ELEMENTI I KRITERIJUMI ZA KATEGORIZACIJU KUĆA I STANOVA ZA ODMOR I SOBA ZA IZNAJMLJIVANJE
Red. br. | Naziv elemenata | Obavezni elementi po kategorijama1) znak "x" 2) | Bodovi za izborne elemente | |||
* | ** | *** | **** | |||
____________ | ||||||
2) Znak "x" = obavezni elementi. | ||||||
3) Znak "-" = izborni elementi. | ||||||
I. UREĐENJE I OPREMA |
|
|
|
|
| |
1. Pristup i ulazi |
|
|
|
|
| |
Pristup za pešake i vozila, osim gde vozila nemaju mogućnost pristupa | x | x | x | x | - | |
Ulaz u kuću i stan koji koriste i vlasnici objekta. Ulaz u sobu iz hodnika ili predsoblja | x | x | x | - | - | |
Zaseban ulaz za goste u kuću, stan ili sobu | - | - | - | x | 2 | |
2. Parkirališta i garaže - (ne odnosi se na zgrade do kojih nije moguć pristup vozilima) |
|
|
|
|
| |
Parkiralište uz kuću ili stan, ili u neposrednoj blizini, za jedno vozilo po kući, stanu ili sobi | - | - | - | x | 2 | |
Garaža na raspolaganju gostima | - | - | - | - | 4 | |
3. Grejanje - ne odnosi se na prostorije koje se koriste samo u letnjoj sezoni |
|
|
|
|
| |
Obezbeđeno grejanje prostorija za boravak (spavaće sobe, dnevni boravak) do temperature vazduha od najmanje 18,5 oC | - | - | x | - | - | |
Obezbeđeno grejanje prostorija za boravak i sanitarnih prostorija do temperature vazduha od najmanje 18,5 oC | - | - | x | - | - | |
Obezbeđeno grejanje svih prostorija do temperature vazduha od najmanje 20 oC | - | - | - | x | 1 | |
4. Električno osvetljenje |
|
|
|
|
| |
Minimalni intenzitet osvetljenja: |
|
|
|
|
| |
- stepeništa i hodnici najmanje 5 W/m2 | x | x | x | x | - | |
- prostorije za boravak, kuhinje i sanitarne prostorije najmanje 10 W/m2 | x | x | x | x | - | |
5. Telefonski standard |
|
|
|
|
| |
Telefon u kući, odnosno stanu na raspolaganju gostima | - | - | - | x | 2 | |
Mogućnost korišćenja telefona u kući ili stanu gde se nalazi soba koja se iznajmljuje | - | - | - | x | - | |
6. Radio i TV prijemnici |
|
|
|
|
| |
Radio prijemnik u kući i stanu na raspolaganju gostima | - | - | x | x | 1 | |
TV prijemnik u kući i stanu na raspolaganju gostima | - | - | - | x | 2 | |
Mogućnost korišćenja radio i TV prijemnika u kući ili stanu gde se nalazi soba koja se iznajmljuje | - | - | x | x | - | |
7. Prostorije |
|
|
|
|
| |
a) Sobe za iznajmljivanje |
|
|
|
|
| |
Broj kreveta u sobi: |
|
|
|
|
| |
- najviše 2 kreveta | - | - | - | x | - | |
- najviše 3 kreveta | - | x | x | - | - | |
- najviše 4 kreveta | x | - | - | - | - | |
Kupatilo u sastavu sobe | - | - | - | x4) | - | |
____________ | ||||||
Zajedničko kupatilo |
|
|
|
|
| |
- na svakih 16 kreveta za goste | x | - | - | - | - | |
- na svakih 10 kreveta za goste | - | x | - | - | - | |
- na svakih 6 kreveta za goste | - | - | x | - | - | |
Čajna kuhinja na svakih pet soba sa sudoperom, grejnim telom i frižiderom (ne odnosi se na sobe u seoskim domaćinstvima) | - | - | - | x | - | |
b) Kuće i stanovi za odmor |
|
|
|
|
| |
Ulazni hol | x | x | x | x | - | |
