UREDBA
O PLANU MREŽE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

("Sl. glasnik RS", br. 13/97, 58/97, 31/98, 1/99, 37/99 i 21/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se vrsta, broj, struktura i raspored zdravstvenih ustanova u državnoj svojini i bolničkih postelja, kao i referentne zdravstvene ustanove.

Raspored i broj zdravstvenih ustanova i bolničkih postelja po zdravstvenim ustanovama odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Zdravstvene ustanove osnivaju se i obavljaju zdravstvenu delatnost u skladu sa zakonom i ovom uredbom.

Zdravstveni centar, apotekarska ustanova, kliničko-bolnički centar i klinički centar u svom sastavu mogu imati organizacione jedinice koje obavljaju delatnost doma zdravlja, apoteke, opšte bolnice, klinike i instituta.

Organizacione jedinice iz stava 2 ovog člana imaju određeni stepen samostalnosti, u skladu sa zakonom i statutom.

1. Dom zdravlja

Član 3

Dom zdravlja sprovodi mere primarne zdravstvene zaštite na teritoriji jedne ili više opština, u skladu sa zakonom.

Primarna zdravstvena zaštita obezbeđuje se u svakoj opštini.

Član 4

Dom zdravlja u opštini do 10.000 stanovnika obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti zdravstvene zaštite utvrđenih zakonom.

Član 5

Dom zdravlja u opštini od 10.000 do 30.000 stanovnika, pored oblasti zdravstvene zaštite utvrđenih zakonom, obavlja zdravstvenu delatnost i iz higijensko-epidemiološke zaštite, pneumoftiziološke zaštite, medicine rada i fizikalne medicine i rehabilitacije.

Dom zdravlja u opštini preko 30.000 stanovnika, pored oblasti zdravstvene zaštite iz stava 1 ovog člana, obavlja zdravstvenu delatnost i iz onkološke zaštite i zaštite mentalnog zdravlja (neuropsihijatrije ili psihijatrije).

Ako u sedištu doma zdravlja iz st. 1 i 2 ovog člana postoji druga zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost iz higijensko-epidemiološke zaštite, pneumo-ftiziološke zaštite, medicine rada, fizikalne medicine i rehabilitacije, onkološke zaštite ili zaštite mentalnog zdravlja, dom zdravlja može da obavlja zdravstvenu delatnost i iz ovih oblasti, ako se delatnošću te druge zdravstvene ustanove ne zadovoljavaju potrebe stanovništva.

Dom zdravlja iz st. 1 i 2 ovog člana može da obavlja zdravstvenu delatnost i iz interne medicine, oftalmologije, otorinolaringologije, sportske medicine, medicinskog snabdevanja ili drugih specijalnosti, ako je obavljanje zdravstvene delatnost iz ovih oblasti, odnosno specijalnosti, neophodno i ekonomično.

Član 6

U većim ili udaljenijim naseljima, preduzećima i ustanovama, dom zdravlja organizuje zdravstvene stanice i zdravstvene ambulante, u skladu sa ovom uredbom.

Zdravstvena stanica van sedišta opštine organizuje se za jedno ili više naseljenih mesta sa preko 3.000 stanovnika, a zdravstvena ambulanta za jedno ili više naseljenih mesta sa preko 1.500 stanovnika.

Dom zdravlja može u svom sastavu imati stacionar, ako stacionar ima jednu do jednu i po postelju na 1.000 stanovnika u opštini.

Dom zdravlja može u svom sastavu imati vanbolničko porodilište, ako u opštini godišnje ima preko 350 porođaja i ako vanbolničko porodilište ima jednu postelju na 50 porođaja u opštini.

2. Apoteka

Član 7

Apoteka obavlja farmaceutsku zdravstvenu delatnost za područje jedne opštine.

Delatnošću apoteke zadovoljavaju se potrebe stanovništva i zdravstvenih ustanova u lekovima i medicinskim sredstvima, u svakoj opštini.

U većim ili udaljenijim naseljima apoteka organizuje ogranak apoteke ili apotekarsku stanicu.

Ogranci apoteke, odnosno apotekarske stanice, po pravilu, se organizuju za naseljena mesta za koja dom zdravlja organizuje zdravstvene stanice.

U zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stacionarnu ili specijalizovanu bolničku zdravstvenu delatnost, delatnost apoteke obezbeđuju te zdravstvene ustanove (bolnička apoteka).

3. Opšta bolnica

Član 8

Opšta bolnica obavlja polikliničku i stacionarnu zdravstvenu delatnost, u skladu sa zakonom.

Delatnošću opšte bolnice (jedne ili više) zadovoljavaju se potrebe stanovništva u zdravstvenoj zaštiti svih opština u okrugu.

