Prethodni

Prilog 4.

ELEMENTI I KRITERIJUMI ZA KATEGORIZACIJU KUĆA I STANOVA ZA ODMOR I SOBA ZA IZNAJMLJIVANJE

Red. br.

Naziv elemenata

Obavezni elementi po kategorijama1) znak "x" 2)
znak "-" 3)

Bodovi za izborne elemente

*

**

***

****

____________
1) Kategorija izražene zvezdicama.

2) Znak "x" = obavezni elementi.

3) Znak "-" = izborni elementi.

I. UREĐENJE I OPREMA

 

 

 

 

 

1. Pristup i ulazi

 

 

 

 

 

Pristup za pešake i vozila, osim gde vozila nemaju mogućnost pristupa

x

x

x

x

-

Ulaz u kuću i stan koji koriste i vlasnici objekta. Ulaz u sobu iz hodnika ili predsoblja

x

x

x

-

-

Zaseban ulaz za goste u kuću, stan ili sobu

-

-

-

x

2

2. Parkirališta i garaže - (ne odnosi se na zgrade do kojih nije moguć pristup vozilima)

 

 

 

 

 

Parkiralište uz kuću ili stan, ili u neposrednoj blizini, za jedno vozilo po kući, stanu ili sobi

-

-

-

x

2

Garaža na raspolaganju gostima

-

-

-

-

4

3. Grejanje - ne odnosi se na prostorije koje se koriste samo u letnjoj sezoni

 

 

 

 

 

Obezbeđeno grejanje prostorija za boravak (spavaće sobe, dnevni boravak) do temperature vazduha od najmanje 18,5 oC

-

-

x

-

-

Obezbeđeno grejanje prostorija za boravak i sanitarnih prostorija do temperature vazduha od najmanje 18,5 oC

-

-

x

-

-

Obezbeđeno grejanje svih prostorija do temperature vazduha od najmanje 20 oC

-

-

-

x

1

4. Električno osvetljenje

 

 

 

 

 

Minimalni intenzitet osvetljenja:

 

 

 

 

 

- stepeništa i hodnici najmanje 5 W/m2

x

x

x

x

-

- prostorije za boravak, kuhinje i sanitarne prostorije najmanje 10 W/m2

x

x

x

x

-

5. Telefonski standard

 

 

 

 

 

Telefon u kući, odnosno stanu na raspolaganju gostima

-

-

-

x

2

Mogućnost korišćenja telefona u kući ili stanu gde se nalazi soba koja se iznajmljuje

-

-

-

x

-

6. Radio i TV prijemnici

 

 

 

 

 

Radio prijemnik u kući i stanu na raspolaganju gostima

-

-

x

x

1

TV prijemnik u kući i stanu na raspolaganju gostima

-

-

-

x

2

Mogućnost korišćenja radio i TV prijemnika u kući ili stanu gde se nalazi soba koja se iznajmljuje

-

-

x

x

-

7. Prostorije

 

 

 

 

 

a) Sobe za iznajmljivanje

 

 

 

 

 

Broj kreveta u sobi:

 

 

 

 

 

- najviše 2 kreveta

-

-

-

x

-

- najviše 3 kreveta

-

x

x

-

-

- najviše 4 kreveta

x

-

-

-

-

Kupatilo u sastavu sobe

-

-

-

x4)

-

____________
4) Sobe u seoskim domaćinstvima mogu imati zajedničko kupatilo za najviše dve sobe.

Zajedničko kupatilo

 

 

 

 

 

- na svakih 16 kreveta za goste

x

-

-

-

-

- na svakih 10 kreveta za goste

-

x

-

-

-

- na svakih 6 kreveta za goste

-

-

x

-

-

Čajna kuhinja na svakih pet soba sa sudoperom, grejnim telom i frižiderom (ne odnosi se na sobe u seoskim domaćinstvima)

-

-

-

x

-

b) Kuće i stanovi za odmor

 

 

 

 

 

Ulazni hol

x

x

x

x

-

Prostor za boravak, trpezarija, kuhinjski prostor i spavaći deo (za jednu ili dve osobe), odvojeno kupatilo

x

-

-

-

-

Prostor za boravak, trpezarija i kuhinjski deo, odvojen spavaći deo (jedna ili više prostorija), kupatilo

-

x

x

-

1

Prostor za boravak s trpezarijom, odvojen kuhinjski deo, odvojene spavaće sobe, kupatilo. U kućama i stanovima s više od četiri kreveta za goste, dodatni toalet s umivaonikom

-

-

-

x

2

Poseban toalet s umivaonikom

-

-

-

-

2

8. Minimalne površine prostorija (u m2)

 

 

 

 

 

Spavaće sobe:

 

 

 

 

 

- jednokrevetna soba1)

72)

72)

82)

9

-

- dvokrevetna soba1)

9

9

10

11

-

- za svaki dodatni krevet površina za jednokrevetnu sobu uvećava se za

2,50

2,50

3,0

3,0

-

____________
1) Površina sobe za iznajmljivanje koja ima sopstveno kupatilo može biti manja do 1 m2.

2) Sobe koje su registrovane za iznajmljivanje do stupanja Pravilnika na snagu, a koje nemaju sopstveno kupatilo, u naznačenim kategorijama mogu imati do 1 m2 manju površinu od propisane.

Kupatilo3)

2,5

2,5

3,0

3,5

-

____________
3) U objektima izgrađenim do stupanja Pravilnika na snagu površina kupatila može biti manja do 0,50 m2.

Ulazni hol

1,20

1,20

1,50

1,50

-

Boravak s trpezarijom i kuhinjskim prostorom

9

11

12

15

-

9. Oprema prostorija

 

 

 

 

 

a) Spavaće sobe

 

 

 

 

 

Krevet ležajne površine 190 x 90 cm za jednu osobu, odnosno 190 x 140 cm za dupli (francuski) krevet, pristup duplom krevetu s obe strane

x

x

x

x

-

Madrac odgovarajuće ležajne površine za svaki krevet

x

x

x

x

-

Najmanje dva čaršava po krevetu koji ne smeju da sadrže sintetiku

x

x

x

x

-

Najmanje jedno ćebe po krevetu, a dodatno ćebe za zahtev gosta

x

x

x

x

-

Jedan jastuk za svakog gosta, jastučnice ne smeju da sadrže sintetiku

x

x

x

x

-

Dodatni jastuk na zahtev gosta

-

-

x

x

1

Prekrivač za krevet

-

-

-

x

1

Orman ili plakar4) s policama ili fiokama i odeljkom za vešanje odeće s najmanje četiri vešalice po krevetu

x

x

x

x

-

Stalak za kofere4), osim ako se koferi mogu držati u ormanu

-

-

-

x

1

Sto i po jedna stolica ili fotelja za sedenje po krevetu5)

x

x

x

x

-

Polica ili noćni ormarić uz svaki krevet

x

x

x

x

-

Stona ili zidna lampa uz svaki krevet

-

x

x

x

1

Toaletni sto s osvetljenjem pogodnim za šminkanje i kozmetiku

-

-

-

-

2

Prostirka pored svakog kreveta, ukoliko pod nije prekriven tapisonom ili tepihom

x

x

-

-

-

Pod prekriven tapisonom ili tepihom, odnosno odgovarajućom kvalitetnom prostirkom za pod

-

-

x

x

1

Korpa za otpatke5)

x

x

x

x

-

Pepeljara5)

x

x

x

x

-

Pribor za šivenje

-

-

-

-

1

Inventarska lista, cenovnik i kućni red4)

x

x

x

x

-

____________
4) U kućama i stanovima za odmor mogu biti smešteni u nekoj drugoj prostoriji.

 

 

 

 

 

5) Obaveze za sobe za iznajmljivanje.