Prostor za boravak, trpezarija, kuhinjski prostor i spavaći deo (za jednu ili dve osobe), odvojeno kupatilo | x | - | - | - | - | |
Prostor za boravak, trpezarija i kuhinjski deo, odvojen spavaći deo (jedna ili više prostorija), kupatilo | - | x | x | - | 1 | |
Prostor za boravak s trpezarijom, odvojen kuhinjski deo, odvojene spavaće sobe, kupatilo. U kućama i stanovima s više od četiri kreveta za goste, dodatni toalet s umivaonikom | - | - | - | x | 2 | |
Poseban toalet s umivaonikom | - | - | - | - | 2 | |
8. Minimalne površine prostorija (u m2) |
|
|
|
|
| |
Spavaće sobe: |
|
|
|
|
| |
- jednokrevetna soba1) | 72) | 72) | 82) | 9 | - | |
- dvokrevetna soba1) | 9 | 9 | 10 | 11 | - | |
- za svaki dodatni krevet površina za jednokrevetnu sobu uvećava se za | 2,50 | 2,50 | 3,0 | 3,0 | - | |
____________ | ||||||
2) Sobe koje su registrovane za iznajmljivanje do stupanja Pravilnika na snagu, a koje nemaju sopstveno kupatilo, u naznačenim kategorijama mogu imati do 1 m2 manju površinu od propisane. | ||||||
Kupatilo3) | 2,5 | 2,5 | 3,0 | 3,5 | - | |
____________ | ||||||
Ulazni hol | 1,20 | 1,20 | 1,50 | 1,50 | - | |
Boravak s trpezarijom i kuhinjskim prostorom | 9 | 11 | 12 | 15 | - | |
9. Oprema prostorija |
|
|
|
|
| |
a) Spavaće sobe |
|
|
|
|
| |
Krevet ležajne površine 190 x 90 cm za jednu osobu, odnosno 190 x 140 cm za dupli (francuski) krevet, pristup duplom krevetu s obe strane | x | x | x | x | - | |
Madrac odgovarajuće ležajne površine za svaki krevet | x | x | x | x | - | |
Najmanje dva čaršava po krevetu koji ne smeju da sadrže sintetiku | x | x | x | x | - | |
Najmanje jedno ćebe po krevetu, a dodatno ćebe za zahtev gosta | x | x | x | x | - | |
Jedan jastuk za svakog gosta, jastučnice ne smeju da sadrže sintetiku | x | x | x | x | - | |
Dodatni jastuk na zahtev gosta | - | - | x | x | 1 | |
Prekrivač za krevet | - | - | - | x | 1 | |
Orman ili plakar4) s policama ili fiokama i odeljkom za vešanje odeće s najmanje četiri vešalice po krevetu | x | x | x | x | - | |
Stalak za kofere4), osim ako se koferi mogu držati u ormanu | - | - | - | x | 1 | |
Sto i po jedna stolica ili fotelja za sedenje po krevetu5) | x | x | x | x | - | |
Polica ili noćni ormarić uz svaki krevet | x | x | x | x | - | |
Stona ili zidna lampa uz svaki krevet | - | x | x | x | 1 | |
Toaletni sto s osvetljenjem pogodnim za šminkanje i kozmetiku | - | - | - | - | 2 | |
Prostirka pored svakog kreveta, ukoliko pod nije prekriven tapisonom ili tepihom | x | x | - | - | - | |
Pod prekriven tapisonom ili tepihom, odnosno odgovarajućom kvalitetnom prostirkom za pod | - | - | x | x | 1 | |
Korpa za otpatke5) | x | x | x | x | - | |
Pepeljara5) | x | x | x | x | - | |
Pribor za šivenje | - | - | - | - | 1 | |
Inventarska lista, cenovnik i kućni red4) | x | x | x | x | - | |
____________ |
|
|
|
|
| |
5) Obaveze za sobe za iznajmljivanje. |
|
|
|
|
| |
Oprema sobe za iznajmljivanje bez kupatila: |
|
|
|
|
| |
- utičnica za električne aparate | x | x | x | - | - | |
