ODLUKA
O KRITERIJUMIMA ZA FINANSIRANJE RADA SOCIJALNO-HUMANITARNIH ORGANIZACIJA

("Sl. list grada Beograda", br. 14/91)

Član 1

Ovom Odlukom se bliže utvrđuju kriterijumi za finansiranje rada socijalno-humanitarnih organizacija i uslovi za sticanje sredstava.

Član 2

Sredstva se obezbeđuju za realizaciju planiranih aktivnosti; za organizovanje tradicionalnih smotri, turnira, jubileja i sličnih manifestacija; za lične dohotke zaposlenih u socijalno-humanitarnim organizacijama; za materijalne troškove i za pomoć opštinskim organizacijama, društvima, sekcijama, podružnicama i drugim vidovima organizovanja na nivou opština.

Član 3

Sredstva za realizaciju aktivnosti se opredeljuju prema broju registrovanih članova i specifičnosti članstva, zavisno od visine sredstava sa kojima Gradski fond socijalne zaštite učestvuje u ukupnom prihodu koji ostvaruje socijalno-humanitarna organizacija na sledeći način:

Broj članova

 

Učešće Fonda
preko 50%

Učešće Fonda
ispod 50%

do

200

 

  2.500 din.

  1.250 din.

do

500

 

  5.000 din.

  2.500 din.

do

1.000

 

20.000 din.

10.000 din.

do

2.000

 

25.000 din.

12.500 din.

do

3.000

 

30.000 din.

15.000 din.

do

4.000

 

35.000 din.

17.500 din.

preko

4.000

 

40.000 din.

20.000 din.

Sredstva iz prethodnog stava se uvećavaju za 50%, socijalno-humanitarnim organizacijama koje okupljaju članove sa teškim stepenom invaliditeta, kojima je neophodna tuđa pomoć (slepa lica, lica obolela od distrofije, paraplegije, dečje i cerebralne paralize).

Član 4

Sredstva za organizovanje tradicionalnih smotri, turnira, jubileja i sličnih manifestacija se obezbeđuju socijalno-humanitarnim organizacijama na nivou Grada, za najviše 4 akcije godišnje, u iznosu od 5.000 dinara po akciji.

Član 5

Sredstva za lične dohotke zaposlenih u socijalno-humanitarnim organizacijama se obezbeđuju u visini bruto ličnog dohotka po radniku uvećanog za koeficijent složenosti i minuli rad zaposlenog.

Član 6

Sredstva za materijalne troškove neophodne za rad socijalno-humanitarnih organizacija se obezbeđuju na sledeći način:

1. Troškovi prevoza radnika na posao i sa posla se obračunavaju u visini stvarne cene u javnom saobraćaju u tekućoj godini, umanjene za % koliko iznosi participacija radnika prema Odluci Skupštine grada, a izračunavaju se za 11 meseci u toku godine.

2. Sredstva za kancelarijski materijal obračunavaju se u visini do 1,2% po radniku od obračunatog bruto ličnog dohotka po radniku.

3. Sredstva za podmirenje troškova električne energije, goriva za vozila, otpis sitnog inventara, bankarska provizija, premija osiguranja, oglasi i drugi troškovi, obezbeđuju se u visini od 5% od bruto ličnog dohotka po radniku.

4. Sredstva za stručno usavršavanje, seminare, savetovanja, dnevnice za službena putovanja, naknade za troškove prevoza za službena putovanja, nabavke stručne literature i časopisa, obračunavaju se u fiksnom iznosu od 0,5% od obračunatih sredstava za bruto lični dohodak po radniku.

5. Sredstva za podmirenje troškova grejanja, PTT usluga, komunalnih usluga (voda, smeće i slično), materijala za održavanje higijene, zakupa poslovnog prostora i građevinskog zemljišta obezbeđuju se na sledeći način:

- u visini od 100% troškova, kada Gradski fond učestvuje u ukupnom prihodu organizacije preko 50%,

- u visini od 50% troškova, kada Gradski fond učestvuje u ukupnom prihodu organizacije ispod 50%.

6. Sredstva za amortizaciju obezbeđuju se: u visini od 100% vrednosti osnovnih sredstava organizacije, kod koje sredstva Gradskog fonda učestvuju u ukupnom prihodu preko 75% i u visini od 50% vrednosti osnovnih sredstava organizacije kod koje sredstva Gradskog fonda učestvuju u ukupnom prihodu ispod 75%.

7. Sredstva za pripremu i održavanje sednica organa socijalno-humanitarnih organizacija na nivou Grada, za 8 sednica godišnje obezbeđuju se u visini od 500 dinara za jednu sednicu.

Sredstva za pokrivanje materijalnih troškova iz prethodnog stava pod tačkama 2, 3. i 4. obezbeđuju se socijalno-humanitarnim organizacijama u kojima nema zaposlenih radnika, pod istim uslovima kao i organizacijama koje imaju zaposlene radnike, na bruto lični dohodak radnika sa srednjom školskom spremom, bez minulog rada. Ostala sredstva, pod tačkama 5, 6. i 7. prema navedenim kriterijumima.

Član 7

Ukupna sredstva socijalno-humanitarnih organizacija organizovanim na nivou Grada, uvećavaju se za 10% na ime pomoći opštinskim organizacijama, društvima, sekcijama, podružnicama i drugim vidovima organizovanja socijalno-humanitarih organizacija na nivou opština.

Član 8

Visina sredstava iz člana 3. do 7. ove Odluke usklađuju se shodno izmenama i dopunama Finansijskog plana Gradskog fonda socijalne zaštite i materijalnog obezbeđenja porodice.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primenjuje se od 1.1.1991. godine.

Član 10

Odluku objaviti u "Službenom listu grada Beograda".