UREDBA
O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA OBRADIVO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE DATO U ZAKUP

("Sl. glasnik RS", br. 21/2005)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi, način korišćenja i visina sredstava koja se daju za obradivo poljoprivredno zemljište dato u zakup.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava ima poljoprivrednik koji je vlasnik poljoprivrednog zemljišta koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/2004 i 139/2004), i koji je stariji od 60 godina (u daljem tekstu: korisnik sredstava), pod sledećim uslovima:

1) da daje u zakup obradivo poljoprivredno zemljište površine od najmanje 0,5 hektara;

2) da daje u zakup obradivo poljoprivredno zemljište na period od najmanje pet godina;

3) da je ugovor o zakupu zaključen u godini u kojoj se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava koja se daju za obradivo poljoprivredno zemljište dato u zakup.

Ugovor o zakupu iz stava 1 tačka 3) ovog člana ne može biti zaključen između članova istog poljoprivrednog gazdinstva.

Član 3

Korisnik sredstava koji ispunjava uslove iz člana 2 ove uredbe ima pravo na korišćenje sredstava u visini od:

1) 4000 dinara po hektaru godišnje, ako izda u zakup obradivo poljoprivredno zemljište zakupcu koji je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a nije stariji od 40 godina;

2) 4000 dinara po hektaru godišnje, ako izda u zakup obradivo poljoprivredno zemljište zakupcu koji je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a vlasnik je zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje se daje u zakup;

3) 8000 dinara po hektaru godišnje, ako izda u zakup obradivo poljoprivredno zemljište zakupcu koji je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a nije stariji od 40 godina i vlasnik je zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje se daje u zakup.

Iznosi iz stava 1 ovog člana usklađuju se prema rastu cena na malo utvrđenih prema podacima koje objavljuje organizacija nadležna za poslove statistike.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava iz člana 3 ove uredbe korisnik sredstava podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) najkasnije do 30. novembra godine u kojoj je zaključen ugovor o zakupu zemljišta.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana korisnik sredstava podnosi:

1) dokaz o vlasništvu obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup;

2) overen ugovor o zakupu obradivog poljoprivrednog zemljišta;

3) legitimaciju poljoprivrednog gazdinstva korisnika sredstava i zakupca, odnosno potvrdu o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava;

4) dokaz sa brojem otvorenog tekućeg računa u banci;

5) kopiju plana zemljišta koje se daje u zakup.

Član 5

Korisnik sredstava i Ministarstvo zaključuju ugovor o korišćenju sredstava iz člana 3 ove uredbe kojim uređuju međusobna prava i obaveze.

Isplata sredstava iz stava 1 ovog člana vrši se godišnje, na period od pet godina od dana potpisivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Član 6

Novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik sredstava, ako se utvrdi da je ostvario pravo na korišćenje sredstava na osnovu netačnih podataka.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši Ministarstvo.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".