obračunu rezervisanih nastalih neprijavljenih šteta se, umesto tog koeficijenta, koristi koeficijent at = 0,05.

10. Rezervisane nastale neprijavljene štete po vrstama osiguranja na dan obračuna u toku godine (31. mart, 30. juni i 30. septembar) obračunavaju se kao proizvod koeficijenta at, odnosno ât utvrđenog na dan 31. decembra prethodne godine i zbira iznosa rešenih šteta u samopridržaju od 1. januara tekuće godine do dana obračuna i rezervisanih (nastalih prijavljenih a nerešenih) šteta u samopridržaju na dan obračuna.

Obračun iz stava 1 ove tačke ne vrši se u toku kalendarske godine u kojoj je društvo počelo da posluje u vrsti osiguranja.

11. Nastale neprijavljene štete se na dan prenosa portfelja osiguranja obračunavaju na način propisan tač. 8, 9. i 10. ove odluke, u skladu s danom prenosa tog portfelja (poslednji dan tekuće godine ili u toku godine).

12. Pod troškovima u vezi s rešavanjem i isplatom štete podrazumevaju se troškovi uviđaja, procene i isplate štete, troškovi ostvarivanja regresnih zahteva, sudski troškovi i takse u sporovima, troškovi veštačenja i drugi troškovi.

Za obračun ukupno rezervisanih šteta po vrstama osiguranja, ukupni iznosi rezervisanih nastalih prijavljenih a nerešenih šteta i nastalih neprijavljenih šteta koriguju se koeficijentom rezervacije troškova u vezi s rešavanjem i isplatom štete rt (Tabela B, kolona 6).

Koeficijent iz stava 2 ove tačke društvo utvrđuje na dan 31. decembra tekuće godine po vrstama osiguranja, na osnovu sledećeg obrasca:

rt = 1+

Tt

, pri čemu je

SUt

rt = koeficijent rezervacije troškova u vezi s rešavanjem i isplatom štete,

Tt = troškovi nastali u vezi s rešavanjem i isplatom štete u tekućoj godini,

SUt = ukupan iznos rešenih šteta, odnosno naknade osiguranja u tekućoj godini (uključujući i rentne štete).

13. Ukupno rezervisane štete na dan 31. decembra (korigovane za troškove u vezi s rešavanjem i isplatom štete) obračunavaju se kao proizvod koeficijenta rt i iznosa rezervisanih šteta na taj dan.

Za obračun ukupno rezervisanih šteta na kraju obračunskog perioda u toku godine koristi se koeficijent rezervacije troškova u vezi s rešavanjem i isplatom štete utvrđen na dan 31. decembra prethodne godine.

14. Rezervisane štete u samopridržaju društva koje obavlja poslove osiguranja izračunavaju se tako što se zbir rezervisanih šteta sopstvenog portfelja osiguranja i rezervisanih šteta primljenih saosiguranja umanji za zbir rezervisanih šteta prenetih u saosiguranje i reosiguranje.

15. Rezervisane štete u samopridržaju društva koje obavlja poslove reosiguranja izračunavaju se kao razlika rezervisanih šteta po aktivnom poslu reosiguranja (po osnovu rizika preuzetih od osiguravača ili drugih reosiguravača) i rezervisanih šteta po pasivnom poslu reosiguranja (po osnovu rizika predatih drugim reosiguravačima).

16. Društvo je dužno da za Narodnu banku Srbije podatke o rezervisanim štetama u smislu ove odluke iskazuje na način prikazan u tabelama A1, A2 i A3 i Tabeli B.

Tabele A1 i A2 dostavljaju se godišnje, a Tabela A3 i Tabela B - tromesečno i godišnje.

Tabele iz ove tačke odštampane su uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

17. Do objavljivanja demografskih tablica Republičkog zavoda za statistiku za period 2001-2003. godina, društvo će za obračun rezervisanih šteta iz tačke 6. ove odluke koristiti podatke o smrtnosti i doživljenju za muškarce i žene iskazane u demografskim tablicama SFRJ za period 1980-1982. godina koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

18. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Tabela A1

PREGLED IZNOSA REŠENIH I REZERVISANIH (NASTALIH PRIJAVLJENIH A NEREŠENIH) ŠTETA
NA DAN 31. DECEMBRA ___________ GODINE

(bez rentnih šteta)

(iznosi u hiljadama dinara)

