PRAVILNIK
O VAZDUHOPLOVNIM DISPEČERIMA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: uslovi i postupak sticanja, izdavanja, produženja i obnove roka važenja dozvole vazduhoplovnog dispečera; uslovi i postupak sticanja ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera; poslovi koji se mogu vršiti na osnovu dozvole vazduhoplovnog dispečera i na osnovu ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera; uslovi i postupak priznavanja dozvole vazduhoplovnog dispečera stečene u inostranstvu.

Član 2

Vazduhoplovni dispečer na osnovu dozvole obavlja poslove u vezi sa utvrđivanjem uslova leta i postupcima pripreme leta, a koji se odnose na:

a) proračun operativnih ograničenja (težina, perfomanse i dr.) za konkretan let;

b) prikupljanje informacija potrebnih za let;

v) pripremanje plana leta i navigacionog plana leta;

g) izdavanje odobrenja za izvršenje leta;

d) vođenje i operativnu kontrolu saobraćaja, koja obuhvata i davanje posadi svih značajnih informacija u cilju bezbednog izvršenja leta;

đ) organizaciju i regulaciju saobraćaja u slučaju njegovog poremećaja (rerutiranja, spajanja linija, kašnjenja itd.) i dogovaranje aerodromskih poslova u vezi sa tim;

e) pokretanje i sprovođenje procedura u slučaju opasnosti.

Član 3

Licu koje ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom u pogledu stručne obučenosti, koje ispunjava propisane zdravstvene uslove i položi ispit za sticanje dozvole za obavljanje stručnih poslova vazduhoplovnog dispečera, Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore (u daljem tekstu: Direktorat civilnog vazduhoplovstva) izdaje dozvolu vazduhoplovnog dispečera.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole vazduhoplovnog dispečera mora imati navršenu 21 godinu života.

Član 4

Kandidat za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera, uz prijavu za polaganje ispita, mora podneti dokaze o ispunjavanju jednog od sledećih uslova:

1) da je završio najmanje VII stepen stručne spreme vazduhoplovnog smera i da ima najmanje 2 godine radnog iskustva na poslovima asistenta vazduhoplovnog dispečera, profesionalnog pilota aviona, odnosno helikoptera, stručnog saradnika u prethodnoj i izvršnoj pripremi letenja, kontrolora letenja, aerodromskog dispečera ili vazduhoplovnog meteorologa;

2) da je završio najmanje VII stepen stručne spreme drugih tehničkih struka i da ima najmanje 4 godine radnog iskustva na poslovima iz tačke 1. ovog člana;

3) da je završio VI stepen stručne spreme tehničke struke i da ima najmanje 6 godina radnog iskustva na poslovima iz tačke 1. ovog člana;

4) da je završio obuku za vazduhoplovnog dispečera u ovlašćenom centru za obuku i da ispunjava uslove u pogledu školske spreme propisane pod 1), 2) ili 3) ovog člana.

Član 5

Ispit za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera sastoji se od teorijskog i praktičnog dela.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, kandidat za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera, koji poseduje ili je posedovao dozvolu transportnog pilota aviona, odnosno helikoptera, polaže samo praktični deo ispita.

Član 6

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera obuhvata sledeće tematske oblasti:

1) tipovi, konstrukcija i sistemi vazduhoplova;

2) masa i centraža;

3) teorija letenja i opšte performanse vazduhoplova;

4) performanse vazduhoplova u letu;

5) vazduhoplovna navigacija;

6) letački instrumenti;

7) vazduhoplovne komunikacije;

8) vazduhoplovna meteorologija;

9) vazduhoplovni propisi;

10) aerodromi;

11) bezbednost vazduhoplovstva;

12) engleski jezik sa upotrebom vazduhoplovnih izraza na engleskom jeziku;

13) propisi o prevozu opasnih materija;

14) ljudski faktor u vazduhoplovstvu;

15) obezbeđenje vazdušnog saobraćaja.

