PRAVILNIK
O LICENCIRANJU ŠKOLA RAČUNARA ZA STANDARDNU OBUKU KORISNIKA INFORMACIONO KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 22/2005)

 

1. OPŠTA PRAVILA

1.1. Komora dodeljuje, održava, suspenduje (privremeno sprečava korišćenje date licence) i obnavlja licence školama računara u skladu sa Standardizovanim sadržajima - modulima osnovnog stručnog osposobljavanja za korišćenje informaciono komunikacionih tehnologija (ICT), koje Udruženje informatičke delatnosti u Komori i Savet Udruženja za obrazovanje u ICT sektoru utvrđuju i permanentno inoviraju sa dostignućima u razvoju u ICT i međunarodnim standardima u toj oblasti.

1.2. Licenca se dodeljuje, održava ili obnavlja školi računara koja:

a) zadovoljava zahteve referentnog standarda: ECDL, JUS ISO 17024:2003, ...;

b) zadovoljava pravila i kriterijume propisane ovim pravilnikom od strane Komore;

v) nadoknađuje Komori propisane troškove licenciranja.

1.3. Komora je bliže uredila postupke koje primenjuje pri prijemu i rešavanju zahteva za licenciranje, odnosno uslove za dodelu, održavanje i obnavljanje licence, kao i uslove pod kojima će se licenca odbiti, suspendovati ili oduzeti.

1.4. Poštovanje ovih pravila, uslova i propisanog postupka licenciranja Komora kontinuirano prati nakon dodeljivanja licence, putem nadzornih poseta.

1.5. Učestalost kojom se obavljaju redovne nadzorne posete određuje Komora.

1.6. Komora će u skladu sa zahtevima međunarodnih relevantnih standarda i međunarodnom praksom, po potrebi vršiti izmene ovih pravila i/ili kriterijuma propisanih Standardizovanim sadržajima - modulima osnovnog stručnog osposobljavanja za korišćenje informaciono komunikacionih tehnologija.

1.7. U skladu sa pravilima navedenim u tač. 6.2. i 6.3. ovih pravila, Komora će obavestiti školu računara o izmenama iz navedene tačke i iste će javno objaviti/publikovati. Škola računara je u obavezi da se pridržava izmenjenih kriterijuma.

2. USLOVI ZA DODELJIVANJE LICENCE

2.1. Primena Standardizovanih sadržaja - modula osnovnog stručnog osposobljavanja za korišćenje informaciono komunikacionih tehnologija datih u Prilogu 1 ovog pravilnika.

2.2. Podnošenje zahteva koje podrazumeva obavezu da pruži Komori tačne podatke u pogledu identifikacije škole, registrovane delatnosti, odgovornih lica, kao i druge podatke koji su relevantni za sve faze licenciranja (Prijava za licenciranje škole računara, OB038, Prilog 2 ovog pravilnika) kao i da sarađuje sa timom proveravača i drugim predstavnicima Komore.

2.3. Komora će dodeliti licencu školi računara koja ispunjava uslove navedene ovim pravilnikom.

3. USLOVI ZA ODRŽAVANJE LICENCE

3.1. Licencirana škola se obavezuje da će se u svom radu pridržavati ustanovljene organizacije, sopstvenih pravila i postupaka koji su poslužili kao osnova za dobijanje licence od strane Komore.

3.2. Licencirana škola je u obavezi da čuva sve izveštaje koji su u vezi sa obavljenim aktivnostima za koje je ona licencirana, da za iste omogući pristup za period od najmanje 4 godine.

3.3. Zapisi kojima se dokazuje obrazovanje, obučenost i iskustvo, odnosno kompetentnost osoblja licencirane škole, moraju biti redovno ažurirani i takođe moraju biti dostupni Komori.

3.4. Uređenje ugovornog odnosa između licencirane škole i njenih kandidata - korisnika usluga ne sme stvarati nikakve obaveze ili odgovornosti Komori.

3.5. Licencirana škola je u obavezi da koristi pravo na licencu samo za usluge za koje joj je licenca dodeljena, u skladu sa obimom licence, i samo kad ih pruža poštujući ova pravila i kriterijume licenciranja.

