PRAVILNIK
O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U BIBLIOTEČKOJ DELATNOSTI I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA

("Sl. glasnik RS", br. 20/95 i 29/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se program stručnog ispita u bibliotečkoj delatnosti i način njegovog polaganja.

Član 2

Program stručnog ispita sadrži gradivo iz sledećih predmeta:

1) Ustavno uređenje, propisi u oblasti bibliotečke delatnosti i propisi u oblasti zaštite stare i retke knjige;

2) Osnovi bibliotekarstva;

3) Alfabetski katalog;

4) Stvarni katalozi;

5) Osnovi bibliotečke informatike;

6) Osnovni bibliografije;

7) Osnovi istorije pisma, knjige i biblioteka.

Kandidati s visokom, odnosno s višom stručnom spremom rade i pismeni rad iz jednog od premeta iz stava 1. ovog člana.

Program stručnog ispita za kandidate s visokom i s višom stručnom spremom i za kandidate sa srednjom stručnom spremom odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Stručni ispit za radnike svih stepena stručne spreme organizuje i sprovodi Narodna biblioteka Srbije, u skladu sa zakonom.

Član 4

Komisiju za polaganje stručnog ispita u bibliotečkoj delatnosti (u daljem tekstu: Komisija) čine predsednik, stalni član i ispitivači za predmete iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika i njihovi zamenici.

Komisiju obrazuje ministar kulture, u skladu sa zakonom.

Član 5

Biblioteka, odnosno druga organizacija koja obavlja bibliotečku delatnost (u daljem tekstu: ustanova) u kojoj je kandidat zaposlen podnosi, u saglasnosti s kandidatom, prijavu za polaganje stručnog ispita najkasnije 60 dana pre početka ispitnog roka.

Prijava se podnosi Komisiji preko Narodne biblioteke Srbije.

Uz prijavu za polaganje stručnog ispita dostavljaju se:

1) overen prepis diplome o stečenom stepenu stručne spreme;

2) potvrda ustanove u kojoj je kandidat zaposlen o dužini stručnog osposobljavanja;

3) dokaz ustanove o uplati sredstava na ime troškova polaganja stručnog ispita.

Član 6

Kandidat može pristupiti polaganju stručnog ispita ako ispunjava propisane uslove za polaganje stručnog ispita i ako su uz prijavu dostavljeni dokumenti iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika.

Narodna biblioteka Srbije utvrđuje, na osnovu podnetih prijava, da li kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje stručnog ispita i da li je ustanova uz prijavu dostavila dokumente iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika i o tome obaveštava kandidata, odnosno ustanovu.

Ako ustanova nije uz prijavu dostavila neki od dokumenata iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika, kandidat može pristupiti polaganju stručnog ispita ako ustanova dostavi taj dokument u roku od tri dana od dana prijema obaveštenja iz stava 2. ovog člana.

Član 7

Stručni ispit se po pravilu polaže u dva ispitna roka, i to u drugoj polovini maja, odnosno drugoj polovini novembra tekuće godine.

Pored rokova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, Komisija može odrediti i jedan ili više novih rokova u kojim bi se polagao stručni ispit.

Član 8

Komisija bliže određuje vreme i raspored polaganja stručnog ispita i o tome preko ustanove obaveštava kandidata najkasnije 30 dana pre početka polaganja stručnog ispita.

Stručni ispit kandidati polažu u Narodnoj biblioteci Srbije.

Član 9

Radi pripreme kandidata za što uspešnije savlađivanje programa stručnog ispita Narodna biblioteka Srbije organizuje jedan ili više instruktivnih seminara, odnosno druge oblike stručnog osposobljavanja za kandidate.

Član 10

Kandidat s visokom, odnosno s višom stručnom spremom, po prijemu obaveštenja o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita, dostavlja Komisiji predlog teme za pismeni rad. Polazeći od predloga kandidata ispitivač za određeni predmet određuje naslov teme i daje potrebne instrukcije kandidatu za izradu pismenog rada.

Kandidat dostavlja pismeni rad najkasnije 15 dana pre početka stručnog ispita.

Član 11

Ispit se polaže usmeno iz svakog predmeta pojedinačno pred Komisijom.

