ODLUKA
O RASKOPAVANJU JAVNIH POVRŠINA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2002 i 11/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i postupak raskopavanja javnih površina na teritoriji Grada Novog Sada, kao i dovođenje istih u tehnički ispravno stanje.

Član 2

Javne površine u smislu ove odluke su:

1. Javne saobraćajne površine, i to:

- kolovozi, trotoari, biciklističke staze, pešačka ostrva,

- trgovi, kejovi, platoi,

- autobuska i taksi stajališta i parkirališta.

2. Javne zelene površine su definisane članom 2. tačka 1. Odluke o uređenju, zaštiti i održavanju zelenih površina i javnih plaža ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 23/2001).

Član 3

Pod raskopavanjem javnih površina (u daljem tekstu: raskopavanje) podrazumevaju se radovi na izgradnji i rekonstrukciji: vodovoda, kanalizacije, električnih, telefonskih, telegrafskih, gasnih, toplovodnih i sličnih objekata (u daljem tekstu: izgradnja i rekonstrukcija instalacija) na javnim površinama, kao i radovi koji su neophodni da se otklone posledice nastale dejstvom više sile ili u slučaju kvara, čijim hitnim neotklanjanjem može biti ugroženo javno dobro, zdravlje ili imovina ljudi.

II USLOVI I POSTUPAK RASKOPAVANJA

Član 4

Radovi na raskopavanju radi izgradnje i rekonstrukcije instalacija, dozvoljeni su u periodu od 15. marta do 15. novembra.

Investitor radova dužan je da o planiranim radovima iz stava 1. ovog člana obavesti Javno preduzeće "Zavod za izgradnju grada" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Zavod) pismenim putem najkasnije do 1. februara tekuće godine.

Zavod je dužan da najkasnije do 1. marta tekuće godine donese godišnji plan raskopavanja javnih površina (u daljem tekstu: Plan), na koji saglasnost daje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) i da ga u roku od osam dana, od dana dobijanja saglasnosti Gradonačelnika, dostavi Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve.

Član 5

Odobrenje za raskopavanje izdaje Gradska uprava za saobraćaj i puteve na osnovu Plana, na zahtev investitora.

Gradska uprava za saobraćaj i puteve, može da odobri raskopavanje koje nije obuhvaćeno Planom iz člana 4. ove odluke, ako oceni da za to postoje opravdani razlozi.

Izuzetno, Gradska uprava za saobraćaj i puteve, može da odobri raskopavanje i u periodu u kome nije dozvoljeno raskopavanje, ako postoje opravdani razlozi za to i ako vremenski uslovi omogućavaju raskopavanje.

Član 6

U odobrenju za raskopavanje određuje se početak i završetak radova, mere koje je investitor dužan da preduzme radi bezbednosti ljudi i imovine, kao i način i vreme dovođenja raskopanih javnih površina u tehnički ispravno stanje.

O izdatom odobrenju za raskopavanje, Gradska uprava za saobraćaj i puteve je dužna da obavesti Zavod i Gradsku upravu za inspekcijske poslove - komunalnog, odnosno saobraćajnog inspektora.

Član 7

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za raskopavanje kod izgradnje i rekonstrukcije instalacija dužan je da uz zahtev priloži:

- projekat instalacije ili priključka zbog koga se obavlja raskopavanje;

- plan tehničkog regulisanja saobraćaja;

- ugovor o dovođenju raskopanih javnih površina u tehnički ispravno stanje zaključen sa Zavodom, i

- građevinsku dozvolu.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za raskopavanje kod hitnih intervencija na otklanjanju kvara na instalacijama dužan je da uz zahtev priloži:

- skicu trase raskopavanja;

- plan tehničkog regulisanja saobraćaja;

- ugovor o dovođenju raskopanih javnih površina u tehnički ispravno stanje zaključen sa Zavodom;

- izvod iz katastra komunalnih instalacija, i

- zapisnik komunalnog odnosno saobraćajnog inspektora o izvršenom pregledu posledica nastalih dejstvom više sile, ili radi otklanjanja kvara.