3.6. Licencirana škola mora da osigura da će razmatrati prigovore koji su joj upućeni od strane korisnika usluga i odlučivati o njima, u skladu sa svojom dokumentovanom politikom i postupcima za rešavanje prigovora.

3.7. Licencirana škola se obavezuje da se pridržava odlukama Komore, donetih u skladu sa odredbama iz tačke 7 i 8, kao mere zbog povrede zahteva sadržanih u ovim Pravilniku.

4. KORIŠĆENJE ZNAKA LICENCIRANJA I POZIVANJE NA LICENCU

4.1. Znak licenciranja je zaštićeni znak za koji Komora daje pravo korišćenja licenciranoj školi za vreme trajanja licence.

4.2. Znak licenciranja koristi licencirana škola u sastavu obrazaca isprava koje izdaje pod licencom.

4.3. Znak licenciranja predstavlja simbol licenciranja i sadrži identifikacioni broj licencirane škole (broj pod kojim je licencirana škola upisana u registar licenciranih škola), kojem se dodaju dve poslednje cifre godine u kojoj je dodeljena licenca.

4.4. Znak licenciranja se može koristiti samo uz logotip licencirane škole i/ili njen naziv.

4.5. Licencirana škola ne sme da se poziva na licencu izvan obima dodeljene licence, a ista ograničenja mora da postavi i svojim korisnicima usluga pri njihovom pozivanju na licenciranu školu.

4.6. Kada je školi suspendovana ili oduzeta licenca, ili nije produžena po isteku perioda licenciranja, ona je dužna da odmah prestane sa izdavanjem izveštaja ili sertifikata sa znakom licenciranja ili pozivanjem na licencu, kao i bilo kakvih drugih dokumenata koji su u vezi sa licencom.

4.7. U slučajevima kada se ustanovi da licencirana škola koristi znak licenciranja ili se poziva na licencu, na način koji Komora ocenjuje kao zloupotrebu, odnosno način suprotan ovom pravilniku, Komora će preduzeti odgovarajuće mere prema toj školi.

5. REGISTAR LICENCIRANIH ŠKOLA

5.1. Komora vodi registar licenciranih škola. Registar licenciranih škola sadrži sledeće podatke o licenciranim školama:

a) naziv, podaci za kontakt;

b) ime lica za kontakt;

v) broj rešenja o licenciranju i datum dokle ona važi;

g) datum prve licence i datum poslednje licence;

d) podatke o obimu licenciranja;

đ) podatke o promenama statusa licence licencirane škole, koje su nastale tokom trajanja važenja licence, zbog proširenja, redukovanja ili oduzimanja licence;

e) osnovne podatke o predavačima.

5.2. Na svom web site Komora održava stalni pristup Registru licenciranih škola, sa podacima navedenim u tački 5.1.

5.3. Sve promene statusa licencirane škole koje nastanu u slučajevima navedenim u tački 8 ovog Pravilnika, biće unešene pri ažuriranju Registra licenciranih škola.

6. OBAVEŠTENJE O PROMENAMA

6.1. Licencirana škola je dužna da, bez odlaganja, obavesti Komoru o promenama koje se odnose na uslove pod kojima je dobijena licenca, odnosno koje utiču na poslove koje licencirana škola obavlja u okviru obima dodeljene licence, njenu kompetentnost i usaglašenost sa pravilima i kriterijumima licenciranja koje je propisala Komora.

6.2. Komora će na odgovarajući način obavestiti licenciranu školu o svim promenama pravila i kriterijuma licenciranja.

6.3. Za svaku objavljenu izmenu referentnih dokumenata, standarda i pravila, Komora utvrđuje rok do koga je licencirana škola u obavezi da izvrši potrebne korekcije.

7. OTKLANJANJE NEUSAGLAŠENOSTI

7.1. Komora propisuje rok u vezi otklanjanja neusaglašenosti koje se mogu otkriti kod škole tokom ocenjivanja radi dobijanja licence ili tokom održavanja licence. Komora zadržava pravo, da u određenim slučajevima (u skladu sa pravilima iz tačke 8 ovog pravilnika), zbog neispunjavanja zahteva za licenciranje, oduzme školi licencu.