Kandidat s visokom, odnosno s višom stručnom spremom može pristupiti usmenom polaganju ispita ako je njegov pismeni rad pozitivno ocenjen.

Kandidat može pristupiti usmenom polaganju ispita iz predmeta Alfabetski katalog i Stvarni katalozi ako je prethodno položio ispit iz praktične provere znanja u oblasti bibliografske obrade, klasifikacije i formiranja kataloga.

Član 12

Uspeh kandidata iz određenog predmeta ocenjuje ispitivač zajedno s predsednikom i stalnim članom. Pri ocenjivanju uspeha iz određenog predmeta za kandidate s visokom, odnosno s višom stručnom spremom uzima se u obzir i ocena ispitivača za pismeni rad.

Uspeh iz stava 1. ovog člana ocenjuje se sledećim ocenama:

- odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2) i nedovoljan (1). Ocena jedan (1) je negativna, a ostale ocene su pozitivne.

Kandidat je položio stručni ispit ako je dobio pozitivne ocene iz svih predmeta, pismenog rada i praktične provere znanja.

Konačan uspeh kandidata na stručnom ispitu utvrđuje Komisija na osnovu opšteg uspeha kandidata koji se izražava prosečnom ocenom kao aritmetičkom sredinom pozitivnih ocena iz predmeta koje je položio i pozitivnih ocena iz pismenog rada i praktične provere znanja.

Član 13

Kandidat koji dobije ocenu nedovoljan (1) iz najmanje dva predmeta ili iz neopravdanih razloga ne dođe na ispit ili deo ispita upućuje se na ponovno polaganje celog ispita u narednom ispitnom roku.

Kandidat koji iz jednog predmeta dobije ocenu nedovoljan (1) može taj predmet polagati ponovo po isteku 30 dana po prestanku ispitnog roka. Ako i u ovom roku ponovo dobije ocenu nedovoljan (1), kandidat se upućuje na ponovno polaganje celog ispita u narednom ispitnom roku.

Kandidat može najviše dva puta polagati stručni ispit.

Član 14

Kandidatu koji iz opravdanih razloga ne dođe na ispit ili na deo ispita a o tome blagovremeno obavesti Komisiju i podnese dokaze o opravdanosti izostanka, stručni ispit se odlaže za 30 dana, odnosno za naredni ispitni rok.

Opravdanost razloga izostanka sa stručnog ispita procenjuje Komisija, koja određuje i period za koji se stručni ispit odlaže.

Član 15

U toku ispita vodi se zapisnik koji sadrži: prezime i ime kandidata; stepen stručne spreme; naziv ustanove u kojoj je zaposlen; sastav Komisije; datum i mesto polaganja stručnog ispita; temu pismenog rada; postavljena pitanja; rezultat (ocenu) iz pismenog rada, praktične provere znanja i iz pojedinih predmeta i konačan (opšti) uspeh kandidata; zaključak o odlaganju ili neodlaganju stručnog ispita ili o upućivanju na ponovno polaganje ispita iz jednog predmeta.

Zapisnik potpisuje predsednik, stalni član i zapisničar.

Član 16

Kandidatu koji je položio ispit Narodna biblioteka Srbije izdaje uverenje o položenom stručnom ispitu.

Uverenje iz stava 1. ovog člana sadrži: prezime i ime kandidata; godinu i mesto rođenja; školu, odnosno fakultet koji je kandidat završio; datum i mesto polaganja stručnog ispita; opšti uspeh kandidata; broj i datum izdavanja uverenja; potpis predsednika Komisije i potpis upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Uverenje iz stava 1. ovog člana overava se pečatom Narodne biblioteke Srbije.

Član 17

Kandidat koji je položio stručni ispit za obavljanje drugih poslova, na ispitu iz predmeta iz člana 2. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika ne polaže sadržaj koji se odnosi na Ustavno uređenje.

Kandidat s visokom, odnosno s višom stručnom spremom koji ima prethodno položen stručni ispit po programu za srednju stručnu spremu polaže samo ispit iz praktične provere znanja iz člana 11. stav 3. ovog pravilnika i radi pismeni rad s temom iz delokruga radnog mesta na koje je raspoređen.

Član 18

Stručni ispit u 1995. godini održaće se u drugoj polovini septembra i drugoj polovini novembra 1995. godine.

