PRAVILNIK
O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU

("Sl. glasnik RS", br. 45/2004 i 23/2005)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se: sadržina, vreme, mesto i način polaganja kvalifikacionog, odnos prijemnog ispita; osnove, merila i postupka za rangiranje kandidata i upis u srednju školu; bliži uslovi za vrednovanje učešća učenika osmog razreda na takmičenjima i vrste takmičenja čija se mesta vrednuju.

II UPIS U GIMNAZIJU I STRUČNU ŠKOLU U ČETVOROGODIŠNJEM, TROGODIŠNJEM I DVOGODIŠNJEM TRAJANJU

Član 2

Redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha na kvalifikacionom ispitu, i

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole, i

- rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole.

Pravo na rangiranje radi upisa u školu iz stava 1 ovog člana stiče kandidat koji je položio kvalifikacioni ispit.

Član 3

Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se opšti uspeh ostvaren na kraju VI, VII i VIII razreda osnovne škole, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži sa brojem četiri (4).

Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova.

Kandidati koji su završili VI razred osnovne škole u inostranstvu ostvaruju 20 bodova na osnovu opšteg uspeha u VI razredu osnovne škole.

Član 4

Rezultati postignuti na takmičenjima učenika osnovne škole vrednuju se tako što se kandidatu koji je u VIII razredu osnovne škole osvojio jedno od prva tri pojedinačna mesta iz predmeta navedenih u članu 5 ovog pravilnika, dodeljuju sledeći bodovi:

1) međunarodno takmičenje: prvo mesto - 20 bodova; drugo mesto - 18 bodova; treće mesto - 14 bodova;

2) savezno takmičenje koje organizuje stručno društvo:

- prvo mesto - 6 bodova; drugo mesto - 5 bodova; treće mesto - 4 boda, ako ne postoji međunarodno takmičenje,

- prvo mesto - 12 bodova; drugo mesto - 10 bodova; treće mesto - 8 bodova, ako postoji međunarodno takmičenje;

3) republičko takmičenje koje organizuju Ministarstvo prosvete i sporta i stručno društvo:

- prvo mesto - 3 boda; drugo mesto - 2 boda; treće mesto - 1 bod, ako ne postoje takmičenja višeg ranga,

- prvo mesto - 6 bodova; drugo mesto - 5 bodova; treće mesto - 4 boda, ako postoji takmičenje višeg ranga.

Kada je kandidat iz jednog predmeta osvojio više pojedinačnih mesta na takmičenjima iz stava 1 ovog člana, uzima se u obzir najbolji ostvareni rezultat, odnosno najveći broj bodova iz stava 1 ovog člana.

Kada je kandidat iz dva ili više predmeta osvojio po jedno ili više pojedinačnih mesta, bodovi iz svih predmeta sabiraju se, pri čemu se uzimaju u obzir najbolji ostvareni rezultati iz svakog predmeta.

Rezultate takmičenja iz stava 1 ovog člana dostavljaju stručna društva.

Član 5

Stručna društva iz člana 4 stav 1 tač. 2) i 3) ovog pravilnika jesu: iz srpskog jezika - Društvo za srpski jezik i književnost Srbije; iz maternjeg jezika: mađarski - Katedra za hungarologiju, slovački - Društvo vojvođanskih slovakista, rusinski - Društvo za rusinski jezik, književnost i kulturu, rumunski - Katedra za rumunski jezik i književnost; iz stranih jezika (engleski, nemački, ruski i francuski) - Društvo za strane jezike i književnost; iz istorije - Savez društava istoričara Srbije; iz matematike - Društvo matematičara Srbije; iz fizike - Društvo fizičara Srbije; iz hemije - Srpsko hemijsko društvo; iz biologije - Srpsko biološko društvo; iz geografije - Srpsko geografsko društvo; iz tehničkog obrazovanja - Udruženje pedagoga tehničke struke Srbije; iz informatike - Društvo matematičara Srbije i Centar za nauku, tehnologiju i informatiku; iz muzičke kulture - Zajednica muzičkih i baletskih škola; iz likovne kulture - Udruženje likovnih pedagoga; iz fizičke kulture - Savez za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije.