Šifra vrste osiguranja

Vrsta osiguranja

Godina

t-2

t-1

t (tekuća godina)

Rešene
štete

Rezervisane štete na dan 31. decembra

Rešene
štete

Rezervisane štete na dan 31. decembra

Rešene
štete

Rezervisane štete na dan
31. decembra

1

2

3

4

5

6

01

Osiguranje od posledica nezgode

 

 

 

 

 

 

02

Zdravstveno osiguranje

 

 

 

 

 

 

03

Osiguranje motornih vozila

 

 

 

 

 

 

04

Osiguranje šinskih vozila

 

 

 

 

 

 

05

Osiguranje vazduhoplova

 

 

 

 

 

 

06

Osiguranje plovnih objekata

 

 

 

 

 

 

07

Osiguranje robe u prevozu

 

 

 

 

 

 

08

Osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti

 

 

 

 

 

 

09

Ostala osiguranja imovine

 

 

 

 

 

 

10

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila

 

 

 

 

 

 

11

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe vazduhoplova

 

 

 

 

 

 

12

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe plovnih objekata

 

 

 

 

 

 

13

Osiguranje od opšte odgovornosti

 

 

 

 

 

 

14

Osiguranje kredita

 

 

 

 

 

 

15

Osiguranje jemstva

 

 

 

 

 

 

16

Osiguranje finansijskih gubitaka

 

 

 

 

 

 

17

Osiguranje troškova pravne zaštite

 

 

 

 

 

 

18

Osiguranje pomoći na putovanju

 

 

 

 

 

 

19

Druge vrste neživotnih osiguranja

 

 

 

 

 

 

22

Dopunsko osiguranje uz osiguranje života

 

 

 

 

 

 

I UKUPNO ŽIVOTNA OSIGURANJA (22)

 

 

 

 

 

 

II UKUPNO NEŽIVOTNA OSIGURANJA (od 1 do 19)

 

 

 

 

 

 

UKUPNO (I+II)

 

 

 

 

 

 

Napomena: Iznosi šteta iskazuju se bez troškova u vezi s rešavanjem i isplatom tih šteta.

 

Tabela A2

PREGLED IZNOSA REŠENIH I REZERVISANIH (NASTALIH PRIJAVLJENIH A NEREŠENIH) ŠTETA NA DAN 31. DECEMBRA __________ GODINE, KOJE SU NASTALE U PRETHODNOM PERIODU A PRVI PUT PRIJAVLJENE U GODINI ZA KOJU SE UTVRĐUJE KOEFICIJENT ki

(bez rentnih šteta)

(iznosi u hiljadama dinara)

Šifra vrste osiguranja

Vrsta osiguranja

Godina

t-2

t-1

t (tekuća godina)

Rešene
štete

Rezervisane štete na dan 31. decembra

Rešene
štete

Rezervisane štete na dan 31. decembra

Rešene
štete

Rezervisane štete na dan
31. decembra

7

8

9

10

11

12

01

Osiguranje od posledica nezgode

 

 

 

 

 

 

02

Zdravstveno osiguranje

 

 

 

 

 

 

03

Osiguranje motornih vozila

 

 

 

 

 

 

04

Osiguranje šinskih vozila

 

 

 

 

 

 

05

Osiguranje vazduhoplova

 

 

 

 

 

 

06

Osiguranje plovnih objekata

 

 

 

 

 

 

07

Osiguranje robe u prevozu

 

 

 

 

 

 

08

Osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti

 

 

 

 

 

 

09

Ostala osiguranja imovine

 

 

 

 

 

 

10

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila

 

 

 

 

 

 

11

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe vazduhoplova

 

 

 

 

 

 

12

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe plovnih objekata

 

 

 

 

 

 

13

Osiguranje od opšte odgovornosti

 

 

 

 

 

 

14

Osiguranje kredita

 

 

 

 

 

 

15

Osiguranje jemstva

 

 

 

 

 

 

16

Osiguranje finansijskih gubitaka

 

 

 

 

 

 

17

Osiguranje troškova pravne zaštite

 

 

 

 

 

 

18

Osiguranje pomoći na putovanju

 

 

 

 

 

 

19

Druge vrste neživotnih osiguranja

 

 

 

 

 

 

22

Dopunsko osiguranje uz osiguranje života

 

 

 

 

 

 

I UKUPNO ŽIVOTNA OSIGURANJA (22)

 

 

 

 

 

 

II UKUPNO NEŽIVOTNA OSIGURANJA (od 1 do 19)

 

 

 

 

 

 

UKUPNO (I+II)

 

 

 

 

 

 

Napomena: Iznosi šteta iskazuju se bez troškova u vezi s rešavanjem i isplatom tih šteta.

