ODLUKA
O IDENTIFIKACIONOJ LEGITIMACIJI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2003, 4/2004 i 4/2005)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se identifikaciona legitimacija (u daljem tekstu: legitimacija) za postavljena, imenovana i zaposlena lica (u daljem tekstu: zaposleni) u Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine, pokrajinskim organima uprave, organizacijama, službama i direkcijama (u daljem tekstu: pokrajinski organi), kojom se dokazuje identitet i zvanje zaposlenog.

Legitimacija iz stava 1 ovog člana koristi se i za evidentiranje dolaska i odlaska sa posla, odnosno za evidentiranje ulaska i izlaska iz zgrade Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Način korišćenja legitimacije za svrhu utvrđenu u stavu dva ovog člana, utvrdiće se posebnim aktom.

Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa, na zahtev starešine pokrajinskog organa, dostaviće na kraju svakog meseca, izveštaj o korišćenju legitimacije zaposlenih u tom organu.

Zaposleni su obavezni da u toku radnog vremena u službenim prostorijama nose legitimaciju na vidnom mestu.

Član 2

Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa (u daljem tekstu: Služba) obezbediće izradu legitimacija na osnovu evidencije zaposlenih u pokrajinskim organima.

Legitimaciju izdaje pokrajinski organ u kom je zaposleni u radnom odnosu.

Legitimacija je RF kartica sa termoštampom veličine 80,24x54 mm.

Sadržina legitimacije se ispisuje na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

Na zahtev zaposlenog legitimacija se istovremeno sa srpskim jezikom ispisanim ćiriličnim pismom može izdati i na latiničnom pismu i na jednom od jezika i pisama nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u radu organa Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 3

Prednja strana legitimacije sadrži reči i.d. kartica, fotografiju zaposlenog, naziv pokrajinskog organa, ime, prezime i zvanje zaposlenog.

Poleđina legitimacije sadrži pečat i potpis starešine pokrajinskog organa, broj lične karte i svojeručni potpis zaposlenog, datum i mesto izdavanja i registarski broj legitimacije.

Idejno rešenje za konačni izgled legitimacije u skladu sa st. 1 i 2 ovog člana utvrdiće Odbor za propise i upravu.

Član 4

Evidencija o izdatim legitimacijama vodi se u pokrajinskom organu koji je izdao legitimaciju.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži: ime i prezime zaposlenog, registarski broj, datum izdavanja i rubriku za napomene.

Ako zaposleni izgubi ili na drugi način ostane bez legitimacije, dužan je da o tome odmah obavesti zaposlenog u pokrajinskom organu određenog za vođenje evidencije koji će podneti zahtev Službi za izradu nove legitimacije.

Član 5

Zaposleni je dužan da legitimaciju čuva od oštećenja.

Prema zaposlenom koji namerno ili iz nepažnje ošteti ili izgubi legitimaciju, ili je ne koristi u skladu sa aktom kojim je propisan način njenog korišćenja, primeniće se disciplinska mera u skladu sa zakonom.

Zaposleni je obavezan da vrati legitimaciju organu koji izdaje legitimaciju, u roku od tri dana od dana nastupanja jednog od sledećih uslova:

1. kada mu prestane radni odnos,

2. po prestanku funkcije na koju je postavljen ili imenovan,

3. za vreme mirovanja prava i obaveza iz radnog odnosa.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".