Član 6

Kvalifikacioni ispit polaže se u junskom roku u osnovnoj školi u kojoj je kandidat završio VIII razred (u daljem tekstu: matična osnovna škola).

Ukoliko se u osnovnoj školi za polaganje kvalifikacionog ispita prijavi manje od 15 kandidata, kvalifikacioni ispit polaže se u osnovnoj školi koju odredi Ministarstvo prosvete i sporta.

Ako je kandidat završio poslednji razred osnovne škole na teritoriji Republike Crne Gore ili Republike Srpske, kvalifikacioni ispit polaže u osnovnoj školi u Republici Srbiji u kojoj se prijavio za polaganje ispita.

Član 7

Na kvalifikacionom ispitu pismenom izradom zadataka proverava se znanje iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik i matematika, po programima osnovne škole.

Kandidat može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, odnosno ukupno 40 bodova.

Kandidat je položio kvalifikacioni ispit ako je ostvario najmanje po jedan bod iz svakog predmeta.

Član 8

Kandidati koji su položili kvalifikacioni ispit za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju rangiraju se prema ukupnom broju bodova ostvarenim po svim osnovama koje se vrednuju za upis na jedinstvenoj rang listi.

Nakon utvrđivanja rang liste iz stava 1 ovog člana kandidat ima pravo da u matičnoj osnovnoj školi pismeno izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje. Opredeljenje učenika sadrži: šifru obrazovnog profila, naziv škole, mesto škole, tip, smer, odnosno obrazovni profil, prema listi objavljenoj u konkursu.

Član 9

Na osnovu opredeljenja kandidata i broja bodova na jedinstvenoj rang listi vrši se raspoređivanje kandidata po tipu, smerovima, odnosno obrazovnim profilima, kao i srednjim školama.

Prvo se raspoređuju kandidati koji su ostvarili najmanje po 5 bodova iz svakog predmeta na kvalifikacionom ispitu, a zatim, na preostala slobodna mesta za upis, kandidati koji su ostvarili najmanje po 1 bod iz svakog predmeta, do broja predviđenog za upis.

Spiskovi raspoređenih kandidata dostavljaju se matičnim osnovnim školama i odgovarajućim srednjim školama.

Član 10

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz ostalih predmeta, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na kvalifikacionom ispitu.

Član 11

Kandidati za upis u stručnu školu u trogodišnjem i dvogodišnjem trajanju rangiraju se prema uspehu postignutom u osnovnoj školi, i to:

1) opštem uspehu od VI do VIII razreda osnovne škole, i

2) rezultatima postignutim na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole.

Opšti uspeh i rezultati postignuti na takmičenjima iz stava 1 ovog člana vrednuju se na način utvrđen u čl. 3, 4 i 5 ovog pravilnika.

Član 12

Za upis u stručnu školu u trogodišnjem i dvogodišnjem trajanju kandidat ima pravo da u matičnoj osnovnoj školi pismeno izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje. Opredeljenje učenika sadrži: šifru obrazovnog profila, naziv škole, mesto škole i obrazovni profil, prema listi objavljenoj u konkursu.

Na osnovu opredeljenja kandidata i broja bodova koji se vrednuju za upis po svim osnovama vrši se raspoređivanje kandidata po obrazovnim profilima i srednjim školama.

Spiskovi raspoređenih kandidata dostavljaju se matičnim osnovnim školama i odgovarajućim srednjim školama.

Član 13

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u stručnu školu u trogodišnjem i dvogodišnjem trajanju ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika.

