ODLUKA
O BLIŽIM KRITERIJUMIMA I NAČINU OBRAČUNAVANJA MATEMATIČKE REZERVE I REZERVE ZA UČEŠĆE U DOBITI

("Sl. glasnik RS", br. 19/2005)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži kriterijumi i način obračunavanja matematičke rezerve i rezerve za učešće u dobiti.

2. Društvo za osiguranje (u daljem tekstu: društvo) matematičku rezervu obrazuje i obračunava za izmirivanje budućih obaveza po osnovu dugoročnih ugovora o životnom osiguranju, i to posebno:

- za osiguranje života,

- za rentno osiguranje,

- za dobrovoljno penzijsko osiguranje,

- za druge vrste životnih osiguranja.

3. Ako osiguranici prihvate da učestvuju u riziku deponovanja i ulaganja sredstava tehničkih rezervi, društvo je dužno da, na dan utvrđivanja dobiti, uz matematičku rezervu obrazuje i rezervu za učešće u dobiti.

4. Sredstva matematičke rezerve i rezerve za učešće u dobiti moraju biti tolika da u svakom momentu obezbede ispunjavanje svih obaveza iz ugovora o osiguranju.

5. Matematička rezerva i rezerva za učešće u dobiti obračunavaju se posebno za svaki ugovor o osiguranju - poslednjeg dana tekućeg obračunskog perioda, i to:

- 31. decembra tekuće godine (godišnji obračun),

- 31. marta, 30. juna i 30. septembra tekuće godine (obračuni u toku godine),

- na dan prenosa portfelja osiguranja.

6. Matematička rezerva se po pravilu obračunava prospektivnom neto metodom ili bruto (Ziellmer) metodom - kao razlika sadašnje vrednosti budućih obaveza osiguravača utvrđenih ugovorom o osiguranju i sadašnje vrednosti budućih obaveza ugovarača osiguranja.

Ako se za obračun smanjenja matematičke rezerve za neamortizovane stvarne troškove provizije zaključenja ugovora o osiguranju koristi Ziellmer metoda, stopa cilmerizacije ne sme biti veća od 3,5% ugovorene osigurane sume.

Ako se provizija iz stava 2 ove tačke isplaćuje duže od jedne godine, primena obračuna smanjenja matematičke rezerve ne može dovesti u pitanje isplatu ugovorene osigurane sume.

7. Metod obračuna matematičke rezerve kod aktivnih ugovora o osiguranju ne može se menjati u toku trajanja osiguravajućeg pokrića.

Ako se pri obračunu matematičke rezerve dobije negativan rezultat, matematička rezerva se svodi na nulu (0).

Matematička rezerva se na dan obračuna dobija linearnom interpolacijom matematičkih rezervi obračunatih na početku i na kraju tekuće godine osiguranja i ne koriguje se za iznos preplate ili zaostatka na taj dan.

Ako je otkupna vrednost osiguranja zagarantovana, iznos matematičke rezerve mora biti najmanje u visini otkupne vrednosti.

8. Matematička rezerva osiguranja zaključenih u stranoj valuti obračunava se posebno za svaku valutu i iskazuje u toj valuti i u dinarima, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna te rezerve.

9. Pri utvrđivanju kamatne stope za obračun matematičke rezerve za ugovore o osiguranju s garantovanom kamatnom stopom uzima se u obzir sigurnost deponovanja i ulaganja sredstava te rezerve, kao i visina prinosa koji se ostvaruje po tom osnovu.

Tablice verovatnoće koje se primenjuju u obračunu matematičke rezerve (tablice smrtnosti, tablice oboljevanja i dr.) izrađuju se na osnovu statističkih podataka koje objavljuje nadležni državni organ u zemlji.

Kamatna stopa iz stava 1 ove tačke i tablice verovatnoće iz stava 2 te tačke moraju biti jednake kamatnoj stopi i tablicama verovatnoće iz tarifnog sistema na osnovu koga je zaključen ugovor o osiguranju.

10. Matematička rezerva u samopridržaju društva koje obavlja poslove osiguranja izračunava se tako što se zbir matematičke rezerve sopstvenog portfelja osiguranja i matematičke rezerve po osnovu primljenih saosiguranja umanji za zbir matematičke rezerve prenete u saosiguranje i reosiguranje.

Matematička rezerva u samopridržaju društva koje obavlja poslove reosiguranja izračunava se kao razlika matematičke rezerve po aktivnom poslu reosiguranja (po osnovu rizika preuzetih od osiguravača ili drugih reosiguravača) i matematičke rezerve po pasivnom poslu reosiguranja (po osnovu rizika predatih drugim reosiguravačima).

11. Za obračun rezerve učešća u dobiti koristi se matematička rezerva korigovana za iznos preplate i zaostatka.

Rezerva za učešće u dobiti kod osiguranja kod kojih osiguranik snosi rizik ulaganja obračunava se srazmerno broju jedinica dodeljenih ugovoru o osiguranju i odgovarajućoj vrednosti tih jedinica.

Kod životnih osiguranja kod kojih ugovarač snosi rizik ulaganja i deponovanja sredstava tehničkih rezervi, rezerva za učešće u dobiti direktno je vezana za rizik ulaganja.

12. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".