PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA NARODNU BANKU SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 24/2004 i 21/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se za Narodnu banku Srbije propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje.

Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2 prema sadržini određenoj tim pravilnikom.

Što se tiče sadržine pojedinih grupa računa i računa označenih u koloni 1, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 11/2004).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Narodnoj banci Srbije - Centru za bonitet (u daljem tekstu: Centar za bonitet), u skladu s članom 42 Zakona o računovodstvu i reviziji, Narodna banka Srbije dostavlja finansijske izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine (u daljem tekstu: godišnji račun) na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i napomene uz finansijske izveštaje - u jednom primerku.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 4

U obrazac Bilans stanja Narodna banka Srbije unosi podatke u kolone od 5 do 8, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pod oznakom AOP br. od 001 do 012 u aktivi i od 101 do 126 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 8 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja godišnji račun podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 8 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 6

U obrazac Bilans uspeha Narodna banka Srbije unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac, podaci se unose pod oznakom AOP br. od 201 do 220 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP br. od 221 do 224 - vanredni prihodi i rashodi, i pod oznakom AOP br. od 225 do 226 - rezultat perioda.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA

Član 7

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate Narodne banke Srbije u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa, u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), izuzev naplata i isplata koje se odnose na primarnu emisiju Narodne banke Srbije.

Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata Narodne banke Srbije ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 8

Pod oznakom AOP br. 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 302 do 306.

Pod oznakom AOP br. 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.

Pod oznakom AOP br. 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP br. 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP br. 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Pod oznakom AOP br. 306 - Prilivi po osnovu vanrednih prihoda, iskazuju se naplaćeni vanredni prihodi definisani u skladu s MRS.

Član 9

Pod oznakom AOP br. 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 308 do 311.

Pod oznakom AOP br. 308 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.

Pod oznakom AOP br. 309 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP br. 310 - Odlivi po osnovu troškova poslovanja, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina, odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 311 - Odlivi po osnovu vanrednih rashoda, iskazuje se odliv po osnovu vanrednih rashoda definisanih u skladu s MRS.

Pod oznakom AOP br. 312 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakama AOP br. 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP br. 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP br. 313 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP br. 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP br. 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Član 10

Pod oznakom AOP br. 314 - Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 315 do 317.

Pod oznakama AOP br. 315 i 316 iskazuje se neto smanjenje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje plasmana predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP br. 317 - Povećanje depozita i priliv po osnovu viška rashoda, iskazuje se neto povećanje depozita (neto povećanje depozita predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu) i priliv po osnovu viška rashoda.

Pod oznakom AOP br. 318 - Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 319 do 321.

Pod oznakama AOP br. 319 i 320 - iskazuje se neto povećanje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto povećanje plasmana predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP br. 321 - Smanjenje depozita i odliv po osnovu viška prihoda, iskazuje se neto smanjenje depozita (neto smanjenje depozita predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu) i odliv po osnovu viška prihoda.

Član 11

Pod oznakom AOP br. 322 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se pozitivna vrednost zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP br. 312 i 314 umanjena za iznos iskazan pod oznakama AOP br. 313 i 318.

Pod oznakom AOP br. 323 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se negativna vrednost zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP br. 312 i 314 umanjena za iznose iskazane pod oznakama AOP br. 313 i 318.

2. Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 12

Pod oznakom AOP br. 324 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. 325 i 326.

Pod oznakom AOP br. 325 - Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i prilivi od prodaje učešća i udela, iskazuju se naplaćeni iznosi dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća i iznosi naplaćeni prodajom učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP br. 326 - Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 13

Pod oznakom AOP br. 327 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. 328 i 329.

Pod oznakom AOP br. 328 - Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti i odlivi za kupovinu učešća i udela, iskazuju se isplate po osnovu investiranja u dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća i odlivi po osnovu kupovine učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP br. 329 - Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi isplaćeni po osnovu pribavljanja pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 14

Pod oznakom AOP br. 330 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP br. 324 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP br. 327 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP br. 331 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP br. 327 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP br. 324 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 15

Pod oznakom AOP br. 332 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 333 do 335.