U okruzima gde nije osnovana opšta bolnica u gradu Beogradu, delatnost opšte bolnice obezbeđuju kliničko-bolnički centar, klinički centar i druge zdravstvene ustanove koje obavljaju stacionarnu ili specijalizovanu bolničku delatnost.

Član 9

U opštoj bolnici čijom se delatnošću zadovoljavaju potrebe stanovništva iz svih opština u okrugu organizuje se i obavlja:

1) stacionarna zdravstvena delatnost iz: interne medicine, pedijatrije, opšte hirurgije, akušerstva i ginekologije, otorinolaringologije, oftalmologije, neurologije i psihijatrije, zaraznih bolesti, kožnih bolesti, ortopedije, urologije i odgovarajućih užih specijalnosti;

2) dijagnostičko terapijska delatnost iz: anesteziologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, kliničko-biohemijske laboratorijske dijagonostike, rendgen i ultrazvučne dijagnostike, hemodijalize, transfuziologije, onkologije i patološke anatomije;

3) specijalističko-konsultativna delatnost iz svih oblasti, odnosno specijalnosti i užih specijalnosti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost.

U opštoj bolnici čijom se delatnošću zadovoljavaju potrebe stanovništva iz dve ili više opština u okrugu organizuje se i obavlja:

1) stacionarna zdravstvena delatnost iz: interne medicine, pedijatrije, opšte hirurgije i akušerstva i ginekologije;

2) dijagnostičko terapijska delatnost iz: anesteziologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, laboratorijske dijagnostike, rendgen i ultrazvučne dijagnostike, neurologije i psihijatrije, otorinolaringologije, oftalmologije, transfuziologije i, po pravilu, iz hemodijalize;

3) specijalističko-konsultativna delatnost iz svih oblasti i specijalnosti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost.

Opšta bolnica iz st. 1 i 2 ovog člana, može da obavlja zdravstvenu delatnost i iz drugih oblasti, odnosno specijalnosti, ako je ta delatnost ekonomično obavljana, ili ako za to postoje drugi objektivni razlozi i potrebe (zdravstveno stanje stanovništva i frekvencija zahteva za zdravstvenom zaštitom, udaljenost).

4. Specijalna bolnica

Član 10

Specijalna bolnica obavlja specijalističko-polikliničku i stacionarnu zdravstvenu delatnost za potrebe stanovništva iz jednog ili više okruga i grada Beograda.

Specijalna bolnica pruža zdravstvenu zaštitu licima određenih dobnih grupa, odnosno obolelim od određene bolesti, u skladu sa zakonom.

U zavisnosti da li je osnovana, odnosno organizovana za pružanje zdravstvene zaštite licima određene dobne grupe ili licima obolelim od određene bolesti, specijalna bolnica obavlja zdravstvenu delatnost iz odgovarajućih oblasti, specijalnosti i užih specijalnosti.

5. Zavod

Član 11

Zavod obavlja zdravstvenu delatnost iz jedne ili više grana medicine, farmacije ili stomatologije, odnosno oblasti zdravstvene zaštite ili za pojedine grupacije stanovništva, u skladu sa zakonom.

Zavod se može osnovati u mestima gde je sedište fakulteta zdravstvene struke i u opštinama gde postoji i koristi se prirodni faktor lečenja.

Zavod može da pruža zdravstvenu zaštitu licima određene dobne grupe, zaposlenim licima, licima obolelim od određene bolesti, kao i iz drugih oblasti zdravstvene zaštite, odnosno specijalnosti utvrđenih zakonom.

U zavisnosti od vrste zdravstvene zaštite, odnosno grupacije stanovništva iz stava 3 ovog člana, zavod obavlja zdravstvenu delatnost iz odgovarajućih oblasti, specijalnosti i užih specijalnosti.

6. Zavod za zaštitu zdravlja

Član 12

Zavod za zaštitu zdravlja je zdravstvena ustanova koja se osniva za područje okruga, grada Beograda i za teritoriju Republike.

Zavod obavlja higijensko-epidemiološku i socijalno medicinsku zdravstvenu delatnost iz oblasti, specijalnosti i užih specijalnosti utvrđenih zakonom.

U okruzima na čijem području ne postoji zavod za zaštitu zdravlja, higijensko-epidemiološku i socijalno-medicinsku zdravstvenu delatnost obavljaju zavodi za zaštitu zdravlja utvrđeni ovom uredbom.