- jedna čaša za vodu po krevetu | x | x | x | - | - | |
- jedan peškir po krevetu | x | x | - | - | - | |
- jedan veći i jedan manji peškir po krevetu | - | - | x | - | - | |
b) Kuhinja, trpezarija, boravak6) |
|
|
|
|
| |
____________ | ||||||
Sudopera s hladnom i toplom vodom i odvodom | x | x | x | x | - | |
Termički uređaj s najmanje dve grejne ploče i osiguranom energijom | x | x | x | x | - | |
Frižider dovoljnog kapaciteta prema broju kreveta | x | x | x | x | - | |
Ostava ili kuhinjski ormarić za čuvanje namirnica | x | x | x | x | - | |
Ormarić za posuđe i pribor za jelo | x | x | x | x | - | |
Posuđe i pribor za pripremanje i serviranje hrane | x | x | x | x | - | |
Posuđe za konzumiranje hrane i pića dovoljno prema broju kreveta za goste, a najmanje po svakom krevetu: |
|
|
|
|
| |
- tri tanjira (plitki, duboki i mali) | x | x | x | x | - | |
- jedna šolja s tanjirom za napitak (bela kafa, čaj i dr.) | x | x | x | x | - | |
- jedna šolja s tanjirom za crnu kafu | x | x | x | x | - | |
- dve čaše | x | x | x | x | - | |
- jedna garnitura pribora za jelo (kašika, viljuška, nož, mala kašika) | x | x | x | x | - | |
Krpe za pranje i brisanje posuđa | x | x | x | x | - | |
Posude za otpatke dovoljne veličine za jednodnevne potrebe | x | x | x | x | - | |
Trpezarijski sto i stolice | x | x | x | x | - | |
Garnitura za sedenje u prostoru za boravak | x | x | x | x | - | |
v) Kupatila |
|
|
|
|
| |
Tuš ili ležeća kada s tušem, toplom i hladnom vodom i odvodom | x | x | x | x | - | |
WC s daskom za sedenje7) | x | x | x | x | - | |
____________ | ||||||
Četka za čišćenje WC -a | x | x | x | x | - | |
Zavesa uz kadu | - | - | x | x | 1 | |
Umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom | x | x | x | x | - | |
Ogledalo s policom za toaletni pribor | x | x | x | - | - | |
Toaletni ormarić | - | - | - | x | 1 | |
Utičnica za električne aparate s naznakom napona struje | x | x | x | x | - | |
Vešalica za odlaganje odeće | x | x | x | x | - | |
Jedan veći peškir za kupanje i jedan manji po krevetu | x | x | x | - | - | |
Jedan veći peškir za kupanje i dva manja po krevetu1) | - | - | - | x | 1 | |
Držači peškira i sapuna | x | x | x | x | - | |
Sapun | x | x | x | x | - | |
Toalet papir | x | x | x | x | - | |
Pena za kupanje | - | - | - | - | 1 | |
Šampon za kosu | - | - | - | - | 1 | |
Zaštitni podnožak na podu ispred kade | x | x | x | x | - | |
Čaša za vodu - jedna po krevetu1) | x | x | x | x | - | |
____________ | ||||||
Posuda za otpatke | x | x | x | x | - | |
II. USLUGE |
|
|
|
|
| |
1. Prihvat i ispraćaj gostiju |
|
|
|
|
| |
Tokom 12 sati u 24 sata | x | x | - | - | - | |
Tokom 16 sati u 24 sata | - | - | x | x | 1 | |
Tokom više od 16 sati u 24 sata | - | - | - | - | 2 | |
2. Čišćenje i pospremanje prostorija |
|
|
|
|
| |
Jedanput nedeljno, pribor za čišćenje na raspolaganju gostima | x | x | - | - | - | |
Svaka tri dana, pribor za čišćenje na raspolaganju gostima | - | - | x | - | 1 | |