 

 

 

 

 

Oprema sobe za iznajmljivanje bez kupatila:

 

 

 

 

 

- utičnica za električne aparate

x

x

x

-

-

- jedna čaša za vodu po krevetu

x

x

x

-

-

- jedan peškir po krevetu

x

x

-

-

-

- jedan veći i jedan manji peškir po krevetu

-

-

x

-

-

b) Kuhinja, trpezarija, boravak6)

 

 

 

 

 

____________
6) Obaveza za kuće i stanove za odmor, a za sobe za iznajmljivanje samo u slučaju kada se gostima nudi mogućnost samostalne pripreme hrane.

Sudopera s hladnom i toplom vodom i odvodom

x

x

x

x

-

Termički uređaj s najmanje dve grejne ploče i osiguranom energijom

x

x

x

x

-

Frižider dovoljnog kapaciteta prema broju kreveta

x

x

x

x

-

Ostava ili kuhinjski ormarić za čuvanje namirnica

x

x

x

x

-

Ormarić za posuđe i pribor za jelo

x

x

x

x

-

Posuđe i pribor za pripremanje i serviranje hrane

x

x

x

x

-

Posuđe za konzumiranje hrane i pića dovoljno prema broju kreveta za goste, a najmanje po svakom krevetu:

 

 

 

 

 

- tri tanjira (plitki, duboki i mali)

x

x

x

x

-

- jedna šolja s tanjirom za napitak (bela kafa, čaj i dr.)

x

x

x

x

-

- jedna šolja s tanjirom za crnu kafu

x

x

x

x

-

- dve čaše

x

x

x

x

-

- jedna garnitura pribora za jelo (kašika, viljuška, nož, mala kašika)

x

x

x

x

-

Krpe za pranje i brisanje posuđa

x

x

x

x

-

Posude za otpatke dovoljne veličine za jednodnevne potrebe

x

x

x

x

-

Trpezarijski sto i stolice

x

x

x

x

-

Garnitura za sedenje u prostoru za boravak

x

x

x

x

-

v) Kupatila

 

 

 

 

 

Tuš ili ležeća kada s tušem, toplom i hladnom vodom i odvodom

x

x

x

x

-

WC s daskom za sedenje7)

x

x

x

x

-

____________
7) Ukoliko se WC nalazi izvan zajedničkog kupatila mora da ima pretprostor s umivaonikom koji ima toplu i hladnu vodu, sapunom, papirnim peškirom ili uređajem za sušenje ruku.

Četka za čišćenje WC -a

x

x

x

x

-

Zavesa uz kadu

-

-

x

x

1

Umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom

x

x

x

x

-

Ogledalo s policom za toaletni pribor

x

x

x

-

-

Toaletni ormarić

-

-

-

x

1

Utičnica za električne aparate s naznakom napona struje

x

x

x

x

-

Vešalica za odlaganje odeće

x

x

x

x

-

Jedan veći peškir za kupanje i jedan manji po krevetu

x

x

x

-

-

Jedan veći peškir za kupanje i dva manja po krevetu1)

-

-

-

x

1

Držači peškira i sapuna

x

x

x

x

-

Sapun

x

x

x

x

-

Toalet papir

x

x

x

x

-

Pena za kupanje

-

-

-

-

1

Šampon za kosu

-

-

-

-

1

Zaštitni podnožak na podu ispred kade

x

x

x

x

-

Čaša za vodu - jedna po krevetu1)

x

x

x

x

-

____________
1) Odnosi se na kuće i stanove za odmor i sobe za iznajmljivanje koje imaju sopstveno kupatilo.

Posuda za otpatke

x

x

x

x

-

II. USLUGE

 

 

 

 

 

1. Prihvat i ispraćaj gostiju

 

 

 

 

 

Tokom 12 sati u 24 sata

x

x

-

-

-

Tokom 16 sati u 24 sata

-

-

x

x

1

Tokom više od 16 sati u 24 sata

-

-

-

-

2

2. Čišćenje i pospremanje prostorija

 

 

 

 

 

Jedanput nedeljno, pribor za čišćenje na raspolaganju gostima

x

x

-

-

-

Svaka tri dana, pribor za čišćenje na raspolaganju gostima

-

-

x

-

1

Jedanput dnevno

-

-

-

x

2

3. Promena posteljine i peškira

 

 

 

 

 

Posteljina (čaršavi i jastučnice):

 

 

 

 

 

- svakih sedam dana

x

x

x

-

-

- svaki treći dan

-

-

-

x

1

- svaki drugi dan

-

-

-

-

2

Peškiri:

 

 

 

 

 

- svaki treći dan

x

x

-

-

-

- svaki drugi dan

-

-

x

-

1

- svaki dan

-

-

-

x

2

4. Usluge doručka - samo u slučaju kada se ova usluga nudi2)

 

 

 

 

 

____________
2) Propisani sadržaj doručka ne odnosi se na usluge u seoskim domaćinstvima.

Kontinentalni doručak (hleb, pecivo, maslac, džem ili med, napitak - čaj, kafa ili mleko). Vreme usluživanja 2 sata

x

x

-

-

-

Kontinentalni doručak, tost, pecivo, mogućnost izbora toplih i hladnih jela od suhomesnatih proizvoda, jaja i mlečnih proizvoda. Vreme usluživanja 2 sata i 30 minuta

-

-

x

-

2

Prošireni asortiman (voćni sok, mlečni proizvodi, izbor toplih i hladnih jela od mesa, jaja, sveže voće, žitarice, mogućnost dijetalnog doručka). Vreme usluživanja 3 sata

-

-

-

x

3

5. Usluživanje glavnih obroka (ručak, večera) samo u slučaju kada se te usluge nude3)

 

 

 

 

 

____________
3) Ne odnosi se na usluge u seoskim domaćinstvima.

Najmanje 1 meni, vreme usluživanja najmanje 1 sat i 30 minuta za svaki obrok

x

x

-

-

-

Najmanje 2 meni-a, vreme usluživanja, najmanje 2 sata za svaki obrok

-

-

x

-

2

Najmanje 3 meni-a, vreme usluživanja, najmanje 2 sata i 30 minuta za svaki obrok

-

-

-

x

3

Svaki meni sadrži najmanje 3 sleda jela

x

x

x

x

-

Vidno istaknuto obaveštenje o vremenu usluživanja glavnih obroka

x

x

x

x

-

III. POLOŽAJ I IZGLED OBJEKTA

 

 

 

 

 

1. Položaj na lokaciji (pogled, u centru, park i dr.)

 

 

 

 

 

Dobar

-

-

-

-

1

Odličan

-

-

-

-

2

Ekskluzivan

-

-

-

-

3

2. Pristup i saobraćajna povezanost

 

 

 

 

 

Javnim prevoznim sredstvima i putničkim vozilima

 

 

 

 

 

Dobar

-

-

-

-

1

Odličan

-

-

-

-

2

3. Spoljni izgled zgrade održavanje fasade, balkoni i terase ukrašene cvećem, bašte itd.)

 

 

 

 

 

Dobar

-

-

-

-

1

Odličan

-

-

-

-

2

Besprekoran

-

-

-

-

3

4. Spoljne površine na raspolaganju gostima (livade, parkovi, bašte i drugo)

 

 

 

 

 

Od 5 do 25 m2 po spavaćoj sobi

-

-

-

-

1

Od 26 do 50 m2 po spavaćoj sobi

-

-

-

-

2

Od 51 do 75 m2 po spavaćoj sobi

-

-

-

-

3

Više od 75 m2 po spavaćoj sobi

-

-

-

-

4

IV. OBAVEZE PO OSNOVU IZBORNIH ELEMENATA

 

 

 

 

 

Minimalni broj bodova:

 

 

 

 

 

Kuće i stanovi za odmor

10

10

10

10

-

Sobe za iznajmljivanje

-

-

-

-

-

 

Prilog 5.