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programu stručnog ispita u bibliotečkoj delatnosti i načinu njegovog polaganja ("Službeni glasnik RS", broj 63/91).

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM STRUČNOG ISPITA U BIBLIOTEČKOJ DELATNOSTI

A. Visoka i viša stručna sprema

 

PREDMET:

USTAVNO UREĐENJE, PROPISI U OBLASTI BIBLIOTEČKE DELATNOSTI I PROPISI U OBLASTI ZAŠTITE STARE I RETKE KNJIGE (OSNOVE DRŽAVNOG UREĐENJA I BIBLIOTEČKO PRAVO)

OSNOVE DRŽAVNOG UREĐENJA DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA I REPUBLIKE SRBIJE

Karakter državne zajednice Srbija i Crna Gora. Ustavna povelja. Ciljevi. Ljudska i manjinska prava i građanske slobode. Tržišna ekonomija, zajedničko tržište i sloboda kretanja. Međunarodni subjektivitet, međunarodni odnosi i međunarodno pravo. Nadležnost i finansiranje. Institucije državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Ustavno uređenje Republike Srbije. Slobode i prava građana. Prava i dužnosti Republike Srbije. Republički organi. Teritorijalna organizacija.

Ostvarivanje sloboda i prava građana kroz sistem javnih službi. Javne službe u oblasti nauke, prosvete, kulture i medija. Ustanove za obavljanje delatnosti u oblasti javnih službi u kulturi. Osnivanje ustanova javnih službi.

MEĐUNARODNE OSNOVE BIBLIOTEČKOG PRAVA

Ljudska prava i bibliotečko informaciona delatnost. Demokratizacija kulturnih resursa. Informaciona i bibliotečka politika i masovno obrazovanje građana.

Međunarodne konvencije, rezolucije, deklaracije i preporuke Uneska, Saveta Evrope, Evropske komisije, Ifle, Eblide i drugih međunarodnih asocijacija za nauku, prosvetu i kulturu. Preporuke Federacije za dokumentaciju o standardizaciji obrade bibliotečke građe i informacija i drugi međunarodni izvori prava o bibliotekarstvu.

BIBLIOTEČKO PRAVO SRBIJE

Tradicija bibliotečkog prava u Srbiji. Bibliotečko-informacioni sistem i sistem zaštite pokretnih kulturnih dobara u Srbiji.

Zakon o bibliotečkoj delatnosti i podzakonski akti doneti na osnovu njega. Zakon o kulturnim dobrima, Zakon o izdavanju publikacija i drugi zakoni koji se odnose na položaj knjige i medija. Zakon o javnim službama i drugi zakoni koji se odnose na finansiranje javnih biblioteka. Opšti interes u bibliotečko-informacionoj delatnosti. Prava i dužnosti korisnika bibliotečkih usluga. Autorska prava i bibliotečka delatnost. Javna biblioteka, obavezno osnivanje i registar biblioteka. Povezivanje i udruživanje biblioteka. Narodna biblioteka Srbije i Biblioteka Matice srpske u bibliotečko-informacionom sistemu Srbije. Upravljanje bibliotekom. Nadzor nad zakonitošću rada biblioteka i finansiranje javnih biblioteka.

Biblioteka kao ustanova zaštite, stare i retke knjige. Utvrđivanje pokretnih kulturnih dobara. Registar pokretnih kulturnih dobara. Obavezni primerak. Način i postupak nadzora nad stručnim radom biblioteka.

Uslovi za zapošljavanje i rad u biblioteci. Stručni ispit. Stručna zvanja. Imenovanje direktora biblioteke. Radni odnosi, prava i dužnosti zaposlenih u biblotečko-informacionoj delatnosti.

PREDMET:

OSNOVI BIBLIOTEKARSTVA

Bibliotekarstvo, bibliotečka delatnost, biblioteka - definicija i razvoj terminologije. Asocijacije bibliotekara nacionalnog i međunarodnog karaktera. Projekti istaknutih bibliotekarskih asocijacija (Univerzalna bibliografska kontrola, Univerzalna dostupnost publikacija i dr.). Obrazovanje bibliotekara na lokalnom i međunarodnom nivou. Etika u bibliotečkoj delatnosti. Stručna literatura iz oblasti bibliotekarstva - istaknute edicije i periodične publikacije.