Član 7

Teorijski deo ispita se polaže pismenim putem uz korišćenje testova objektivnog tipa sa višestrukim izborom odgovora, pri čemu će se smatrati da je kandidat položio teorijski deo ispita ukoliko test sadrži najmanje 75% tačnih odgovora.

Ukoliko je kandidat na ispitu imao više od 75%, a manje od 90% tačnih odgovora, ocena teorijskog znanja kandidata glasi "u standardu", a ukoliko je imao više od 90% tačnih odgovora, ocena glasi "iznad standarda".

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ako postoje tehnički uslovi, teorijski deo ispita se može polagati rešavanjem testova na računaru.

Član 8

Praktični deo ispita sastoji se u rešavanju zadatka koji obuhvata sve potrebne elemente za izvršenje konkretnog leta u realnim uslovima, a to su:

1) analiza ograničenja sa konkretnog aerodroma u datim uslovima i proračun maksimalnog plaćenog tereta za taj tip aviona i taj let;

2) proračun težine i centraže;

3) analiza NOTAM-a, ATC slotova i meteo situacije;

4) izrada operativnog navigacionog plana leta;

5) proračun minimuma goriva za taj let;

6) donošenje odluke o izvršenju leta u datim uslovima.

Smatraće se da je kandidat položio praktični deo ispita ukoliko je uspešno rešio sve elemente iz postavljenog zadatka iz stava 1. ovog člana.

Praktični deo ispita kandidat može polagati tek kada u celosti položi teorijski deo ispita.

Član 9

Licu koje poseduje važeću dozvolu vazduhoplovnog dispečera, koje ima tri godine neprekidnog radnog iskustva na poslovima vazduhoplovnog dispečera, položen teorijski deo ispita za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera sa ocenom "iznad standarda" i položen poseban ispit za sticanje ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera, u dozvolu se upisuje ovlašćenje instruktor vazduhoplovnih dispečera.

Član 10

Poseban ispit za sticanje ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera se sastoji samo iz teorijskog dela, i obuhvata dve tematske oblasti: metodiku nastave i vazduhoplovne propise.

Poseban ispit se polaže pismenim putem uz korišćenje testova objektivnog tipa sa višestrukim izborom odgovora, pri čemu će se smatrati da je kandidat položio poseban ispit ukoliko test sadrži najmanje 75% tačnih odgovora.

Član 11

Na osnovu položenog posebnog ispita, instruktor vazduhoplovnih dispečera obavlja sledeće poslove:

1) vrši obuku kandidata za sticanje dozvole vazduhoplovnih dispečera;

2) vrši proveru stručne sposobnosti imaoca dozvole vazduhoplovnog dispečera koji se obučavaju za sticanje ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera;

3) vrši proveru stručne sposobnosti kod produženja roka važenja dozvole.

Član 12

Direktorat civilnog vazduhoplovstva priznaće dozvolu vazduhoplovnog dispečera stečenu u inostranstvu, pod uslovom da je izdata od strane vazduhoplovnih vlasti države članice Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva, da je dozvola važeća, da je imalac dozvole položio ispit iz vazduhoplovnih propisa i da u pogledu stručne spreme ispunjava uslove iz člana 4. ovog pravilnika.

Kandidat za priznavanje dozvole vazduhoplovnog dispečera mora ispunjavati propisane zdravstvene uslove i uslove u pogledu godina starosti iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je dužan da od vazduhoplovnih vlasti države koja je izdala dozvolu čije se priznavanje zahteva pribavi potvrdu verodostojnosti dozvole, kao i da izvrši uvid u dozvolu podnosioca zahteva.

Član 13

Pismenu prijavu za polaganje ispita, odnosno posebnog ispita, sa dokazima o ispunjavanju uslova iz ovog pravilnika, kao i prijavu za polaganje popravnog ispita, kandidat podnosi Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva po prijemu prijave za polaganje ispita utvrđuje da li kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje ispita.