Jedanput dnevno | - | - | - | x | 2 | |
3. Promena posteljine i peškira |
|
|
|
|
| |
Posteljina (čaršavi i jastučnice): |
|
|
|
|
| |
- svakih sedam dana | x | x | x | - | - | |
- svaki treći dan | - | - | - | x | 1 | |
- svaki drugi dan | - | - | - | - | 2 | |
Peškiri: |
|
|
|
|
| |
- svaki treći dan | x | x | - | - | - | |
- svaki drugi dan | - | - | x | - | 1 | |
- svaki dan | - | - | - | x | 2 | |
4. Usluge doručka - samo u slučaju kada se ova usluga nudi2) |
|
|
|
|
| |
____________ | ||||||
Kontinentalni doručak (hleb, pecivo, maslac, džem ili med, napitak - čaj, kafa ili mleko). Vreme usluživanja 2 sata | x | x | - | - | - | |
Kontinentalni doručak, tost, pecivo, mogućnost izbora toplih i hladnih jela od suhomesnatih proizvoda, jaja i mlečnih proizvoda. Vreme usluživanja 2 sata i 30 minuta | - | - | x | - | 2 | |
Prošireni asortiman (voćni sok, mlečni proizvodi, izbor toplih i hladnih jela od mesa, jaja, sveže voće, žitarice, mogućnost dijetalnog doručka). Vreme usluživanja 3 sata | - | - | - | x | 3 | |
5. Usluživanje glavnih obroka (ručak, večera) samo u slučaju kada se te usluge nude3) |
|
|
|
|
| |
____________ | ||||||
Najmanje 1 meni, vreme usluživanja najmanje 1 sat i 30 minuta za svaki obrok | x | x | - | - | - | |
Najmanje 2 meni-a, vreme usluživanja, najmanje 2 sata za svaki obrok | - | - | x | - | 2 | |
Najmanje 3 meni-a, vreme usluživanja, najmanje 2 sata i 30 minuta za svaki obrok | - | - | - | x | 3 | |
Svaki meni sadrži najmanje 3 sleda jela | x | x | x | x | - | |
Vidno istaknuto obaveštenje o vremenu usluživanja glavnih obroka | x | x | x | x | - | |
III. POLOŽAJ I IZGLED OBJEKTA |
|
|
|
|
| |
1. Položaj na lokaciji (pogled, u centru, park i dr.) |
|
|
|
|
| |
Dobar | - | - | - | - | 1 | |
Odličan | - | - | - | - | 2 | |
Ekskluzivan | - | - | - | - | 3 | |
2. Pristup i saobraćajna povezanost |
|
|
|
|
| |
Javnim prevoznim sredstvima i putničkim vozilima |
|
|
|
|
| |
Dobar | - | - | - | - | 1 | |
Odličan | - | - | - | - | 2 | |
3. Spoljni izgled zgrade održavanje fasade, balkoni i terase ukrašene cvećem, bašte itd.) |
|
|
|
|
| |
Dobar | - | - | - | - | 1 | |
Odličan | - | - | - | - | 2 | |
Besprekoran | - | - | - | - | 3 | |
4. Spoljne površine na raspolaganju gostima (livade, parkovi, bašte i drugo) |
|
|
|
|
| |
Od 5 do 25 m2 po spavaćoj sobi | - | - | - | - | 1 | |
Od 26 do 50 m2 po spavaćoj sobi | - | - | - | - | 2 | |
Od 51 do 75 m2 po spavaćoj sobi | - | - | - | - | 3 | |
Više od 75 m2 po spavaćoj sobi | - | - | - | - | 4 | |
IV. OBAVEZE PO OSNOVU IZBORNIH ELEMENATA |
|
|
|
|
| |
Minimalni broj bodova: |
|
|
|
|
| |
Kuće i stanovi za odmor | 10 | 10 | 10 | 10 | - | |
Sobe za iznajmljivanje | - | - | - | - | - |
ELEMENTI I KRITERIJUMI ZA KATEGORIZACIJU RESTORANA
Red. br. | Naziv elemenata | Obavezni elementi po kategorijama1) znak "x" 2) | Bodovi za izborne elemente | |||
* | ** | *** | **** | |||
____________ | ||||||
2) "x" = obavezni elementi. | ||||||
3) "-" = izborni elementi . | ||||||