Pod oznakom AOP br. 333 - Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se iznos ukupnih priliva po osnovu uzetih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 334 - Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos priliva po osnovu uzetih kratkoročnih kredita umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 335 - Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti umanjen za odlive po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) u toku obračunskog perioda.

Član 16

Pod oznakom AOP br. 336 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 337 do 339.

Pod oznakom AOP br. 337 - Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se ukupan iznos otplaćenih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 338- Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku izveštajnih perioda po osnovu otplate uzetih kratkoročnih kredita umanjen za iznos novih kratkoročnih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 339 - Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) umanjen za iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti.

Pod oznakom AOP br. 340 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP br. 332 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP br. 336 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP br. 341 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicije AOP br. 336 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP br. 332 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o novčanim tokovima

Član 17

Pod oznakom AOP br. 342 - Svega neto prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP br. 301, 314, 324 i 332.

Pod oznakom AOP br. 343 - Svega neto odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP br. 307, 318, 327 i 336.

Pod oznakom AOP br. 344 - Neto povećanje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP br. 342 i 343.

Pod oznakom AOP br. 345 - Neto smanjenje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP br. 343 i 342.

Pod oznakom AOP br. 346 - Gotovina na početku godine, iskazuje se iznos gotovine na dan otvaranja bilansa obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 347 - Pozitivne kursne razlike, iskazuje se iznos pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP br. 348 - Negativne kursne razlike, iskazuje se iznos negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP br. 349 - Gotovina na kraju perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP br. 344 manje AOP br. 345 plus AOP br. 346 plus AOP br. 347 manje AOP br. 348).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 18

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu Narodna banka Srbije unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu, i to

- u kolonu 2 - državni i ostali kapital, stanje i promene na računu 819;

- u kolonu 3 - posebne rezerve, stanje i promene na računu 814;

- u kolonu 4 - revalorizacione rezerve, stanje i promene na računu 813;

- u kolonu 5 - ukupan rezultat, stanje i promene na računima 816 i 818;

- u kolonu 11 - ukupan kapital, ukupan iznos odgovarajuće pozicije.

U ovaj obrazac banka unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu za prethodnu i tekuću godinu, u skladu s MRS.

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu (za statističku obradu), u kolonu 4 unose se podaci o početnom stanju, u kolonu 6 unosi se povećanje, u kolonu 8 smanjenje i u kolonu 10 stanje na dan 31. decembra tekuće godine - na računima iskazanim u koloni 1 tog obrasca.

VI MINIMUM SADRŽAJA NAPOMENA UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 19

Minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje (MRS 1, tač. od 91 do 102 i pojedinačni MRS) čini:

- opšte informacije o banci (uključujući i podatak o broju zaposlenih na dan 31. decembra tekuće i prethodne godine),

- računovodstvene politike sa izjavom o primeni svih međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja,

- politike upravljanja rizicima,

- regulatorni zahtevi,

- analiza pozicija bilansa uspeha (po navedenim napomenama),

- analiza pozicija bilansa stanja (po navedenim napomenama),

- potencijalne i preuzete obaveze,

- poslovi u ime i za račun trećih lica,

- transakcije s povezanim licima,

- primena koncepta fer vrednosti,

- događaji nakon datuma bilansa stanja.

VII PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 20

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja za 2003. godinu, Narodna banka Srbije u obrasce propisane ovim pravilnikom ne unosi podatke za 2002. godinu (prethodnu godinu).

