ODLUKA
O REČNIM JAVNIM KUPATILIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 11/75 - prečišćen tekst, 1/81, 25/I/88, 13/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/93, 31/93, 4/94, 2/95 i 6/99)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi za izgradnju, održavanje i korišćenje rečnih javnih kupatila, kao i rad na ovim kupatilima na teritoriji grada koju obuhvataju opštine: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Odredbe ove odluke shodno će se primenjivati i na javne bazene.

Član 2

Rečno javno kupatilo (u daljem tekstu: kupatilo), u smislu ove odluke, čini određeni i obeleženi kopneni i vodeni prostor sa objektima i uređajima koji služe za kupanje, razonodu i odmor građana.

Komisija iz člana 14. ove odluke može odobriti da pojedini delovi vodenog prostora kupatila ne moraju biti obeleženi, zavisno od prirodnih uslova.

Član 3

Kupatilo se izgrađuje u skladu sa urbanističkim planom.

Član 4

O izgradnji, održavanju i radu kupatila stara se organizacija udruženog rada koju obrazuje ili kojoj to poveri Skupština grada, odnosno skupština opštine.

Član 5

Kupatilo mora biti pristupačno svakom građaninu.

Izuzetno, Izvršni savet Skupštine grada može organizaciji udruženog rada ili drugoj samoupravnoj organizaciji, društveno-političkoj organizaciji, udruženju građana ili državnom organu odobriti da izgradi i održava kupatilo za potrebe svojih radnika, odnosno članova udruženja.

Član 6

Kupatilo mora da ima:

1. određen broj kabina i ostalih pomoćnih prostorija;

2. uređen prostor za kupanje, sunčanje i razonodu;

3. određen broj tuševa sa bakteriološki ispravnom vodom i tekuću vodu za piće;

4. potreban broj čamaca sa sredstvima za spasavanje (pojasevi, konopci, čaklje i sl.);

5. potrebna sredstva za ukazivanje prve pomoći;

6. određen broj klozeta na ispiranje;

7. dovoljan broj korpi za otpatke;

Ako nisu vezani za kanalizaciju, klozeti u kupatilu moraju imati nepropustljivu jamu.

Kupatilo, ako je to moguće, treba da ima i posebno uređen prostor za obuku neplivača.

Kupatilo mora imati i potreban broj osoblja za spasavanje, ukazivanje prve pomoći, čuvanje stvari kupača i za održavanje reda i čistoće u kupatilu.

Član 7

Kupatilo se ne može izgraditi na mestu gde zagađenost vode prelazi dopušteni stepen zagađenosti.

Član 8

U javnim bazenima mora se stalno kontrolisati i održavati čista voda. Okolina bazena mora biti uređena tako da se spreči unošenje nečistoće u bazen.

Član 9

Na projektovanje i izgradnju kupatila primenjuju se posebni propisi.

Član 10

Kupatilo za koje je po izvršenom tehničkom pregledu izdata dozvola za upotrebu uvodi se u evidenciju kupatila.

Evidenciju kupatila vodi opštinski organ uprave nadležan za komunalne poslove.

Organ koji izda dozvolu za upotrebu kupatila, dužan je da primerak dozvole dostavi organu iz stava 2. ovog člana radi uvođenja kupatila u evidenciju.

Član 11

Odredbe člana 10. ove odluke važe i za sve izmene (prepravke) u kupatilu koje su od uticaja na konstrukciju ili namenu pojedinih objekata, prostorija i prostora u kupatilu ili na spoljašnji izgled kupatila.

Član 12

U evidenciju kupatila unose se sledeći podaci:

1) naziv kupatila;

2) mesto gde se kupatilo nalazi;

3) naziv organizacije ili organa koji upravlja kupatilom;

4) naziv organa koji je izdao dozvolu za upotrebu kupatila, kao i broj i datum dozvole;

5) naznačenje objekta, prostora, uređaja i opreme kupatila;

6) kapacitet kupatila;

7) ime lica odgovornog za rad kupatila;

8) datum kada je izvršena kontrola kupatila iz člana 13. ove odluke.

Podatke za uvođenje kupatila u evidenciju dužna je da dostavi organizacija koja je izgradila, odnosno koja će se starati o održavanju i radu kupatila u roku od tri dana od dana kada je izvršen tehnički pregled kupatila.

Ako dođe do promena u podacima koji su uneti u evidenciju, organizacija iz stava 2. ovog člana dužna je da te promene prijavi organu nadležnom za vođenje evidencije kupatila u roku od tri dana od dana kada su te promene nastale.

Član 13

Svake godine u roku koji odredi gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove vrši se redovna godišnja kontrola tehničke i higijenske ispravnosti kupatila, kao i uslova i mera protivpožarne zaštite i utvrđuje da li kupatilo ispunjava uslove sigurnosti (kontrola kupatila).

Član 14

Kontrolu kupatila vrši komisija koju obrazuje gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove. Komisiju, pored predstavnika ovog organa, čine i po jedan predstavnik nadležne sanitarne i građevinske inspekcije, gradskog organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove i organa uprave nadležnog za komunalne poslove opštine na čijoj se teritoriji kupatilo nalazi.

Radu komisije obavezno prisustvuje i predstavnik organizacije koja se stara o održavanju i radu kupatila.

O izvršenoj kontroli kupatila sastavlja se zapisnik koji potpisuju članovi komisije i predstavnik organizacije iz stava 2. ovog člana.

Član 15

Pri vršenju kontrole kupatila komisija ispituje da li kupatilo ispunjava uslove za rad.

Uslovi za rad kupatila su:

1) da je vodeni i kopneni prostor kupatila vidno obeležen i uređen;

2) da kupatilo ima posebno mesto za kupanje dece, kao i mesto za kupanje neplivača i da su ta mesta obezbeđena i uređena;

3) da su splavovi i drugi uređaji na vodi, ako ih kupatilo ima, ispravni i da su mostovi između kupatila i splavova ispravni i pristupi obezbeđeni;

4) da je vodeni prostor između kopna i splavova obeležen oznakom da je kupanje zabranjeno, odnosno da je kupanje dozvoljeno samo plivačima;

5) da je priobalni teren očišćen od nanosa i nečistoće;

6) da su uređeni prilazi kupatilu za pešake; kao i za motorna vozila ako za to postoje uslovi;

7) da je na kopnenom prostoru kupatila uređen i obezbeđen prostor za odmor i razonodu;

8) da su kabine i drugi objekti u ispravnom stanju i da se mogu koristiti za svrhu kojoj se namenjuju;

9) da su tuševi ispravni i da njihov broj odgovara kapacitetu kupatila i da je uređen prilaz tuševima;

10) da kupatilo ima ispravne česme sa pijaćom vodom, da broj česama odgovara kapacitetu kupatila i da su pristupačne svakom bez ikakve naknade;

11) da su objekti kupatila snabdeveni ispravnim uređajima i sredstvima za zaštitu od požara i ručnom apotekom i da su određena lica za gašenje početnog požara, kao i za pružanje prve pomoći;

12) da su klozeti ispravni i da njihov broj odgovara kapacitetu kupatila;

13) da je postavljen dovoljan broj korpi za otpatke i da je regulisano njihovo pražnjenje;

14) da su čamci i druga sredstva za spasavanje ispravni, da njihov broj odgovara kapacitetu kupatila i da su određena stručna lica koja će vršiti službu spasavanja;

15) da kupatilo ima potreban broj osoblja za čuvanje stvari kupača i za održavanje reda i čistoće u kupatilu.

Član 16

Kupatilo se ne može otvoriti pre nego što se kontrolom utvrdi da ispunjava uslove za rad.

Kada se kontrolom utvrdi da u kupatilu treba izvršiti određene radove radi njegovog osposobljavanja u toj sezoni, takvo kupatilo se može otvoriti i pre nego što se otklone nedostaci ako komisija nađe da nedostaci nisu takvi da predstavljaju opasnost po bezbednost kupača.

Ako komisija nađe da nedostaci koje treba otkloniti predstavljaju opasnost za bezbednost kupača, kupatilo se ne može otvoriti dok se nedostaci ne otklone i dok se na način koji odredi komisija ne utvrdi da su nedostaci otklonjeni.

Komisija je dužna da odredi rok u kome se imaju otkloniti konstatovani nedostaci u kupatilu.

Ako se predstavnik organizacije koja se stara o održavanju kupatila ne složi sa nalazom komisije, organizacija može u roku od tri dana od prijema zapisnika o izvršenoj kontroli podneti zahtev opštinskom organu uprave nadležnom za komunalne poslove da on o tome rešenjem odluči.

Protiv rešenja iz stava 5. ovoga člana može se izjaviti žalba gradskom organu uprave nadležnom za komunalne poslove.

Član 17

Novoizgrađeno kupatilo za koje je po građevinskim propisima izdata dozvola za njegovu upotrebu ne može se otvoriti pre nego što se izvrši kontrola kupatila u smislu čl. 15. i 16. ove odluke.

