ODLUKA
O GRADSKOJ KANALIZACIJI

("Sl. list grada Beograda", br. 5/75, 1/81, 25/I/88, 13/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/93, 31/93, 4/94, 2/95 i 6/99)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se održavanje i eksploatacija gradske kanalizacije i utvrđuju uslovi i način korišćenja gradske kanalizacije i unutrašnjih instalacija kanalizacije na teritoriji opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Član 2

Pod gradskom kanalizacijom, u smislu ove odluke podrazumevaju se: kanalizaciona mreža sa pripadajućim objektima (reviziona okna, ulični slivnici, taložnici, ventilacioni objekti, kanalizacioni priključci), crpne stanice i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Pod unutrašnjim instalacijama kanalizacije, u smislu ove odluke, podrazumevaju se: instalacije i objekti (uređaji) za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda i zgrade i drugog objekta u gradsku kanalizaciju do prvog revizionog okna iza regulacione linije.

Član 3

Preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija (u daljem tekstu: Beogradska kanalizacija) održava gradsku kanalizaciju i stara se o njenom proširenju i povećanju kapaciteta u skladu sa planovima prostornog razvoja i izgradnje grada.

Član 4

Beogradska kanalizacija dužna je da obezbedi da se otpadne i atmosferske vode sa teritorije iz člana 1. ove odluke na kojoj je izgrađena kanalizaciona mreža neprekidno odvode.

Izuzetno, ako radovi na održavanju ili rekonstrukciji pojedinih delova gradske kanalizacije to zahtevaju, Beogradska kanalizacija može privremeno zabraniti korišćenje pojedinih unutrašnjih instalacija kanalizacije, odnosno pojedinih delova gradske kanalizacije.

U ovom slučaju Beogradska kanalizacija dužna je da najdocnije na tri dana pre nameravanih radova izda saopštenje u dnevnoj štampi, kao i potrebno uputstvo za korisnike gradske kanalizacije.

U slučaju iznenadnog kvara na gradskoj kanalizaciji Beogradska kanalizacija može i bez prethodnog obaveštenja da zabrani korišćenje pojedinih delova gradske kanalizacije za vreme dok traju radovi na otklanjanju kvara.

2. SPAJANJE UNUTRAŠNJIH INSTALACIJA KANALIZACIJA SA GRADSKOM KANALIZACIJOM

Član 5

Unutrašnje instalacije kanalizacije zgrade ili drugog objekta koji se nalazi u ulici ili graniči sa ulicom u kojoj je izgrađena ulična vodovodna i kanalizaciona mreža moraju da se spoje sa tom mrežom. Sa uličnom kanalizacionom mrežom spaja se i zgrada, odnosno objekat u ulici u kojoj nije izgrađena ulična vodovodna mreža, a koji ima individualno vodovodno izvorište.

Član 6

Spajanje zgrade ili drugog objekta sa uličnom kanalizacionom mrežom mora da se izvrši u roku od šest meseci računajući od dana kada su se stekli uslovi iz člana 5. ove odluke. Zahtev za spajanje dužan je da podnese nosilac prava korišćenja, odnosno sopstvenik zgrade ili drugog objekta.

Ako nosilac prava korišćenja zgrade, odnosno sopstvenik zgrade ne podnese zahtev iz stava 1. ovog člana u propisanom roku, takav zahtev mogu podneti lica koja koriste zgradu.

Po izvršenom spajanju zgrade ili drugog objekta sa uličnom kanalizacionom mrežom, nosilac prava korišćenja, odnosno sopstvenik zgrade ili drugog objekta dužan je da napuštenu septičku jamu isprazni i očisti i to najdocnije u roku od 15 dana.

Član 7

Unutrašnje instalacije kanalizacije spajaju se sa gradskom kanalizacijom preko kanalizacionog priključka.

Kanalizacioni priključak je cevni spoj od ulične kanalizacione mreže do prvog revizionog okna iza regulacione linije.

Član 8

Svaka zgrada mora da ima, po pravilu, poseban kanalizacioni priključak.

U stambenim zgradama sa više ulaza za svaki ulaz postavlja se, po pravilu, poseban kanalizacioni priključak.

