UPUTSTVO
O NAČELIMA ZA UNUTRAŠNJU ORGANIZACIJU I SISTEMATIZACIJU RADNIH MESTA U GRADSKOJ UPRAVI

("Sl. list grada Beograda", br. 1/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet Uputstva

Član 1

Ovim uputstvom propisuju se načela za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u sekretarijatima, posebnim organizacijama i stručnim službama Gradske uprave (u daljem tekstu: organizaciona jedinica), kao i postupak Izrade i donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organizacionim jedinicama (u daljem tekstu: pravilnik).

Načela unutrašnje organizacije i sistematizacije radnih mesta

Član 2

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u organizacionoj jedinici prilagođava se delokrugu i radnim procesima u organizacionoj jedinici tako da garantuje:

1. prilagođenost unutrašnje organizacije celini poslova organizacione jedinice;

2. stručno, efikasno, racionalno i usklađeno vršenje poslova u organizacionoj jedinici;

3. zakonito i blagovremeno odlučivanje u upravnom postupku;

4. grupisanje istovrsnih ili srodnih i međusobno povezanih poslova u odgovarajućoj celini u organizacionoj jedinici.

Pravilnik

Član 3

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u organizacionoj jedinici uređuju se pravilnikom.

Pravilnik donosi načelnik Gradske uprave, na predlog rukovodećeg radnika organizacione jedinice, uz saglasnost gradonačelnika grada Beograda (u daljem tekstu: gradonačelnik).

Sadržina pravilnika

Član 4

Pravilnik se sastoji od dela kojim se propisuje unutrašnja organizacija organizacione jedinice i dela kojim se propisuje sistematizacija radnih mesta u organizacionoj jedinici.

Deo pravilnika kojim se propisuje unutrašnja organizacija organizacione jedinice sadrži:

1. unutrašnje celine u organizacionoj jedinici, njihove poslove i međusobni odnos;

2. rukovođenje unutrašnjim celinama;

3. ovlašćenje i odgovornosti rukovodilaca unutrašnjih celina i

4. način saradnje organizacionih jedinica sa drugim organizacionim jedinicama.

Deo Pravilnika kojim se propisuje sistematizacija radnih mesta u organizacionoj jedinici sadrži:

1. ukupan broj radnih mesta u organizacionoj jedinici s nazivom, opisom poslova i potrebnim brojem zaposlenih za svako radno mesto;

2. uslove za svako radno mesto;

3. broj pripravnika, odnosno pripravnika volontera.

Ako organizaciona jedinica ima jedinicu u svom sastavu (u daljem tekstu: jedinica u sastavu), pravilnikom se propisuju unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u jedinici u sastavu, unutrašnje celine u njenom sastavu i način rukovođenja unutrašnjom celinom.

Poslovi koji se vrše na radnim mestima u organizacionoj jedinici

Član 5

Na radnim mestima u organizacionoj jedinici vrše se normativni, studijsko-analitički, upravni, upravno-nadzorni, informatički, finansijsko-materijalni, dokumentacioni, statističko-evidencioni, stručno-operatavni, kancelarijski, zanatski i manipulativni poslovi.

II VRSTE UNUTRAŠNJIH CELINA U ORGANIZACIONOJ JEDINICI I USLOVI ZA NJIHOVO OBRAZOVANJE

Sektor

Član 6

U organizacionoj jedinici, po pravilu, obrazuje se sektor kao osnovna unutrašnja celina.

Sektor se može obrazovati i u jedinicama u sastavu.

Član 7

Sektor se obrazuje za izvršavanje poslova koji predstavljaju zaokruženu celinu unutar organizacione jedinice, odnosno jedinice u sastavu.

Sektorom rukovodi pomoćnik rukovodećeg radnika, koji za svoj rad i rad sektora odgovara rukovodećem radniku i načelniku Gradske uprave.

Pomoćnik rukovodećeg radnika jedinice u sastavu u kojoj je obrazovan sektor za svoj rad i rad sektora odgovara i rukovodećem radniku organizacione jedinice i načelniku Gradske uprave.

Odeljenje, odsek i grupa

Član 8

Odeljenje, odsek i grupa jesu unutrašnje celine koje se, po pravilu, obrazuju u sastavu sektora.

Kad se u organizacionoj jedinici, odnosno u jedinici u sastavu ne obrazuje sektor, obrazuju se samo odeljenja, odseci i grupe.

Ako to priroda i obim poslova nalažu, unutar odeljenja mogu se obrazovati odseci i grupe, a unutar odseka - grupe.

Uslovi za obrazovanje odeljenja, odseka i grupe

Član 9

Odeljenje se obrazuje za međusobno povezane normativne studijsko-analitičke, upravne, upravno-nadzorne, informatičke, finansijsko-materijalne, dokumentacione, statističko-evidencione, stručno-operativne, kancelarijske, zanatske i manipulativne poslove koje treba objediniti.

Odsek se obrazuje za međusobno srodne upravne, upravno-nadzorne, informatičke, finansijsko-materijalne, dokumentacione, statističko-evidencione, stručno-operativne, kancelarijske, zanatske i manipulativne poslove koji zahtevaju neposrednu povezanost i organizacionu posebnost i koji objedinjuju rad više zaposlenih.

Grupa se obrazuje za međusobno povezane normativne i studijsko-analitičke poslove koji objedinjuju rad najmanje tri zaposlena.