I. UREĐENJE I OPREMA |
|
|
|
|
| |
1. Prilazi |
|
|
|
|
| |
Prilaz za pešake, a gde postoji mogućnost i za vozila | x | x | x | x | - | |
Prolaz za vozila stabilizovan tako da se ne stvara prašina i blato | x | x | - | - | - | |
Asfaltiran ili betoniran prilaz za vozila | - | - | x | x | - | |
Ulaz za goste i osoblje | x | x | - | - | - | |
Poseban ulaz za goste, natkriven s vetrobranom ili predprostorom | - | - | x | x | 1 | |
Pogodnosti za invalide (rampe za kolica, rukohvati i dr.) | - | - | - | - | 2 | |
2. Parkiralište4) |
|
|
|
|
| |
____________ | ||||||
Kapacitet parkirališta ili garaže (jedno parkirališno mesto po stolu) u odnosu na broj stolova: |
|
|
|
|
| |
- za najmanje 10% stolova | x | x | - | - | 1 za svakih 10% više od minimuma, a najviše 4 | |
- za najmanje 20% stolova | - | - | x | - | " | |
- za najmanje 30% stolova | - | - | - | x | " | |
Kapacitet parkirališta za objekte pored puta, locirane izvan naseljenog mesta: |
|
|
|
|
| |
- za najmanje 20% stolova | x | x | - | - | 1 za svakih 20% više od minimuma | |
- za najmanje 40% stolova | - | - | x | - | " | |
- za najmanje 60% stolova | - | - | - | x | " | |
Obezbeđeno čuvanje vozila na parkiralištu | - | - | - | x | 2 | |
3. Garderobe - ne odnosi se na objekte koji posluju samo u letnjoj sezoni |
|
|
|
|
| |
Garderoba u sastavu prostorije za usluživanje | - | x | - | - | - | |
Obezbeđeno čuvanje odeće i ručnog prtljaga | - | - | - | - | 1 | |
Garderoba izvan prostorije za usluživanje s obezbeđenim čuvanjem odeće i ručnog prtljaga | - | - | x | x | 3 | |
4. Liftovi |
|
|
|
|
| |
Lift za goste ukoliko je restoran smešten na drugom ili višim spratovima | x | x | x | x | - | |
Lift za goste ukoliko je restoran smešten na prvom spratu | - | - | - | - | 3 | |
5. Grejanje - ne odnosi se na objekte koji se koriste samo u letnjoj sezoni |
|
|
|
|
| |
Grejanje prostorija za goste do temperature vazduha od: |
|
|
|
|
| |
- najmanje 18,5 oC | x | x | - | - | - | |
- najmanje 20 oC | - | - | x | - | 1 | |
- najmanje 22 oC | - | - | - | x | 2 | |
6. Klimatizacija - obaveze za nove objekte |
|
|
|
|
| |
Klima uređaji u prostorijama za usluživanje gostiju (do 50 mesta individualni klimatizeri, a preko 50 mesta centralna klimatizacija) | - | - | - | x | 4 | |
7. Električno osvetljenje |
|
|
|
|
| |
Minimalni intenzitet osvetljenja: |
|
|
|
|
| |
- ulaz, garderoba i druge pomoćne prostorije - 5 W/m2 | x | x | x | x | - | |
- prostorije za usluživanje i sanitarne prostorije - 10 W/m2 | x | x | x | x | - | |
Mogućnost regulisanja intenziteta prirodnog i veštačkog osvetljenja u prostoriji za usluživanje | - | - | x | x | 1 | |
8. Sanitarne prostorije |
|
|
|
|
| |
Ulaz u toalet izvan prostorije za usluživanje | - | - | x | x | 1 | |
Odvojeni toaleti za žene i muškarce s brojem WC kabina i pisoara saglasno članu 22. ovog pravilnika | x5) | x5) | x | x | - | |
Za svaku dodatnu WC kabinu iznad minimuma | - | - | - | - | 1 | |
Jedan umivaonik po WC kabini sa toplom i hladnom vodom | x5) | x5) | x | x | - | |