III UPIS U UMETNIČKU ŠKOLU, ODNOSNO ZA OBRAZOVNI PROFIL U OBLASTI UMETNOSTI, ŠKOLU ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA, ŠKOLU U KOJOJ SE DEO NASTAVE OSTVARUJE NA STRANOM JEZIKU I ŠKOLU ZA TALENTOVANE UČENIKE

1. Zajedničke odredbe

Član 14

Kandidati se upisuju u umetničku školu (muzička škola, baletska škola i umetnička škola likovne oblasti), odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti, školu za učenike sa posebnim sposobnostima (filološka gimnazija, matematička gimnazija, gimnazija za sportiste i gimnazija za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku), školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku i školu za talentovane učenike (Škola za muzičke talente u Ćupriji), prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu uspeha na prijemnom ispitu i uspeha u prethodnom školovanju.

Član 15

Prijemni ispit za upis u školu iz čl. 21, 26, 31, 48, 54, 67 i 68 ovog pravilnika polaže se u odgovarajućoj srednjoj školi pre polaganja kvalifikacionog ispita za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju.

Član 16

Na prijemnom ispitu proveravaju se odgovarajuća znanja stečena u prethodnom obrazovanju i posebne sposobnosti kandidata koje su neophodne za određenu školu, odnosno obrazovni profil.

Član 17

Kandidati koji su položili prijemni ispit rangiraju se prema ukupnom broju bodova koje imaju po svim osnovama koje se vrednuju za upis u odgovarajuću srednju školu, odnosno za obrazovni profil.

Član 18

Prijemni ispit za upis u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti polaže se pred komisijom u kojoj se do 40% članova imenuje iz reda nastavnika škole.

Prijemni ispiti za upis u muzičku i baletsku školu polažu se pred komisijom u kojoj se do 60% članova imenuje iz reda nastavnika škole.

2. Upis u školu za učenike sa posebnim sposobnostima

Upis u filološku gimnaziju, matematičku gimnaziju i gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku

Član 19

Kandidati se upisuju u filološku gimnaziju, matematičku gimnaziju i gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu, i

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole, i

- rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole iz predmeta koji su od značaja za upis u filološku gimnaziju, matematičku gimnaziju ili gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

Član 20

Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole vrednuje se na način utvrđen članom 3 ovog pravilnika.

Rezultati postignuti na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole iz predmeta koji su od značaja za upis u filološku gimnaziju, matematičku gimnaziju ili gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, vrednuju se na način utvrđen u čl. 5, 24, 29 i 34 ovog pravilnika.

Član 21

Za upis u filološku gimnaziju kandidat polaže prijemni ispit iz dva dela, i to:

1) posebni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, i

2) test iz stranog jezika.

Testovi se polažu po programima osnovne škole.

Član 22

Kandidat za upis u filološku gimnaziju može da ostvari najviše do 60 bodova iz svakog dela prijemnog ispita, odnosno ukupno 120 bodova.

Član 23

Kandidat za upis u filološku gimnaziju je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje po 30 bodova iz svakog dela prijemnog ispita.

Član 24

Takmičenja učenika osnovne škole koja su od značaja za upis u filološku gimnaziju, u smislu ovog pravilnika, jesu takmičenja iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika i jezičke kulture i stranog jezika.

Kandidatu koji je osvojio prvu, drugu ili treću nagradu na republičkom takmičenju u VIII razredu osnovne škole iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i jezičke kulture ili stranog jezika dodeljuje se po 60 bodova.

Član 25

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u filološku gimnaziju ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz ostalih predmeta, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu.

Član 26

Za upis u matematičku gimnaziju kandidat polaže prijemni ispit koji se sastoji iz izrade posebnog testa iz matematike.

Test se polaže po programu osnovne škole.

Član 27

Kandidat za upis u matematičku gimnaziju može da ostvari najviše 120 bodova na posebnom testu iz matematike.

Član 28

Kandidat za upis u matematičku gimnaziju je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 60 bodova na posebnom testu iz matematike.