Član 9

Kanalizacioni priključak postavlja se tako što se unutrašnje instalacije kanalizacije neposredno spajaju sa uličnom kanalizacionom mrežom.

Izuzetno, ako to konfiguracija terena i drugi uslovi zahtevaju, unutrašnje instalacije kanalizacije mogu se spojiti sa uličnom kanalizacionom mrežom preko susednog zemljišta.

Član 10

Tehničke podatke, odnosno uslove za projektovanje kanalizacionog priključka na osnovu tehničkih normativa određuje Beogradska kanalizacija.

Prilikom izgradnje ili rekonstrukcije stambene zgrade, Beogradska kanalizacija dužna je da se pri određivanju uslova iz stava 1. ovog člana pridržava odredaba Odluke o uslovima i tehničkim normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova ("Službeni list grada Beograda", br. 12/73) koje se odnose na instalacije kanalizacije.

Član 11

Uslove za kanalizacioni priključak Beogradska kanalizacija izdaje na zahtev investitora. Investitor je dužan da projekat kanalizacionog priključka izradi prema dobijenim uslovima.

Beogradska kanalizacija ocenjuje usaglašenost projekta iz stava 1. ovog člana sa izdatim uslovima i investitoru izdaje potvrdu o tome.

Član 12

Montažne radove na kanalizacionom priključku vrši Beogradska kanalizacija na zahtev investitora. Investitor je dužan da uz zahtev priloži odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

Beogradska kanalizacija je dužna da montažne radove na kanalizacionom priključku izvrši najkasnije u roku od osam dana od dana prijema zahteva iz stava 1. ovog člana, pod uslovom da su svi prethodni radovi već izvedeni.

Izuzetno, ako se s tim saglasi Beogradska kanalizacija montažne radove na kanalizacionom priključku može da izvede, pod nadzorom Beogradske kanalizacije, i organizacija udruženog rada koja izgrađuje zgradu, odnosno izvodi radove na unutrašnjim instalacijama kanalizacije.

Troškove postavljanja kanalizacionog priključka snosi investitor.

Član 13

Priključenje unutrašnjih instalacija kanalizacije na uličnu kanalizacionu mrežu za potrebe korisnika zgrade vrši se pošto je izdato odobrenje za upotrebu zgrade i izvođač radova otkazao privremeno priključenje unutrašnjih instalacija na gradsku kanalizaciju.

Član 14

Zabranjeno je:

1) samovoljno spajanje unutrašnjih i drugih instalacija kanalizacije sa gradskom kanalizacijom;

2) odvođenje otpadnih i atmosferskih voda preko unutrašnjih instalacija kanalizacije susedne zgrade, odnosno zemljišta;

3) ugrađivanje odvodne cevi na delu kanalizacionog priključka od ulične kanalizacione mreže do prvog revizionog okna iza regulacione linije;

4) u gradsku kanalizaciju upuštati materije koje ometaju proticanje ili prečišćavanje otpadnih voda ili koje mogu oštetiti kanalizacionu mrežu;

5) spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije i drugih instalacija na kanal separacionog sistema gradske kanalizacije suprotno njegovoj nameni.

Izuzetno od tačke 4. stav 1. ovog člana, Beogradska kanalizacija, može dozvoliti na određenim mestima ubacivanje snega i leda u gradsku kanalizaciju. Ovaj akt podleže saglasnosti Skupštine grada.

Član 15

Beogradska kanalizacija će svojim aktom propisati koje se materije ne smeju upuštati u gradsku kanalizaciju. Ovaj akt podleži saglasnosti Skupštine grada.

3. ODRŽAVANJE KANALIZACIONOG PRIKLJUČKA

Član 16

Kanalizacioni priključak održava o svom trošku Beogradska kanalizacija.

Beogradska kanalizacija dužna je da korisnike unutrašnjih instalacija kanalizacije, osim u slučaju neodložnih radova, unapred obavesti o nameravanim radovima na održavanju kanalizacionog priključka.

Član 17

Nosilac prava korišćenja zgrade, odnosno sopstvenik zgrade stara se o održavanju prvog revizionog okna iza regulacione linije i snosi troškove toga održavanja.