8. PRESTANAK I PRENOŠENJE LICENCE

8.1. Komora zadržava pravo da u bilo kom trenutku oduzme licencu školi koja ne zadovoljava propisane zahteve/uslove ovog pravilnika.

8.2. Komora može da oduzme licencu ili da zahteva ponovnu proveru, ukoliko dođe do značajnih promena u pravnom statusu, organizacionoj strukturi, personalnom sastavu ili promena u opremljenosti i sredstvima potrebnim za obavljanje poslova za koje je škola licencirana, odnosno ako je licencirana škola promenila svoju delatnost.

8.3. Licencirana škola može da se odrekne, odustane od licence na sopstveni zahtev u bilo kom trenutku tokom važenja licence ili u postupku dobijanja licence.

8.4. Izdata licenca važi jednu godinu od datuma izdavanja.

8.5. Obnavljanje licence nakon isteka važenja se obavlja po skraćenom postupku.

9. TROŠKOVI LICENCIRANJA

9.1. Komora naplaćuje troškove licenciranja u skladu sa odgovarajućom odlukom o troškovima licenciranja koju donosi Finansijska komisija Komore. Troškove licenciranja snosi škola, podnosilac zahteva za licenciranje.

9.2. Troškovi licenciranja obuhvataju troškove postupka licenciranja, troškove ocenjivanja i dodele licence i troškove nadzorne posete prilikom održavanja licence.

10. ŽALBE, PRIGOVORI I OSPORAVANJA

10.1. Komora rešava žalbe, prigovore i osporavanja koji su joj upućeni, a odnose se na rad Komisije za licenciranje škola računara ili rad licencirane škole.

10.2. Komora će na sve žalbe, prigovore i osporavanja odgovoriti u odgovarajućem roku.

11. POSTUPAK LICENCIRANJA

Proces licenciranja obuhvata šest faza.

1. Škola podnosi Komori popunjenu prijavu za licenciranje škole računara (OB038) i dostavlja traženu dokumentaciju. Komora preispituje prijavu, pregleda dostavljenu dokumentaciju i traži eventualnu dopunu dokumentacije.

2. Komora organizuje proveru, imenuje tim proveravača i utvrđuje detaljan plan provere škole.

3. Tim proveravača vrši proveru na licu mesta u školi računara koja zahteva licencu i formira ocenu zadovoljenja zahteva.

4. Tim proveravača sastavlja i upućuje Komori zaključak o proveri sa mišljenjem o licenciranju. Komora sačinjava i dostavlja izveštaj o proveri proveravanoj školi sa naznakom neusaglašenosti, koje treba da budu otklonjene.

5. Na osnovu izveštaja o proveri i drugih raspoloživih informacija, Komora odlučuje o licenciranju i donosi rešenje o licenciranju, koje dostavlja licenciranoj školi.

6. U slučaju dodeljene licence, Komora prati da li licencirana škola zadovoljava utvrđene kriterijume i posle isteka roka na koji je rešenje izdato, vrši ponovnu proveru licencirane škole.

12. KOMISIJA ZA LICENCIRANJE ŠKOLA RAČUNARA

12.1. Komisiju za licenciranje škola računara imenuje Upravni odbor Privredne komore Srbije, na predlog Odbora Udruženja informatičke delatnosti.

12.2. Odlukom o imenovanju utvrđuje se delokrug rada i zadaci Komisije.

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

STANDARDIZOVANI SADRŽAJI - MODULI

1.1. Potrebe privrede Srbije

Danas su informacione tehnologije (IT) prisutne u svim oblastima života i rada. Učešće u informatičkom društvu predstavlja preduslov za uključivanje u savremene svetske privredne tokove.

Sa stanovišta informatičke pismenosti Srbija spada u red najnerazvijenih zemalja u Evropi.

Privreda Srbije ima izrazito izražene potrebe za kadrovima osposobljenim za korišćenje IT. Praksa je pokazala da su korisnici IT, u privredi posebno, sa različitim nivoima i vrstama obrazovanja i u nedovoljnoj meri koriste mogućnosti koje im pružaju savremene IT.