Član 18

Gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove, po pribavljenom mišljenju organizacije koja se stara o održavanju kupatila određuje za svako kupatilo za koje je komisija našla da se može otvoriti dan od koga kupatilo mora otpočeti sa radom, kao i u koje vreme u toku dana mora biti otvoreno.

Član 19

Čamci i druga sredstva za spasavanje moraju se održavati u ispravnom stanju, a stručna lica određena za pružanje pomoći moraju biti uvek za to spremna.

Čamci i druga sredstva za spasavanje moraju biti vidno obeleženi sa odgovarajućim natpisom (čamac za spasavanje, pojas za spasavanje itd.) i ne smeju se upotrebljavati u drugu svrhu.

Član 20

Sportski čamci i sandoline koje kupatilo daje na upotrebu ne smeju se davati deci do 14 godina starosti, kao ni licima u napitom stanju.

Član 21

Čamci i druga plovna sredstva koja prevoze kupače do kupatila moraju se za svo vreme u koje je kupatilo u toku dana otvoreno nalaziti na određenim mestima radi prevoza kupača.

Prevoz kupača u smislu stava 1. ovog člana može vršiti organizacija koja održava kupatilo ili organizacija koja je registrovana za vršenje ovakvog prevoza, kao i pojedinci ako za to imaju odobrenje od nadležnog organa.

Član 22

Za korišćenje kupatila plaća se naknada. Visinu naknade određuje organizacija koja održava kupatilo.

Odluka o naknadi objavljuje se u "Službenom listu grada Beograda".

Odluka o naknadi mora biti istaknuta na vidnom mestu na ulazu u kupatilo.

Član 23

U kupatilu se mogu vršiti ugostiteljske i druge usluge u skladu sa propisima o vršenju tih usluga.

Član 24

O redu u rejonu kupatila stara se organizacija koja održava kupatilo.

U rejonu kupatila zabranjeno je:

1) nanositi štetu, prljati, premeštati, menjati ili uklanjati predmete ili oznake koji su postavljeni na kopnu ili u vodi kupatila;

2) zadržavanje i kretanje plovnih sredstava u vodenom prostoru kupatila u sezoni rada kupatila, osim čamca za spasavanje;

3) uznemiravati kupače i narušavati bezbednost kupača bilo na koji način;

4) ući u rejon kupatila bez propisane ulaznice;

5) ulaziti u prostorije kupatila protivno propisanom redu u kupatilu;

6) dovoditi ili kupati životinje ili prati rublje ili druge stvari u rejonu kupatila;

7) pušiti ili pljuvati po kabinama, svlačionicama ili hodnicima kupatila ili bacati đubre ili otpatke izvan za to određenih mesta;

8) zadržavati se u rejonu kupatila i posle opomene službenog lica da je proteklo radno vreme kupatila.

Član 25

Rad i red u kupatilu bliže se reguliše pravilnikom koji donosi, u skladu sa odredbama ove odluke, organizacija koja upravlja kupatilom.

Pravilnik mora biti istaknut na vidnom mestu u kupatilu.

Član 26

Zabranjeno je kupanje na rekama van kupatila.

Član 27

Vikend kućice na reci, odnosno na vodi (plovne vikend kućice) ne mogu se postavljati u rejonu kupatila.

Mesta na kojima se mogu postavljati vikend kućice iz stava 1. ovog člana, kao i uslove za njihovo postavljanje određuje organizacija koja se stara o izgradnji, uređenju i održavanju obala, priobalja i rečnih slivova, odnosno organizacija koja se stara o izgradnji i uređenju Ade Ciganlije, ako se radi o mestima na vodnom pojasu oko Ade Ciganlije, po prethodno pribavljenom mišljenju gradskog organa uprave nadležnog za poslove urbanizma, nadležne sanitarne inspekcije i Kapetanije pristaništa - Beograd.

Član 28

Nadzor nad izvršavanjem odredaba ove odluke vrše u okviru svojih ovlašćenja gradski i opštinski organi uprave nadležni za poslove komunalne i sanitarne inspekcije, a u pogledu protivpožarne zaštite - gradski organ uprave nadležan za unutrašnje poslove.

Odredbama ove odluke ne dira se u ovlašćenja koja po posebnim propisima u pogledu nadzora nad radom kupatila imaju drugi inspekcijski organi.

Član 29

O održavanju javnog reda i mira opšte bezbednosti u rejonu kupatila stara se gradski organ uprave nadležan za unutrašnje poslove.