ELEMENTI I KRITERIJUMI ZA KATEGORIZACIJU RESTORANA

Red. br.

Naziv elemenata

Obavezni elementi po kategorijama1) znak "x" 2)
znak "-" 3)

Bodovi za izborne elemente

*

**

***

****

____________
1) Kategorija označena zvezdicama.

2) "x" = obavezni elementi.

3) "-" = izborni elementi .

I. UREĐENJE I OPREMA

 

 

 

 

 

1. Prilazi

 

 

 

 

 

Prilaz za pešake, a gde postoji mogućnost i za vozila

x

x

x

x

-

Prolaz za vozila stabilizovan tako da se ne stvara prašina i blato

x

x

-

-

-

Asfaltiran ili betoniran prilaz za vozila

-

-

x

x

-

Ulaz za goste i osoblje

x

x

-

-

-

Poseban ulaz za goste, natkriven s vetrobranom ili predprostorom

-

-

x

x

1

Pogodnosti za invalide (rampe za kolica, rukohvati i dr.)

-

-

-

-

2

2. Parkiralište4)

 

 

 

 

 

____________
4) Obaveza za nove objekte (objekti čija će izgradnja ili rekonstrukcija kojom se menja namena objekta radi obavljanja ugostiteljske delatnosti započeti posle stupanja Pravilnika na snagu) do kojih je moguć pristup vozila.

Kapacitet parkirališta ili garaže (jedno parkirališno mesto po stolu) u odnosu na broj stolova:

 

 

 

 

 

- za najmanje 10% stolova

x

x

-

-

1 za svakih 10% više od minimuma, a najviše 4

- za najmanje 20% stolova

-

-

x

-

"

- za najmanje 30% stolova

-

-

-

x

"

Kapacitet parkirališta za objekte pored puta, locirane izvan naseljenog mesta:

 

 

 

 

 

- za najmanje 20% stolova

x

x

-

-

1 za svakih 20% više od minimuma

- za najmanje 40% stolova

-

-

x

-

"

- za najmanje 60% stolova

-

-

-

x

"

Obezbeđeno čuvanje vozila na parkiralištu

-

-

-

x

2

3. Garderobe - ne odnosi se na objekte koji posluju samo u letnjoj sezoni

 

 

 

 

 

Garderoba u sastavu prostorije za usluživanje

-

x

-

-

-

Obezbeđeno čuvanje odeće i ručnog prtljaga

-

-

-

-

1

Garderoba izvan prostorije za usluživanje s obezbeđenim čuvanjem odeće i ručnog prtljaga

-

-

x

x

3

4. Liftovi

 

 

 

 

 

Lift za goste ukoliko je restoran smešten na drugom ili višim spratovima

x

x

x

x

-

Lift za goste ukoliko je restoran smešten na prvom spratu

-

-

-

-

3

5. Grejanje - ne odnosi se na objekte koji se koriste samo u letnjoj sezoni

 

 

 

 

 

Grejanje prostorija za goste do temperature vazduha od:

 

 

 

 

 

- najmanje 18,5 oC

x

x

-

-

-

- najmanje 20 oC

-

-

x

-

1

- najmanje 22 oC

-

-

-

x

2

6. Klimatizacija - obaveze za nove objekte

 

 

 

 

 

Klima uređaji u prostorijama za usluživanje gostiju (do 50 mesta individualni klimatizeri, a preko 50 mesta centralna klimatizacija)

-

-

-

x

4

7. Električno osvetljenje

 

 

 

 

 

Minimalni intenzitet osvetljenja:

 

 

 

 

 

- ulaz, garderoba i druge pomoćne prostorije - 5 W/m2

x

x

x

x

-

- prostorije za usluživanje i sanitarne prostorije - 10 W/m2

x

x

x

x

-

Mogućnost regulisanja intenziteta prirodnog i veštačkog osvetljenja u prostoriji za usluživanje