 

Tabela A3

KOEFICIJENTI ki, at, IZNOS REŠENIH I REZERVISANIH (NASTALIH PRIJAVLJENIH A NEREŠENIH) ŠTETA I IZNOS REZERVISANIH NASTALIH NEPRIJAVLJENIH ŠTETA NA DAN __________ GODINE

(bez rentnih šteta)

(iznosi u hiljadama dinara)

Šifra vrste osiguranja

ki, i = t, t-1, t-2

Iznos rešenih šteta i rezervisanih (nastalih prijavljenih a nerešenih) šteta2) u tekućoj godini (obračunskom periodu)

Iznos rezervisanih nastalih neprijavljenih šteta RtIBNR

Kt-2

Kt-1

Kt
( tekuća godina)

at1)
t)

13=(7+8)/(1+2)

14=(9+10)/(3+4)

15=(11+12)/(5+6)

16=(13+14+15)/3 3)

17

18=16*17

01

 

 

 

 

 

 

02

 

 

 

 

 

 

03

 

 

 

 

 

 

04

 

 

 

 

 

 

05

 

 

 

 

 

 

06

 

 

 

 

 

 

07

 

 

 

 

 

 

08

 

 

 

 

 

 

09

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

I UKUPNO ŽIVOTNA OSIGURANJA (22)

 

 

II UKUPNO NEŽIVOTNA OSIGURANJA (1 do 19)

 

 

UKUPNO (I+II)

 

 

1) U slučaju da je at<0,05, za obračun nastalih a neprijavljenih šteta koristi se koeficijent ât = 0,05.
2) U samopridržaju.
3) Za društvo koje u vrsti osiguranja posluje dve godine 16=(14+15)/2.

 

Tabela B

UKUPNO REZERVISANE ŠTETE NA DAN ________ GODINE

(iznosi u hiljadama dinara)

Šifra
vrste osiguranja

Vrsta osiguranja

Rezervisane nastale prijavljene a nerešene štete

Iznos rezervisanih nastalihneprijavljenih šteta RtIBNR

Koeficijent za rezervaciju troškova u vezi sa rešavanjem štete (tačka 13. ove odluke) rt

Ukupno rezervisane
štete

Ukupno rezervisane nastale prijavljene a nerešene štete

Ukupno rezervisane nastale neprijavljene štete

Ukupno broj

Od toga broj rentnih šteta

Ukupno iznos

Od toga iznos rentnih šteta

1

2

3

4

5

6

7=6*(3+5)

8=6*3

9=6*5

01

Osiguranje od posledica nezgode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02

Zdravstveno osiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03

Osiguranje motornih vozila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04

Osiguranje šinskih vozila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05

Osiguranje vazduhoplova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06

Osiguranje plovnih objekata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07

Osiguranje robe u prevozu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08

Osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09

Ostala osiguranja imovine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe vazduhoplova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe plovnih objekata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Osiguranje od opšte odgovornosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Osiguranje kredita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Osiguranje jemstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Osiguranje finansijskih gubitaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Osiguranje troškova pravne zaštite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

Osiguranje pomoći na putovanju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Druge vrste neživotnih osiguranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Osiguranje života

 

 

 

 

xxxx

 

 

 

 

21

Rentno osiguranje

 

 

 

 

xxxx

 

 

 

 

22

Dopunsko osiguranje uz osiguranje života

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

Dobrovoljno penzijsko osiguranje

 

 

 

 

xxxx

 

 

 

 

24

Druge vrste životnih osiguranja

 

 

 

 

xxxx

 

 

 

 

I UKUPNO ŽIVOTNA OSIGURANJA (od 20 do 24)

 

 

 

 

 

xxxxx

 

 

 

II UKUPNO NEŽIVOTNA OSIGURANJA (od 1 do 19)

 

 

 

 

 

xxxxx

 

 

 

UKUPNO (I+II)

 

 

 

 

 

xxxxx

 

 

 

Napomena: Kolone 1 i 3 uključuju i rentne štete.