KAZNENE ODREDBE

Član 30

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili pravno lice koje održava kupatilo:

1) ako u toku sezone rada kupatila ne održava u ispravnom stanju objekte i uređaje u kupatilu i ne obezbedi druge uslove iz člana 6. i 15. ove Odluke;

2) ako organu nadležnom za vođenje evidencije kupatila ne dostavi primerak zapisnika o izvršenoj kontroli kupatila ili ne dostavi podatke za uvođenje kupatila u evidenciju ili ne prijavi promene u podacima označenim u evidenciji kupatila (član 12.);

3) ako otvori kupatilo pre izvršene kontrole, ili za koje je Komisija po izvršenoj kontroli ustanovila da se ne može otvoriti dok se nedostaci ne otklone (član 16.);

4) ako ne otvori kupatilo na dan koji je određen za otvaranje kupatila, ili kupatilo u toku dana ne drži otvoreno u vreme u koje kupatilo mora biti otvoreno (član 18.);

5) ako ne postupi protivno zabrani iz člana 20. ove odluke;

6) ako ne obezbedi prevoz kupača u smislu člana 21. ove odluke;

7) ako pre otvaranja kupatila ne istakne na vidnom mestu pravilnik o radu i redu u kupatilu ili odluku o naknadi po kojoj se plaćaju ulaznice u kupatilo (član 22. i 25.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 31

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj:

1) spasilac koji za vreme radnog vremena napusti radno mesto, ili dozvoli da se čamci i druga sredstva za spasavanje upotrebe u druge svrhe (član 19.);

2) pojedinac koji čamac ili drugo sredstvo za spasavanje upotrebi za druge svrhe (član 19. stav 2.);

3) pojedinac koji vrši prevoz kupača na osnovu posebnog odobrenja, ako postupi protivno odredbi člana 21. ove odluke ili ako taj prevoz vrši bez odobrenja;

4) pojedinac koji postupi protivno zabranama iz člana 24. stav 2. tačka 1, 2. i 3. ove odluke ako za tu radnju posebnim propisima nije propisana strožija kazna.

Član 32

Novčanom kaznom od 200 dinara kazniće se fizičko lice koje postupi protivno nekoj od zabrana iz člana 24. ove odluke.

Novčanu kaznu iz stava 1. ovog člana na licu mesta naplaćuje komunalni inspektor.

Član 33

Postojeća kupatila nastavljaju sa radom ako po nalazu komisije iz člana 14. ispunjavaju nužne uslove za rad propisane u članu 15. ove odluke.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Danom 15.11.1965. godine kao danom isteka roka od šest meseci utvrđenim Odlukom o rečnim javnim kupatilima na užem području grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", broj 11/65), organizacije i organi koju su upravljali postojećim kupatilima bili su dužni da rad i red u kupatilima saobraze sa odredbama te odluke, a sopstvenici vikend kućica za kupanje i rekreaciju na reci, odnosno vodi, da postavljanje vikend kućica usklade sa odredbama iste odluke.

Član 35

Danom 15. maja 1965. godine kao danom stupanja na snagu Odluke o rečnim javnim kupatilima na užem području grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", broj 11/65) prestale su da važe:

1) odredbe Odluke o javnim kupatilima na užem području grada ("Sl. glasnik NRS", - propisi narodnih odbora", broj 97/55, 20/56, 47/56 i 18/59) koje se odnose na rečna kupatila;

2) odredbe Naredbe o tehničkim, sanitarnim i higijenskim uslovima za topla i hladna javna kupatila i o sigurnosti i o redu na javnim kupatilima ("Beogradske novine", broj 14/56), koje se odnose na hladna javna kupatila, kao i ostale odredbe koje su u suprotnosti sa tom odlukom.

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o rečnim javnim kupatilima

("Sl. list grada Beograda", br. 1/81)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o rečnim javnim kupatilima

("Sl. list grada Beograda", br. 9/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o rečnim javnim kupatilima

("Sl. list grada Beograda", br. 25/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama Odluke o rečnim javnim kupatilima

("Sl. list grada Beograda", br. 31/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

Na osnovu člana 23. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o rečnim javnim kupatilima na užem području grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 5/75), Komisija za propise Skupštine grada Beograda utvrdila je prečišćen tekst Odluke o rečnim javnim kupatilima.
Prečišćen tekst Odluke o rečnim javnim kupatilima obuhvata Odluku o rečnim javnim kupatilima na užem području grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 11/65) kao i njene izmene i dopune objavljene u "Sl. listu grada Beograda", br. 27/65, 9/66, 19/74 i 5/75 u kojima je označeno vreme njihovog stupanja na snagu.