Član 8

Radove na dovođenju u tehnički ispravno stanje raskopane javne saobraćajne površine izvodi Javno komunalno preduzeće "Put" Novi Sad (u daljem tekstu JKP "Put"), a radove na uređenju raskopanih javnih zelenih površina izvodi Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Novi Sad, u skladu sa Pravilnikom o tehničkim uslovima za raskopavanje i dovođenje raskopanih javnih površina u tehnički ispravno stanje (u daljem tekstu: Pravilnik).

Pravilnik iz stava 1. ovog člana donosi Zavod uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 9

Izuzetno, radovi na raskopavanju mogu da otpočnu i bez prethodno pribavljenog odobrenja, kada je neophodno da se otklone posledice nastale dejstvom više sile ili u slučaju kvara koji, ukoliko se hitno ne otkloni može da ugrozi javno dobro, zdravlje ili imovinu ljudi.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana investitor radova je dužan da o započetom raskopavanju odmah obavesti komunalnog, odnosno saobraćajnog inspektora i Zavod, a najkasnije u roku od 24 sata od nastanka više sile, odnosno saznanja za kvar da podnese zahtev za izdavanje odobrenja za raskopavanje sa obrazloženjem o opravdanosti započetog raskopavanja kao i o roku do kog će završiti radove.

U slučajevima raskopavanja iz stava 1. ovog člana, izvođač radova je dužan da putem JKP "Put" postavi saobraćajnu signalizaciju.

Član 10

Raskopavanje izgrađenih, uređenih ili rekonstruisanih kolovoza ne može da se vrši pre isteka perioda od tri godine od dana završetka ovih radova, osim u slučajevima iz člana 9. ove odluke.

Izuzetno, raskopavanje izgrađenih, uređenih ili rekonstruisanih kolovoza, može se odobriti i pre isteka perioda iz stava 1. ovog člana, ako za to postoje posebno opravdani razlozi.

Član 11

Kada usled raskopavanja ili radova vezanih za raskopavanje nastanu oštećenja na stambenim, komunalnim ili drugim objektima i javnim površinama, izvođač radova na raskopavanju dužan je da o tome, odmah a najkasnije narednog dana obavesti Gradsku upravu za saobraćaj i puteve, investitora, organizaciju koja se stara o održavanju objekta kao i vlasnika objekta.

Troškove prouzrokovane oštećenjem iz stava 1. ovog člana snosi investitor.

Član 12

Kada se kao posledica raskopavanja ošteti javna površina koja nije raskopana, njeno dovođenje u tehnički ispravno stanje ima isti tretman kao i površina koja se raskopava.

Član 13

Za izvedene radove na dovođenju raskopane javne površne u tehnički ispravno stanje, izvođač radova garantuje dve godine.

O otklanjanju nedostataka u garantnom roku stara se Zavod.

Član 14

Kada investitor ili izvođač radova započne raskopavanje bez odobrenja, komunalni odnosno saobraćajni inspektor naložiće rešenjem investitoru da obustavi radove na raskopavanju i odrediće rok za naknadno pribavljanje odobrenja za raskopavanje koji ne može biti duži od osam dana.

Kada investitor ne obustavi radove na raskopavanju i u ostavljenom roku ne pribavi odobrenje za raskopavanje javne površine, komunalni odnosno saobraćajni inspektor naložiće rešenjem vraćanje raskopane javne površine u prvobitno stanje uz prethodno vađenje postavljenih instalacija zbog kojih se vrši raskopavanje.

Član 15

Kada nastane oštećenje javne površine, a ne može da se utvrdi uzrok nastanka oštećenja, komunalni odnosno soabraćajni inspektor u saradnji sa Zavodom, naložiće pravnom licu koje ima pravo korišćenja instalacije (u daljem tekstu: korisnik) za koju se pretpostavlja da je uzrok oštećenja, da izvrši raskopavanje i otkloni nedostatke.