Član 29

Takmičenje učenika osnovne škole koje je od značaja za upis u matematičku gimnaziju, u smislu ovog pravilnika, jeste takmičenje iz matematike.

Kandidatu koji je osvojio prvu, drugu ili treću republičku, saveznu ili međunarodnu nagradu na takmičenju iz matematike u VIII razredu osnovne škole dodeljuje se 120 bodova.

Član 30

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u matematičku gimnaziju ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz fizike, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova za nagradu na takmičenjima iz ostalih predmeta, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu.

Član 31

Za upis u gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku kandidat polaže prijemni ispit iz dva dela, i to:

1) posebni test iz fizike, i

2) posebni test iz matematike.

Testovi se polažu po programima osnovne škole.

Član 32

Kandidat za upis u gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku može da ostvari najviše po 60 bodova iz svakog dela prijemnog ispita, odnosno ukupno 120 bodova.

Član 33

Kandidat za upis u gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje po 30 bodova iz svakog dela prijemnog ispita.

Član 34

Takmičenja učenika osnovne škole koja su od značaja za upis u gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, u smislu ovog pravilnika, jesu takmičenja iz fizike i matematike.

Kandidatu koji je osvojio prvu, drugu ili treću nagradu na republičkom ili saveznom takmičenju u VIII razredu osnovne škole iz fizike ili matematike dodeljuje se po 60 bodova.

Član 35

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz ostalih predmeta, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu.

Upis u gimnaziju za sportiste

Član 36

Kandidati se upisuju u gimnaziju za sportiste prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu, i

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole, i

- postignutih sportskih rezultata.

Član 37

Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole vrednuje se na način utvrđen članom 3 ovog pravilnika.

Postignuti sportski rezultati vrednuju se tako što se kandidatu za upis u gimnaziju za sportiste dodeljuju sledeći bodovi:

1) ako su na širem spisku državne reprezentacije - 10 bodova;

2) ako se takmiče u saveznom rangu (I liga) - 8 bodova;

3) ako se takmiče u saveznom rangu (II liga) - 6 bodova;

4) ako se takmiče na republičkom nivou - 3 boda.

Član 38

Za upis u gimnaziju za sportiste kandidat polaže prijemni ispit iz dva dela, i to:

1) test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, i

2) test iz matematike.

Testovi iz stava 1 ovog člana polažu se po programima osnovne škole.

Prijemni ispit polaže se u matičnoj osnovnoj školi.

Član 39

Kandidat za upis u gimnaziju za sportiste može da ostvari najviše po 20 bodova iz svakog dela prijemnog ispita, odnosno ukupno 40 bodova.

Član 40

Kandidat za upis u gimnaziju za sportiste je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje po pet bodova iz svakog dela prijemnog ispita.

Član 41

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u gimnaziju za sportiste ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- kandidati koji su ostvarili veći broj bodova iz postignutih sportskih rezultata;

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu.

3. Upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku

Član 42

Kandidati se upisuju u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu, i

2) uspeha u prethodnom školovanju, odnosno opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole.

Član 43

Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole vrednuje se na način utvrđen članom 3 ovog pravilnika.

Član 44

Za upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku kandidat polaže prijemni ispit iz dva dela.

Prvi deo prijemnog ispita za upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku sastoji se iz izrade posebnog testa iz stranog jezika.

Drugi deo prijemnog ispita za upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku sastoji se iz:

1) testa iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, i

2) testa iz matematike.

Prvi deo prijemnog ispita polaže se u odgovarajućoj srednjoj školi, a drugi deo u matičnoj osnovnoj školi.

Član 45

Kandidat za upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku može da ostvari najviše 60 bodova na prijemnom ispitu, i to:

1) 20 bodova na posebnom testu iz stranog jezika,

2) 20 bodova na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i

3) 20 bodova na testu iz matematike.

