ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DAVANJA KREDITA ZA ODRŽAVANJE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 68/2004 i 27/2005)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije daje bankama kredite za održavanje dnevne likvidnosti.

2. Kredit za održavanje dnevne likvidnosti, Narodna banka Srbije daje banci na osnovu zaloge hartija od vrednosti, i to do iznosa od:

1) 80% nominalne vrednosti založenih blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije i/ili

2) 80% nominalne vrednosti založenih kratkoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije i/ili

3) 60% nominalne vrednosti založenih dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine i/ili

4) 60% dinarske protivvrednosti nominalne vrednosti založenih deviznih obveznica Republike Srbije do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine, preračunate po zvaničnom srednjem kursu dinara na dan davanja kredita banci.

3. Radi korišćenja kredita iz tačke 2 ove odluke, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom ugovor o okvirnom kreditu za održavanje dnevne likvidnosti.

Ugovorom iz stava 1 ove tačke utvrđuje se, pored ostalog, obaveza banke da, pre korišćenja kredita za održavanje dnevne likvidnosti, s Narodnom bankom Srbije zaključi ugovor o zalozi hartija od vrednosti kojim će se utvrditi da hartije od vrednosti ne mogu biti založene duže od poslednjeg radnog dana koji prethodi danu dospeća tih hartija, kao i da izvrši upis založnog prava Narodne banke Srbije na tim hartijama.

Upis založnog prava Narodne banke Srbije na hartije od vrednosti evidentira se kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar).

3a. Ako je banka hartije od vrednosti iz tačke 2 ove odluke založila radi korišćenja lombardnog kredita, te hartije može upotrebiti i kao zalogu za korišćenje kredita za održavanje dnevne likvidnosti u smislu te odluke, s tim da ove kredite ne može koristiti istovremeno.

4. Narodna banka Srbije daje banci kredit u smislu ove odluke na osnovu zahteva za korišćenje tog kredita, koji banka podnosi najkasnije do 15,00 časova.

Kredit u smislu ove odluke banka može koristiti najduže do poslednjeg radnog dana koji prethodi roku iz tačke 3 stav 2 te odluke.

5. Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava kamatu na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti koji je banka koristila prethodnog radnog dana (u daljem tekstu: pripadajuća kamata) - po kamatnoj stopi koja se, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije, primenjuje na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti datih bankama na osnovu zaloge hartija od vrednosti.

Kamatu iz stava 1 ove tačke Narodna banka Srbije obračunava za radne i neradne dane.

6. Kredit za održavanje dnevne likvidnosti banka može koristiti najviše deset radnih dana u toku kalendarskog meseca.

7. Korišćenim kreditom u smislu tač. 5 i 6 ove odluke ne smatra se kredit koji je banka koristila i vratila istog radnog dana.

8. Banka je dužna da sredstva korišćenog kredita za održavanje dnevne likvidnosti, uključujući i pripadajuću kamatu, vrati najkasnije do 12.00 časova narednog radnog dana od dana korišćenja.

Ako banka kredit za održavanje dnevne likvidnosti, uključujući i pripadajuću kamatu, ne vrati do roka iz stava 1 ove tačke, Narodna banka Srbije će iznos nevraćenog kredita i neplaćene pripadajuće kamate naplatiti iz založenih hartija od vrednosti čija se nominalna vrednost umanjuje za iznos diskonta - diskontovana vrednost hartija od vrednosti i to prema redosledu kojim su te hartije navedene u tački 2 ove odluke.

Pri naplati kredita za održavanje dnevne likvidnosti iz založenih deviznih obveznica Republike Srbije primenjivaće se kupovni kurs Narodne banke Srbije za devize koji važi u momentu kada se vrši ta naplata.

9. Kada se naplata kredita i pripadajuće kamate vrši na način utvrđen u tački 8 ove odluke, Narodna banka Srbije pri obračunu diskonta, kao i pri obračunu diskontovane vrednosti hartija od vrednosti, primenjuje kamatnu stopu koja se, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije, primenjuje na iznos kredita i drugih plasmana iz primarne emisije koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno koji se koriste protivno propisima.

10. Banka koja kredit za održavanje dnevne likvidnosti, uključujući i pripadajuću kamatu, ne vrati u roku iz tačke 8 stav 1 ove odluke - kredit u smislu te odluke ne može koristiti narednih 60 dana od dana kada je bila dužna da kredit vrati.

11. Radnim danima u smislu ove odluke smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se regulišu rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

11a Ugovori o zalozi hartija od vrednosti mogu se zaključivati i u elektronskoj formi, a smatraju se zaključenim nakon razmene odgovarajućih elektronskih poruka sopstvenog formata po SWIFT standardu.

Poslovi iz ove odluke mogu se obavljati razmenom elektronskih poruka između Narodne banke Srbije, banaka i Centralnog registra.

12. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

13. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o uslovima odobravanja dnevnog prekoračenja posebnog računa banaka kod Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 69/2002) i Odluka o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti ("Službeni list SRJ", broj 69/2002).

14. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka
na osnovu zaloge hartija od vrednosti

("Sl. glasnik RS", br. 27/2005)

7. Ugovori o okvirnom kreditu za održavanje dnevne likvidnosti i ugovori o zalozi hartija od vrednosti zaključeni do dana stupanja na snagu ove odluke uskladiće se sa odredbama te odluke.

8. Ova odluka stupa na snagu 1. aprila 2005. godine.