Procenjuje se da je privredi već sada potrebno nekoliko hiljada ljudi sa osnovnom informatičkom pismenošću.

U Srbiji postoji veliki broj škola računara sa proizvoljnim obrazovnim sadržajima i različitim nivoima kvaliteta pružanja usluga obuke.

U Evropi se u ovoj oblast primenjuju jedinstveni standardi za škole računara, koji se permanentno inoviraju sa razvojem dostignuća u IT. U preko 100 zemalja, primenjuju se ECDL/ICDL (Europian/International Computer Driving Licence) standardi promovisani od ECDL Fondacije.

1.2. Standardi za osnovno i stručno osposobljavanje za korišćenje informaciono komunikacionih tehnologija (ICT)

Standardima se definišu:

- kriterijumi koje treba da ispune škole računara u Srbiji;

- osnovni obrazovni sadržaji

- načini provere znanja.

Osnovno i stručno osposobljavanje za korišćenje ICT podrazumeva sticanje osnovnih kvalifikacija za ICT sa stepenom poznavanja osnovnih pojmova IT korišćenje ličnog računara (PC).

Ovi standardi su utvrđeni na osnovu međunarodno priznatih standarda iz ovog domena i ISO EIC 17024-2003, oni treba da omoguće obuku polaznika i proveru njihovih znanja za korišćenje PC i osnovnih računarskih programa.

Date standarde utvrdio je Savet za obrazovanje u ICT i usvojio Odbor Udruženja informatičke delatnosti u PKS. Udruženje informatičke delatnosti u PKC će preko svojih organa i tela, koordinirati njegovi primenu kao i dalje praćenje i usaglašavanje koncepata sa svetskim trendovima i standardima u ovom domenu.

1.3. Ciljevi standardizacije osnovnog ICT obrazovanje

Ciljevi standardizacije:

- da promoviše i podstakne razvoj kompjuterske pismenosti,

- da podigne nivo znanja o IT i nivo korišćenja PC i zajedničkih kompjuterskih aplikacija,

- da obezbedi svim korisnicima kompjutera da realizuju najbolju praksu i prednosti korišćenja PC-a,

- da poveća produktivnost svih preduzeća koja koriste PC u svom radu,

- da omogući brži i bolji povratak investicija u IT,

- da obezbedi osnovne kvalifikacije svim ljudima, bez obzira na njihova prethodna rada iskustva, da postanu deo informatičkog društva.

1.4. Koristi od standardizacije osnovnog ICT obrazovanja

Danas su računarske veštine značajne u svim oblastima života i rada. Osnovno ICT obrazovanje namenjeno je svima koji imaju potrebu ili znaju za šta da koriste računar.

Koristi:

- IT veštine dostupne svima,

- Inovativna i realna metoda za merenje i vrednovanje IT veština,

- Model obrazovanja za informatičko društvo,

- Veća javna svest o prednostima aktivnog učešća u informatičkom društvu,

- IT kvalifikacije prilagodljive i prihvatljive u zemlji i inostranstvu.

1.5. Ciljna grupa

Opšta populacija koja ima potrebu i želi da bude osposobljena za korišćenje informacione tehnologije.

1.6. Nivo osposobljenosti

Osnovni nivo osposobljenosti kandidata za korišćenje PC i zajedničkih računarskih programa.

2. KRITERIJUMI ZA ŠKOLE RAČUNARA

To su zahtevi - norme, standardi koje treba da ispune škole računara da bi dobile licencu - ovlašćenje za svoju uslugu osnovnog osposobljavanja za ICT.

1. lokacija

2. registracija delatnosti preduzeća

3. poreski broj PIB

4. finansijske informacije - godišnji poslovni izveštaji

5. infrastruktura - po našim standardima za registraciju škola računara

a) zgrada

- pristup za lica sa ograničenim kretanjem

- osvetljenje

- osvetljenje u radnom prostoru

- sigurnost električnog napajanja

- odvojene prostorije za ličnu higijenu

b) prostor

- odvojen prostor za prijem klijenata

- sale za obuku:

1. neprolazne

2. klimatizovane

3. odgovarajući nameštaj, prilagođen držanju nastave

v) broj polaznika u grupi

- 8 - 12 polaznika

- jedan polaznik - jedan računar

g) urednost prostorija

d) protivpožarni aparati

đ) izlaz za slučaj požara

e) kablovi se ne nalaze na mestu prolaza

ž) izolovani strujni kablovi

6. administracija

- rasporedi predavanja

- vođenje kompletne evidencije klijenata

- rezultati testiranja

- evidencija izdatih sertifikata

- evidencija podataka o predavačima

- evidencija kvaliteta izvedenih obuka

7. osoblje

- menadžer

- predavači:

Kompletnu nastavu u punom fondu časova izvode predavači sa visokim stručnim obrazovanjem (PMF, FON, ETF), a u nastavnom procesu mogu učestvovati, kao asistenti na predavanjima i lica koja ne ispunjavaju ove uslove.

- lice odgovorno za kvalitet

- kontakt osoba za partner program

8. software

- legalan software (dokaz o nabavci legalnog software-a (račun, ugovor))

- spisak software-a po radnim stanicama

9. hardware

- minimalni kvalitet računara PII 400Mhz, 128 Mb RAM memorije, 6 gb HDD

- kolor monitor

- mogućnost povezivanja na internet

10. procedure

- procedure za obezbeđivanje kvaliteta obuke

- procedure za obezbeđivanje jednakih prava kandidata

- procedura o žalbama kandidata

11. cena obuke u utvrđenom rasponu

12. cena ispita provere znanja jedinstvena i usaglašena u okviru asocijacije

3. OSNOVNI OBRAZOVNI SADRŽAJ

Modul 1 - Pojmovi u vezi informacione tehnologije

Modul 2 - Upotreba ličnog računara i rad sa datotekama

Modul 3 - Programi za pisanje i obradu napisanog teksta

Modul 4 - Programi za stvaranje (izradu) tabela i dijagrama

Modul 5 - Programi za stvaranje (izradu) baza podataka

Modul 6 - Programi za izradu prikaza

Modul 7 - Programi za informisanje i komuniciranje

Modul 1 - Pojam informacione tehnologije

Svrha - očekivani rezultat:

Očekuje se od kandidata - polaznika škole računara na programu stručnog osposobljavanja za korišćenje ICT, da razume opšte pojmove iz ove oblasti. Takođe se od kandidata očekuje da razume i ovlada osnovnom PC terminologijom za hardware i software kao i razumevanje osnovnih pojmova informacionih tehnologija koji se odnose na čuvanje (skladištenje) podataka i memoriju. Kandidat isto tako mora da nauči kako se koristi informatička mreža računara i da se upozna sa aplikativnim software-om (paketima programa) koji se svakodnevno koristi. Takođe kandidat mora biti upoznat sa zdravstvenim i bezbednosnim merama kao i faktorima uticaja okruženja pri korišćenju računara. Kandidat mora da se upozna sa nekim važnim problemima zaštite podataka i zakonskog prava na korišćenje software-a za računar.

Tematske celine:

1.1. Osnovni pojmovi/termini i njihovo značenje

1.2. Pojam - Hardware

1.3. Pojam - Software

1.4. Pojam - Informatička mreža

1.5. Korišćenje IT u svakodnevnom životu

1.6. Zdravo i bezbedno okruženje

1.7. Zaštita

1.8. Kopiranja, zakonski propisi i IT etika

Modul 2 - Upotreba ličnog računara i rad sa datotekama

Svrha:

Očekuje se da kandidat pokaže znanje i sposobnost za korišćenje uobičajenih funkcija računara i operativnog sistema. Kandidat treba da se osposobi da izvršava osnovna prilagođavanja (podešavanja) i da koristi ugrađene opcije za pomoć kao i da se snalazi sa problemima prilikom funkcionisanja aplikacija. Kandidat mora biti osposobljen da efikasno koristi desktop okruženje i da radi sa ikonama na desktopu i sa prozorima. Kandidat mora biti osposobljen da upravlja i organizuje datoteke i direktorijume kao i da zna kako da kopira, briše i premešta datoteke i direktorijume tako i da pakuje i raspakuje datoteke. Kandidat takođe mora da razume šta je kompjuterski virus i da bude u stanju da upotrebi softvare za pretraživanje (pronalaženje) virusa. Kandidat mora da se osposobi da koristi jednostavne alate za obradu kao i da koristi pogodnosti upravljanja štampanjem što je dostupno u operativnom sistemu.

