ODLUKA
O NAČINU I USLOVIMA PRAĆENJA LIKVIDNOSTI PRAVNIH LICA

("Sl. glasnik RS", br. 29/2005)

1. Ovom odlukom propisuje se način na koji i uslovi pod kojima Narodna banka Srbije - organizaciona jedinica nadležna prema sedištu dužnika (u daljem tekstu: organizaciona jedinica) prati likvidnost pravnih lica.

2. Pravno lice je nelikvidno ako zbog neizmirenih obaveza evidentiranih u prinudnoj naplati ima blokirane račune kod banaka, odnosno ako na tim računima nema ili nema dovoljno sredstava za isplatu osnova i naloga iz člana 47. Zakona o platnom prometu.

3. Na osnovu podataka o primljenim i evidentiranim neizvršenim osnovima i nalozima za prinudnu naplatu, organizaciona jedinica je dužna da svakodnevno ažurno vodi evidenciju o danima nelikvidnosti pravnog lica.

U evidenciju iz stava 1. ove tačke unose se podaci o pravnom licu, datum kad je pravno lice prvi put bilo nelikvidno, kao i svi datumi kada je bilo nelikvidno.

4. Na osnovu podataka iz evidencije iz tačke 3. ove odluke organizaciona jedinica može, na zahtev zainteresovanih lica, davati potvrde o ukupnom broju dana i periodima nelikvidnosti određenog pravnog lica.

5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu i uslovima praćenja likvidnosti i solventnosti pravnih lica ("Službeni glasnik SRJ", broj 58/2004).

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Služenom glasniku RS".