-

-

x

x

1

8. Sanitarne prostorije

 

 

 

 

 

Ulaz u toalet izvan prostorije za usluživanje

-

-

x

x

1

Odvojeni toaleti za žene i muškarce s brojem WC kabina i pisoara saglasno članu 22. ovog pravilnika

x5)

x5)

x

x

-

Za svaku dodatnu WC kabinu iznad minimuma

-

-

-

-

1

Jedan umivaonik po WC kabini sa toplom i hladnom vodom

x5)

x5)

x

x

-

____________
5) U postojećim objektima (objekti u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost kao i objekti čija je izgradnja započeta ili završena pre stupanja Pravilnika na snagu) za naznačene kategorije dozvoljena su odstupanja u pogledu broja WC kabina i umivaonika saglasno odredbama ovog pravilnika.

Toaletni sto, stolica i ogledalo sa svetlom u predprostoru za žene

-

-

-

x

2

Cvetni aranžman u predprostoru za žene

-

-

-

-

1

9. Prostori i prostorije za usluživanje

 

 

 

 

 

Aperitiv bar kapaciteta (broj konzumnih mesta) najmanje 20% broja stolica u sali za usluživanje površine najmanje 1,0 m2 po stolici (obaveza za nove objekte)

-

-

-

x

3

Aperitiv bar opremljen s aparatom za pripremanje kafe i za proizvodnju leda i mašinom za pranje čaša

-

-

-

x

1

Površina sale za usluživanje po sedištu najmanje:

 

 

 

 

 

- 1,00 m2

x

-

-

-

-

- 1,20 m2

-

x

-

-

-

- 1,50 m2

-

-

x

x

-

Sala za bankete površine 1,5 m2 po sedištu

-

-

-

-

3

Salon za najmanje 12 gostiju, površine 1,5 m2 po sedištu

-

-

-

-

2

Salon za koktele

-

-

-

-

1

Ukupno ostakljena površina najmanje 1/10 površine poda, od koje se najmanje polovina može otvarati, osim u slučaju postojanja klima uređaja

x

x

x

x

-

Zidovi dekorisani estetskim elementima (umetničke slike, tapiserije, reljef i sl.)

-

-

x

x

2

Prostorija ukrašena žardinjerama s cvećem, zelenilom ili drugim estetskim elementima

-

-

x

x

2

Odvojen deo sale za usluživanje rezervisan za nepušače, s vidno istaknutom naznakom

-

-

-

-

1

Podovi prekriveni keramičkim pločama, vinilom i sličnim materijalima

x

x

-

-

-

Podovi prekriveni tapisonom, mermerom i parketom s tepisima

-

-

x

x

1

Stolovi prekriveni stolnjakom, papirna salveta za svakog gosta

x

x

-

-

-

Stolovi prekriveni stolnjakom i nadstolnjakom, platnena salveta za svakog gosta

-

-

x

-

1

Stolovi prekriveni stolnjakom i nadstolnjakom od kvalitetnijeg materijala1) (damast i sl.), platnena salveta za svakog gosta

-

-

-

x

1

____________
1) Za stolove od posebnog materijala (mermer, drvo i sl.) mogu se koristiti setovi kao zamena za stolnjak.

Stolovi ukrašeni cvetnim aranžmanom

-

-

-

-

1

Nameštaj usklađen s enterijerom prostorije za usluživanje

-

-

x

x

1

Kvalitetno porculansko i drugo posuđe za posluživanje i pribor za jelo, čaše odgovarajućeg dizajna usklađene s ponudom pića

-

-

x

x

2

Amblemirane čaše, restoransko posuđe i pribor za jelo

-

-

-

-

2

10. Kuhinjski blok2)

 

 

 

 

 

____________
2) Obaveze u pogledu ulaza, namenskih prostorija, odnosno prostora odnose se na nove objekte.

a) Prijem životnih namirnica

 

 

 

 

 