U okruzima na Kosovu i Metohiji, u obavljanju higijensko-epidemiološke i socijalno-medicinske zdravstvene delatnosti, pored Zavoda za zaštitu zdravlja u Prištini, učestvuju zavodi za zaštitu zdravlja, i to: Zavod za zaštitu zdravlja u Kraljevu (za Pećki okrug), Zavod za zaštitu zdravlja u Kruševcu (za Prizrenski okrug), Zavod za zaštitu zdravlja u Užicu (za Kosovsko-mitrovački okrug) i Zavod za zaštitu zdravlja u Vranju (za Kosovsko-Pomoravski okrug).

Ako na području zavoda za zaštitu zdravlja postoji zavod koji obavlja poslove dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije, te poslove obavlja taj zavod.

7. Apotekarska ustanova

Član 13

Apotekarska ustanova obavlja delatnost dve ili više apoteka, u skladu sa zakonom.

8. Zdravstveni centar

Član 14

Zdravstveni centar obavlja najmanje delatnost doma zdravlja i bolnice, u skladu sa zakonom.

U zdravstvenom centru, kao jedinstvene, funkcionalne i radne celine organizuju se: laboratorijska dijagnostika, rendgen dijagnostika, zdravstvena zaštita žena, zdravstvena zaštita dece, pneumoftiziološka zaštita, onkološka zaštita, zaštita mentalnog zdravlja i fizikalna medicina i rehabilitacija, kao i druge oblasti, odnosno specijalnosti za koje je ovom uredbom utvrđeno da se obavljaju i u domu zdravlja i u opštoj bolnici.

9. Klinika

Član 15

Klinika obavlja specijalizovanu polikliničku ili specijalizovanu polikliničku i bolničku zdravstvenu delatnost iz određene grane medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa zakonom.

Klinika se može osnovati za grane medicine, odnosno stomatologije iz kojih klinički centar ne obavlja zdravstvenu delatnost, ili se delatnošću kliničkog centra ne mogu zadovoljiti sve potrebe stanovništva iz tih grana medicine, odnosno stomatologije.

10. Institut

Član 16

Institut obavlja specijalizovanu polikliničku i bolničku ili samo specijalizovanu polikliničku zdravstvenu delatnost, u skladu sa zakonom.

Institut se može osnovati za obavljanje zdravstvene delatnosti iz grana medicine, odnosno stomatologije, odnosno oblasti zdravstvene zaštite iz kojih klinički centar ne obavlja zdravstvenu delatnost, ili se delatnošću kliničkog centra ne mogu zadovoljiti sve potrebe stanovništva iz tih grana, odnosno oblasti.

11. Kliničko-bolnički centar

Član 17

Kliničko-bolnički centar obavlja polikliničku i stacionarnu zdravstvenu delatnost iz više grana medicine, odnosno oblasti, kao i specijalizovanu polikliničku i bolničku zdravstvenu delatnost, najmanje iz jedne grane medicine, odnosno oblasti zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom.

Kliničko-bolnički centar je zdravstvena ustanova koja se osniva u mestu gde je sedište fakulteta zdravstvene struke.

U kliničko-bolničkom centru, kad u mestu gde je njegovo sedište nije osnovan klinički centar, organizuje se i obavlja:

1) stacionarna ili specijalizovana bolnička zdravstvena delatnost iz: interne medicine, infektologije, pedijatrije, pneumoftiziologije, neurologije, psihijatrije, opšte hirurgije, dečje hirurgije, urologije, ortopedije, ginekologije i akušerstva, otorinolaringologije, oftalmologije i dermatovenerologije, kao i iz odgovarajućih užih specijalnosti;

2) dijagnostičko-terapijska delatnost iz: dečje neurologije, dečje psihijatrije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, maksilofacijalne hirurgije, neurohirurgije, grudne hirurgije, anesteziologije sa reanimatologijom, transfuziologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, radiologije, nuklearne medicine, kliničke farmakologije, kliničke fiziologije, kliničke biohemije, imunologije i urgentne medicine, kao i iz odgovarajućih užih specijalnosti;

3) specijalistička i specijalizovana poliklinička zdravstvena delatnost iz svih grana i oblasti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost.

U kliničko-bolničkom centru, kad je u mestu gde je njegovo sedište osnovan klinički centar, organizuje se i obezbeđuje obavljanje zdravstvenih delatnosti iz svih ili samo određenih oblasti, specijalnosti i užih specijalnosti iz stava 3 ovog člana.

12. Klinički centar

Član 18

Klinički centar obavlja specijalizovanu polikliničku i bolničku zdravstvenu delatnost iz više grana medicine, odnosno oblasti zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom.

Klinički centar je zdravstvena ustanova koja se osniva u mestu gde je sedište fakulteta zdravstvene struke.