Tematske celine:

2.1. Kompjutersko okruženje

2.2. Desktop

2.3. Rad sa datotekama

2.4. Virusi

2.5. Rad sa štampačem

Modul 3 - Programi za unos i obradu teksta

Svrha:

Očekuje se da kandidat pokaže osposobljenost da koristi programske pakete za unos i obradu teksta na računaru. Kandidat mora da se osposobi za korišćenje uobičajenih programa za kreiranje, formatiranje i izradu jednostavnih dokumenata formiranih korišćenjem programskih paketa za unos i obradu teksta. Takođe, kandidat mora biti osposobljen da kopira i premešta deo teksta u okviru jednog i između više kreiranih dokumenata. Kandidat mora da pokaže sposobnost u korišćenju nekih osobenosti u obrađivaču teksta kao što su: kreiranje standardnih tabela, upotreba slika u okviru kreiranog dokumenta, kao i da koristi alate uparivanja.

Tematske celine:

3.1. Korišćenje aplikacije

3.2. Osnovne operacije

3.3. Formatiranje

3.4. Objekti (tabele i slike)

3.5. Uparivanje

3.6. Priprema za štampu.

Modul 4 - Programi za kreiranje tabela i dijagrama

Svrha:

Očekuje se od kandidata da usvoji koncept kreiranja tabela i grafikona i da se osposobi da koristi programske pakete za kreiranje tabela i grafikona na računaru. Kandidat mora da se osposobi da koristi programe za razvijanje, formatiranje, modificiranje i upotrebu tabela i grafikona do njihovog konačnog izgleda. Takođe, kandidat mora da se osposobi da generiše i primenjuje matematičke standarde i logičke formule koristeći standardne formule i funkcije. Kandidat treba da se osposobi za kreiranje i formiranje dijagrama.

Tematske celine:

4.1. Korišćenje aplikacija

4.2. Ćelije

4.3. Tabele

4.4. Formule i funkcije

4.5. Formatiranje

4.6. Grafikoni

4.7. Priprema za štampu

Modul 5 - Programi za kreiranje baza podataka

Svrha:

Očekuje se od kandidata da razume neke od osnovnih koncepata baza podataka i da se osposobi da koristi programske pakete za baze podataka na računaru. Kandidat mora da se osposobi da kreira i modifikuje tabele, upite, forme i izveštaje i da priprema dokumenta za distribuciju. Takođe, kandidat mora da se osposobi da povezuje tabele kao i da se služi informacijama dobijenim iz baze podataka, koristeći upite i alate za sortiranje dostupne u programskim paketima.

Tematske celine:

5.1. Korišćenje aplikacija (programa)

5.2. Tabele

5.3. Forme (obrasci)

5.4. Pronalaženje informacija (pretraživanje)

5.5. Izveštaji

5.6. Priprema za štampu

Modul 6 - Programi za izradu prezentacija

Svrha:

Očekuje se od kandidata da pokaže kompetentnost u korišćenju programskih paketa za izradu prezentacija na računaru. Kandidat mora da se osposobi da koristi programske alate kao što su: kreiranje, formatiranje, modifikovanje i pripremu prezentacije korišćenjem raznih podloga za slajdove za prikazivanje kao i za štampu. Takođe, kandidat mora biti osposobljen da kopira, prebacuje tekst, slike, tabele, grafikone u prezentaciji i između prezentacija. Kandidat mora da se osposobi da koristi uobičajene operacije sa slikama, tabelama i grafikonima i crtanim objektima, kao i da koristi efekte za slajd šou.