____________ | ||||||
Toaletni sto, stolica i ogledalo sa svetlom u predprostoru za žene | - | - | - | x | 2 | |
Cvetni aranžman u predprostoru za žene | - | - | - | - | 1 | |
9. Prostori i prostorije za usluživanje |
|
|
|
|
| |
Aperitiv bar kapaciteta (broj konzumnih mesta) najmanje 20% broja stolica u sali za usluživanje površine najmanje 1,0 m2 po stolici (obaveza za nove objekte) | - | - | - | x | 3 | |
Aperitiv bar opremljen s aparatom za pripremanje kafe i za proizvodnju leda i mašinom za pranje čaša | - | - | - | x | 1 | |
Površina sale za usluživanje po sedištu najmanje: |
|
|
|
|
| |
- 1,00 m2 | x | - | - | - | - | |
- 1,20 m2 | - | x | - | - | - | |
- 1,50 m2 | - | - | x | x | - | |
Sala za bankete površine 1,5 m2 po sedištu | - | - | - | - | 3 | |
Salon za najmanje 12 gostiju, površine 1,5 m2 po sedištu | - | - | - | - | 2 | |
Salon za koktele | - | - | - | - | 1 | |
Ukupno ostakljena površina najmanje 1/10 površine poda, od koje se najmanje polovina može otvarati, osim u slučaju postojanja klima uređaja | x | x | x | x | - | |
Zidovi dekorisani estetskim elementima (umetničke slike, tapiserije, reljef i sl.) | - | - | x | x | 2 | |
Prostorija ukrašena žardinjerama s cvećem, zelenilom ili drugim estetskim elementima | - | - | x | x | 2 | |
Odvojen deo sale za usluživanje rezervisan za nepušače, s vidno istaknutom naznakom | - | - | - | - | 1 | |
Podovi prekriveni keramičkim pločama, vinilom i sličnim materijalima | x | x | - | - | - | |
Podovi prekriveni tapisonom, mermerom i parketom s tepisima | - | - | x | x | 1 | |
Stolovi prekriveni stolnjakom, papirna salveta za svakog gosta | x | x | - | - | - | |
Stolovi prekriveni stolnjakom i nadstolnjakom, platnena salveta za svakog gosta | - | - | x | - | 1 | |
Stolovi prekriveni stolnjakom i nadstolnjakom od kvalitetnijeg materijala1) (damast i sl.), platnena salveta za svakog gosta | - | - | - | x | 1 | |
____________ | ||||||
Stolovi ukrašeni cvetnim aranžmanom | - | - | - | - | 1 | |
Nameštaj usklađen s enterijerom prostorije za usluživanje | - | - | x | x | 1 | |
Kvalitetno porculansko i drugo posuđe za posluživanje i pribor za jelo, čaše odgovarajućeg dizajna usklađene s ponudom pića | - | - | x | x | 2 | |
Amblemirane čaše, restoransko posuđe i pribor za jelo | - | - | - | - | 2 | |
10. Kuhinjski blok2) |
|
|
|
|
| |
____________ | ||||||
a) Prijem životnih namirnica |
|
|
|
|
| |
Pristup za dostavna vozila odvojen od ulaza za goste | x | x | x | x | - | |
Poseban ulaz za osoblje s kontrolom ulaza | - | - | x | x | - | |
Natkriveni ulaz za robu | - | - | - | x | - | |
Prostorija za prijem robe s opremom za merenje | x | x | x | x | - | |
Prostorija za privremeno odlaganje otpadaka | x | x | x | x | - | |
b) Čuvanje namirnica i druge robe |
|
|
|
|
| |
Posebni magacini za sveže voće, za povrće, za konzervisanu robu, za pića, za papir i tekstil i za hemijsku robu | - | - | x | x | - | |