Član 46

Kandidat za upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 14 bodova na posebnom testu iz stranog jezika i po pet bodova iz testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike.

Član 47

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- kandidati koji su ostvarili veći broj bodova na posebnom testu iz stranog jezika;

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz srpskog jezika i stranog jezika, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova za nagradu na takmičenjima iz ostalih predmeta, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu.

4. Upis u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti

Član 48

Kandidati se upisuju u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti (tehničar dizajna ambalaže, tehničar dizajna grafike i propagande, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, tehničar dizajna tekstila, likovni tehničar, livac umetničkih predmeta, graver umetničkih predmeta, juvelir umetničkih predmeta, konzervator kulturnih dobara, kujundžija, plastičar umetničkih predmeta, drvorezbar, klesar, stilski krojač, firmopisac - kaligraf, grnčar) prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu uspeha na prijemnom ispitu i opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole.

Član 49

Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole vrednuje se na način utvrđen članom 3 ovog pravilnika.

Član 50

Za upis u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti, kandidat polaže prijemni ispit iz tri dela, i to:

1) crtanja,

2) slikanja, i

3) vajanja.

Član 51

Kandidat za upis u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti, može da ostvari na prijemnom ispitu najviše po 100 bodova iz svakog dela prijemnog ispita, odnosno ukupno 300 bodova.

Kriterijumi za ocenjivanje crtanja jesu: kompozicija (25 bodova), proporcija i karakter oblika (25 bodova), kvalitet linije (25 bodova) i opšti likovni utisak (25 bodova).

Kriterijumi za ocenjivanje slikanja jesu: kompozicija (25 bodova), osećaj za boju (25 bodova), lokalni ton (25 bodova) i opšti likovni utisak (25 bodova).

Kriterijumi za ocenjivanje vajanja jesu: kompozicija (25 bodova), osećaj za oblik (25 bodova), strukturalna vrednost (25 bodova) i taktilnost (25 bodova).

Član 52

Kandidat za upis u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 180 bodova ukupno iz svih delova prijemnog ispita.

Član 53

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u umetničku školu likovne oblasti, odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti, ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu;

- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na međunarodnom ili republičkom takmičenju iz likovne kulture, u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika.

5. Upis u muzičku školu i školu za talentovane učenike

Član 54

Kandidati se upisuju u muzičku školu prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu, i

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha u osnovnoj muzičkoj školi, i

- opšteg uspeha iz poslednja tri završena razreda osnovne škole.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, kandidat koji nije završio osnovnu muzičku školu upisuje se prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu, i

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je završio, i

- uspeha na ispitu za nivo osnovne muzičke škole.

Član 55

Opšti uspeh u osnovnoj muzičkoj školi u trajanju od šest godina iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocene na kraju IV, V i VI razreda i pomnože sa brojem dva (2).

Opšti uspeh u osnovnoj muzičkoj školi u trajanju od četiri godine iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocene na kraju II, III i IV razreda i pomnože sa brojem dva (2).

Opšti uspeh u osnovnoj muzičkoj školi u trajanju od dve godine iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocene na kraju oba razreda i pomnože sa brojem tri (3).

Ukupan broj bodova iz st. 1 do 3 ovog člana zaokružuje se na dve decimale.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj muzičkoj školi kandidat može da ostvari najviše 30 bodova.

Član 56

Opšti uspeh iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je kandidat završio iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocene na kraju VI, VII i VIII razreda, odnosno iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je kandidat završio i pomnože sa brojem dva (2). Ukupan broj bodova zaokružuje se na dve decimale.

Na osnovu opšteg uspeha iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je završio kandidat može da ostvari najviše 30 bodova.

Kandidati koji se uporedo školuju u drugoj srednjoj školi kao redovni učenici ili studiraju, ostvaruju 30 bodova po osnovu opšteg uspeha iz poslednja tri završena razreda osnovne škole.

