ODLUKA
O MINIMALNIM USLOVIMA KREDITNE SPOSOBNOSTI BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004, 90/2004 i 27/2005)

1. Ovom odlukom utvrđuju se minimalni uslovi kreditne sposobnosti banaka u poslovanju s Narodnom bankom Srbije.

2. Minimalni uslovi kreditne sposobnosti banke u smislu ove odluke su sledeći:

1) da banka nema dospelih a neizmirenih dinarskih i deviznih obaveza prema Narodnoj banci Srbije po osnovu propisa Narodne banke Srbije i zaključenih ugovora;

2) da prethodnog radnog dana:

- dnevno stanje izdvojene dinarske obavezne rezerve banke nije bilo manje od 80% obračunate dinarske obavezne rezerve,

- dnevno stanje izdvojene devizne obavezne rezerve banke nije bilo manje od 80% obračunate devizne obavezne rezerve;

3) da u prethodnom obračunskom periodu:

- prosečno dnevno stanje izdvojene dinarske obavezne rezerve banke nije bilo manje od 90% obračunate dinarske obavezne rezerve,

- prosečno dnevno stanje izdvojene devizne obavezne rezerve banke nije bilo manje od 90% obračunate devizne obavezne rezerve;

4) da je banka dostavila podatke i izveštaje o svom poslovanju koje je obavezna da dostavlja u skladu s propisima Narodne banke Srbije.

3. Ako banka ne ispunjava uslove iz tačke 2 ove odluke:

1) Narodna banka Srbije neće joj davati kredite, osim kredita za održavanje dnevne likvidnosti na osnovu zaloge hartija od vrednosti i kratkoročnih kredita za održavanje likvidnosti banaka;

2) ne može s Narodnom bankom Srbije obavljati transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti, osim trajne prodaje Narodnoj banci Srbije hartija od vrednosti;

3) ne može kupovati devize od Narodne banke Srbije;

4) ne može deponovati viškove likvidnih sredstava kod Narodne banke Srbije.

Ako banka ne ispunjava uslove iz tačke 2 odredba pod 1 ove odluke, Narodna banka Srbije neće prema toj banci izvršavati obaveze po osnovu obračunate kamate.

Pod izvršavanjem obaveza po osnovu obračunate kamate u smislu stava 2 ove tačke ne podrazumeva se regulisanje odnosa između Narodne banke Srbije i banke nalogom za prenos koji se odnosi na izvršavanje obaveza Narodne banke Srbije po osnovu obračunate kamate uz istovremeno izvršavanje obaveza banke po osnovu kamate prema Narodnoj banci Srbije u istom iznosu.

4. Banka koja ne ispunjava uslove iz tačke 2 ove odluke smatra se kreditno nesposobnom bankom.

Narodna banka Srbije svakog radnog dana utvrđuje koje su banke narednog radnog dana kreditno nesposobne u smislu ove odluke.

Kreditna nesposobnost banke u smislu stava 1 ove tačke važi za ceo naredni radni dan.

5. Na dan kada utvrdi kreditnu nesposobnost banke, Narodna banka Srbije obaveštava o tome generalnog direktora i internu reviziju banke.

6. Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

7. Banka koja je, u skladu sa Odlukom o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka ("Službeni glasnik RS", br. 11/2003 i 32/2003), na dan 10. maja 2004. godine proglašena kreditno nesposobnom u smislu te odluke, smatraće se kreditno nesposobnom i na dan 11. maja 2004. godine do 24,00 časa.

8. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka ("Službeni glasnik RS", br. 11/2003 i 32/2003).

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 11. maja 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka

("Sl. glasnik RS", br. 90/2004)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 12. avgusta 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka

("Sl. glasnik RS", br. 27/2005)

2. Ova odluka stupa na snagu 1. aprila 2005. godine.