PRAVILNIK
O NAORUŽANJU OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA I RADNIKA NA ODREĐENIM DUŽNOSTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 90/92, 60/94, 1/97 i 31/2005)

Član 1

Naoružanje ovlašćenih službenih lica i radnika na određenim dužnostima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) sastoji se od vatrenog oružja, oružne opreme i municije za to oružje. Ovlašćena službena lica mogu biti opremljena i sprej dozama punjenim sa CS (o-hlorbenziliden malononitril) i CN (hloracetofenon).

Vatreno oružje ovlašćenih službenih lica sastoji se od pištolja, revolvera, automata, pušaka i puškomitraljeza.

Vatreno oružje radnika na određenim dužnostima sastoji se od pištolja, revolvera i pušaka.

Član 2

Naoružanje jedinica uniformisanih pripadnika policije (u daljem tekstu: pripadnika policije) sastoji se od vatrenog i hemijskog oružja, oružne opreme i municije, odnosno punjenja za to oružje.

Vatreno oružje jedinica pripadnika policije sastoji se od mitraljeza, minobacača, ručnih i raketnih bacača, ručnih bombi, tromblonskih i drugih mina, kao i oružja kojim su opremljena određena vozila pripadnika policije.

Hemijsko oružje jedinica pripadnika policije sastoji se od hemijskih pištolja, pušaka i adaptera za izbacivanje hemijskih i drugih projektila i od hemijskih ručnih bombi, raspršivača i naprava sa suzavcem.

Naoružanje jedinica pripadnika policije za specijalna dejstva i posebnih jedinica pripadnika policije sastoji se i od pojedinih vrsta posebnog, hladnog i oružja sa tetivom.

Pojedinim vrstama vatrenog i hemijskog oružja iz st. 2. i 3. ovog člana, pored jedinica pripadnika policije, mogu biti naoružane i druge organizacione jedinice Ministarstva sa ovlašćenim službenim licima u svom sastavu koji odredi starešina u Ministarstvu za to ovlašćen od strane ministra unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ovlašćeni starešina).

Član 3

Za obuku, osim obuke građana na strelištu, koristi se školsko oružje i školska municija za pojedine vrste oružja a za izvođenje praktičnih vežbi - manevarsko oružje i manevarska municija, u skladu sa programom i planom, odnosno odlukom o sprovođenju obuke.

Član 4

Ovlašćeno službeno lice i radnik na određenim dužnostima koji je u skladu sa zakonom određen da nosi oružje naoružan je i lično zadužen pištoljem ili revolverom i kompletnom municijom od 50 metaka.

Policajac je lično zadužen i automatom, odnosno puškom ili puškomitraljezom i odgovarajućim kompletom municije.

Kojim će drugim vatrenim ili hemijskim oružjem, oružnom opremom i municijom iz čl. 1. i 2. ovog pravilnika biti naoružano ovlašćeno službeno lice, odnosno jedinica pripadnika policije i druga organizaciona jedinica s ovlašćenim službenim licima u svom sastavu, odlučuje ovlašćeni starešina.

Član 5

Oružje, oružna oprema i municija utvrđeni ovim pravilnikom moraju se pažljivo čuvati i održavati tako da se mogu uvek uspešno upotrebiti.

Tehnički pregled naoružanja iz stava 1. ovog člana vrši se po potrebi, a najmanje jednom u dve godine.

Član 6

Ako ovlašćeno službeno lice, odnosno radnik na određenim dužnostima u obavljanju poslova uništi, ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez oružja, oružne opreme i municije iz člana 4. st. 1. i 2. ovog pravilnika, izdaće mu se odgovarajuće oružje, odnosno oružna oprema i municija.

Ako je slučaj iz stava 1. ovog člana nastao usled namere ili grube nepažnje ovlašćenog službenog lica, odnosno radnika na određenim dužnostima, komisija će u skladu sa zakonom utvrditi postojanje štete, njenu visinu, okolnosti pod kojima je nastala i zavisno od toga odrediće visinu naknade za pričinjenu štetu i kako će je radnik nadoknaditi.

Član 7

Pištolj, odnosno revolver kojim je lično zadužen radnik koji ostvari pravo na penziju može se ostaviti tom radniku kao prigodan poklon ako se isticao u obavljanju unutrašnjih poslova, ima najmanje 20 godina penzijskog staža od kojih najmanje 10 godina radnog staža na poslovima ovlašćenog službenog lica ili radnika na određenim dužnostima i ako u vreme penzionisanja ispunjava uslove predviđene propisima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Oružje kojim je lično zadužen može se, ukoliko izraze želju, ostaviti kao prigodan poklon izabranom i postavljenom licu ako u trenutku prestanka funkcije ispunjava uslove predviđene propisima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Član 8

Neupotrebljivo oružje, oružna oprema i municija se rashoduju.

Naoružanje iz stava 1. ovog člana rashodovaće se i kada se izgubi ili uništi, odnosno utroši, kada je opravka nemoguća ili nerentabilna, kao i u slučaju iz člana 7. ovog pravilnika.

Rashodovanje naoružanja vrši se na osnovu nalaza komisije koju obrazuje ovlašćeni starešina.

Član 9

O oružju, oružnoj opremi i municiji, pored knjigovodstvene evidencije, vode se i podaci o vrsti, količini i stanju naoružanja na ličnom i zaduženju jedinica pripadnika policije i drugih organizacionih jedinica, kao i o uskladištenom naoružanju.

Član 10

O načinu i postupku izdavanja, čuvanja, održavanja, uskladištenja, vođenja podataka, vršenja tehničkih pregleda, opravki i rashodovanja i utvrđivanja štete na oružju, oružnoj opremi i municiji daju se uputstva u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.

Član 11

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na lica iz rezervnog sastava Ministarstva, za vreme izvršavanja njihovih zakonom utvrđenih obaveza.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije"