PRAVILNIK
O MEDICINSKIM KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU UTVRĐIVANJA SMRTI LICA ČIJI SE DEO TELA MOŽE UZETI RADI PRESAĐIVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 31/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju medicinski kriterijumi, način i postupak utvrđivanja smrti lica čiji se deo tela može uzeti radi presađivanja.

Član 2

Medicinski kriterijum za utvrđivanje smrti lica čiji se deo tela može uzeti radi presađivanja jeste nepovratni prestanak rada mozga (u daljem tekstu: moždana smrt).

Član 3

Moždana smrt je smrt koja nastaje usled nepovratnog gubitka svih moždanih funkcija.

Moždana smrt se utvrđuje kod lica koje se nalazi u dubokoj komi, koje nema spontano disanje, a kod kojeg postoji jasno dokazan uzrok koji može da objasni ovo stanje: povreda mozga, cerebrovaskularna bolest, dekompezovani intrakranijalni tumor jasno dokumentovana anoksija mozga.

Odredba stava 1. ovog člana ne odnosi se na stanja izazvana intoksikacijom, prethodnom hipotermijom, metaboličkim, endokrinim ili zapaljenskim bolestima.

Član 4

Moždana smrt, u smislu ovog pravilnika, postoji ako se kliničkim pregledom utvrdi:

1) duboka koma;

2) odsustvo svih refleksa moždanog stabla;

3) odsustvo spontanog disanja koje se potvrđuje apneja testom.

Član 5

Moždana smrt se utvrđuje kliničkim pregledima, tri puta tokom najmanje šest sati sa najmanjim razmakom od jednog sata.

Moždana smrt se potvrđuje izvođenjem pregleda jednom od metoda:

1) elektroencefalografijom;

2) evociranim potencijalima;

3) transkranijalnom dopler sonografijom, i

4) cerebralnom angoigrafijom.

Član 6

Preglede i ispitivanja iz čl. 3, 4. i 5. ovog pravilnika vrše: doktor medicine, specijalista neurologije ili neurohirurgije i doktor medicine specijalista anesteziologije sa reanimatologijom.

O pregledima i ispitivanjima iz stava 1. ovog člana sastavlja se zapisnik o moždanoj smrti i donosi zaključak koji se čuvaju u medicinskoj dokumentaciji, odnosno istoriji bolesti.

Član 7

Kao vreme smrti označava se vreme prvog pregleda kada je kliničkim testovima utvrđena i dijagnostičkim testovima potvrđena moždana smrt.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o medicinskim kriterijumima, načinu i postupku utvrđivanja smrti lica čiji se deo tela može uzeti radi presađivanja ("Službeni glasnik RS", broj 34/99).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".