Tipovi biblioteka po Uneskovoj klasifikaciji. Mreža biblioteka. Sistem organizacije biblioteka - centralizovan i decentralizovan. Funkcije matičnosti. Bibliotečki fondovi - karakteristike i vrste.

Nacionalne biblioteke, narodne-javne biblioteke, visokoškolske biblioteke, specijalne biblioteke i školske biblioteke - karakteristike vrste, oblik organizacije i poslovanja i istaknuti predstavnici u zemlji i inostranstvu. Biblioteke za hendikepirana lica. Zavičajni fondovi narodnih biblioteka i način organizacije. Depozitne biblioteke. Biblioteke sa jednim zaposlenim.

Nabavka bibliotečke građe. Vrste nabavke. Odnos oblika nabavke prema tipu biblioteke i selekcija građe. Vidovi smeštaja građe. Zaštita bibliotečke građe, vrste zaštite, konzervacija i restauracija.

Obrada bibliotečke građe. Rad sa korisnicima. Referalna delatnost. Organizacija i evaluacija informacionih izvora. Strategije pretraživanja. Selektivna diseminacija informacija. Personalizacija informacija. Zaštita privatnosti. Intelektualne slobode korisnika, biblioteka i bibliotekara. Internet i referensna služba. Međubibliotečka pozajmica. Revizija bibliotečke građe. Evaluacija rada biblioteka. Bibliotečka statistika. Marketing u bibliotekama. Sistem kvaliteta u bibliotekama. Upravljanje sistemom kvaliteta. Konzorcijumi biblioteka.

PREDMET:

ALFABETSKI KATALOG I STVARNI KATALOZI (KATALOGIZACIJA, PREDMETNA I STRUČNA KLASIFIKACIJA)

Katalogizacija monografskih publikacija, kontinuacija, neknjižne građe, sastavnih delova i elektronskih izvora. Odrednica: jedinstvena odrednica, vrste, izbor elemenata, formulisanje. Principi autorstva. Univerzalna bibliografska kontrola (UBC): nacionalna i međunarodna razmena bibliografskih informacija. Međunarodni standardi za bibliografski opis (karakteristike i struktura): ISBD(M), ISBD(CP), ISBD(NBM), ISBD(CR), ISBD(ER). Formalni katalozi: zadaci i vrste. Lisni alfabetski katalozi: formiranje i održavanje. Kataloška jedinica: vrste, struktura, elementi. Uputno-informativni sistem alfabetskog kataloga.

Sadržinska obrada publikacija. Stvarni katalozi. Stručna klasifikacija. Klasifikacioni sistemi. Univerzalna decimalna klasifikacija - UDK. Tablice UDK. Analiza sadržaja publikacije i utvrđivanje UDK broja. Lisni stručni katalog: formiranje i održavanje. Primena UDK pri smeštaju fonda. Predmetna klasifikacija. Pravila za predmetno označavanje publikacija. Analiza sadržaja publikacije i definisanje predmetne rubrike. Predmetna odrednica i pododrednica: struktura i vrste. Lisni predmetni katalog: formiranje i održavanje. Uputno-informativni sistem predmetnog kataloga. Tezaurus: definicija, sadržina i vrste.

Elektronski katalozi. Standardi za mašinski čitljivu katalogizaciju (karakteristike i struktura): UNIMARC, COMARC/B. Kataloški zapis: elementi i struktura. Kooperativna katalogizacija: uzajamni onlajn katalozi: kreiranje i preuzimanje zapisa. Katalogizacija u publikaciji - CIP.

PREDMET:

OSNOVI BIBLIOTEČKE INFORMATIKE

Tradicionalna i savremena biblioteka

Onlajn katalozi. Digitalne biblioteke. Veb prezentacije biblioteka. Elektronski časopisi.

Osnovi pretraživanja

Bulovi operatori (OR, AND, NOT). Džoker znak. Operatori udaljenosti u pretraživanju. Složeni izrazi u pretraživanju. Rečnik termina (indeksna datoteka). Redosled izvršavanja Bulovih operatora.