Član 57

Ispit za nivo osnovne muzičke škole sastoji se iz tri dela, i to:

1) solfeđo,

2) teorija muzike, i

3) instrument/solo pevanje.

Član 58

Na ispitu za nivo osnovne muzičke škole kandidat može da ostvari najviše 30 bodova.

Član 59

Kandidat je položio ispit za nivo osnovne muzičke škole ako je osvojio najmanje po 4 boda iz svakog dela ispita.

Član 60

Za upis u muzičku školu vokalno-instrumentalnog odseka, odnosno za obrazovni profil muzički izvođač, kandidat polaže prijemni ispit iz dva dela, i to:

1) instrument/solo pevanje, i

2) solfeđo sa teorijom muzike.

Član 61

Kandidat za upis u muzičku školu iz člana 60 ovog pravilnika može da ostvari najviše 300 bodova na prijemnom ispitu, i to:

1) 200 bodova za instrument/solo pevanje, i

2) 100 bodova iz solfeđa sa teorijom muzike.

Član 62

Kandidat za upis u muzičku školu iz člana 60 ovog pravilnika je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 120 bodova iz instrumenta/solo pevanja i 60 bodova iz solfeđa sa teorijom muzike.

Član 63

Za upis u muzičku školu teorijskog odseka, odnosno za obrazovni profil muzički saradnik, kandidat polaže prijemni ispit iz tri dela, i to:

1) pismeni ispit iz solfeđa,

2) usmeni ispit iz solfeđa, i

3) test iz teorije muzike.

Član 64

Kandidat za upis u muzičku školu iz člana 63 ovog pravilnika može da ostvari najviše 300 bodova na prijemnom ispitu, i to:

1) 100 bodova iz pismenog ispita iz solfeđa,

2) 100 bodova iz usmenog ispita iz solfeđa, i

3) 100 bodova iz testa iz teorije muzike.

Član 65

Kandidat za upis u muzičku školu iz člana 63 ovog pravilnika položio je prijemni ispit ako je ostvario najmanje 60 bodova na pismenom ispitu iz solfeđa, 60 bodova na usmenom ispitu iz solfeđa i 60 bodova na testu iz teorije muzike.

Član 66

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u muzičku školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju kandidati koji imaju veći broj bodova iz glavnog predmeta.

Član 67

Za upis u Školu za muzičke talente u Ćupriji kandidat polaže prijemni ispit iz tri dela, i to:

1) psihološka procena sposobnosti,

2) instrument, i

3) solfeđo.

6. Upis u baletsku školu

Član 68

Kandidati se upisuju u baletsku školu prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu,

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha u osnovnoj baletskoj školi, i

- opšteg uspeha iz poslednja tri završena razreda osnovne škole.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, kandidat koji nije završio osnovnu baletsku školu upisuje se prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu:

1) uspeha na prijemnom ispitu,

2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:

- opšteg uspeha iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je završio, i

- uspeha na ispitu za nivo osnovne baletske škole.

Član 69

Opšti uspeh u osnovnoj baletskoj školi iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocene na kraju II, III i IV razreda osnovne baletske škole i pomnože sa brojem dva (2). Ukupan broj bodova zaokružuje se na dve decimale.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj baletskoj školi kandidat može da ostvari najviše 30 bodova.

Član 70

Opšti uspeh iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je kandidat završio iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocene na kraju VI, VII i VIII razreda, odnosno iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je kandidat završio i pomnože sa brojem dva (2). Ukupan broj bodova zaokružuje se na dve decimale.

Na osnovu opšteg uspeha iz poslednja tri razreda osnovne škole koje je završio kandidat može da ostvari najviše 30 bodova.

Član 71

Ispit za nivo osnovne baletske škole za odsek klasičan balet i odsek savremena igra se sastoji iz tri dela, i to:

1) klasični balet,

2) istorijske igre, i

3) solfeđo.

