ODLUKA
O RASPOREĐIVANJU SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE DELA TROŠKOVA BORAVKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ZA DETE TREĆEG, ODNOSNO ČETVRTOG REDA ROĐENJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2005)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje raspoređivanje sredstava za regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja.

Član 2

Dete predškolskog uzrasta trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja (u daljem tekstu: treće i četvrto dete) ima pravo na regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi u iznosu od 30% od prezentovane ekonomske cene utvrđene u predškolskim ustanovama za januar 2005. godine, za celodnevni, odnosno poludnevni boravak u predškolskoj ustanovi koja se nalazi u mreži ustanova koju utvrđuje opština odnosno grad kao i treće i četvrto dete u vaspitnim grupama organizovanim pri osnovnim školama.

Regresiranje dela troškova celodnevnog, odnosno poludnevnog boravka za treće i četvrto dete vršiće se od 1.1.2005. godine.

Član 3

Rešavanje o pravu iz člana 2. ove Odluke poverava se opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva.

Član 4

Po žalbama na prvostepena rešenja opštinske odnosno gradske uprave, u drugom stepenu rešava pokrajinski organ uprave nadležan za poslove društvene brige o deci.

Član 5

Starešina pokrajinskog organa uprave nadležan za poslove društvene brige o deci propisaće bliže uslove i način ostvarivanja prava za regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete.

Član 6

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 2. ove Odluke prenose se predškolskoj ustanovi, odnosno na uplatni račun budžeta opštine za vaspitne grupe organizovane pri osnovnim školama.

Predškolska ustanova, odnosno osnovna škola dužna je da sredstva koristi isključivo za namene za koje su ona dodeljena.

Član 7

Kontrolu namenskog trošenja sredstva iz člana 6. ove Odluke vrši pokrajinski organ uprave nadležan za poslove društvene brige o deci.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", a primenjuje se od 1.1.2005. godine.