U kliničkom centru organizuje se i obavlja:

1) specijalizovana bolnička zdravstvena delatnost iz: interne medicine, infektologije, pedijatrije, pneumoftiziologije, neurologije, psihijatrije, dečje neurologije, dečje psihijatrije, opšte hirurgije, dečje hirurgije, neurohirurgije, urologije, ortopedije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, maksilofacijalne hirurgije, ginekologije i akušerstva, otorionolaringologije, oftalmologije, dermatovenerologije i grudne hirurgije, kao i iz odgovarajućih užih specijalnosti;

2) dijagnostička i terapijska zdravstvena delatnost iz: anestiziologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, radiologije, nuklarne medicine, kliničke fiziologije, kliničke biohemije, kliničke farmakologije, imunologije i urgentne medicine, kao i iz odgovarajućih užih specijalnosti;

3) specijalizovana poliklinička zdravstvena delatnost iz svih specijalnosti i užih specijalnosti iz kojih obavlja zdravstvenu delatnost.

Ako u mestu gde je sedište kliničkog centra postoji druga zdravstvena ustanova koja obavlja specijalizovanu polikliničku i bolničku zdravstvenu delatnost iz pedijatrije, psihijatrije, dečje neurologije, dečje psihijatrije, dečje hirurgije, fizikalne medicine i rehabilitacije ili radiološke terapije, kao i iz odgovarajućih užih specijalnosti, klinički centar može da obavlja zdravstvenu delatnost i iz ovih specijalnosti, odnosno užih specijalnosti, ako se delatnošću druge zdravstvene ustanove ne mogu zadovoljiti potrebe stanovništva.

Član 19

Promene u rasporedu i broju zdravstvenih ustanova iz člana 1 ove uredbe, vrše se na osnovu elaborata u kome se iskazuju zdravstvene i druge karakteristike područja, podaci o kadrovima, opremi, prostorijama, o ekonomsko-finansijskom poslovanju, vrsti i obimu zdravstvene delatnosti zdravstvenih ustanova, koje se osnivaju, ukidaju, spajaju ili dele.

Član 20

Za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava na zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji obezbeđuje se 51.000 bolničkih postelja, odnosno 5,2 postelje na 1.000 stanovnika, i to:

1) za kratkotrajnu hospitalizaciju i lečenje akutnih i drugih oboljenja, stanja i povreda - do 4 postelje na 1.000 stanovnika u okrugu, odnosno gradu Beogradu, odnosno do 34.000 postelja (opšte bolnice, zdravstveni centri, a delom i klinike, instituti, kliničko-bolnički centri i klinički centri);

2) za hospitalizaciju i lečenje najsloženijih oboljenja, stanja i povreda u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama (klinike, instituti, kliničko-bolnički centri i klinički centri) - 0,6 postelja na 1.000 stanovnika u Republici, odnosno 6.000 postelja;

3) za hospitalizaciju i lečenje akutnih i hroničnih oboljenja, stanja i povreda u specijalnim bolnicama i zavodima - 0,8 postelja na 1.000 stanovnika u Republici, odnosno 8.000 postelja; i

4) za rehabilitaciju obolelih i povređenih u zavodima za specijalizovanu rehabilitaciju koji koriste prirodni faktor lečenja do - 0,3 postelje na 1.000 stanovnika u Republici, odnosno do 3.000 postelja.

Član 21

U zdravstvenoj ustanovi koja obavlja stacionarnu, odnosno bolničku delatnost, u zavisnosti od intenziteta potrebne terapije i nege, od ukupnog broja postelja, obezbeđuje se do 5% za intenzivnu i do 20% za poluintenzivnu terapiju i negu.

U opštoj bolnici, odnosno zdravstvenom centru, od ukupnog broja bolničkih postelja 53% postelja namenjuje se za interne, a 47% za hirurške grane medicine.

U zdravstvenim ustanovama iz st. 1 i 2 ovog člana, u okviru ukupnog broja postelja, obezbeđuje se 1% postelja za dnevnu bolnicu i oko 5% postelja za zdravstvenu zaštitu starih lica.

Član 22

Referentne zdravstvene ustanove jesu sve klinike, instituti, specijalne bolnice, zavodi i zavodi za zaštitu zdravlja, koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za referentnu zdravstvenu ustanovu.

Referentne zdravstvene ustanove vrše stručno-metodološke, doktrinarne i druge poslove utvrđene zakonom.

Poslovi iz stava 2 ovog člana, obezbeđuju se i organizuju:

1) za zdravstvenu zaštitu grupacija stanovništva izloženih povećanom riziku oboljevanja i za odgovarajuće specijalnosti i uže specijalnosti;

2) za zdravstvenu zaštitu od zaraznih bolesti i hroničnih masovnih nezaraznih bolesti od većeg socijalno medicinskog značaja i za odgovarajuće specijalnosti i uže specijalnosti;

3) za pojedine, odnosno dve i više srodnih oblasti zdravstvene zaštite i specijalnosti i odgovarajuće uže specijalnosti.