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

Matični broj: ___________________________________
Poreski identifikacioni broj: _______________________
Šifra delatnosti: ________________________________
Naziv banke: NARODNA BANKA SRBIJE
Sedište: ______________________________________

 

BILANS STANJA
na dan _____________________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto

1

2

3

4

5

6

7

8

0

AKTIVA
Gotovina i gotovinski ekvivalenti

0

0

1

 

 

 

 

 

11, 16, 22, 27

Potraživanja za kamatu i naknadu

0

0

2

 

 

 

 

 

10, 12, 13, 15, 17, 18

Plasmani bankama

0

0

3

 

 

 

 

 

21, 23, 24, 25, 26, 28, 29

Plasmani komitentima

0

0

4

 

 

 

 

 

30, 360

Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje

0

0

5

 

 

 

 

 

31, 361

Ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

0

0

6

 

 

 

 

 

32, 362

Učešća u kapitalu i ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

0

0

7

 

 

 

 

 

33

Nematerijalna ulaganja

0

0

8

 

 

 

 

 

34

Osnovna sredstva

0

0

9

 

 

 

 

 

37, 38

Ostala sredstva i aktivna vremenska razgraničenja

0

1

0

 

 

 

 

 

39

Odložena poreska sredstva

0

1

1

 

 

 

 

 

 

UKUPNA AKTIVA (od 001 do 011)

0

1

2

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

1

2

3

4

5

6

40, 41, 43, 45, 46, 48

PASIVA
OBAVEZE

Obaveze prema bankama

1

0

1

 

 

 

50, 51, od 521 do 524, 53, 54, 55, od 561 do 564, 57

Obaveze prema komitentima

1

0

2

 

 

 

42, 47, od 525 do 529, od 566 do 569

Obaveze za kamate i naknade

1

0

3

 

 

 

580, 581, 586, 88

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti

1

0

4

 

 

 

582

Obaveze po osnovu viška prihoda

1

0

5

 

 

 

od 583 do 585 i od 587 do 589

Ostale obaveze iz poslovanja

1

0

6

 

 

 

805

Odloženi negativni goodwill

1

0

7

 

 

 

800, 801, 803

Rezervisanja

1

0

8

 

 

 

59, 806, 809

Ostale obaveze i pasivna vremenska razgraničenja

1

0

9

 

 

 

89

Odložene poreske obaveze

1

1

0

 

 

 

 

UKUPNO OBAVEZE (od 101 do 110)

1

1

1

 

 

 

861

GOTOV NOVAC U OPTICAJU

1

1

2

 

 

 

862

GOTOV NOVAC U TREZORIMA BANAKA

1

1

3

 

 

 

819

KAPITAL
Državni i ostali kapital

1

1

4

 

 

 

813, 814

Rezerve

1

1

5

 

 

 

818

Rezultat perioda - višak prihoda

1

1

6

 

 

 

816

Rezultat perioda - višak rashoda

1

1

7

 

 

 

815

Gubitak ranijih godina

1

1

8

 

 

 

817

Neraspoređeni dobitak ranijih godina

1

1

9

 

 

 

 

UKUPNO KAPITAL
(114+115+116-117-118+119)

1

2

0

 

 

 

 

UKUPNO PASIVA (111+112+113+120)

1

2

1

 

 

 

 

VANBILANSNE POZICIJE
(od 123 do 126)

1

2

2

 

 

 

od 900 do 904

Poslovi u ime i za račun trećih lica

1

2

3

 

 

 

od 905 do 907

Izrađen gotov novac

1

2

4

 

 

 

91, 92, 93

Garancije, jemstva, imovina za obezbeđenje obaveza i preuzete neopozive obaveze

1

2

5

 

 

 

94

Druge vanbilansne pozicije

1

2

6

 

 

 


U __________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

GUVERNER

Dana _______________

__________________________________

_____________

 

 

Prilog 2

Matični broj: _____________________________
Poreski identifikacioni broj: _________________
Šifra delatnosti: __________________________
Naziv banke: NARODNA BANKA SRBIJE
Sedište: ________________________________

 

BILANS USPEHA
u periodu od __________ do ______________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj
napomene

Tekuća
godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

70

PRIHODI I RASHODI REDOVNOG POSLOVANJA
Prihodi od kamata

2

0

1

 

 

 

60

Rashodi od kamata

2

0

2

 

 

 

 

Dobitak po osnovu kamata (201-202)

2

0

3

 

 

 

 

Gubitak po osnovu kamata (202-201)

2

0

4

 

 

 

71

Prihodi od naknada i provizija

2

0

5

 

 

 

61

Rashodi naknada i provizija

2

0

6

 

