PRAVILNIK
O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU I KORIŠĆENJE SREDSTAVA I NAČINU DODELE SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE POSLOVA OD OPŠTEG INTERESA U OBLASTI VODOPRIVREDE

("Sl. glasnik RS", br. 27/2005 i 31/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se utvrđuju uslovi i kriterijumi za dodelu i korišćenje sredstava, kao i način dodele sredstava obezbeđenih zakonom za finansiranje poslova od opšteg interesa u oblasti vodoprivrede.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika koriste se kao učešće u finansiranju poslova od opšteg interesa u oblasti vodoprivrede, i to za:

1) izgradnju i rekonstrukciju:

- velikih zaštitnih sistema kojima se brani od poplava područje više opština,

- ostalih regulacija i nasipa za odbranu od poplava,

- odbrambenih sistema u urbanim područjima;

2) izgradnju i rekonstrukciju bujičarskih objekata;

3) višenamenske brane i akumulacije;

4) izgradnju regionalnih hidromelioracionih sistema;

5) sisteme za snabdevanje vodom, osim distribucije vode;

6) izgradnju i rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda;

7) protiverozione mere (pošumljavanje i biotehnički radovi);

8) radove na održavanju i sanaciji objekata za zaštitu od poplava;

9) sprovođenje mera za odbranu od poplava i leda;

10) radove koji se odnose na kontrolu eksploatacije izvađenog materijala iz vodotoka;

11) monitoring u oblasti zaštite voda;

12) sprovođenje mera pri havarijskim zagađenjima;

13) studije od značaja za Republiku Srbiju;

14) projekte i pogodbenu dokumentaciju;

15) poslove koji proizlaze iz međunarodne saradnje;

16) poslove koji se odnose na izvršenja rešenja vodoprivrednih inspektora;

17) drugih radova bitnih za zaštitu od štetnog dejstva voda, zaštitu voda i korišćenje voda.

Član 3

Pravo na dodelu sredstava iz člana 1. ovog pravilnika može ostvariti preduzeće ili drugo pravno lice (u daljem tekstu: investitor) pod uslovom da:

1) su objekti i radovi iz člana 2. tač. 1), 2), 7), 8), 13) i 14) ovog pravilnika usklađeni sa strateškim opredeljenjima definisanim Vodoprivrednom osnovom Republike Srbije;

2) za vodoprivredne objekte i radove iz člana 2. tač. 1), 2) i 7) ovog pravilnika ima vodoprivrednu saglasnost i odobrenje za izgradnju;

3) za vodoprivredne objekte iz člana 2. tačka 8) ovog pravilnika ima vodoprivrednu dozvolu, odnosno potvrdu o ispunjenosti uslova iz vodoprivredne saglasnosti i odobrenje za upotrebu objekta;

4) za vodoprivredne objekte iz člana 2. tač. 3)-6) ima vodoprivrednu saglasnost, odobrenje za izgradnju, kao i da su ti objekti usklađeni sa strateškim opredeljenjima definisanim Vodoprivrednom osnovom Republike Srbije;

5) za izradu projekata vodoprivrednih sistema, objekata i radova iz člana 2. stav 1. tačka 14) ovog pravilnika ima izdate vodoprivredne uslove.

Član 4

Dodela i korišćenje sredstava iz člana 1. ovog pravilnika vrši se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) kvalitet voda i zaštite voda od zagađivanja;

2) stepen obezbeđenosti isporuke voda za korišćenje;

3) stepen ušteda i dobiti (voda, sredstava i dr.);

4) stepen zaštite od štetnog dejstva voda;

5) završenosti vodoprivrednog objekta i radova;

6) učešće više investitora u finansiranju vodoprivrednih objekata i radova;

7) zaokružena funkcionalna i tehnološka celina;

8) isplativost izgradnje, funkcionisanja i održavanja vodoprivrednog sistema.

Član 5

Dodelu sredstava iz člana 1. ovog pravilnika, osim za radove iz člana 2. tač. 13), 15) i 16) ovog pravilnika, vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode (u daljem tekstu: Ministarstvo), na osnovu zahteva investitora.

