ODLUKA
O USLOVIMA ZA UPIS I NAČINU VOĐENJA REGISTRA BANAKA, PREDSTAVNIŠTAVA I DRUGIH OBLIKA FINANSIJSKE DELATNOSTI U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 23/2005)

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za upis i način na koji Narodna banka Srbije vodi registar banaka, predstavništava i drugih oblika finansijske delatnosti u inostranstvu s kapitalom iz Republike Srbije (u daljem tekstu: Registar).

2. Narodna banka Srbije upisaće u Registar banku, predstavništvo i drugi oblik finansijske delatnosti iz tačke 1 ove odluke (u daljem tekstu: finansijska organizacija u inostranstvu) za koje je banka koja ih osniva (u daljem tekstu: banka osnivač) dobila saglasnost Narodne banke Srbije na osnovu odluke kojom se uređuje davanje saglasnosti za osnivanje banke u inostranstvu, otvaranje filijale, poslovne jedinice ili predstavništva u inostranstvu.

3. Narodna banka Srbije upisaće u Registar finansijsku organizaciju u inostranstvu na osnovu pismenog zahteva banke osnivača. Ako ima više banaka osnivača, zahtev podnosi banka osnivač s najvećim kapitalom.

Zahtev iz stava 1 ove tačke sadrži:

- naziv, sedište i adresu finansijske organizacije u inostranstvu;

- dokaz (izvod iz registra) da je finansijska organizacija u inostranstvu registrovana u skladu s propisima zemlje u kojoj je osnovana;

- statut, ugovor ili drugi akt na osnovu koga finansijska organizacija u inostranstvu posluje;

- vrstu finansijske organizacije u inostranstvu (banka, predstavništvo, filijala sa svojstvom pravnog lica ili bez tog svojstva, poslovna jedinica);

- predmet poslovanja, tj. vrstu bankarskih i drugih finansijskih poslova kojima se finansijska organizacija u inostranstvu bavi;

- visinu osnivačkog uloga po bankama osnivačima;

- ime lica odgovornog za poslovanje finansijske organizacije u inostranstvu i njegova ovlašćenja.

4. Narodna banka Srbije će o zahtevu iz tačke 3 ove odluke doneti rešenje - u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Rešenje iz stava 1 ove tačke je konačno.

5. Registar je javna knjiga i sadrži sledeće podatke:

- redni broj,

- broj i datum rešenja o davanju saglasnosti Narodne banke Srbije,

- broj i datum rešenja Narodne banke Srbije o upisu u Registar,

- naziv, sedište i adresu banke osnivača,

- naziv, sedište i adresu finansijske organizacije u inostranstvu,

- vrstu osnovane finansijske organizacije u inostranstvu,

- predmet poslovanja,

- visinu osnivačkog kapitala po bankama osnivačima,

- ime lica odgovornog za poslovanje finansijske organizacije u inostranstvu,

- datum i broj upisa u registar nadležnog organa zemlje u kojoj je finansijska organizacija u inostranstvu osnovana.

6. Banka osnivač je dužna da o svim promenama podataka koji se odnose na finansijsku organizaciju u inostranstvu i upisuju se u Registar obavesti Narodnu banku Srbije, radi evidentiranja u Registru - u roku od 30 dana od dana izvršene promene.

7. Ako finansijska organizacija u inostranstvu donese odluku da prestaje da radi, dužna je da uz zahtev za brisanje iz Registra, koji podnosi Narodnoj banci Srbije, priloži:

- odluku nadležnog organa banke osnivača finansijske organizacije u inostranstvu o prestanku rada te finansijske organizacije u inostranstvu;

- izvod o brisanju finansijske organizacije u inostranstvu iz registra nadležnog organa zemlje u kojoj je osnovana, ili drugi dokaz da je ta finansijska organizacija u inostranstvu prestala da radi.

Rešenje o brisanju finansijske organizacije u inostranstvu iz Registra, Narodna banka Srbije donosi u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva iz stava 1 ove tačke.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za upis i načinu vođenja registra sopstvenih i mešovitih banaka i drugih finansijskih organizacija u inostranstvu ("Službeni list SRJ", broj 55/93).

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".