 

 

 

Dobitak po osnovu naknada i provizija (205-206)

2

0

7

 

 

 

 

Gubitak po osnovu naknada i provizija (206-205)

2

0

8

 

 

 

722 manje 620

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti

2

0

9

 

 

 

620 manje 722

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti

2

1

0

 

 

 

721 manje 621

Neto prihodi od kursnih razlika

2

1

1

 

 

 

621 manje 721

Neto rashodi od kursnih razlika

2

1

2

 

 

 

720

Prihodi od dividendi i učešća

2

1

3

 

 

 

729, 73 i od 760 do 766

Ostali poslovni prihodi

2

1

4

 

 

 

65

Rashodi indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja

2

1

5

 

 

 

63, 64, od 660 do 667

Ostali poslovni rashodi

2

1

6

 

 

 

77

Prihodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

7

 

 

 

67

Rashodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

8

 

 

 

 

DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(203-204+207-208+209-210+211-212+213+214-215-216+217-218)

2

1

9

 

 

 

 

GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(204-203+208-207+210-209+212-211-213-214+215+216-217+218)

2

2

0

 

 

 

769

VANREDNI PRIHODI I RASHODI
Vanredni prihodi

2

2

1

 

 

 

 

 

669

Vanredni rashodi

2

2

2

 

 

 

 

NETO VANREDNI PRIHODI (221-222)

2

2

3

 

 

 

 

NETO VANREDNI RASHODI (222-221)

2

2

4

 

 

 

 

REZULTAT PERIODA - VIŠAK PRIHODA
(219+223-220-224)

2

2

5

 

 

 

 

REZULTAT PERIODA - VIŠAK RASHODA
(220+224-219-223)

2

2

6

 

 

 


U __________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

GUVERNER

Dana _______________

__________________________________

_____________

 

Prilog 3

Matični broj: ____________________________
Poreski identifikacioni broj: ________________
Šifra delatnosti: _________________________
Naziv banke: NARODNA BANKA SRBIJE
Sedište: _______________________________

 

IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA
u periodu od __________ do _______________

(u hiljadama dinara)

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
I Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 302 do 306)

3

0

1

 

 

1. Prilivi od kamata

3

0

2

 

 

2. Prilivi od naknada

3

0

3

 

 

3. Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda

3

0

4

 

 

4. Prilivi od dividendi i učešća u dobitku

3

0

5

 

 

5. Prilivi po osnovu vanrednih prihoda

3

0

6

 

 

II Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 308 do 311)

3

0

7

 

 

6. Odlivi po osnovu kamata

3

0

8

 

 

7. Odlivi po osnovu naknada

3

0

9

 

 

8. Odlivi po osnovu troškova poslovanja

3

1

0

 

 

9. Odlivi po osnovu vanrednih rashoda

3

1

1

 

 

III Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (301 minus 307)

3

1

2

 

 

IV Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (307 minus 301)

3

1

3

 

 

V Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita (od 315 do 317)

3

1

4

 

 

10. Smanjenje kredita i plasmana

3

1

5

 

 

11. Smanjenje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

1

6

 

 

12. Povećanje depozita i priliv po osnovu viška rashoda

3

1

7

 

 

VI Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita (od 319 do 321)

3

1

8

 

 

13. Povećanje kredita i plasmana

3

1

9

 

 

14. Povećanje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

2

0

 

 

15. Smanjenje depozita i odliv po osnovu viška prihoda

3

2

1

 

 

VII Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti
(312 minus 313 plus 314 minus 318 > 0)

3

2

2

 

 

VIII Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti
(312 minus 313 plus 314 minus 318 < 0)

3

2

3

 

 

B. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
I Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 325 do 326)

3

2

4

 

 

1. Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i prilivi od prodaje učešća i udela

3

2

5

 

 

2. Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

2

6

 

 

II Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 328 do 329)

3

2

7

 

 

3. Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti i odlivi za kupovinu učešća i udela

3

2

8

 

 

4. Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

2

9

 

 

III Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (324 minus 327)

3

3

0

 

 

IV Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (327 minus 324)