Internet

Internet i servisi Interneta. Elektronska pošta. Internet servis FTP. Internet servis WEB. Elektronske konferencije. IP adresa. Čitači veb prezentacija (browsers). Internet u biblioteci.

PREDMET:

OSNOVI BIBLIOGRAFIJE

Upoznavanje sa pojmom bibliografije, osnovnim podelama i vrstama bibliografija. Metodologija bibliografskog rada. Bibliografski standardi. Oblik i vrste bibliografskih jedinica. Klasifikacija bibliografske građe. Prateći elementi uz bibliografiju. Vrste registara. Bibliografski izvori (baze podataka, štampani i lisni katalozi, priručnici, bibliografije, zavičajne zbirke...).

Tehnološke inovacije u bibliografskoj delatnosti. Uloga automatizacije na izradi tekućih i retrospektivnih nacionalnih bibliografija. Pretraživanje baza podataka za potrebe bibliografije.

Značaj bibliografije u stručnom i naučnom radu. Bibliografski rad u većim bibliotekama Srbije i Crne Gore. Najznačajniji bibliografski projekti. Bibliografski rad najznačajnijih srpskih bibliografa.

PREDMET:

OSNOVI ISTORIJE PISMA, KNJIGE I BIBLIOTEKA

Pismo (definicija, i značaj). Preteče pisma (mnemotehnička sredstva). Etape u razvoju pisma. Materijali za pisanje i pisaći pribor. Papirus, pergament, hartija. Paleografija. Filigranilogija. Pisma starog veka. Grčko pismo (postanak, uticaj na evropska pisma). Latinica (postanak i razvoj). Latinica kod Južnih Slovena (beneventana, karolina). Ćirilo i Metodije i počeci slovenske pismenosti (Crnorizac Hrabar). Glagoljica (postanak, tipovi, spomenici). Ćirilica (postanak, tipovi, spomenici). Srpska ćirilica od 12. do 20. veka. Savremena evropska pisma.

Knjiga (definicija i značaj). Etape u razvoju knjige. Rukopisna knjiga. Sveti Sava. Miroslavljevo jevanđelje. Pronalazak štampe pokretnim slovima. Štampana knjiga. Inkunabule. Štamparija Đurđa Crnojevića na Cetinju. Srpske inkunabule. Srpske štamparije od 16. do 19. veka. Srbulje. Dositej Obradović. Vuk Stefanović Karadžić. Gligorije Vozarević. Slaveno-serbski magazin Zaharija Orfelina. Letopis Matice srpske.

Biblioteka (definicija i značaj). Biblioteke starog veka. Aleksandrijska biblioteka. Rimske biblioteke. Srednjovekovne biblioteke. Biblioteka manastira Hilandara. Nacionalna biblioteka Francuske. Britanska biblioteka u Londonu. Ruska državna biblioteka u Moskvi i Ruska nacionalna biblioteka u Sankt-Peterburgu. Kongresna biblioteka u Vašingtonu. Biblioteka Srpske patrijaršije. Čitališta u Srbiji u 19. veku. Narodna biblioteka Srbije. Biblioteka Matice srpske. Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti. Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković. Centralna narodna biblioteka Đurđe Crnojević.

A. Diplomirani bibliotekari

PREDMET:

USTAVNO UREĐENJE, PROPISI U OBLASTI BIBLIOTEČKE DELATNOSTI I PROPISI U OBLASTI ZAŠTITE STARE I RETKE KNJIGE (OSNOVI DRŽAVNOG UREĐENJA I BIBLIOTEČKO PRAVO) - PO PROGRAMU ZA VISOKU I VIŠU STRUČNU SPREMU

PREDMET:

KATALOGIZACIJA, PREDMETNA I STRUČNA KLASIFIKACIJA - PO PROGRAMU ZA VISOKU I VIŠU STRUČNU SPREMU

PREDMET:

BIBLIOTEČKA INFORMATIKA - PO PROGRAMU ZA VISOKU I VIŠU STRUČNU SPREMU

 

B. Srednja stručna sprema

PREDMET:

USTAVNO UREĐENJE, PROPISI U BIBLIOTEČKOJ DELATNOSTI I PROPISI U OBLASTI ZAŠTITE STARE I RETKE KNJIGE (OSNOVI DRŽAVNOG UREĐENJA I BIBLIOTEČKO PRAVO)

OSNOVE DRŽAVNOG UREĐENJA DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA I REPUBLIKE SRBIJE

Ustavna povelja državne zajednice Srbija i Crna Gora. Ljudska i manjinska prava i građanske slobode. Institucije državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Ustavno uređenje Republike Srbije. Slobode i prava građana. Prava i dužnosti Republike Srbije. Republički organi. Teritorijalna organizacija. Ostvarivanje sloboda i prava građana kroz sistem javnih službi.