Rukovodioci odeljenja, odseka i grupe

Član 10

Odeljenjem rukovodi načelnik odeljenja, odsekom šef odseka, a grupom rukovodilac grupe.

Načelnika odeljenja, šefa odseka i rukovodioca grupe raspoređuje na ta radna mesta načelnik Gradske uprave, na predlog rukovodećeg radnika organizacione jedinice.

Načelnik odeljenja, šef odseka i rukovodilac grupe za svoj rad i rad unutrašnje celine kojom rukovode odgovaraju rukovodećem radniku organizacione jedinice ako je unutrašnja celina van sastava sektora, odnosno rukovodećem radniku organizacione jedinice i njegovom pomoćniku ako je unutrašnja celina u sastavu sektora.

Posebni nazivi za odeljenje, odsek i grupu

Član 11

Unutrašnje celine u sastavu organizacione jedinice ili sektora (odeljenje, odsek, grupa) mogu biti drukčije nazivane (kancelarija, biro i sl.), ako to više odgovara prirodi poslova u organizacionoj jedinici, s tim da moraju biti ispunjeni uslovi za obrazovanje odeljenja, odseka ili grupe utvrđeni ovim uputstvom.

Pravilnikom se određuje sa kojim se unutrašnjim celinama u sastavu organizacione jedinice ili sektora one upodobljavaju.

Samostalni izvršioci

Član 12

Pojedine poslove u organizacionoj jedinici mogu vršiti samostalni izvršioci izvan svih unutrašnjih celina ako to nalažu priroda ili obim poslova ili ako to proizlazi iz saradnje vezane za evropske integracije, saradnje sa organima gradskih opština ili saradnje sa preduzećima i drugim pravnim subjektima.

Samostalni izvršilac radi po uputstvima i nalazima rukovodećeg radnika organizacione jedinice, odnosno jedinice u sastavu i njima odgovara za svoj rad.

III GRUPA KOJA SE OBRAZUJE POSEBNIM AKTOM

Koordinaciona grupa

Član 13

Koordinacionu grupu obrazuje načelnik Gradske uprave radi nesmetanog i što usklađenijeg vršenja poslova koji zahtevaju koordiniranu aktivnost dve ili više organizacionih jedinica.

Aktom načelnika Gradske uprave određuje se sastav koordinacione grupe, rukovodilac, poslovi i rok za njihovo izvršenje, način rasterećenja članova koordinacione grupe od redovnih poslova ili način plaćanja njihovog dodatnog angažovanja.

Član koordinacione grupe je za svoj rad u grupi odgovoran načelniku Gradske uprave.

IV POSTUPAK DONOŠENJA PRAVILNIKA

Dokumentaciona osnova

Član 14

Prilikom pripreme pravilnika, rukovodeći radnik organizacione jedinice dužan je da pripremi dokumentacionu osnovu za izradu pravilnika (u daljem tekstu: dokumentaciona osnova).

U dokumentacionoj osnovi se:

1. određuju vrste poslova koji se vrše u organizacionoj jedinici, pri čemu se polazi od delokruga organizacione jedinice (studijsko-analitički, upravno-nadzorni i drugi poslovi);

2. prikazuje obim poslova koje je organizaciona jedinica vršila u godini koja prethodi izradi dokumentacione osnove, i to po vrstama i stepenu složenosti (posebno upravno nadzorni i upravni);

3. daju razlozi i obrazlaže predlog za novu organizaciju ili izmenu postojeće organizacije organizacione jedinice;

4. navodi zahtevani broj zaposlenih i postavljenih lica u organizacionoj jedinici i njihova stručna sprema po vrstama poslova i obrazlaže potreba za tim brojem zaposlenih i postavljenih lica (npr.: normativni, posebni zadaci, novi poslovi i sl.);

5. navodi se koliko se smanjuje ili povećava broj zaposlenih i postavljenih lica u organizacionoj jedinici i obrazlažu razlozi za to.

Rukovodeći radnik dužan je da pravilnik zasnuje na stanju utvrđenom u dokumentacionoj osnovi.

Rukovodeći radnik dostavlja pravilnik zajedno s dokumentacionom osnovom na mišljenje organizacionoj jedinici nadležnoj za upravu i finansije.

Saglasnost gradonačelnika

Član 15

Posle pribavljenih mišljenja iz člana 14 ovog uputstva, načelnik Gradske uprave donosi pravilnik i dostavlja ga na saglasnost gradonačelniku sa obrazloženjem onih predloga i primedaba organizacionih jedinica nadležnih za upravu i za finansije koje nije prihvatio.

Pravilnik na koji je gradonačelnik dao saglasnost, organizaciona jedinica dostavlja organizacionoj jedinici nadležnoj za upravu radi evidencije i praćenja organizacije i sistematizacije u svim organizacionim jedinicama i organizacionoj jedinici nadležnoj za finansije radi obezbeđivanja potrebnih sredstava.

Izmene i dopune pravilnika

Član 16

Na postupak izmena i dopuna pravilnika primenjuju se odredbe ovog uputstva koje se odnose na donošenje pravilnika.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Donošenje akata

Član 17

Načelnik Gradske uprave doneće pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organizacionim jedinicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog uputstva.

Prestanak važenja ranijeg propisa

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u Gradskoj upravi ("Službeni list grada Beograda", br. 15/92 i 29/93).

Stupanje na snagu Uputstva

Član 19

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".