Član 23

Zavod za zaštitu zdravlja Srbije, u saradnji sa zavodima za zaštitu zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici, organizuje rad informacionog sistema i predlaže programe rada i razvoja tog sistema.

Član 24

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova

("Sl. glasnik RS", br. 37/99)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmeni
Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova

("Sl. glasnik RS", br. 21/2005)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

RASPORED I BROJ ZDRAVSTVENIH USTANOVA I BROJ I RASPORED BOLNIČKIH POSTELJA PO ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

I Severno-bački okrug:

1. Dom zdravlja Bačka Topola, sa stacionarom (20 postelja)

2. Dom zdravlja Mali Iđoš

3. Zdravstveni centar Subotica (800 postelja)

4. Zavod za zaštitu zdravlja Subotica

5. Apoteka Subotica

II Srednje-banatski okrug:

1. Dom zdravlja Žitište

2. Dom zdravlja Nova Crnja

3. Dom zdravlja Novi Bečej

4. Dom zdravlja Sečanj

5. Zdravstveni centar Zrenjanin (820 postelja)

6. Zavod za zaštitu zdravlja Zrenjanin

7. Specijalna bolnica Melenci (400 postelja)

8. Apoteka Zrenjanin

9. Specijalna bolnica Zrenjanin (200 postelja)

III Severno-banatski okrug:

1. Dom zdravlja Ada

2. Dom zdravlja Kanjiža

3. Dom zdravlja Novi Kneževac, sa stacionarom (60 postelja)

4. Dom zdravlja Čoka

5. Zdravstveni centar Senta (330 postelja)

6. Zdravstveni centar Kikinda (360 postelja)

7. Specijalna bolnica Novi Kneževac (300 postelja)

8. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Kanjiža (200 postelja)

9. Zavod za zaštitu zdravlja Kikinda

10. Apoteka Kikinda

IV Južno-banatski okrug:

1. Dom zdravlja Alibunar

2. Dom zdravlja Bela Crkva

3. Dom zdravlja Kovačica

4. Dom zdravlja Kovin

5. Dom zdravlja Opovo

6. Dom zdravlja Plandište

7. Zdravstveni centar Vršac (405 postelja)

8. Zdravstveni centar Pančevo (740 postelja)

9. Zavod za zaštitu zdravlja Pančevo

10. Apoteka Pančevo

11. Specijalna bolnica Bela Crkva (200 postelja)

12. Specijalna bolnica Vršac (1.040 postelja)

13. Specijalna bolnica Kovin (1.100 postelja)

V Zapadno-bački okrug:

1. Dom zdravlja Apatin sa centrom za specijalizovanu rehabilitaciju (80 postelja)

2. Dom zdravlja Kula

3. Dom zdravlja Odžaci, sa stacionarom (40 postelja)

4. Zdravstveni centar Sombor (820 postelja)

5. Zavod za zaštitu zdravlja Sombor

6. Apoteka Sombor

VI Južno-bački okrug:

1. Dom zdravlja Bač

2. Dom zdravlja Bačka Palanka

3. Dom zdravlja Bački Petrovac

4. Dom zdravlja Beočin

5. Dom zdravlja Bečej

6. Dom zdravlja Žabalj

7. Dom zdravlja Srbobran

8. Dom zdravlja Temerin

9. Dom zdravlja Titel

10. Dom zdravlja Novi Sad (i za opštinu Sremski Karlovci)

11. Apotekarska ustanova Novi Sad

12. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

13. Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

14. Zavod za reumatizam Novi Sad (70 postelja)

15. Institut za zaštitu zdravlja Novi Sad

16. Pasterov zavod Novi Sad

17. Klinika za stomatologiju Novi Sad (25 postelja)

18. Klinički centar (1.410 postelja)

19. Institut za onkologiju Sremska Kamenica, Novi Sad (310 postelja)

20. Institut za plućne bolesti Sremska Kamenica, Novi Sad (315 postelja)

21. Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, Novi Sad (195 postelja)

22. Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Novi Sad (350 postelja)

23. Zavod za transfuziju krvi Novi Sad

24. Zdravstveni centar Vrbas (310 postelja)

VII Sremski okrug:

1. Dom zdravlja Inđija

2. Dom zdravlja Pećinci

3. Dom zdravlja Ruma (i za opštinu Irig) sa stacionarom od 20 postelja

4. Dom zdravlja Stara Pazova

5. Dom zdravlja Šid

6. Zdravstveni centar Sremska Mitrovica (650 postelja)

7. Zavod za zaštitu zdravlja Sremska Mitrovica

8. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Vrdnik (120 postelja)