Pristup za dostavna vozila odvojen od ulaza za goste

x

x

x

x

-

Poseban ulaz za osoblje s kontrolom ulaza

-

-

x

x

-

Natkriveni ulaz za robu

-

-

-

x

-

Prostorija za prijem robe s opremom za merenje

x

x

x

x

-

Prostorija za privremeno odlaganje otpadaka

x

x

x

x

-

b) Čuvanje namirnica i druge robe

 

 

 

 

 

Posebni magacini za sveže voće, za povrće, za konzervisanu robu, za pića, za papir i tekstil i za hemijsku robu

-

-

x

x

-

Posebne hladnjače ili rashladni uređaji za meso, za ribu, za voće, za povrće, za mleko i mlečne proizvode i za piće

x

x

x

x

-

v) Priprema i obrada namirnica

 

 

 

 

 

- Kompletna kuhinja s prostorijama i prostorima saglasno članu 28. ovog pravilnika

x

x

x

x

-

- Roštilj u posebno izdvojenom prostoru ili u sastavu tople kuhinje

x

x

x

x

-

Uređenje i oprema konobarskog ofisa

 

 

 

 

 

Točionica pića opremljena s:

 

 

 

 

 

- Mašinom za pranje čaša

-

-

x

x

1

- Aparatom za pripremanje kafe i za proizvodnju leda

-

-

x

x

1

- Posudama za hlađenje belih vina

-

-

-

x

1

- Korpama za serviranje crnih vina

-

-

-

x

1

Kolica za serviranje ili sto za serviranje

x

x

x

x

-

Izložbena vitrina na kolicima

-

-

-

-

1

Topli sto i grejači za serviranje jela

-

-

x

x

-

Konobarska kasa

x

x

x

x

-

g) Pranje posuđa

 

 

 

 

 

- Mašina za pranje restoranskog posuđa

-

-

x

x

-

- Mašina za pranje kuhinjskog posuđa

-

-

-

-

2

Kuhinjsko posuđe i pribor zadovoljavaju minimalne uslove

x

x

-

-

-

Kuhinjsko posuđe i pribor dobrog kvaliteta

-

-

x

x

1

11. Pogodnosti za osoblje

 

 

 

 

 

Posebna prostorija za osoblje ukoliko je u objektu u jednoj smeni zaposleno više od 6 osoba

-

-

-

-

2

12. Kvalitet uređenja i opreme

 

 

 

 

 

Uređenje i oprema objekta standardni

x

x

-

-

-

Uređenje i oprema objekta prvoklasni

-

-

x

x

-

II. USLUGE

 

 

 

 

 

1. Usluživanje jela i pića

 

 

 

 

 

Osvetljena vitrina s istaknutom ponudom jela na ulazu u objekat

-

-

-

-

1

Usluživanje jela i pića u vreme glavnih obroka (ručak, večera), najmanje:

 

 

 

 

 

- 3 sata u 24 sata za svaki obrok

x

x

-

-

-

- 4 sata u 24 sata za svaki obrok

-

-

x

x

-

Usluživanje toplih jela na zagrejanim tanjirima

-

-

x

x

1

Usluživanje jela na grejačima za serviranje jela

-

-

x

x

1

Obezbeđena prezentacija jela (izlaganje jela na stolu ili neposredno pokazivanje gostu)

-

-

-

x

1

Izložbeni sto za vina ili druga pića

-

-

-

-

2

Rashladne vitrine za izlaganje specijaliteta, poslastica i salata

-

-

-

-

1 za svaku rashladnu vitrinu

Prihvatanje kreditnih kartica od najmanje dve firme

-

-

-

x

1

2. Jelovnici - ponuda jela

 

 

 

 

 

Jelovnik za klasičan restoran sadrži najmanje:

 

 

 

 

 