Reviziono okno mora da se održava tako da omogućuje pravilno funkcionisanje unutrašnjih instalacija kanalizacije, kao i nesmetan rad u njemu.

Član 18

Nosilac prava korišćenja zgrade, odnosno sopstvenik zgrade i drugi korisnici zgrade dužni su da omoguće pristup ovlašćenim radnicima Beogradske kanalizacije u zgradu, odnosno na zemljište koje zgradi pripada radi kontrole ispravnosti unutrašnjih instalacija kanalizacije i revizionog okna i uzimanja uzorka otpadne vode radi analize.

4. PLAĆANJE KORIŠĆENJA GRADSKE KANALIZACIJE

Član 19

Za odvođenje otpadnih voda plaća se naknada. Naknada se obračunava i plaća po kubnom metru odvedene otpadne vode. Cenu kubnog metra odvedene otpadne vode određuje Beogradska kanalizacija.

5. KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj Beogradska kanalizacija:

1) ako ne obezbedi neprekidno odvođenje otpadnih i atmosferskih voda u gradsku kanalizaciju (član 4. stav 1);

2) ako kod unapred planiranih radova na održavanju ili rekonstrukciji pojedinih delova gradske kanalizacije ne izda saopštenje u dnevnoj štampi (član 4. stav 3);

3) ako ne izda na zahtev investitora uslove za kanalizacioni priključak (član 11);

4) ako montažne radove na kanalizacionom priključku ne izvrši u roku iz člana 12. stav 2. ove odluke;

5) ako priključi unutrašnje instalacije kanalizacije na uličnu kanalizacionu mrežu pre nego što je izdato odobrenje za upotrebu zgrade, odnosno odobrenje za upotrebu tih instalacija (član 13);

6) ako kanalizacioni priključak ne održava u ispravnom stanju (član 16);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Beogradskoj kanalizaciji novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara.

Član 21

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako ne podnese zahtev za spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije sa gradskom kanalizacijom ili ako u roku od 15 dana od dana izvršenog spajanja tih instalacija sa gradskom kanalizacijom ne isprazni i ne očisti napuštenu septičku jamu (član 6, st. 1. i 3);

2) ako izvrši samovoljno spajanje unutrašnjih i drugih instalacija kanalizacije sa gradskom kanalizacijom (član 14. tačka 1);

3) ako odvodi otpadne i atmosferske vode preko instalacija kanalizacije susedne zgrade odnosno zemljišta (član 14. tačka 2);

4) ako ugradi odvodnu cev na delu kanalizacionog priključka od ulične kanalizacione mreže do prvog revizionog okna iza regulacione linije (član 14. tačka 3);

5) ako izvrši spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije i drugih instalacija na kanal separacionog sistema gradske kanalizacije suprotno njegovoj nameni (član 14. tačka 5);

6) ako ne održava prvo reviziono okno iza regulacione linije u ispravnom stanju (član 17);

7) ako ne omogući pristup u zgradu, odnosno na zemljište ovlašćenom radniku Beogradske kanalizacije (član 18);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara pojedinac.

Član 22

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako u gradsku kanalizaciju upušta materije koje ometaju proticanje ili prečišćavanje otpadnih voda ili koje mogu oštetiti kanalizacionu mrežu (član 14. stav 1. tačka 4).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se pojedinac novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara.

6. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Sve zgrade koje se nalaze u ulicama ili graniče se ulicama u kojima je izgrađena ulična vodovodna i kanalizaciona mreža ili koje imaju individualno vodovodno izvorište, a nalaze se u ulici u kojoj je izgrađena ulična kanalizaciona mreža, moraju se spojiti sa gradskom kanalizacijom najdocnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 24

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o vodovodu i kanalizaciji ("Službeni glasnik NRS" - propisi narodnih odbora br. 1/56, 28/57, 40/58, 18/59 i "Beogradske novine", br. 6/62) u delu koji se odnosi na gradsku kanalizaciju.

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o gradskoj kanalizaciji

("Sl. list grada Beograda", br. 9/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o gradskoj kanalizaciji

("Sl. list grada Beograda", br. 25/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o gradskoj kanalizaciji

("Sl. list grada Beograda", br. 31/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".