Posebne hladnjače ili rashladni uređaji za meso, za ribu, za voće, za povrće, za mleko i mlečne proizvode i za piće | x | x | x | x | - | |
v) Priprema i obrada namirnica |
|
|
|
|
| |
- Kompletna kuhinja s prostorijama i prostorima saglasno članu 28. ovog pravilnika | x | x | x | x | - | |
- Roštilj u posebno izdvojenom prostoru ili u sastavu tople kuhinje | x | x | x | x | - | |
Uređenje i oprema konobarskog ofisa |
|
|
|
|
| |
Točionica pića opremljena s: |
|
|
|
|
| |
- Mašinom za pranje čaša | - | - | x | x | 1 | |
- Aparatom za pripremanje kafe i za proizvodnju leda | - | - | x | x | 1 | |
- Posudama za hlađenje belih vina | - | - | - | x | 1 | |
- Korpama za serviranje crnih vina | - | - | - | x | 1 | |
Kolica za serviranje ili sto za serviranje | x | x | x | x | - | |
Izložbena vitrina na kolicima | - | - | - | - | 1 | |
Topli sto i grejači za serviranje jela | - | - | x | x | - | |
Konobarska kasa | x | x | x | x | - | |
g) Pranje posuđa |
|
|
|
|
| |
- Mašina za pranje restoranskog posuđa | - | - | x | x | - | |
- Mašina za pranje kuhinjskog posuđa | - | - | - | - | 2 | |
Kuhinjsko posuđe i pribor zadovoljavaju minimalne uslove | x | x | - | - | - | |
Kuhinjsko posuđe i pribor dobrog kvaliteta | - | - | x | x | 1 | |
11. Pogodnosti za osoblje |
|
|
|
|
| |
Posebna prostorija za osoblje ukoliko je u objektu u jednoj smeni zaposleno više od 6 osoba | - | - | - | - | 2 | |
12. Kvalitet uređenja i opreme |
|
|
|
|
| |
Uređenje i oprema objekta standardni | x | x | - | - | - | |
Uređenje i oprema objekta prvoklasni | - | - | x | x | - | |
II. USLUGE |
|
|
|
|
| |
1. Usluživanje jela i pića |
|
|
|
|
| |
Osvetljena vitrina s istaknutom ponudom jela na ulazu u objekat | - | - | - | - | 1 | |
Usluživanje jela i pića u vreme glavnih obroka (ručak, večera), najmanje: |
|
|
|
|
| |
- 3 sata u 24 sata za svaki obrok | x | x | - | - | - | |
- 4 sata u 24 sata za svaki obrok | - | - | x | x | - | |
Usluživanje toplih jela na zagrejanim tanjirima | - | - | x | x | 1 | |
Usluživanje jela na grejačima za serviranje jela | - | - | x | x | 1 | |
Obezbeđena prezentacija jela (izlaganje jela na stolu ili neposredno pokazivanje gostu) | - | - | - | x | 1 | |
Izložbeni sto za vina ili druga pića | - | - | - | - | 2 | |
Rashladne vitrine za izlaganje specijaliteta, poslastica i salata | - | - | - | - | 1 za svaku rashladnu vitrinu | |
Prihvatanje kreditnih kartica od najmanje dve firme | - | - | - | x | 1 | |
2. Jelovnici - ponuda jela |
|
|
|
|
| |
Jelovnik za klasičan restoran sadrži najmanje: |
|
|
|
|
| |
- 1 meni i 5 jela po porudžbini, od čega 2 internacionalna | x | - | - | - | - | |
- 2 meni-a i 7 jela po porudžbini, od čega 3 internacionalna | - | x | - | - | - | |
- meni kuće i 12 jela po porudžbini, od čega 6 internacionalnih | - | - | x | - | - | |
- meni kuće i 15 jela po porudžbini, od čega 8 internacionalnih | - | - | - | x | - | |
Ponuda nacionalnih ili regionalnih specijaliteta | - | - | x | x | - | |
Jelovnik za specijalizovani restoran sadrži (prema osnovnoj ponudi restorana) najmanje: |