3

3

1

 

 

V. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
I Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 333 do 335)

3

3

2

 

 

1. Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

3

3

 

 

2. Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

3

4

 

 

3. Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti

3

3

5

 

 

II Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 337 do 339)

3

3

6

 

 

4. Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

3

7

 

 

5. Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

3

8

 

 

6. Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti

3

3

9

 

 

III Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (332 minus 336)

3

4

0

 

 

IV Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (336 minus 332)

3

4

1

 

 

G. SVEGA NETO PRILIVI GOTOVINE (301 plus 314 plus 324 plus 332)

3

4

2

 

 

D. SVEGA NETO ODLIVI GOTOVINE (307 plus 318 plus 327 plus 336)

3

4

3

 

 

Đ. NETO POVEĆANJE GOTOVINE (342 minus 343)

3

4

4

 

 

E. NETO SMANJENJE GOTOVINE (343 minus 342)

3

4

5

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU GODINE (Napomena:_____)

3

4

6

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE

3

4

7

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE

3

4

8

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (Napomena:_____)
(344 minus 345 plus 346 plus 347 minus 348)

3

4

9

 

 


U __________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

GUVERNER

Dana _______________

__________________________________

_____________

 

Prilog 4

Matični broj: _________________________________
Poreski identifikacioni broj: _____________________
Šifra delatnosti: ______________________________
Naziv banke: NARODNA BANKA SRBIJE
Sedište: ____________________________________

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU
za period koji se završava ____________________

(u hiljadama dinara)

 

Državni i ostali kapital

Posebne rezerve

Revalorizacione rezerve

Ukupan rezultat

Ukupan kapital

1

2

3

4

5

6

Početno stanje - prethodni period

 

 

 

 

 

Fundamentalne greške i promene računovodstvenih politika (Napomena: ___)

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje vrednosti sredstava po osnovu revalorizacije
(Napomena: ____)

 

 

 

 

 

Prenos sa/na

 

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

Rezultat perioda

 

 

 

 

 

Krajnje stanje - prethodni period

 

 

 

 

 

 

 

Državni i ostali kapital

Posebne rezerve

Revalorizacione rezerve

Ukupan rezultat

Ukupan kapital

1

2

3

4

5

6

Početno stanje - tekući period

 

 

 

 

 

Fundamentalne greške i promene računovodstvenih politika (Napomena: ___)

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje vrednosti sredstava po osnovu revalorizacije
(Napomena: ____)

 

 

 

 

 

Prenos sa/na

 

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

Rezultat perioda

 

 

 

 

 

Krajnje stanje - tekući period

 

 

 

 

 


U __________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

GUVERNER

Dana _______________

__________________________________

_____________

 

 

Matični broj: ________________________________
Poreski identifikacioni broj: ____________________
Šifra delatnosti: _____________________________
Naziv banke: NARODNA BANKA SRBIJE
Sedište: ___________________________________

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU (za statističku obradu)
za period koji se završava ____________________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

OPIS

Oznaka za AOP

Stanje na početku godine

Oznaka za AOP

Povećanje tokom godine

Oznaka za AOP

Smanjenje tokom godine

Oznaka za AOP

Stanje na kraju obračunskog perioda

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

819

1. Državni i ostali kapital

401

 

402

 

403

 

404

 

813

2. Revalorizacione rezerve

405

 

406

 

407

 

408

 

814

3. Posebne rezerve

409

 

410

 

411

 

412

 

 

4. UKUPNO KAPITAL I REZERVE (1+2+3)

413

 

414

 

415

 

416

 

818

5. Rezultat perioda - višak prihoda

417

 

418

 

419

 

420

 

816

6. Rezultat perioda - višak rashoda

421

 

422

 

423

 

424

 

815

7. Gubitak ranijih godina

425

 

426

 

427

 

428

 

817

8. Neraspoređeni dobitak ranijih godina

429

 

430

 

431

 

432

 

 

9. UKUPNO KAPITAL
(4+5-6-7+8)

433

 

434

 

435

 

436

 


U __________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

GUVERNER

Dana _______________

__________________________________

_____________