Tematske celine:

6.1. Korišćenje aplikacija

6.2. Razvoj prezentacije

6.3. Tekst i slike

6.4. Grafikoni i crtani objekti

6.5. Efekti - slajd šou

6.6. Priprema za štampu

Modul 7 - Programi za informisanje i komuniciranje

Svrha:

Modul 7 je podeljen u dve sekcije. Sekcija INFORMISANJE očekuje od kandidata da usvoji osnovne koncepte i termine prilikom korišćenja interneta i da prihvati osnovne sigurnosne normative. Kandidat takođe mora biti osposobljen da koristi programe za pretraživanje web-a uz upotrebu web - pretraživača ili dostupnih alata za pretraživanje. Isto tako, kandidat mora da se osposobi da memoriše web - strane kao i da pripremi za štampu željeni materijal sa web-a. Kandidat mora da se osposobi da pregleda kompletne ili delimične web - forme.

U drugoj sekciji KOMUNICIRANJE od kandidata se očekuje da usvoji osnovne koncepte elektronske pošte zajedno sa pripadajućim sigurnosnim normativima. Kandidat takođe mora da se osposobi da koristi software za elektronsku poštu, da šalje i prima e-poruke i da dodaje datoteke e-porukama. Takođe, kandidat mora da se osposobi da organizuje i upravlja direktorijumom sa porukama koristeći software za elektronsku poštu.

Tematske celine:

7.1. Internet

7.2. Web - navigacija

7.3. Web - pretraživanje

7.4. Elektronska pošta

7.5. Rad sa porukama

7.6. Rad sa elektronskim porukama.

4. NAČINI PROVERE ZNANJA

Po okončanom kursu ili samoinicijativno (bez pohađanja obuke) kandidat pristupa proveri stečenog znanja.

Provera znanja se realizuje pred komisijom škole i u prisustvu jednog člana komisije za licenciranje škola računara Privredne komore Srbije (opciono).

Provere znanja vrši se testiranjem i realizacijom praktičnih zadataka.

Pitanja i zadaci za test se formiraju kombinacijom pitanja slučajnim izborom iz baze pitanja.

Komisija ocenjuje uspešnost rešenih zadataka. Za kategoriju POLOŽIO uspešnost mora da bude na nivou savladanosti gradiva 70% po svakom modulu.

Uverenje o položenom ispitu se izdaje za:

- osnovni poslovni paket po polaganju modula: 1, 2, 3, 4, 7,

- kompletan poslovni paket po polaganju svih sedam modula.

Uverenje izdaje škola računara, a svojim potpisima overavaju: direktor škole, nastavnik/ispitivač i predsednik Komisije za licenciranje škola računara Privredne komore Srbije.

 

Znak
PKS

PRIJAVA

Br.
Datum:

ZA LICENCIRANJE ŠKOLE RAČUNARA

Škola računara - podaci za kontakt

* Direktor škole je glavna kontakt osoba.

Matični broj

 

Škola računara - ime

 

Škola računara - adresa

 

Mesto

 

Poštanski broj

 

Telefon

 

Faks

 

E - mail

 

Web Address

 

Direktor

 

Direktor - telefon

 

Direktor - Email

 

Marketing kontakt - ime

 

Marketing kontakt - telefon

 

Marketing kontakt - Email

 

Računovodstvo kontakt - ime

 

Računovodstvo kontakt - telefon

 

Računovodstvo kontakt - E-mail

 

 

Oznaka: OB-038

strana 1 od 4

 

 

Znak
PKS

PRIJAVA
ZA LICENCIRANJE ŠKOLE RAČUNARA

Br.
Datum:

 

Hardware & Software

Podaci o hardveru koji se koristi za edukaciju polaznika

Pentium II, Pentium III,
Pentium IV PC Work Stations

 

 

    
Podaci o operativnom sistemu koji se koristi za edukaciju polaznika 

Windows 95
Windows 98
Windows Me
Windows 2000
Windows NT
Windows XP
Apple Macintosh OS
Unix/Linux
Other (Please state)

-
-
-
-
-
-
-
 
 

 

Podaci o aplikativnom softveru koji se koristi za edukaciju polaznika 

Microsoft Office 97
Microsoft Office 2000
Lotus Smart Suite
Corel
Star Office
Other (please state)

-
-
-
-
-
-

 

Podaci o Internet browser-u koji se koristi za edukaciju polaznika 

Internet Explorer
Netscape
Other (please state)

-
-
-

   

Podaci o email application koji se koristi za edukaciju polaznika 

Microsoft Outlook
Microsoft Outlook Express
Pegasus Mail
Lotus
Web Based mail
Other (please state)

-
-
-
-
-
-

 

 

 

Znak
PKS

PRIJAVA
ZA LICENCIRANJE ŠKOLE RAČUNARA

Br.