|
|
|
|
| |
- 5 jela | x | - | - | - | - | |
- 7 jela | - | x | - | - | - | |
- 10 jela i jedno internacionalno | - | - | x | - | - | |
- 15 jela i dva internacionalna | - | - | - | x | - | |
Jelovnici ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku | - | - | x | x | 1 | |
Ponuda jela za decu koja je izložena na posebnoj karti - | - | - | - | - | 2 | |
Ponuda poslastica koja je izložena na posebnoj karti | - | - | - | - | 1 | |
3. Ponuda vina |
|
|
|
|
| |
Pet različitih vrsta vina i to: tri vina iz vinogorja sa teritorije Republike Srbije i dva vina iz vinogorja izvan teritorije Republike Srbije1) | x | x | - | - | - | |
____________ | ||||||
15 različitih vrsta vina i to: 12 vina iz vinogorja sa teritorije Republike Srbije, od kojih tri kvalitetna vina sa geografskim poreklom i tri vrhunska vina i tri vina iz vinogorja izvan teritorije Republike Srbije | - | - | x | - | - | |
20 različitih vrsta vina i to: 12 vina iz vinogorja sa teritorije Republike Srbije, od kojih pet kvalitetnih vina sa geografskim poreklom i pet vrhunskih vina i osam vina iz vinogorja izvan teritorije Republike Srbije, od kojih tri kvalitetna vina sa geografskim poreklom i tri vrhunska vina | - | - | - | x | - | |
Ponuda vina izložena na posebnoj karti (visinska karta), s osnovnim podacima o vrsti i kvalitetu vina, na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku | - | - | x | x | 2 | |
Ponuda koktela | - | - | - | x | 1 | |
4. Kadrovi |
|
|
|
|
| |
Osoblje s dobrim poznavanjem sastava jela i poznavanjem pića i sposobnošću davanja objašnjenja i preporuke gostima | - | - | x | x | - | |
Najmanje jedan zaposleni u smeni s dobrim poznavanjem dogotovljavanja jela pred gostom | - | - | - | x | 1 | |
Najmanje jedan zaposleni u smeni za prezentaciju vina (vinonoša) | - | - | - | x | 2 | |
Najmanje dva uslužna radnika na svakih 20 gostiju | - | - | - | x | 1 | |
Obezbeđeno usluživanje gostiju na: |
|
|
|
|
| |
- jednom stranom jeziku | x | x | - | - | - | |
- dva strana jezika | - | - | x | x | 1 | |
5. Radna odeća osoblja |
|
|
|
|
| |
Različito dizajnirana radna odeća za uslužno osoblje prema sektorima rada | - | - | - | x | 3 | |
Bedž s imenom za uslužno osoblje | - | - | - | x | 1 | |
6. Usluge telefona |
|
|
|
|
| |
Mogućnost korišćenja telefona u objektu | x | x | - | - | - | |
Telefon na raspolaganju gostima | - | - | x | x | 1 | |
Telefon u zatvorenoj ili zvučno izolovanoj kabini na raspolaganju gostima | - | - | - | - | 2 | |
Mobilni telefon na raspolaganju gostima | - | - | - | - | 2 | |
7. Muzika u objektu |
|
|
|
|
| |
Reproduktivna muzika s ozvučenjem | - | - | - | - | 1 | |
Estradni muzički program | - | - | - | - | 1 | |
Animir muzika u prostoriji za usluživanje | - | - | - | - | 1 | |
III. OBAVEZE PO OSNOVU IZBORNIH ELEMENATA |
|
|
|
|
| |
Minimalni broj bodova | 10 | 10 | 15 | 15 | - |
IZGLED OZNAKE VRSTE I KATEGORIJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
1. HOTEL