PRAVILNIK
O STRUČNOM USAVRŠAVANJU U POKRAJINSKOM SEKRETARIJATU ZA OBRAZOVANJE I KULTURU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način stručnog usavršavanja postavljenih i zaposlenih lica (u daljem tekstu: zaposleni) u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Pod stručnim usavršavanjem zaposlenih, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se stručno usavršavanje zaposlenih koji su zasnovali radni odnos u Sekretarijatu, kao i stručna obuka pripravnika i polaganje stručnog ispita.

Član 2

Sekretarijat, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, organizuje stručno usavršavanje zaposlenih, kojim se obezbeđuje:

1. stručno, blagovremeno i efikasno izvršavanje zadataka i poslova i drugih radnih obaveza zaposlenih u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje unutrašnja organizacija i sistematizacija u Sekretarijatu;

2. stručna obuka pripravnika i proveravanje njihove stručne osposobljenosti;

3. polaganje stručnog ispita.

Član 3

Zaposleni u Sekretarijatu su dužni da se stručno usavršavaju za radno mesto na koje su raspoređeni, kao i da učestvuju u drugim oblicima stručnog usavršavanja koji se organizuju u Sekretarijatu, odnosno na koje se upućuju u skladu sa odlukom starešine Sekretarijata.

Član 4

Zaposleni u Sekretarijatu upućuju se na stručno usavršavanje kada je to od interesa za uspešno izvršavanje određenih zadataka i poslova Sekretarijata, u slučaju izmena propisa, kao i drugih okolnosti koje uzrokuju bitno drugačiji način rada ili kad priroda zadataka i poslova zahteva obnavljanje znanja zaposlenih.

Stručno usavršavanje obezbeđuje se:

1) individualnim i stalnim praćenjem i proučavanjem propisa, stručnih publikacija i drugih sredstava informisanja o pitanjima od interesa za rad Sekretarijata;

2) upućivanjem zaposlenih na stručna predavanja, kurseve, seminare, kongrese, savetovanja i druge naučne i stručne skupove;

3) upućivanjem zaposlenih na kurseve stranih jezika i obuku za rad na računaru;

4) upućivanjem zaposlenih na stručno usavršavanje (specijalizacija, proučavanje određenih pitanja i dr.) putem dopunskih studija ili profesionalne obuke u druge organe, na fakultete, institute, zavode i druge stručne i obrazovne institucije, ako su za vršenje određenih zadataka i poslova u Sekretarijatu potrebna specijalizovana znanja ili usavršavanja koja se ne mogu steći redovnim radom u organu;

5) pohađanjem poslediplomskih studija radi sticanja stepena magistra ili doktora nauka, ako je magistratura odnosno doktorat iz oblasti zadataka i poslova Sekretarijata.

Član 5

Stručni ispit za rad u organima državne uprave polažu pripravnici sa srednjom, višom i visokom školskom spremom odgovarajućeg smera posle provedenog pripravničkog staža, kao i zaposleni u skladu sa propisima kojima se uređuje obaveza polaganja stručnog ispita.

Član 6

Odluku o upućivanju zaposlenog na stručno usavršavanje donosi starešina Sekretarijata na osnovu zahteva zaposlenog ili po sopstvenoj odluci.

Član 7

Stručno usavršavanje radnika finansira se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu AP Vojvodine u okviru razdela Sekretarijata, planiranih za tu namenu.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom potpisivanja od strane pokrajinskog sekretara za obrazovanje i kulturu.