UREDBA
O POSTUPKU I USLOVIMA ZA PRETVARANJE OBAVEZA ODREĐENIH PRAVNIH LICA U TRAJNI ULOG DRŽAVE

("Sl. glasnik RS", br. 26/2002, 91/2002 i 23/2005)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se postupak i uslovi pod kojima se može vršiti pretvaranje neizmirenih obaveza prema Republičkoj upravi javnih prihoda, Republičkoj direkciji za robne rezerve, Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i drugim republičkim organima i organizacijama u trajni ulog države u kapitalu (u daljem tekstu: konverzija), pravnih lica koja su izvršila privatizaciju po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", broj 38/2001), a u strukturi kapitala imaju najmanje 10% društvenog ili državnog kapitala.

Član 2

Obavezama iz člana 1 ove uredbe smatraju se neizmirene obaveze pravnog lica dospele do 31. decembra 2004. godine, sa pripadajućom obračunatom kamatom, ako nisu izmirene do dana podnošenja zahteva sa propisanom dokumentacijom koja je uslov za njihovu konverziju, i to:

1) akcize i porez na promet;

2) porezi, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje i drugi javni prihodi koji se obračunavaju i plaćaju po osnovu zarada;

3) naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i lokalne komunalne takse čiju naplatu vrše nadležni poreski organi u Republici Srbiji;

4) ostali javni prihodi;

5) obaveze prema Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Član 3

(Brisan)

Član 4

Kod pravnih lica koja su izvršila privatizaciju po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona, a u strukturi kapitala imaju najmanje 10% društvenog ili državnog kapitala, konverzija se može izvršiti, uz saglasnost skupštine akcionara, na jedan od sledećih načina:

1) po nominalnoj vrednosti obaveza, uz uslov da postojeći ili novi akcionari preuzmu obavezu da izvrše realnu dokapitalizaciju u novcu, najmanje do iznosa obaveza za konverziju, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o usvajanju programa konverzije;

2) pretvaranjem u trajni ulog države u srazmeri kojom se obezbeđuje ostvarivanje većinskog državnog paketa akcija radi prodaje.

Član 5

Obrazuje se Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za konverziju (u daljem tekstu: Komisija), sastavljena od predstavnika: Ministarstva finansija i ekonomije, Ministarstva za privredu i privatizaciju, Ministarstva pravde i lokalne samouprave, Agencije za privatizaciju, Republičke uprave javnih prihoda, Republičke direkcije za robne rezerve, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Komisija ima ukupno jedanaest članova, od kojih po dva člana određuju Ministarstvo finansija i ekonomije i Ministarstvo za privredu i privatizaciju, a po jednog člana ostali organi i organizacije iz stava 1 ovog člana.

Član 6

Zahtev za konverziju podnosi se Komisiji preko Ministarstva za privredu i privatizaciju.

Uz zahtev se podnose i dokazi o ispunjenosti propisanih opštih i posebnih uslova.

Član 7

Dokazi o ispunjenosti opštih uslova su:

1) akt pravnog lica kojim je utvrđena vrednost i struktura kapitala na osnovu poslednjeg finansijskog izveštaja sastavljenog u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija;

2) podaci nadležnog organa o visini obaveza dužnika, po iznosima i strukturi;

3) mišljenje Ministarstva za privredu i privatizaciju da se konverzijom u znatnoj meri povećava mogućnost privatizacije društvenog kapitala, odnosno mogućnost prodaje konvertovanog uloga.

Član 8

(Brisan)

Član 9

U slučaju iz člana 4 tačka 1) ove uredbe, kao dokaz o ispunjenosti posebnih uslova podnosi se i:

1) akt skupštine akcionara o emitovanju novih akcija plativih u novcu, donet u skladu sa programom poslovno-finansijske konsolidacije;

2) akt skupštine akcionara o dokapitalizaciji, odnosno odgovarajući akti trećih lica o opredeljenju za ulaganje u ovu dokapitalizaciju.

U slučaju iz člana 4 tačka 2) ove uredbe kao dokaz o ispunjenosti posebnih uslova podnosi se i akt skupštine akcionara o prihvatanju konverzije kojom se obezbeđuje ostvarivanje većinskog državnog paketa akcija radi prodaje.

Član 10

Komisija priprema program konverzije za podnosioce zahteva koji ispunjavaju uslove propisane ovom uredbom i dostavlja Ministarstvu za privredu i privatizaciju i Ministarstvu finansija i ekonomije, u roku od 20 dana od dana prijema zahteva sa propisanim dokazima.

Član 11

Ministarstvo nadležno za privredu i privatizaciju i Ministarstvo nadležno za finansije i ekonomiju utvrđuju predlog programa konverzije iz člana 10 ove uredbe i dostavljaju Vladi Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije donosi program konverzije iz stava 1 ovog člana.

Član 12

Konverzija po programu iz člana 11 stav 2 Uredbe upisuje se u registar privrednih subjekata.

Član 13

Po donošenju programa konverzije iz člana 11 ove uredbe, nadležni organ, odnosno organizacija, u roku od tri dana, ukinuće zabranu raspolaganja sredstvima sa računa pravnih lica po osnovu obaveza iz člana 2 ove uredbe.

Po ispunjenju uslova iz člana 12 ove uredbe prestaju obaveze pravnih lica koje su predmet konverzije.

Član 14

Po ispunjenju uslova iz čl. 11 i 12 ove uredbe, Fond za razvoj Republike Srbije preuzeće obaveze prema organizacijama čiji su prihodi bili predmet konverzije.

Organizacijama iz stava 1 ovog člana nadoknadiće se sredstva iz prihoda koji će se ostvariti prodajom kapitala pravnih lica, srazmerno strukturi obaveza koje su konvertovane.

Ugovorom zaključenim između Fonda za razvoj Republike Srbije i organizacija iz stava 1 ovog člana utvrđuju se uslovi i način nadoknade sredstava koja su bila predmet konverzije.

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama
Uredbe o postupku i uslovima za pretvaranje obaveza određenih pravnih lica u trajni ulog države

("Sl. glasnik RS", br. 91/2002)

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o postupku i uslovima za pretvaranje obaveza određenih pravnih lica u trajni ulog države

("Sl. glasnik RS", br. 23/2005)

Član 4

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".