Ako utvrdi da kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje ispita Direktorat civilnog vazduhoplovstva, u roku od 30 dana od dana prijema prijave, donosi rešenje kojim se kandidatu odobrava polaganje ispita i imenuje komisija za sprovođenje ispita, a ako utvrdi da kandidat ne ispunjava propisane uslove za polaganje ispita, Direktorat civilnog vazduhoplovstva u istom roku donosi rešenje kojim se odbija prijava za polaganje ispita.

Rešenje iz stava 3. ovog člana je konačno u upravnom postupku.

Član 14

U rešenju kojim se odobrava polaganje ispita odrediće se vreme i mesto polaganja ispita, ili će se odrediti da će kandidat o tome biti naknadno obavešten, s tim da se u oba slučaja kandidatu mora ostaviti najmanje sedam dana od dana prijema rešenja, odnosno obaveštenja do dana polaganja ispita.

Pre isteka roka iz stava 1. ovog člana ispit se može sprovesti samo uz pismeni pristanak kandidata.

Član 15

Komisiju za sprovođenje ispita za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera sačinjavaju vazduhoplovni inspektor, kao predsednik komisije, i najmanje dva člana od kojih jedan mora biti imenovan za praktični deo ispita.

Komisiju za sprovođenje posebnog ispita za sticanje ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera sačinjavaju vazduhoplovni inspektor, kao predsednik komisije, i jedan član komisije.

Predsednik komisije prisustvuje svim fazama ispita, stara se o zakonitosti i pravilnosti sprovođenja ispita, vrši pripremu ispitnog materijala i identifikaciju kandidata.

Član komisije za teorijski deo ispita vrši zajedno sa predsednikom komisije pripremu ispitnog materijala i pregleda testove po završenom teorijskom delu ispita.

Član komisije imenovan za praktični deo ispita sprovodi, zajedno sa predsednikom komisije, ispit sa kandidatom i mora posedovati važeću dozvolu vazduhoplovnog dispečera sa ovlašćenjem instruktora vazduhoplovnih dispečera.

Član 16

Kandidat koji ne položi teorijski ili praktični deo ispita za sticanje dozvole vazduhoplovnog dispečera, može polagati popravni ispit u roku koji ne može biti kraći od mesec dana, računajući od dana kada je kandidat polagao ispit.

Ako kandidat ne položi praktični deo ispita prilikom polaganja popravnog ispita priznaće mu se teorijski deo ispita.

Položeni teorijski deo ispita priznaće se i prilikom ponovnog polaganja ispita, ali ne duže od 12 meseci od dana kada je kandidat položio teorijski deo ispita.

Polaganje ispita kandidat može ponoviti najviše dva puta, s tim da vreme između dva polaganja ne može biti kraće od šest meseci.

Kandidat koji ne položi poseban ispit za sticanje ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera može ponovo polagati taj ispit u roku koji ne može biti kraći od šest meseci od dana kada je kandidat prvi put polagao ispit.

Kandidat koji ne položi ponovni ispit za sticanje ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera ne može ponovo polagati ispit.

Član 17

Predsednik i članovi komisije su dužni da odmah po okončanju ispita potpišu izveštaj sa ispita sa ocenom "položio" ili "nije položio" i da ga uruče kandidatu.

Ukoliko kandidat nije položio praktični ispit, ispitna komisija je dužna da u izveštaju sa ispita obrazloži razloge zbog kojih kandidat nije položio ispit.

Član 18

Rok važenja dozvole vazduhoplovnog dispečera je 24 meseca, a rok važenja ovlašćenja instruktora u dozvoli vazduhoplovnog dispečera je jednak roku važenja dozvole.

Član 19

Zahtev za produženje roka važenja dozvole vazduhoplovnog dispečera može podneti imalac te dozvole ako u momentu produženja ispunjava zdravstvene uslove, ako je u prethodne dve godine proveo najmanje šest meseci na poslovima vazduhoplovnog dispečera i obavio najmanje jedan opserverski let.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana imalac dozvole vazduhoplovnog dispečera mora podneti:

1) lekarsko uverenje;

2) potvrdu preduzeća u kome je zaposlen o vremenu provedenom na poslovima vazduhoplovnog dispečera i obavljenim opserverskim letovima.