Ispit za nivo osnovne baletske škole za odsek narodna igra se sastoji iz tri dela, i to:

1) narodna igra,

2) narodno pevanje, i

3) solfeđo.

Član 72

Na ispitu za nivo osnovne baletske škole kandidat može da ostvari najviše 30 bodova.

Član 73

Kandidat je položio ispit za nivo osnovne baletske škole ako je osvojio najmanje po 4 boda iz svakog dela ispita.

Član 74

Za upis u baletsku školu za odsek klasičan balet kandidat polaže prijemni ispit na kome se ocenjuje:

1) pokazano znanje iz klasičnog baleta iz gradiva osnovne baletske škole i jedna klasična baletska varijacija,

2) sceničnost, i

3) fizičke predispozicije.

Član 75

Kandidat za upis u baletsku školu iz člana 74 ovog pravilnika može da ostvari najviše 300 bodova na prijemnom ispitu, i to:

1) 150 bodova iz klasičnog baleta - baletske varijacije,

2) 75 bodova za sceničnost, i

3) 75 bodova za fizičke predispozicije.

Član 76

Kandidat za upis u baletsku školu iz člana 74 ovog pravilnika je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 90 bodova iz klasičnog baleta - baletske varijacije, 45 bodova za sceničnost i 45 bodova za fizičke predispozicije.

Član 77

Za upis u baletsku školu za odsek savremena igra, kandidat polaže prijemni ispit na kome se ocenjuje:

1) pokazano znanje iz klasičnog baleta iz gradiva osnovne baletske škole i jedna savremena koreografija,

2) sceničnost, i

3) fizičke predispozicije.

Član 78

Kandidat za upis u baletsku školu iz člana 77 ovog pravilnika može da ostvari najviše 300 bodova na prijemnom ispitu, i to:

1) 150 bodova iz klasičnog baleta - savremene koreografije,

2) 75 bodova za sceničnost, i

3) 75 bodova za fizičke predispozicije.

Član 79

Kandidat za upis u baletsku školu iz člana 77 ovog pravilnika je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 90 bodova iz klasičnog baleta - savremene koreografije, 45 bodova za sceničnost i 45 bodova za fizičke predispozicije.

Član 80

Za upis u baletsku školu za odsek narodna igra kandidat polaže prijemni ispit na kome se ocenjuju:

1) igračke sposobnosti,

2) sceničnost i fizičke predispozicije, i

3) sluh, ritam i memorija.

Član 81

Kandidat za upis u baletsku školu iz člana 80 ovog pravilnika može da ostvari najviše 300 bodova na prijemnom ispitu, i to:

1) 150 bodova za igračke sposobnosti,

2) 75 bodova za sceničnost i fizičke predispozicije, i

3) 75 bodova za sluh, ritam i memoriju.

Član 82

Kandidat za upis u baletsku školu iz člana 80 ovog pravilnika je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 90 bodova za igračke sposobnosti, 45 bodova za sceničnost i fizičke predispozicije i 45 bodova za sluh, ritam i memoriju.

Član 83

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u baletsku školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:

- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na međunarodnom ili republičkom takmičenju u smislu čl. 4 i 5 ovog pravilnika;

- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na prijemnom ispitu;

- kandidati koji imaju veći broj bodova po osnovu opšteg uspeha u osnovnoj baletskoj školi, odnosno opšteg uspeha iz poslednja tri završena razreda osnovne škole.

IV UPIS U STRUČNU ŠKOLU ZA SPECIJALIZACIJU

Član 84

Kandidati za upis u stručnu školu za specijalizaciju rangiraju se prema opštem uspehu postignutom u stručnoj školi i prema drugim uslovima utvrđenim nastavnim planom i programom specijalizacije za svako područje rada.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 85

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o polaganju ispita i merilima za upis učenika u srednju školu ("Službeni glasnik RS", broj 20/2003).

Član 86

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".