ODLUKA

O KAMATNIM STOPAMA NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004, 90/2004 i 27/2005)

1. Ovom odlukom utvrđuju se kamatne stope po kojima Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu na kredite i druge plasmane iz primarne emisije, kao i na druga potraživanja Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: plasmani Narodne banke Srbije), i kamatne stope po kojima Narodna banka Srbije plaća kamatu na sredstva banaka kod Narodne banke Srbije.

2. Narodna banka Srbije na plasmane Narodne banke Srbije naplaćuje kamatu po eskontnoj stopi, ako ovom odlukom ili drugim propisom nije drukčije određeno.

Narodna banka Srbije plaća kamatu na sredstva banaka kod Narodne banke Srbije po kamatnim stopama utvrđenim ovom odlukom, ako drugim propisom nije drukčije određeno.

3. Izuzetno od tačke 2 stav 1 ove odluke, Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu po kamatnoj stopi višoj od eskontne stope, i to:

1) po kamatnoj stopi u visini od 250% eskontne stope - na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti datih bankama na osnovu zaloge hartija od vrednosti, u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti;

1a) po kamatnoj stopi u visini od 275% eskontne stope - na iznos kratkoročnih kredita datih bankama na osnovu zaloge hartija od vrednosti (lombardni kredit), u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način odobravanja kratkoročnih kredita bankama na osnovu zaloge hartija od vrednosti;

1b) po kamatnoj stopi u visini od 200% eskontne stope - na iznos kratkoročnih kredita za održavanje likvidnosti datih bankama u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način odobravanja kratkoročnih kredita za održavanje likvidnosti banaka;

2) po kamatnoj stopi u visini od 300% eskontne stope:

- na iznos kredita i drugih plasmana iz primarne emisije koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno koji se koriste protivno propisima,

- na iznos kamate koja nije plaćena u ugovorenom ili propisanom roku;

3) po kamatnoj stopi u visini od 400% eskontne stope:

- na iznos razlike između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu od 11. u mesecu do 10. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period),

- na iznos razlike između propisanog i obračunatog iznosa dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu.

4. Narodna banka Srbije plaća kamatu na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja dinarske obavezne rezerve u obračunskom periodu koji ne prelazi iznos obračunate dinarske obavezne rezerve - po kamatnoj stopi u visini od 35% eskontne stope.

Narodna banka Srbije plaća kamatu u devizama na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja devizne obavezne rezerve izdvojene u SAD dolarima i evrima koji ne prelazi iznos obračunate devizne obavezne rezerve - po kamatnoj stopi u visini od 20% vodeće važeće referentne kamatne stope na SAD dolar i evro.

5. Narodna banka Srbije plaća kamatu na iznos sredstava koji je banka deponovala kod Narodne banke Srbije u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije - po kamatnoj stopi u visini od 35% eskontne stope.

6. Narodna banka Srbije plaća, odnosno naplaćuje kamatu po osnovu kupoprodaje hartija od vrednosti na otvorenom tržištu - po kamatnim stopama koje guverner Narodne banke Srbije utvrđuje u skladu sa odlukom kojom se regulišu uslovi i način na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu.

7. Visina kamatnih stopa koje su ovom odlukom utvrđene u određenom procentu eskontne stope usklađivaće se s promenama eskontne stope.

Kamatne stope iz stava 1 ove tačke iskazuju se u procentima sa šest decimala.

U skladu sa stavom 1 ove tačke, Narodna banka Srbije će u ugovorima kojima se regulišu prava i obaveze po osnovu plasmana iz primarne emisije predvideti da će se s promenama eskontne stope menjati i visina kamatne stope na te plasmane.

8. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o kamatnim stopama Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 11. maja 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 90/2004)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o dopunama
Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 27/2005)

3. Ova odluka stupa na snagu 1. aprila 2005. godine.