UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA KALCIFIKACIJU KISELOG OBRADIVOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U 2005. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 21/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja materijala za kalcifikaciju kiselog obradivog poljoprivrednog zemljišta (u daljem tekstu: materijal za kalcifikaciju) na teritoriji Republike Srbije van teritorija autonomnih pokrajina.

Član 2

Pravo na korišćenje materijala za kalcifikaciju imaju fizička lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/2004 i 139/2004) koja su vlasnici, odnosno korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta od I do V katastarske klase (u daljem tekstu: korisnici) na čijem zemljištu je agrohemijskom analizom utvrđena pH vrednost do 5 i koja sprovode postupak kalcifikacije.

Član 3

Materijal za kalcifikaciju korisnici obezbeđuju preko poljoprivredne stručne službe (u daljem tekstu: služba).

Član 4

Zahtev za korišćenje materijala za kalcifikaciju služba podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 30. marta 2005. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana služba podnosi:

1) spisak fizičkih lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/2004 i 139/2004) sa brojem poljoprivrednog gazdinstva, imenom i prezimenom, jedinstvenim matičnim brojem, mestom i adresom boravka, površinom parcele, kulturom, katastarskom klasom, brojem katastarske parcele, potesom, katastarskom opštinom i nazivom opštine;

2) pH vrednost zemljišta sa podatkom o potrebnoj količini materijala za kalcifikaciju;

3) program kalcifikacije za korisnika.

Član 5

Materijal za kalcifikaciju obezbeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Isporuka materijala za kalcifikaciju vrši se u opštini prebivališta korisnika, franko utovareno u vozilo korisnika, do preuzimanja ugovorenih količina, a na osnovu spiska službe i saglasnosti Ministarstva.

Član 6

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - korisnik ako se utvrdi da je ostvario pravo na korišćenje materijala za kalcifikaciju na osnovu netačnih podataka.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".