Datum:

 

Škola računara - uslovi

Zgrada
 
 
 
 
 

   
- pristup za lica sa ograničenim kretanjem
- osvetljenje
- osvetljenje u radnom prostoru
- sigurnost električnog napajanja
- odvojene prostorije za ličnu higijenu

 
-
-
-
-

 
 
 
 
 
 

Prostor
 
 
 
 
 

  
- odvojen prostor za prijem klijenta
- sale za obuku:
- neprolazne sale za obuku
- klimatizovane sale za obuku
specijalizovani odnosno nameštaj prilagođen držanju nastave

 
-
-
-
-
-

 
 
 
 
 
 

Broj polaznika u grupi
 
 

  
- 8 - 12 polaznika
- jedan polaznik - jedan računar

 
-
-

 
 
 

Uređenost prostorija
 
 
 
 
 

  
- urednost prostorija
- protivpožarni aparati
- izlaz za slučaj požara
- kablovi se ne nalaze na mestu prolaza
- strujni kablovi zaštićeni

 
-
-
-
-
-

 
 
 
 
 
 

Administracija
 
 
 
 
 
 

  
- rasporedi predavanja
- vođenje kompletne evidencije klijenata
- rezultati testiranja
- evidencija izdatih sertifikata
- evidencija podataka o predavačima
- evidencija kvaliteta izvedenih obuka

 
-
-
-
-
-
-

 
 
 
 
 
 
 

Procedure
 
 
 

  
- procedure za obezbeđivanje kvaliteta obuke
- procedure za obezbeđivanje jednakih prava kandidata
- procedura o žalbama kandidata

 
-
-
-

 
 
 
 

Cena obuke u utvrđenom rasponu

 

 

 

Cena ispita provere znanja jedinstvena i usaglašena u okviru asocijacije

 

 

 

Oznaka: OB-038

strana 3 od 4

 

Znak
PKS

PRIJAVA
ZA LICENCIRANJE ŠKOLE RAČUNARA

Br.

Datum:

 

Osoblje

• predavači:

* Za svakog predavača popuniti priloženu formu.

ime i prezime

 

angažovan kao:

predavač

-

ispitivač

-

asistent

-

obrazovanje i profesionalni status

 

iskustvo i obuka u odgovarajućoj oblasti

 

dostignute performanse

 

telefon

 

Email

 

status u školi računara

Full-Time

-

Part-Time

-

 

• lice odgovorno za kvalitet usluge:

ime i prezime

 

telefon

 

Email

 

 

• kontakt osoba zadužena za program licenciranja:

ime i prezime

 

telefon

 

Email

 

 

Datum:

Potpis/Pečat

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA:

- Popunjen formular aplikacije

- Registracija firme kod nadležnog suda (na uvid)*

- Izvod iz registra preduzeća i dokaz o registrovanosti za edukaciju (na uvid)*

- Ugovor o zakupu ili dokaz o vlasništvu za poslovni prostor (na uvid)

- Spisak opreme i izjava o vlasništvu

- Spisak softvera po radnim stanicama (računarima) i izjava o vlasništvu

- Dokaz o postojanju antivirus softvera (na uvid)

- Ugovor ili priznanicu o obezbeđenom nalogu za korišćenje interneta (na uvid)*

- Ugovor sa poslovnom bankom sa navedenim brojem žiro računa (na uvid)*

- Ugovor o radu sa osobom za kontakt (na uvid)

- Ugovor o radu sa licem zaduženim za finansijske poslove (na uvid)

- Ugovori o radu za predavače odnosno ispitivače (na uvid)

- Primerak blok računa odnosno računa firme (na uvid)*

- CV i diplome svakog predavača (na uvid)

NAPOMENA: Dokumenta označena sa * nije potrebno dostavljati u skraćenom postupku obnavljanja licence.

Oznaka: OB-038

strana 4 od 4