- 1 meni i 5 jela po porudžbini, od čega 2 internacionalna

x

-

-

-

-

- 2 meni-a i 7 jela po porudžbini, od čega 3 internacionalna

-

x

-

-

-

- meni kuće i 12 jela po porudžbini, od čega 6 internacionalnih

-

-

x

-

-

- meni kuće i 15 jela po porudžbini, od čega 8 internacionalnih

-

-

-

x

-

Ponuda nacionalnih ili regionalnih specijaliteta

-

-

x

x

-

Jelovnik za specijalizovani restoran sadrži (prema osnovnoj ponudi restorana) najmanje:

 

 

 

 

 

- 5 jela

x

-

-

-

-

- 7 jela

-

x

-

-

-

- 10 jela i jedno internacionalno

-

-

x

-

-

- 15 jela i dva internacionalna

-

-

-

x

-

Jelovnici ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

-

-

x

x

1

Ponuda jela za decu koja je izložena na posebnoj karti -

-

-

-

-

2

Ponuda poslastica koja je izložena na posebnoj karti

-

-

-

-

1

3. Ponuda vina

 

 

 

 

 

Pet različitih vrsta vina i to: tri vina iz vinogorja sa teritorije Republike Srbije i dva vina iz vinogorja izvan teritorije Republike Srbije1)

x

x

-

-

-

____________
1) Saglasno propisima o kvalitetu i zaštiti geografskog porekla vina.

15 različitih vrsta vina i to: 12 vina iz vinogorja sa teritorije Republike Srbije, od kojih tri kvalitetna vina sa geografskim poreklom i tri vrhunska vina i tri vina iz vinogorja izvan teritorije Republike Srbije

-

-

x

-

-

20 različitih vrsta vina i to: 12 vina iz vinogorja sa teritorije Republike Srbije, od kojih pet kvalitetnih vina sa geografskim poreklom i pet vrhunskih vina i osam vina iz vinogorja izvan teritorije Republike Srbije, od kojih tri kvalitetna vina sa geografskim poreklom i tri vrhunska vina

-

-

-

x

-

Ponuda vina izložena na posebnoj karti (visinska karta), s osnovnim podacima o vrsti i kvalitetu vina, na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

-

-

x

x

2

Ponuda koktela

-

-

-

x

1

4. Kadrovi

 

 

 

 

 

Osoblje s dobrim poznavanjem sastava jela i poznavanjem pića i sposobnošću davanja objašnjenja i preporuke gostima

-

-

x

x

-

Najmanje jedan zaposleni u smeni s dobrim poznavanjem dogotovljavanja jela pred gostom

-

-

-

x

1

Najmanje jedan zaposleni u smeni za prezentaciju vina (vinonoša)

-

-

-

x

2

Najmanje dva uslužna radnika na svakih 20 gostiju

-

-

-

x

1

Obezbeđeno usluživanje gostiju na:

 

 

 

 

 

- jednom stranom jeziku

x

x

-

-

-

- dva strana jezika

-

-

x

x

1

5. Radna odeća osoblja

 

 

 

 

 

Različito dizajnirana radna odeća za uslužno osoblje prema sektorima rada

-

-

-

x

3

Bedž s imenom za uslužno osoblje

-

-

-

x

1

6. Usluge telefona

 

 

 

 

 

Mogućnost korišćenja telefona u objektu

x

x

-

-

-

Telefon na raspolaganju gostima

-

-

x

x

1

Telefon u zatvorenoj ili zvučno izolovanoj kabini na raspolaganju gostima

-

-

-

-

2

Mobilni telefon na raspolaganju gostima

-

-

-

-

2

7. Muzika u objektu

 

 

 

 

 

Reproduktivna muzika s ozvučenjem

-

-

-

-

1

Estradni muzički program

-

-

-

-

1

Animir muzika u prostoriji za usluživanje

-

-

-

-

1

III. OBAVEZE PO OSNOVU IZBORNIH ELEMENATA

 

 

 

 

 

Minimalni broj bodova

10

10

15

15

-

 

Prilog 6.

IZGLED OZNAKE VRSTE I KATEGORIJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

1. HOTEL