9. Specijalna bolnica Stari Slankamen (380 postelja)

10. Apoteka Sremska Mitrovica

VIII Mačvanski okrug:

1. Dom zdravlja Bogatić

2. Zdravstveni centar Loznica, za opštine Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija i Loznica (570 postelja)

3. Zdravstveni centar Šabac, za opštine Vladimirci, Koceljeva i Šabac (790 postelja)

4. Zavod za zaštitu zdravlja Šabac

5. Specijalna bolnica za specijalizovanu rehabilitaciju Banja Koviljača (240 postelja)

6. Apotekarska ustanova Loznica

7. Apotekarska ustanova Šabac

8. Dom zdravlja Ljubovija

IX Kolubarski okrug:

1. Dom zdravlja Ub

2. Zdravstveni centar Valjevo za opštine Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina i Valjevo (800 postelja)

3. Apotekarska ustanova Valjevo

4. Dom zdravlja Lajkovac

5. Zavod za zaštitu zdravlja Valjevo

X Podunavski okrug:

1. Zdravstveni centar Smederevo za opštine Velika Plana, Smederevska Palanka i Smederevo (400 postelja)

2. Opšta bolnica Smederevska Palanka (335 postelja)

3. Apoteka Smederevska Palanka

4. Apotekarska ustanova Smederevo

5. Dom zdravlja Velika Plana

6. Dom zdravlja Smederevska Palanka

XI Braničevski okrug:

1. Dom zdravlja Veliko Gradište

2. Dom zdravlja Žagubica

3. Zdravstveni centar Požarevac, za opštine Golubac, Žabari, Kučevo, Malo Crniće i Požarevac (620 postelja)

4. Zavod za zaštitu zdravlja Požarevac (i za Podunavski okrug)

5. Apotekarska ustanova Požarevac

6. Zdravstveni centar Petrovac (140 postelja)

XII Šumadijski okrug:

1. Dom zdravlja Kragujevac

2. Dom zdravlja Batočina

3. Dom zdravlja Knić

4. Dom zdravlja Lapovo

5. Dom zdravlja Rača

6. Dom zdravlja Topola, sa stacionarom (40 postelja)

7. Apotekarska ustanova Kragujevac

8. Zavod za stomatologiju Kragujevac

9. Zdravstveni centar Aranđelovac (150 postelja)

10. Specijalna bolnica Aranđelovac (100 postelja)

11. Klinički centar Kragujevac (1.200 postelja)

12. Institut za zaštitu zdravlja Kragujevac

13. Apoteka Aranđelovac

XIII Pomoravski okrug:

1. Zdravstveni centar Ćuprija, za opštine Rekovac i Ćuprija (530 postelja u Ćupriji)

2. Zdravstveni centar Jagodina (290 postelja)

3. Zavod za zaštitu zdravlja Ćuprija

4. Apotekarska ustanova Ćuprija

5. Dom zdravlja Despotovac, sa stacionarom (30 postelja)

6. Dom zdravlja Svilajnac, sa stacionarom (30 postelja)

7. Zdravstveni centar Paraćin (170 postelja)

XIV Borski okrug:

1. Zdravstveni centar Bor, za opštine Bor i Majdanpek (340 postelja u Boru i 70 postelja u Majdanpeku)

2. Zdravstveni centar Negotin (220 postelja)

3. Zdravstveni centar Kladovo (90 postelja, od čega 20 za onkološku hirurgiju)

4. Apotekarska ustanova Bor

5. Zavod za onkologiju i radiologiju Kladovo (60 postelja)

6. Zavod za zaštitu zdravlja Bor

XV Zaječarski okrug:

1. Dom zdravlja Boljevac

2. Dom zdravlja Sokobanja

3. Apotekarska ustanova Zaječar

4. Zdravstveni centar Knjaževac (120 postelja)

5. Zdravstveni centar Zaječar (470 postelja)

6. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Gamzigrad (100 postelja), Zaječar

7. Specijalna bolnica Sokobanja (380 postelja)

8. Specijalna bolnica "Ozren" Sokobanja (280 postelja)

9. Zavod za zaštitu zdravlja Zaječar

XVI Zlatiborski okrug:

1. Zdravstveni centar Užice za opštine Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Čajetina, Sjenica i Užice (1.340 postelja, od čega u Priboju 140, Prijepolju 210 i Užicu 990 postelja)

2. Zavod za zaštitu zdravlja Užice

3. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Nova Varoš (80 postelja)

4. Inistitut za štitastu žlezdu i metabolizam Čajetina (150 postelja)

5. Apotekarska ustanova Užice

XVII Moravički okrug:

1. Zdravstveni centar Čačak za opštine Lučani, Ivanjica i Čačak (600 postelja)

2. Zavod za zaštitu zdravlja Čačak

3. Zdravstveni centar Gornji Milanovac (150 postelja)

4. Apotekarska ustanova Čačak

5. Apoteka Gornji Milanovac

6. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Ivanjica (30 postelja)

XVIII Raški okrug:

1. Dom zdravlja Raška, sa stacionarom (40 postelja)

2. Zdravstveni centar Novi Pazar, za opštine Novi Pazar i Tutin (360 postelja)

3. Zdravstveni centar Kraljevo, za opštine Vrnjačka Banja i Kraljevo (800 postelja)

4. Zavod za zaštitu zdravlja Kraljevo

5. Specijalna bolnica Novi Pazar (180 postelja)

6. Specijalna bolnica za specijalizovanu rehabilitaciju Vrnjačka Banja (230 postelja)

7. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Mataruška Banja (150 postelja)

8. Apotekarska ustanova Kraljevo

9. Dom zdravlja Tutin

XIX Rasinski okrug:

1. Dom zdravlja Ražanj

2. Dom zdravlja Trstenik

3. Apotekarska ustanova Kruševac

4. Zdravstveni centar Kruševac za opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Kruševac (830 postelja)

5. Specijalna bolnica Ribarska Banja (200 postelja)

6. Zavod za zaštitu zdravlja Kruševac

7. Dom zdravlja Brus

XX Nišavski okrug:

1. Dom zdravlja Gadžin Han

2. Dom zdravlja Doljevac

3. Dom zdravlja Svrljig

4. Dom zdravlja Niš

5. Dom zdravlja Merošina

6. Zdravstveni centar Aleksinac (160 postelja)

7. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

8. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

9. Apotekarska ustanova Niš

10. Specijalna bolnica Gornja Toponica, Niš (1.200 postelja)

11. Institut za rehabilitaciju reumatskih i srčanih bolesnika Niška Banja, odnosno Niš (500 postelja)

12. Zavod za zaštitu zdravlja Niš (i za Toplički okrug)

13. Klinički centar Niš (1.560 postelja)

14. Zavod za pneumoftiziološku zaštitu Niš

15. Zavod za transfuziju krvi Niš

16. Klinika za stomatologiju Niš (25 postelja)

17. Institut za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

18. Zavod za sudsku medicinu Niš

XXI Toplički okrug:

1. Dom zdravlja Kuršumlija

2. Apotekarska ustanova Prokuplje

3. Zdravstveni centar Prokuplje, za opštine Blace, Žitorađa i Prokuplje (440 postelja)

4. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Kuršumlija (30 postelja)

5. Dom zdravlja Blace

XXII Pirotski okrug:

1. Dom zdravlja Bela Palanka

2. Zdravstveni centar Pirot, za opštine Dimitrovgrad, Babušnica i Pirot (365 postelja)

3. Zavod za zaštitu zdravlja Pirot

4. Apotekarska ustanova Pirot

5. Dom zdravlja Babušnica

XXIII Jablanički okrug:

1. Zdravstveni centar Leskovac, za opštine Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava i Leskovac (880 postelja)

2. Zavod za zaštitu zdravlja Leskovac

3. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Sijerinska Banja (30 postelja)

4. Apotekarska ustanova Leskovac

5. Dom zdravlja Bojnik

6. Dom zdravlja Lebane

XXIV Pčinjski okrug:

1. Zdravstveni centar Vranje, za opštine Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Trgovište i Vranje (640 postelja)

2. Zdravstveni centar u Surdulici (175 postelja)

3. Specijalna bolnica Surdulica (100 postelja)

4. Zavod za zaštitu zdravlja Vranje

5. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Bujanovac (50 postelja)

6. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Vranjska Banja (30 postelja)

7. Apotekarska ustanova Vranje

8. Dom zdravlja Bujanovac

9. Dom zdravlja Vladičin Han

XXV Kosovski okrug:

1. Dom zdravlja Priština, za opštine Glogovac, Kačanik, Podujevo, Uroševac, Štimlje i Priština, osim za naselje Gračanica (45 postelja)

2. Zavod za zaštitu zdravlja Priština (i za Kosovsko-pomoravski okrug)

3. Zavod za transfuziju krvi Priština

4. Kliničko bolnički centar Priština (2.325 postelja)

5. Apotekarska ustanova Priština

6. Dom zdravlja Kosovo Polje, za opštinu Kosovo Polje i naselje Lepina

7. Dom zdravlja Gračanica, za naselja Laplje Selo, Čaglavica, Sušica, Novi Badovac, Kišnica i Gračanica

8. Dom zdravlja Obilić, za opštinu Obilić i naselja Prilužje, Gojbulja i Grace

9. Dom zdravlja Donja Gušterica, za naselja Dobrotin, Livađe, Lipljan, Suvi Do, Radovce, Staro Gracko, Gornja Gušterica i Donja Gušterica

