POSLOVNIK
O RADU GRADSKOG VEĆA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom bliže se uređuje organizacija i način rada i odlučivanja Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) u okviru ovlašćenja utvrđenih članom 50. st. 1, 2, 3. i 4. Statuta Grada Novog Sada.

Član 2

Rad Gradskog veća dostupan je javnosti.

Gradsko veće obaveštava javnost o svom radu davanjem informacija štampi i drugim sredstvima javnog informisanja, održavanjem konferencija sa predstavnicima štampe i drugim sredstvima javnog informisanja, davanjem saopštenja i stvaranjem drugih uslova za upoznavanje javnosti sa radom Gradskog veća i njegovim odlukama i stavovima.

Član 3

Gradsko veće ima pečat okruglog oblika, prečnika 50 mm, koji sadrži grb Republike Srbije i tekst: "Republika Srbija - Autonomna Pokrajina Vojvodina - Grad Novi Sad - Gradsko veće - Novi Sad", ispisan na srpskom jeziku ćiriličkim pismom i na mađarskom, slovačkom i rusinskom jeziku i pismu.

Tekst pečata ispisuje se u koncentričnim krugovima oko grba Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

II SEDNICE GRADSKOG VEĆA

Član 4

Gradsko veće radi i odlučuje na sednicama.

Član 5

Sednice Gradskog veća saziva i njima predsedava Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti Gradonačelnika, sednicu Gradskog veća saziva i njome predsedava zamenik Gradonačelnika ili drugi član Gradskog veća koga ovlasti Gradonačelnik.

Član 6

Dnevni red sednice Gradskog veća predlaže Gradonačelnik, na osnovu izveštaja Sektora za stručne poslove Gradonačelnika o prispelim materijalima podobnim za razmatranje i odlučivanje na sednici Gradskog veća.

Član 7

Kada Gradsko veće, u okviru svojih ovlašćenja: utvrđuje predlog odluke o budžetu Grada Novog Sada, poništava ili ukida akte gradskih uprava koji nisu u saglasnosti sa zakonom, Statutom Grada Novog Sada i drugim opštim aktima ili odlukom Skupštine Grada Novog Sada, donosi drugostepena rešenja u upravnom postupku i rešava sukob nadležnosti između gradskih uprava, preduzeća, ustanova i drugih oblika organizovanja u postupku odlučivanja o pojedinačnim pravima građana, pravnih lica i drugih stranaka, za punovažno odlučivanje na sednici potrebno je da prisustvuje više od polovine članova Gradskog veća.

Akt koji Gradsko veće donosi u slučajevima iz stava 1. ovog člana, smatra se donetim ako za predlog glasa većina od ukupnog broja članova Gradskog veća.

Član 8

Gradsko veće odlučuje javnim glasanjem.

Javno se glasa podizanjem ruke.

Član Gradskog veća glasa tako što se izjašnjava za ili protiv predloga.

Član 9

Na sednici Gradskog veća, pored članova Gradskog veća, mogu se pozvati i načelnici gradskih uprava, direktori posebnih organizacija i šefovi službi kada se na sednici razmatraju materijali iz njihove nadležnosti.

Član 10

O radu sednice Gradskog veća vodi se zapisnik.

O vođenju i čuvanju zapisnika sa sednice Gradskog veća stara se Sektor za stručne poslove Gradonačelnika.

Član 11

Akta koja donosi Gradsko veće potpisuje Gradonačelnik, a tačnost otpravka overava šef Sektora za stručne poslove Gradonačelnika.

Član 12

Amandman koji Gradsko veće podnosi na predlog odluke o budžetu Grada Novog Sada, čiji je i predlagač, priprema obrađivač odluke u skladu sa Poslovnikom Skupštine Grada Novog Sada.

O amandmanu koje podnosi drugi predlagač na predlog odluke iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće se izjašnjava prihvatanjem ili ne prihvatanjem amandmana.

Član 13

Poslove sazivanja, pripreme i održavanja sednice Gradskog veća obavlja Sektor za stručne poslove Gradonačelnika.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Stupanjem na snagu ovog poslovnika prestaje da važi Poslovnik o radu Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 16/92, 2/97 i 20/98).

Član 15

Ovaj poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".