Član 20

Zahtev za obnovu važenja dozvole vazduhoplovnog dispečera može podneti imalac te dozvole ako u momentu podnošenja zahteva za obnovu ispunjava zdravstvene uslove, ako je u prethodne dve godine obavio najmanje dva opserverska leta na dva različita tipa vazduhoplova i ako je od strane instruktora vazduhoplovnih dispečera dobio pozitivnu ocenu svog praktičnog rada.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana imalac dozvole vazduhoplovnog dispečera mora podneti:

1) lekarsko uverenje;

2) potvrdu preduzeća u kome je zaposlen o obavljenim opserverskim letovima;

3) pismenu ocenu praktičnog rada imaoca dozvole potpisanu od strane instruktora vazduhoplovnih dispečera.

Član 21

Zahtevi za izdavanje dozvole vazduhoplovnog dispečera za upis ovlašćenja instruktora vazduhoplovnih dispečera, za produženje roka važenja i obnovu važenja dozvole, zahtev za izdavanje duplikata dozvole, kao i prijave za polaganje ispita se podnose na obrascima čiji sadržaj i izgled propisuje generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Član 22

Naslovna strana obrasca dozvole vazduhoplovnog dispečera sadrži:

1) mali grb Srbije (u levom gornjem uglu) i grb Crne Gore (u desnom gornjem uglu);

2) naziv organa uprave koji izdaje dozvolu (između grbova);

3) natpis "dozvola vazduhoplovnog dispečera" (u centralnom delu dozvole);

4) napomenu da je dozvola izdata u saglasnosti sa standardima Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (u donjem delu dozvole).

Unutrašnje strane obrasca dozvole sadrže sledeće rubrike koje su označene rimskim brojevima:

I. naziv države izdavaoca dozvole;

II. naziv dozvole i datum prvog izdavanja;

III. broj dozvole;

IV. prezime i ime imaoca dozvole;

IVa datum rođenja imaoca dozvole;

V. adresa imaoca dozvole;

VI. državljanstvo imaoca dozvole;

VII. potpis imaoca dozvole;

VIII. naziv organa uprave koji izdaje dozvolu;

IX. važenje dozvole, uslovi pod kojima se mogu koristiti prava iz dozvole i način identifikacije imaoca dozvole;

X. datum izdavanja dozvole i potpis ovlašćenog lica organa koji izdaje dozvolu;

XI. pečat organa uprave koji izdaje dozvolu;

XII. ovlašćenje koje poseduje imalac dozvole, datum sticanja ovlašćenja, potpis ovlašćenog lica i pečat organa uprave koji izdaje dozvolu;

XIII. napomene vezane za specijalna ograničenja ili privilegije imaoca dozvole;

XIV. mesto rođenja imaoca dozvole i lični broj imaoca dozvole.

Obrazac dozvole se štampa na srpskom i engleskom jeziku, a papir ili drugi materijal za izradu obrasca dozvole mora biti bele boje.

Član 23

Obrazac dozvole vazduhoplovnog dispečera će se zameniti novom dozvolom u sledećim slučajevima:

a) ako imalac te dozvole izgubi dozvolu ili na drugi način ostane bez nje;

b) ako je obrazac dozvole oštećen u toj meri da je dozvola neupotrebljiva;

v) ako su sve rubrike predviđene za produženje roka važenja dozvole popunjene;

g) ako je došlo do promene ličnih podataka imaoca dozvole.

Ako imalac dozvole izgubi dozvolu ili na drugi način ostane bez nje, uz zahtev za izdavanje novog obrasca dozvole dužan je da podnese dokaz o tome da je dozvola oglašena nevažećom.

Za obrazac dozvole vazduhoplovnih dispečera plaća se naknada.

Član 24

Sva lica koja obavljaju poslove vazduhoplovnih dispečera mogu obavljati te poslove bez posedovanja dozvole vazduhoplovnog dispečera, najkasnije 12 meseci po stupanju na snagu ovog pravilnika.

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".