BIBLIOTEČKO PRAVO SRBIJE

Bibliotečko-informaciona delatnost. Vrste bibliotečke građe. Stara i retka knjiga. Javna biblioteka, obavezno osnivanje i registar biblioteka. Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske i njihovi zadaci, Organi upravljanja bibliotekom. Nadzor nad zakonitošću rada biblioteka. Biblioteka kao ustanova zaštite stare i retke knjige. Obavezni primerak. Nadzor nad stručnim radom biblioteka. Revizija i otpis građe. Uslovi za zapošljavanje i rad u biblioteci. Stručni ispit. Stručna zvanja. Imenovanje direktora biblioteke. Radni odnosi, prava i dužnosti zaposlenih u biblioteci.

PREDMET:

OSNOVI BIBLIOTEKARSTVA

Bibliotekarstvo, bibliotečka delatnost, biblioteka - definicija i razvoj terminologije. Asocijacije bibliotekara nacionalnog i međunarodnog karaktera. Projekti istaknutih bibliotekarskih asocijacija (Univerzalna bibliografska kontrola, Univerzalna dostupnost publikacija i dr.). Obrazovanje bibliotekara na lokalnom i međunarodnom nivou. Etika u bibliotečkoj delatnosti. Stručna literatura iz oblasti bibliotekarstva - istaknute edicije i periodične publikacije.

Tipovi biblioteka po Uneskovoj klasifikaciji. Mreža biblioteka. Sistem organizacije biblioteka - centralizovan i decentralizovan. Funkcije matičnosti. Bibliotečki fondovi - karakteristike i vrste.

Nacionalne biblioteke, narodne-javne biblioteke, visokoškolske biblioteke, specijalne biblioteke i školske biblioteke - karakteristike vrste, oblik organizacije i poslovanja i istaknuti predstavnici u zemlji i inostranstvu. Biblioteke za hendikepirana lica. Zavičajni fondovi narodnih biblioteka i način organizacije. Depozitne biblioteke. Biblioteke sa jednim zaposlenim.

Nabavka bibliotečke građe. Vrste nabavke. Odnos oblika nabavke prema tipu biblioteke i selekcija građe. Vidovi smeštaja građe. Zaštita bibliotečke građe, vrste zaštite, konzervacija i restauracija.

Obrada bibliotečke građe. Rad sa korisnicima. Referalna delatnost. Organizacija i evaluacija informacionih izvora. Strategije pretraživanja. Selektivna diseminacija informacija. Personalizacija informacija. Zaštita privatnosti. Intelektualne slobode korisnika, biblioteka i bibliotekara. Internet i referensna služba. Međubibliotečka pozajmica. Revizija bibliotečke građe. Evaluacija rada biblioteka. Bibliotečka statistika. Marketing u bibliotekama. Sistem kvaliteta u bibliotekama. Upravljanje sistemom kvaliteta. Konzorcijumi biblioteka.

PREDMET:

KATALOGIZACIJA, PREDMETNA I STRUČNA KLASIFIKACIJA

Katalogizacija monografskih publikacija, kontinuacija, neknjižne građe, sastavnih delova i elektronskih izvora. Odrednica: jedinstvena odrednica, vrste, izbor elemenata, formulisanje. Principi autorstva. Međunarodni standardi za bibliografski opis (karakteristike i struktura): ISBD(M), ISBD(CR), ISBD(NBM), ISBD(CP), ISBD(ER). Formalni katalozi: zadaci i vrste. Lisni alfabetski katalozi: formiranje i održavanje. Kataloška jedinica: vrste, struktura, elementi. Uputno-informatavni sistem alfabetskog kataloga.

