UREDBA
O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANJE ZASADA VINOVE LOZE U 2005. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 29/2005)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podizanje zasada vinove loze u 2005. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Pravna i fizička lica, kao i preduzetnici, koji podižu zasade vinove loze u 2005. godini (u daljem tekstu: korisnici sredstava) i upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/2004 i 139/2004) imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava u iznosu od 50 dinara po loznom kalemu standardne kategorije odnosno 100 dinara po sertifikovanom loznom kalemu.

Subjekti iz stava 1. ovog člana koji podižu zasade vinove loze u 2005. godini na području opštine Aleksandrovac nemaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, u skladu sa Naredbom o proglašenju područja zaraženim karantinski štetnim organizmom uzročnika zlatastog žutila vinove loze (flavescence dorée) i o preduzimanju mera njenog suzbijanja ("Službeni glasnik RS", broj 25/2005).

Podsticajna sredstva iz stava 1. ovog člana korisnici sredstava ostvaruju ako podižu zasad vinove loze na površini od 0,5 do 50 hektara sa minimalnom gustinom sadnje od 3.000 loznih kalemova po hektaru.

Član 3

Korisnici sredstava imaju pravo na korišćenje dela podsticajnih sredstava u vidu avansa, ako je primljeno najmanje 90% zdravstveno i sortno ispravnih loznih kalemova.

Visina avansa iznosi 1/2 od ukupno utvrđenog iznosa sredstava iz člana 2. ove uredbe.

Član 4

Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava korisnik sredstava podnosi područnoj jedinici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nadležnoj prema sedištu, odnosno prebivalištu korisnika sredstava (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 30. aprila 2005. godine.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 5

Uz zahtev iz člana 4. ove uredbe korisnik sredstava podnosi:

1) fotokopiju legitimacije poljoprivrednog gazdinstva, odnosno fotokopiju potvrde o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava;

2) dokaz o vlasništvu obradivog poljoprivrednog zemljišta (vlasnički list ili ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta);

3) dokument kojim se potvrđuje poreklo, kategorija i zdravstvena ispravnost sertifikovanog sadnog materijala iz uvoza (fotokopija sertifikata o proizvodnji sadnog materijala i dokumenta o zdravstvenom stanju, izdati od strane nadležnog organa zemlje izvoznice) i dokaz o nabavci sertifikovanog sadnog materijala od registrovanog uvoznika (original računa);

4) dokument kojim se potvrđuje poreklo, sortnost i zdravstvena ispravnost standardnog sadnog materijala iz uvoza (fotokopija sertifikata o proizvodnji sadnog materijala i dokumenta o zdravstvenom stanju, izdati od strane nadležnog organa zemlje izvoznice) i dokaz o nabavci standardnog sadnog materijala od registrovanog uvoznika (original računa);

5) dokaz o nabavci standardnog sadnog materijala iz domaće proizvodnje od registrovanog proizvođača (original računa i deklaracija), fotokopiju uverenja o čistoti sorte i fotokopiju uverenja o zdravstvenom stanju pošiljke bilja u unutrašnjem prometu.

Član 6

Inspektor nadležan za poslove poljoprivrede dužan je da najkasnije do 30. juna 2005. godine prekontroliše dokumentaciju iz člana 5. ove uredbe i sačini zapisnik o izvršenom pregledu zasada.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana sadrži: dokaz da je zasad vinove loze podignut na odgovarajućem zemljištu, da je zasađen i primljen minimalni broj standardnih odnosno sertifikovanih loznih kalemova na površini u skladu sa članom 2. stav 3. ove uredbe, kao i da su primljeni lozni kalemovi zdravstveno i sortno ispravni.

Član 7

Po prijemu dokumentacije iz čl. 4, 5. i 6. ove uredbe Ministarstvo isplaćuje avans na namenski račun korisnika sredstava.

Član 8

Korisnik sredstava koji ostvari pravo na korišćenje dela podsticajnih sredstava u vidu avansa zaključuje sa Ministarstvom ugovor o obavezi sprovođenja mera nege, održavanja i zaštite zasada do stupanja u period plodonošenja.

Član 9

Konačan iznos podsticajnih sredstava korisnici sredstava ostvaruju po dostavljanju zapisnika inspektora nadležnog za poslove poljoprivrede o zdravstvenom stanju i vegetativnom porastu zasada, kao i o primenjenim merama nege, održavanja i zaštite zasada u skladu sa ugovorom iz člana 8. ove uredbe.

Inspektor nadležan za poslove poljoprivrede dužan je da zapisnik iz stava 1. ovog člana sačini najkasnije do 30. septembra 2005. godine.

Član 10

Novčanom kaznom od 200.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik sredstava ako pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ostvari na osnovu netačnih podataka.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 100.000 do 300.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik - korisnik sredstava.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice - korisnik sredstava.

Član 11

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

________________________________

 

____________________________________

(prezime i ime / naziv preduzeća)

 

(BPG-broj poljoprivrednog gazdinstva)

________________________________

 

____________________________________

(okrug)

 

JMBG-jedinstveni matični broj građana

________________________________

 

____________________________________

(mesto, ulica i broj)

 

(mesto rada-naziv preduzeća)

________________________________

 

____________________________________

(kontakt telefon)

 

(zanimanje i zvanje)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

 

 

BEOGRAD

 

 

Nemanjina 22-26

 

ZAHTEV ZA KORIŠĆENJE PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANJE ZASADA VINOVE LOZE U 2005. GODINI

Opšti podaci o novom zasadu:

Zasad podignut: na proleće - jesen 2005. godine (nepotrebno precrtati), u mestu ______________, katastarska opština ____________, potes _____________, katastarska parcela broj _____, na površini od ____ ha.

 

Tehnološki podaci o novom zasadu:

Zasad vinove loze je podignut sa _______ (broj) loznih kalemova, na površini od _____ ha ____ sa sortama: ________________________ (pored sorte staviti broj loznih kalemova), na podlozi _______________, međurednog razmaka ______ metara i razmaka u redu ______ metara.

 

Podaci o dosadašnjoj proizvodnji:

Posedujem zasad vinove loze na površini od ______ha, sa ________ (broj) čokota, starosti ______ godine, sa sledećim sortimentom: ________________________________.

 

Finansijski podaci

Broj namenskog računa podnosioca zahteva na koji se uplaćuju podsticajna sredstva je: ____________________________________, kod _____________________ (naziv banke), sa žiro računom banke ______________________ i PIB brojem _______________.

 

________________________

 

_______________________________

(mesto i datum)

 

(potpis podnosioca zahteva)