Kada ustanovi da nije došlo do oštećenja na instalaciji iz stava 1. ovog člana, komunalni odnosno saobraćajni inspektor naložiće sledećem korisniku instalacije za koju se pretpostavlja da je uzrok oštećenja, da nastavi započeto raskopavanje i otkloni nedostatke na instalaciji.

Troškovi kompletnog raskopavanja terete onog korisnika instalacije čiji kvar je utvrđen kao uzrok nastanka oštećenja javne površine i to u visini stvarnih troškova.

Član 16

Ako investitor odnosno korisnik instalacije ne postupi u skladu sa rešenjem iz čl. 14. i 15. ove odluke, komunalni odnosno saobraćajni inspektor će naložiti izvršenje rešenja putem javnog komunalnog ili drugog preduzeća, na njihov teret.

III NADZOR

Član 17

Nadzor nad primenom ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke, vrši Gradska uprava za saobraćaj i puteve.

Nadzor nad raskopavanjem javnih površina i dovođenju istih u tehnički ispravno stanje, vrši Zavod.

Član 18

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke, obavlja Gradska uprava za inspekcijske poslove - preko komunalnog odnosno saobraćajnog inspektora.

U vršenju inspekcijskog nadzora, pored zakonskih ovlašćenja, komunalni odnosno saobraćajni inspektor dužan je da:

- ako investitor ili izvođač radova ne postupi po rešenju o obustavi radova ili investitor ne pribavi odobrenje za raskopavanje, pokrene prekršajni postupak protiv počinioca prekršaja, kao i da pokrene postupak za naplatu troškova za dovođenje raskopane javne površine u tehnički ispravno stanje, i

- posebno kontroliše da li se raskopavanje sprovodi u skladu sa uslovima utvrđenim odobrenjem Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara, kazniće se pravno lice za prekršaj ako:

- vrši raskopavanje bez odobrenja (član 5);

- ne obezbedi ljude i imovinu prilikom raskopavanja (član 6);

- se ne pridržava tehničkih uslova za raskopavanje i raskopane javne površine ne dovede u tehnički ispravno stanje (član 8);

- kod raskopavanja u slučaju više sile, ne obavesti Sekretarijat za inspekcijske poslove i Zavod i ako u roku od 24 sata, od započetog raskopavanja bez odobrenja, ne podnese pismeni zahtev Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve (član 9. stav 2);

- ne obezbedi saobraćajnu signalizaciju u skladu sa članom 9. stav 3;

- oštećenu javnu površinu ne dovede u tehnički ispravno stanje (član 12);

- u garantnom roku ne otkloni navedene nedostatke (član 13. stav 1), i

- nastavi sa izvođenjem radova nakon donošenja rešenja o njihovom obustavljanju (član 14).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice, odnosno odgovorno lice kod pravnog lica novčanom kaznom od 1.000 - 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 - 50.000 dinara.

Član 20

Za prekršaje propisane članom 19. ove odluke komunalni odnosno saobraćajni inspektor može na licu mesta naplatiti fizičkom i odgovornom licu u pravnom licu kaznu u iznosu od 500 dinara, odnosno pravnom licu i preduzetniku u iznosu od 5.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Zavod će u roku od petnaest dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneti pravilnik iz člana 8. ove odluke.

Član 22

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe čl. 70. do 77. i člana 148. Odluke o komunalnom redu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 6/93, 15/93, 3/94 i 11/94), odredbe Odluke o uređenju, zaštiti i održavanju zelenih površina i javnih plaža ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 23/2001) u delu koji se odnosi na raskopavanje i dovođenje raskopanih javnih zelenih površina u tehnički ispravno stanje (član 9, član 19. tačke 4. i 6, član 23. tačka 17, član 36. tačke 4, 5. i 6. i član 42. tačke 1. i 2) i odredbe člana 14. Odluke o izmenama i dopuni odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/2001) koje se odnose na član 148. Odluke o komunalnom redu.

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".