Sadržinska obrada publikacija. Stvarni katalozi. Stručna klasifikacija. Univerzalna decimalna klasifikacija - UDK. Tablice UDK. Analiza sadržaja publikacije i utvrđivanje UDK broja. Lisni stručni katalog: formiranje i održavanje. Primena UDK pri smeštaju fonda. Predmetna klasifikacija. Pravila za predmetno označavanje publikacija. Analiza sadržaja publikacije i definisanje predmetne rubrike. Predmetna odrednica i pododrednica: struktura i vrste. Lisni predmetni katalog: formiranje i održavanje. Uputno-informativni sistem predmetnog kataloga.

Elektronski katalozi. Standardi za mašinski čitljivu katalogizaciju (karakteristike i struktura): UNIMARC, COMARC/B. Kataloški zapis: elementi i struktura. Kooperativna katalogizacija: uzajamni onlajn katalozi: kreiranje i preuzimanje zapisa. Katalogizacija u publikaciji - CIP.

PREDMET:

OSNOVI BIBLIOTEČKE INFORMATIKE

Tradicionalna i savremena biblioteka

Onlajn katalozi. Digitalne biblioteke. Veb prezentacije biblioteka. Elektronski časopisi.

Osnovi pretraživanja

Bulovi operatori (OR, AND, NOT). Džoker znak. Operatori udaljenosti u pretraživanju. Složeni izrazi u pretraživanju. Rečnik termina (indeksna datoteka). Redosled izvršavanja Bulovih operatora.

Internet

Internet i servisi interneta. Elektronska pošta. Internet servis FTP. Internet servis WEB. Elektronske konferencije. IP adresa. Čitači veb prezentacija (browsers). Internet u biblioteci.

PREDMET:

OSNOVI BIBLIOGRAFIJE

Upoznavanje sa pojmom bibliografije, osnovnim podelama i vrstama bibliografija. Metodologija bibliografskog rada. Primena međunarodnih bibliografskih standarda u bibliografskom radu. Oblik i vrste bibliografskih jedinica. Klasifikacija bibliografske građe. Prateći elementi uz bibliografiju. Vrste registara. Bibliografski izvori. Značaj bibliografije u stručnom i naučnom radu.

PREDMET:

OSNOVI ISTORIJE PISMA, KNJIGE I BIBLIOTEKA

Pismo (definicija, i značaj). Preteče pisma (mnemotehnička sredstva). Etape u razvoju pisma. Materijali za pisanje i pisaći pribor. Papirus, pergament, hartija. Paleografija. Filigranologija. Pisma starog veka. Grčko pismo (postanak, uticaj na evropska pisma). Latinica (postanak i razvoj). Latinica kod Južnih Slovena (beneventana, karolina). Ćirilo i Metodije i počeci slovenske pismenosti (Crnorizac Hrabar). Glagoljica (postanak, tipovi, spomenici). Ćirilica (postanak, tipovi, spomenici). Srpska ćirilica od 12. do 20. veka. Savremena evropska pisma.

Knjiga (definicija i značaj). Etape u razvoju knjige. Rukopisna knjiga. Sveti Sava. Miroslavljevo jevanđelje. Pronalazak štampe pokretnim slovima. Štampana knjiga. Inkunabule. Štamparija Đurđa Crnojevića na Cetinju. Srpske inkunabule. Srpske štamparije od 16. do 19. veka. Srbulje. Dositej Obradović. Vuk Stefanović Karadžić. Gligorije Vozarević. Slaveno-serbski magazin Zaharija Orfelina. Letopis Matice srpske.

Biblioteka (definicija i značaj) Biblioteke starog veka. Aleksandrijska biblioteka. Rimske biblioteke. Srednjovekovne biblioteke. Biblioteka manastira Hilandara. Nacionalna biblioteka Francuske. Britanska biblioteka u Londonu. Ruska državna biblioteka u Moskvi i Ruska nacionalna biblioteka u Sankt-Peterburgu. Kongresna biblioteka u Vašingtonu. Biblioteka Srpske patrijaršije. Čitališta u Srbiji u 19. veku. Narodna biblioteka Srbije. Biblioteka Matice srpske. Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti. Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković. Centralna narodna biblioteka Đurđe Crnojević.