10. Dom zdravlja Štrpce, za opštinu Štrpce

11. Dom zdravlja Orahovac, za opštinu Orahovac

XXVI Pećki okrug:

1. Dom zdravlja Istok, sa stacionarom (20 postelja)

2. Apotekarska ustanova Peć

3. Zdravstveni centar Đakovica (600 postelja)

4. Zdravstveni centar Peć, za opštine Dečani, Klina i Peć (540 postelja)

5. Specijalna bolnica Peć (320 postelja)

6. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Istok (200 postelja)

7. Zavod za zaštitu zdravlja Peć

XXVII Prizrenski okrug:

1. Zdravstveni centar Prizren, za opštine Orahovac, Suva Reka i Prizren (650 postelja)

2. Apotekarska ustanova Prizren

3. Dom zdravlja Dragaš, za opštinu Gora i za Mesnu zajednicu Opolje (opština Prizren) - 40 postelja

4. Zavod za zaštitu zdravlja Prizren

XXVIII Kosovsko-mitrovački okrug:

1. Dom zdravlja Zvečan

2. Apotekarska ustanova Kosovska Mitrovica

3. Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica, za opštine Vučitrn, Zubin Potok, Leposavić, Srbica i Kosovska Mitrovica (770 postelja)

4. Zavod za zaštitu zdravlja Kosovska Mitrovica

XXIX Kosovsko-pomoravski okrug:

1. Zdravstveni centar Gnjilane, za opštine Vitina, Kosovska Kamenica, Novo Brdo i Gnjilane (530 postelja)

2. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju Vitina (40 postelja)

3. Apotekarska ustanova Gnjilane

XXX Grad Beograd:

1. Dom zdravlja Barajevo

2. Dom zdravlja Voždovac

3. Dom zdravlja Vračar

4. Dom zdravlja Grocka

5. Dom zdravlja Zvezdara

6. Dom zdravlja Zemun

7. Dom zdravlja Lazarevac sa stacionarom (20 postelja)

8. Dom zdravlja Mladenovac

9. Dom zdravlja Novi Beograd

10. Dom zdravlja Obrenovac

11. Dom zdravlja Palilula

12. Dom zdravlja Rakovica

13. Dom zdravlja Savski venac

14. Dom zdravlja Sopot

15. Dom zdravlja Stari grad

16. Dom zdravlja Čukarica

17. Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

18. Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

19. Gradski zavod za gerontologiju i kućno lečenje i negu

20. Gradski zavod za zaštitu zdravlja

21. Gradski zavod za antituberkuloznu zaštitu i bolesti pluća

22. Apotekarska ustanova

23. Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata sa stacionarom (35 postelja)

24. Zavod za endemsku nefropatiju (30 postelja)

25. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a

26. Zavod za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

27. Zavod za protetiku (320 postelja)

28. Specijalna bolnica Mladenovac (130 postelja)

29. Institut za transfuziju krvi Srbije

30. Zavod za farmaciju Srbije

31. Institut za virusologiju, serume i vakcine

32. Zavod za bolesti zavisnosti i narkomanije (45 postelja)

33. Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju (150 postelja)

34. Zavod za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju (35 postelja)

35. Klinika za rehabilitaciju "Dr M. Zotović" (300 postelja)

36. Institut za neonatologiju (180 postelja)

37. Kliničko bolnički centar Bežanijska kosa (415 postelja)

38. Kliničko bolnički centar Dedinje (810 postelja)

39. Kliničko bolnički centar Zemun (730 postelja)

40. Kliničko bolnički centar Zvezdara (1.000 postelja)

41. Specijalna bolnica "Sveti Sava" (250 postelja)

42. Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica (605 postelja)

43. Institut za neuropsihijatrijske bolesti "Dr L. Lazarević" (705 postelja)

44. Klinika za neuropsihijatriju za decu i omladinu (45 postelja)

45. Dečja klinika (430 postelja)

46. Ginekološko akušerska klinika "Narodni front" (570 postelja)

47. Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje (160 postelja)

48. Institut za majku i dete Srbije (500 postelja)

49. Institut za mentalno zdravlje (130 postelja)

50. Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (425 postelja)

51. Institut za reumatizam (240 postelja)

52. Institut za rehabilitaciju (480 postelja), od čega 100 postelja za Centar za specijalizovanu rehabilitaciju "Vrmac", u Prčnju, koji je u njegovom sastavu

53. Klinički centar Srbije (3.960 postelja, od čega 200 postelja za neonatologiju)

54. Institut za zaštitu zdravlja Srbije

55. Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju (55 postelja).