Zahtev za dodelu i korišćenje sredstava investitor podnosi u roku od 20 dana od dana objavljivanja Programa izgradnje, rekonstrukcije i održavanja vodoprivrednih objekata u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 6

Uz zahtev iz člana 5. ovog pravilnika investitor podnosi sledeću dokumentaciju, i to:

1. za objekte i radove iz člana 2. tač. 1)-7) ovog pravilnika:

1) glavni projekat na uvid;

2) izvod iz glavnog projekta koji se odnosi na radove koji su predmet ugovaranja u tekućoj godini (pregledna situacija i tehnički izveštaj, podužni i poprečni preseci i detalji saglasno propisima, sa specifikacijom i predračunom planiranih radova u tekućoj godini);

3) izveštaj o tehničkoj kontroli glavnog projekta;

4) vodoprivrednu saglasnost;

5) dinamički plan realizacije radova;

6) rešenje o odobrenju za izgradnju;

7) dokaz o obezbeđenju sopstvenih sredstava;

8) kopiju odluke o određivanju nosioca investitorskih poslova;

9) dokaz da je nosilac investitorskih poslova registrovan za obavljanje vodoprivredne delatnosti;

10) investicionu odluku;

2. za radove iz člana 2. tačka 8) ovog pravilnika elaborat za održavanje i sanaciju objekata za zaštitu od poplava;

3. za radove iz člana 2. tač. 10), 11) i 12) ovog pravilnika dokaz da ispunjava uslove u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti za vršenje tih radova;

4. za projekte iz člana 2. tačka 14) ovog pravilnika projektni zadatak i specifikaciju radova i troškova za realizaciju projekta, a za pogodbenu dokumentaciju investicionu odluku sa obrazloženjem prethodnih radova.

Ako je investitor obveznik plaćanja naknade za korišćenje voda, naknade za zaštitu voda i naknade za izvađeni materijal iz vodotoka, uz zahtev za dodelu sredstava prilaže i dokaz Ministarstva da je izmirio dospele obaveze po osnovu tih naknada.

Član 7

Investitoru se dodeljuju sredstva na osnovu ugovora zaključenog sa Ministarstvom koji sadrži odredbe o: ugovornim stranama, predmetu ugovora, pravima i obavezama ugovornih strana, rokovima izvršenja ugovorenih radova i obezbeđivanja sredstava za finansiranje istih, načinu rešavanja sporova i druge odredbe o kojima se dogovore ugovorne strane.

Član 8

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika prenose se investitoru na osnovu zaključenog ugovora i situacije o izvedenim radovima overene od strane nadzornog organa i ovlašćenog lica Ministarstva i dokaza investitora o učešću sopstvenih sredstava u finansiranju izvedenih radova.

Ministarstvo može investitoru isplatiti avans pre početka izvođenja ugovorenih radova.

Investitor podnosi Ministarstvu okončanu situaciju o radovima izvedenim na održavanju vodoprivrednih objekata najkasnije do 31. decembra tekuće godine, a okončanu situaciju za izgradnju, rekonstrukciju i izvođenje drugih radova na vodoprivrednim objektima najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

Prenos sredstava iz člana 1. ovog pravilnika Investitoru se neće vršiti na osnovu situacija dostavljenih po isteku roka iz stava 3. ovog člana.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmeni Pravilnika o uslovima i kriterijumima za dodelu i korišćenje sredstava i načinu dodele sredstava za finansiranje poslova od opšteg interesa u oblasti vodoprivrede

("Sl. glasnik RS", br. 31/2005)

Član 2

Izuzetno od odredbe člana 5. stav 2. Pravilnika o uslovima i kriterijumima za dodelu i korišćenje sredstava i načinu dodele sredstava za finansiranje poslova od opšteg interesa u oblasti vodoprivrede iz člana 1. ovog pravilnika zahtev za dodelu i korišćenje sredstava za 2005. godinu investitor podnosi do 30. aprila 2005. godine.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".